Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Už dovanotą nuolaidą – didesnė sąskaita

Publikuota: 2014-04-14 17:15
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Karolis Birgilas
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Atostogų ar komandiruočių metu retas skambina į Lietuvą vien norėdamas smagiai pasikalbėti, mat sąskaita mėnesio gale galėtų pasiekti net lietuviškojo palydovo orbitą. Europos Sąjunga žada tokią realybę paversti tik prisiminimu. Sentimentalieji keliautojai net grįžę namo iš mobiliųjų telefonų netrina žinučių, kurias gauna vos kirtę valstybių sienas. Mobiliojo ryšio bendrovės savo klientams taip primena apie toje šalyje galiojančius mobiliojo ryšio ir duomenų perdavimo tarifus. Šiems virtualiems priminimams ateina galas, nes Europos Parlamentas (EP) balandžio pradžioje pritarė, kad būtų panaikinti tarptinklinio ryšio tarifai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Atostogų ar komandiruočių metu retas skambina į Lietuvą vien norėdamas smagiai pasikalbėti, mat sąskaita mėnesio gale galėtų pasiekti net lietuviškojo palydovo orbitą. Europos Sąjunga žada tokią realybę paversti tik prisiminimu.

Sentimentalieji keliautojai net grįžę namo iš mobiliųjų telefonų netrina žinučių, kurias gauna vos kirtę valstybių sienas. Mobiliojo ryšio bendrovės savo klientams taip primena apie toje šalyje galiojančius mobiliojo ryšio ir duomenų perdavimo tarifus. Šiems virtualiems priminimams ateina galas, nes Europos Parlamentas (EP) balandžio pradžioje pritarė, kad būtų panaikinti tarptinklinio ryšio tarifai.

Kelio pabaiga

Siūlymas naikinti tarptinklinio ryšio mokestį Briuselyje sklando jau kelerius metus. Tiesa, anksčiau šios paslaugos kaina galėjo siekti 10 litų už prakalbėtą minutę, o internetas telefone, viešint užsienyje, buvo laikomas bene egzotika.

Už dovanotą nuolaidą – didesnė sąskaita

EP nuo kitų ES institucijų dažniausiai tuo ir skiriasi, kad pagrindiniu tikslu laiko Sąjungos bendrumą ir betarpiškumą visais aspektais. Keletą metų ir Lietuvos, ir kitų ES šalių mobiliojo ryšio tiekėjai mažino tarptinklinio ryšio kainas, o tai bent iš dalies ramino karštas diskusijas EP.

Šiandien tarptinklinio ryšio tarifai yra dešimteriopai mažesni. Tiesa, naudotis mobiliuoju internetu atskirose šalyse vis dar išlieka brangu, tačiau visoje Europoje gyventojai toliau skundžiasi stipriai išaugusiomis sąskaitomis, jei mobiliuoju ryšiu naudojamasi užsienyje, nors ES tampa vis didesnė ir kartu atviresnė.

Tarptinklinio ryšio tarifo panaikinimas taps ne tik vartotojų, bet ir pačios ES viršūnėlės laimėjimu.

„Šis balsavimas skirtas visiems piliečiams. Tokia ir yra ES – atsisakanti sienų, lengvinanti ir piginanti gyvenimą“, – po balsavimo kalbėjo EK pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes, atsakinga už šią skaitmeninę darbotvarkę.

Dviejų medalių nebus

Pinigai nėra nesibaigiantis išteklius, todėl mokesčio panaikinimas turės būti kuo nors kompensuojamas. ES vadovai laikosi pozicijos, kad mažinamas tarptinklinio ryšio tarifas bus kompensuojamas padidėjusiu vartotojų skaičiumi. Tokiai pozicijai pritaria ir Lietuvos mobiliojo ryšio tiekėjos „Bitė“ rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Tačiau, anot jo, tai yra tik viena gera naujiena visai ES mobiliojo ryšio rinkai, o kiti sprendimo privalumai ir trūkumai pasidalija skirtingai ir priklauso nuo alternatyvos, kurios link gravituos išlygos, taikomos šalims.

„Dabar EP tai daro ne nuosekliai, o kerta iš esmės. Verslui kenkia tokia šoko terapija. Jeigu EP siūloma formuluotė dabar būtų priimta, tai sukeltų konkrečių problemų“, – pabrėžė P. Kuisys.

Kaina iš dviejų

Kalbant apie tarptinklinio ryšio kainą, ją sudaro dvi dedamosios: didmeninė ir mažmeninė. Pastaroji yra arčiausiai kliento, nes ją šis moka tiesiogiai. Kita lieka operatoriaus žinioje, todėl čia reikia labai preciziško ES sprendimo.

„ES šalių narių mažmeninės ryšio perdavimo kainos gali skirtis net iki 10 kartų. Pavyzdžiui, Lietuvos bet kurio operatoriaus klientas, išvažiavęs, tarkime, į Vokietiją ar Didžiąją Britaniją, naudotųsi vietiniais tarifais ir mokėtų vieną euro centą. Lietuvos operatorius užsienio kompanijai sumokėtų 5 euro centus, nes tokia yra didmeninė sujungimo kaina. Tada atsiranda 4 euro centų nuostolis. Toks tarifas galios tik nuo liepos mėnesio, o dabar siekia 10 euro centų“, – pasakojo „Bitės“ rinkodaros direktorius.

„Tele2“ atstovų požiūris į šį klausimą buvo optimistiškesnis. Kaip savaitraščiui „Ekonomika.lt“ sakė kompanijos korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas, „Tele2“ palaiko šią reformą.

„Išvykus į užsienį, sąlygas dažniausiai diktuoja priimančios valstybės operatoriai, ypač jei tai populiari atostogų šalis. Jei laimi vartotojai – laimi ir „Tele2“, – tepasakė jis.

Trečiojo pagal dydį Lietuvos mobiliojo ryšio tiekėjo „Omnitel“ pozicija išliko neutrali, nes, pasak kompanijos ryšių su visuomene vadovės Daivos Selickaitės, taikomi pokyčiai nėra aktualūs.

Finansinė skylė

Kaip rašo „International Business Times“, dauguma ES ryšio tiekėjų nuogąstauja, kad, atsisakius mokesčio, bus mažinama ryšio kokybės kartelė.

Kitas kelias, netaupant išlaidų kokybei, yra investicijų į tinklų infrastruktūrą mažinimas.

Kaip teigia P. Kuisys, tarptinkliniam ryšiui būdingas kainos elastingumas. Jam pingant, šie nuostoliai yra dengiami padidėjusiu vartotojų skaičiumi, tačiau to negana. „Galimo nuostolio dėl didmeninių kainų ir skirtumų nuo vietinių mažmeninių kainų negalima kompensuoti“, – teigia jis.

Šiandien mokesčio panaikinimas bus rimtas kirtis 5G ryšio kūrimui, o kompanijos jaučiasi apgautos dėl išleistų pinigų projektams.

Universalaus sprendimo dilema

Kiekvieną kartą, derindama taisykles visoms šalims narėms, ES susiduria su šia problema. Lietuvoje mobiliojo ryšio teikėjų konkurencija yra akivaizdi, ją kartkartėmis galima pastebėti net gatvėse, tačiau tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl šiandien už mobilųjį ryšį mokame pigiausiai Europoje. Bendras sprendimas gali pakeisti šią situaciją.

„Gali būti taikomos išimtys toms šalims, kurių mažmeninės kainos yra daug didesnės nei didmeninės, tuomet jos galėtų taikyti ir didesnes kainas tarptinkliniam ryšiui. Antras variantas – galėtų būti sureguliuoti tarptinkliniai didmeniniai tarifai. Sunku to tikėtis, nes pigių šalių kortelės užtvindytų aukštų kainų šalis ir pradėtų ten konkuruoti. Su tokiu sprendimu nesutiks didžiųjų šalių operatoriai“, – apie rinkos stabilumą kalbėjo „Bitės“ atstovas.

Pastaruoju atveju lietuviškos išankstinio ryšio kortelės būtų labai rimtas konkurentas Europoje, nes suteiktų vartotojams neblogas sąlygas už apytikslę 3 eurų sumą. Vis dėlto tai tik viena medalio pusė, mat pigiose šalyse dėl padengiamų didmeninės kainos nuostolių pradėtų brangti ryšys vartotojams.

„Trečias variantas galėtų būti be išimčių ir be sumažintų didmeninių tarifų. Tuomet pigesnių paslaugų šalys turėtų kelti kainas. Mes patys siūlome, kad, siekiant išvengti vietinių tarifų kilimo Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, toms šalims būtų taikomos išimtys“, – pabrėžė P. Kuisys.

Siūlymas bus pradėtas vykdyti, kai jam pritars ES Taryba, kurią sudaro kiekvienos šalies atstovas. Tai bus esminis mūšio laukas, nes kiekvienas politikas stengsis gintis savo šalies interesus, o tokioje nehomogeniškoje mobiliojo ryšio rinkoje lengvo sprendimo tikėtis naivu.

Kol kas belieka laukti spalio, iki kurio institucija yra pasižadėjusi susitarti.


Ekonomika.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama