Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Apetitas duomenims tik pradeda augti

Publikuota: 2015-11-04 16:15
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Maždaug prieš 14 metų, kai telefonai spalvotais ekranais buvo retenybė, prieinama vien elitui, tik pačios pažangiausios interneto svetainės turėdavo specializuotas WAP versijas mobiliesiems telefonams. Ir tik patys pažangiausi technologijų gerbėjai turėdavo telefonus, į kuriuos vėžlio greičiu būdavo persiunčiama praktiškai vien tekstinė informacija.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Maždaug prieš 14 metų, kai telefonai spalvotais ekranais buvo retenybė, prieinama vien elitui, tik pačios pažangiausios interneto svetainės turėdavo specializuotas WAP versijas mobiliesiems telefonams. Ir tik patys pažangiausi technologijų gerbėjai turėdavo telefonus, į kuriuos vėžlio greičiu būdavo persiunčiama praktiškai vien tekstinė informacija.

Ir koks buvo stebuklas kelionės į Švediją metu, berods, 2002 metais, pamatyti, ką gali toje šalyje vos prieš kelias savaites pasirodę demonstraciniai telefonai, veikiantys ką tik paleistame 3G tinkle: spalvotame poros colių įstrižainės ekrane galima buvo žiūrėti futbolo rungtynių transliaciją! Žinoma, vaizdo kokybė buvo menka, jis pats striginėjo, bet veikė! Tai buvo laikai, kai telefonai iš priemonės paskambinti ar parašyti žinutę pradėjo pamažu transformuotis į pramogų centrus. Laikai, kai pradėjo rastis suvokimas kad telefonas – tai ne tik skambučiai, žinutės ir gyvatėlė.

Naujausios ryšio technologijos netruko persikelti per Baltijos jūrą. Lietuvoje pirmosios 3G ryšio zonos pradėjo dygti 2004 metų vasarą – iš pradžių Gedimino prospekte Vilniuje, vėliau – Laisvės alėjoje Kaune. Tik kad telefonų, kuriais būtų galima išnaudoti naujas tinklo galimybes, nebuvo daug (arba tiesiog nebuvo), o ir pačių paslaugų kaina nedžiugino. Ir, tiesą sakant, didelės naudos iš tų telefonų nebūtų buvę – tik paštas ir interneto svetainės, nepritaikytos mažam ekranui.

Vos vienas-kitas verslo klasės aparatas, kainuojantis apie 3000 litų, palaikė EDGE technologiją (jau sąlyginai priskiriamą 3G, bet leidžiančią siųstis duomenis tik maksimaliu 180 kb/s greičiu). 2007 metais prasidėjo tai, ką galima būtų vadinti išmaniųjų telefonų revoliuciją: „Apple“ parodžius, koks turi būti išmanusis telefonas (beje, pirmasis „iPhone“ net nepalaikė duomenų siuntimo per „tikruoju“ 3G ryšiu vadinamą UMTS technologiją – tik per GPRS ir EDGE), pamažu pradėjo augti poreikis turėti telefoną dideliu ekranu, o jei jau ekranas didelis – norėjosi, kad ir vaizdas jame būtų gražus. Ir nestriginėtų!

Apetitas duomenims tik pradeda augti
© DELFI

4G pradžia – be 4G telefonų

Mūsų šalyje šiai revoliucijai iš dalies padėjo 2008-2009 metų finansinė krizė: iki tol kaip inkstai taukuose besivartę ryšio operatoriai dėl smarkaus emigrantų srauto ir tradicinių paslaugų (skambučių ir žinučių) kainų mažėjimo pradėjo smarkiai praradinėti pajamas, todėl užtraukė naują dainą: būtinai reikia 4G! Išlaikyti pajamas leis tik duomenų vartojimas! Nors reikia pripažinti, kad vartotojų piniginės traukė visai kitokią dainą ir nemažai daliai visuomenės anuomet ne prašmatnesni telefonai buvo galvoje.

Didžiausių 4G technologijų šalininku Lietuvoje tapo buvęs „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis, dar nuo 4G paslaugos įjungimo šios bendrovės tinkle 2011 metais visomis išgalėmis raginęs naudoti itin didelės spartos mobiliuoju internetu. Bet vėl gi – koją kišo tai, kad paslauga buvo prieinama tik mobiliojo modemo, prijungto prie nešiojamojo kompiuterio naudotojams. Kitaip tariant, profesionalams, kurių darbe operatyvumas ir ryšio kokybė yra kritiškai svarbūs. Netgi pažangiojoje Švedijoje (buvęs „Tele2“ generalinis vadovas Matsas Granrydas yra ne kartą sakęs, kad šios šalies mobiliojo interneto rinka Lietuvą lenkia maždaug 5 metais) pirmieji įrenginiai, palaikantys duomenų perdavimą 4G ryšiu atsirado tik 2012 metais.

Lietuvoje iki 2014 metų nebuvo net prasmės tokius pirkti – daugiau, nei 3G jie neišspausdavo, nes mūsų šalies operatoriai šio 4G ryšio arba visiškai neteikdavo, arba teikdavo jį tik mobiliesiems modemams. Nors net ir 3G ryšys nebuvo prastas: idealiomis sąlygomis iki maždaug 20 Mb/s išspaudžiančios duomenų perdavimo spartos ir sparčiai tobulėjančių išmaniųjų telefonų bei per juos prieinamų paslaugų derinys buvo pakankamas, kad visi visi operatoriai skelbiant finansinius rezultatus galėtų kiekvieną kartą skelbi ne apie procentais, o apie kartais augančią duomenų perdavimo paklausą. Mygtukiniai telefonai sparčiai praradinėjo savo rinkos dalį, kol galų gale jie tapo nišiniais įrenginiais žmonėms, turintiems specifinių poreikių.

Sprogimas

Laikotarpį nuo 2014 m. balandžio iki ir 2015 m. balandžio galima vadinti išskirtiniais metais (na bent jau telekomunikacijų rinkoje): visų trijų Lietuvoje dirbančių mobiliojo ryšio operatorių klientams suteikta galimybė naudotis 4G mobiliuoju internetu. O kai kuriose vietose (daugiausiai – didžiųjų miestų centruose) veikia net 4G+ technologija, gebanti agreguoti duomenų perdavimą iškart dviem skirtingais dažniais. Naujų technologijų poveikis buvo sprogstamas.

Duomenų suvartojimo kasmetinį augimą galima buvo galima skaičiuoti ne procentais, o net kartais, o vartotojai 4G technologijas įsisavino nepalyginamai greičiau, nei 3G. Pavyzdžiui po to kai „Bitė“ prieš daugiau nei dešimt metų Lietuvoje pristatė 3G ryšį, prireikė net septynerių metų, kol juo pradėjo naudotis penktadalis bendrovės klientų. Pristačius 4G/4G+, analogiškas vartotojų skaičius buvo pasiektas per septynis mėnesius.

Naujausiais duomenimis „Tele2“ tinkle duomenų augimas per pastaruosius metus padidėjo visais 120 procentų, „Bitės“ – net 150 procentų. „Omnitel“ tinkle duomenų suvartojimas augo „tik“ 30 proc. per metus. Tiesa, jei pastarojo operatoriaus augimas gali pasirodyti kuklus, tai labai nesunku paaiškinti dėl ko: „Omnitel“ klientai jau ir taip labai smarkiai aplenkę tuos, kuriems ryšį teikia kitos bendrovės: jeigu, paskutiniais duomenimis, „Bitės“ ir „Tele2“ tinkle vidutinis 3G aparato turėtojas per mėnesį sunaudoja apie 1 GB, tai „Omnitel“ paslaugų vartotojai per 3G aparatus vidutiniškai nusiurbia po 1,7 GB duomenų. O jei aparatas modernesnis, palaikantis 4G technologiją, skirtumas gerokai didesnis: „Tele2“ tinkle – 1,5 GB, „Bitės“ – 1,7, o „Omnitel“ – net 4,7 GB per mėnesį.

Kiek senesniais Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, „Omnitel“ abonentų išsiųstų ir priimtų per 2015 m. II ketvirtį duomenų kiekis sudarė 3 228,6 mln. MB (vienas abonentas – išsiuntė ir priėmė per mėnesį vidutiniškai 1 618,5 MB duomenų), atitinkamai, „Bitė Lietuva“ – 1 922,0 mln. MB (1 099,9 MB), „Tele2“ – 2 218,7 mln. MB (873,5 MB) duomenų.

Vartojimas auga ir dar augs

Ir jeigu pasirodė, kad šiemetinis augimas yra didelis, tai laikykitės: asociacijos GSMA, vienijančios mobiliojo ryšio operatorius, 2015 metų ataskaitoje drąsiai tvirtinama, kad ateinančius ketverius metus pasaulinis mobiliųjų duomenų vartojimas augs eksponentiškai, vidutiniu 57 proc. per metus greičiu. Kitaip tariant, po ketverių metų jis bus išaugęs net 6 kartus!

Augimą labiausiai lems vaizdo klipų stebėjimas, jau dabar sudarantis apie 50 proc. viso pasaulinio mobiliojo interneto srauto. Beje, ta pati GSMA ataskaita byloja, kad 4G įrenginiais vartotojai siunčiasi vidutiniškai 3 kartus daugiau duomenų nei 3G įrenginiais. Iš šio teiginio galima daryti išvadą, kad „Bitės“ ir „Tele2“ 4G paslaugų naudotojai dar nežino, kam būtų galima išnaudoti savo išmaniuosius, nes jeigu žinotų – duomenų siurbtųsi dukart daugiau. Nepaisant milžiniškų skaičių, iki pasaulinių lyderių Lietuvai dar teks gerokai „pasitempti“ – rinkos analizės bendrovės „Tefficient“ duomenimis, metais nuo 2013 m. balandžio iki 2014 m. kovo vidutinis mobiliojo interneto suvartojimas „Telenor“ tinkle Švedijoje buvo artimas net 3,5 GB/mėn, o artimiausi jų konkurentai – toje pačioje rinkoje dirbančios bendrovės „3“ klientai, per mėnesį nusiurbiantys vidutiniškai po 3,2 GB.

Lietuvoje duomenų suvartojimo vidurkis anuomet net 400 MB per mėnesį nesiekė. Ir nors mūsų šalyje išmaniųjų įrenginių plėtra smarkiai įsibėgėjo, skandinavai vietoje taip pat nestovėjo ir šovė į priekį. Panašius duomenis galima rasti ir naujesnėje tos pačios įmonės analizėje: joje teigiama, kad akivaizdūs mobiliųjų duomenų vartojimo lyderiai yra suomiai – vidutinis šios šalies gyventojas per mėnesį atsisiunčia 2,9 GB.

Apetitas duomenims tik pradeda augti
2015 metų mobiliųjų duomenų vartojimo lyderiai („Tefficient“ iliustr.)

Iš kur tokie milžiniški duomenų kiekiai? Tikriausiai viena didžiausių priežasčių yra „Netflix“ interneto televizijos paslauga, kuria skandinavai gali naudotis nuo 2012 metų. Deja, kol kas šie JAV interneto televizijos milžinai, jau nusižiūrėję ir į Lenkiją, jokių planų apie plėtrą ir į Lietuvą neskelbia. Tačiau net ir neturint „Netflix“ duomenų suvartojimą labiausiai augina vaizdų peržiūra, o taip pat – mobilieji žaidimai. „Mūsų statistika rodo, kad aktyviausiai mobiliuoju internetu naudojasi tie, kuriems reikia ypač spartaus interneto. Todėl sparčiausiai auga video turinys – „YouTube“ ir panašios vaizdų peržiūros paslaugos. Taip pat kur kas dažniau žaidžiami įvairūs internetiniai žaidimai, kurie būna gana didelės apimties, todėl 4G/4G+ tinkle parsiunčiami greičiau. Be to, patys vartotojai nevengia keistis ir kitais didesnės apimties failais“, – teigia „Bitės“ tinklo vadovas Gintas Butėnas.

Norint peržiūrėti „Youtube“ esantį filmuką „FullHD“ raiška, reikalingas ne mažesnė nei 8 Mb/s duomenų atsisiuntimo sparta, o jeigu kadrų per sekundę kiekis yra didesnis (48 ar daugiau) – jau reikia stabilaus 12 Mb/s ryšio. Nors teoriškai tokį jau galėtų užtikrinti ir 3G technologijos, tačiau įvertinus tai, kad ne visose Lietuvos vietose „padengimas“ yra aukštos kokybės, o ten, kur jis geras, ir vartotojų būna daugiau, filmukų peržiūros be vaizdo stabtelėjimų užtikrinimui 4G yra būtina technologija. Be abejo, vis dar yra ir manančių, kad mygtukinio telefono niekas nepakeis, bet jų dalis nepaliaujamai mažėja: jau dabar iš naujų perkamų telefonų tik maždaug kas penktas nėra išmanusis, o ateityje jų populiarumas ir toliau mažės. Ir ne be reikalo – nors tokie aparatai turi nepaneigiamų privalumų (pvz., dešimtimis kartų ilgiau veikiantį akumuliatorių), bet jų naudotojams belieka pavydžiai stebėti, kaip vis daugiau aplinkinių gali savo aparatu padaryti tai, ko nesugeba joks mygtukinis aparatas.

Itin įdomus yra „Tefficient“ grafikas, parodantis vieno megabaito atsisiuntimo kainą. Lietuva šiuo požiūriu yra išskirtinė: nors duomenų siuntimosi kaina yra viena žemiausių iš visų analizėje aprašytų valstybių, bet tuo pačiu ir duomenų suvartojimas praėjusiais metais buvo vienas mažiausių. Žinoma, nereikia pamiršti to, kad šiemetinių duomenų dar nėra – sprendžiant pagal naujausius operatorių pateikiamus duomenis ir išaugusias duomenų perdavimo galimybes, padėtis bus visiškai kitokia ir Lietuva gerokai bus gerokai priartėjus prie pernykštės Latvijos pozicijos, bet ir mūsų kaimynai vietoje nestovi.

Apetitas duomenims tik pradeda augti

„Tefficient“ tvirtina, kad nėra svarbesnio duomenų vartojimo variklio už mažą kiekvieno suvartojamo megabaito kainą. O naujai nutiesti informacijos greitkeliai ir vienas geriausių pasaulyje kainos už megabaitą variklių reiškia, kad kito kelio nėra – duomenų suvartojimas Lietuvoje augs itin sparčiai.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama