Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Kiek kainuoja mobilusis internetas kompiuteryje

Publikuota: 2013-09-23 20:34
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Kęstutis Ikamas
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Internetas telefone jau tapo įprastu reiškiniu. O kaip su mobiliuoju internetu kompiuteryje? Šią paslaugą siūlo visi mobiliojo ryšio operatoriai ir LRTC, tačiau ar ji yra visavertė ir atstoja kitas interneto rūšis? Atsakymus rasite šiame straipsnyje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Internetas telefone jau tapo įprastu reiškiniu. O kaip su mobiliuoju internetu kompiuteryje? Šią paslaugą siūlo visi mobiliojo ryšio operatoriai ir LRTC, tačiau ar ji yra visavertė ir atstoja kitas interneto rūšis? Atsakymus rasite šiame straipsnyje.

Kuo ypatingas mobilusis ryšys kompiuteryje?

Visų pirma tuo, kad dažniausiai ribojamas parsisiunčiamų duomenų kiekis. Skirtingai nuo laidu tiekiamo internetinio ryšio (šviesolaidinio, kabelinės televizijos ar telefoninio), kuriam ribojamas tik greitis, užsisakant mobilųjį internetą tenka laužyti galvą, kiek informacijos per mėnesį mes atsisiųsime. Tiesa, ši praktika po truputį nyksta. Du operatoriai – Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) ir „Tele2“ – jau siūlo planus su greičio, bet ne duomenų apribojimais. Deja, tokie planai veikia ne visoje šalies teritorijoje.

Kita vertus, mobilusis internetas nepririša mus prie konkrečios vietos. Jis veikia ten, kur yra greitas 3G, 4G ar „Wi-Max“ ryšys. Dėl to jis idealiai tinka keliaujantiems žmonėms, turintiems nešiojamuosius ar planšetinius kompiuterius.

Teoriškai, mobiliuoju internetu galima naudotis beveik visoje šalyje (75–99 proc. priklausomai nuo mobiliojo ryšio operatoriaus), tačiau praktiškai daugelyje vietų jis yra tragiškai lėtas. Pakankamai greitas ryšys užtikrinamas tik didžiuosiuose šalies miestuose ir jų apylinkėse.

Su sutartimi ar be jos?

Naudotis internetu kompiuteryje galima dviem būdais: užsisakius papildomą paslaugą (su sutartimi) arba be jokių papildomų planų (išankstinio mokėjimo). Pirmu atveju jūs turite pasirašyti sutartį su tiekėju ir mokate per mėnesį fiksuotą mokestį. Antras atvejis (išankstinio mokėjimo) suteikia žymiai daugiau laisvės, nes mokama tik tuomet, kai to interneto prisireikiama. Pasirinkusieji šio tipo paslaugą gali lanksčiau ją derinti prie besikeičiančių poreikių.

Internetas su sutartimi tinka vartotojams, kuriems reikalingas ryšys kiekvieną dieną, kiaurą parą. Jei internetu naudojamasi ne kiekvieną dieną arba tik epizodiškai, kartą arba du kartus per dieną, tuomet verta pagalvoti apie išankstinio mokėjimo paslaugą.

Išankstinio mokėjimo internetas, toks kaip „Tele2 Mėnesiui“ ar „LRTC Išankstinio mokėjimo“, leidžia griežtai kontroliuoti išlaidas mobiliajam ryšiui. Tai aktualu taupiesiems ir tiems, kurių finansinės galimybės gana ribotos – moksleiviams, studentams. Dėl to išankstinį mokėjimą dažniau renkasi jaunesnieji operatorių klientai.

Kita vertus, išankstinių paslaugų vartotojams puikiai žinoma situacija, kai sąskaita baigiasi, atrodytų, pačiu netinkamiausiu metu. Tuo tarpu sutartį pasirašę abonentai gali būti ramūs, kad sąskaitoje pinigų jiems nepritrūks. Norėdami naršyti kompiuteryje, jie tai ir daro, užuot skubėję į artimiausią parduotuvę, degalinę ar prie bankomato.

Kuo skiriasi interneto su sutartimi planai?

Mobiliojo interneto planai vienas nuo kito skiriasi tik trimis dalykais: kaina, suteikiamų duomenų kiekiu arba greičiu, ir mokesčio, kuris taikomas viršijus duomenų kiekį, dydžiu. Visus „Bitės“, „Omnitel“, „Tele2“ ir LRTC siūlomus planus su sutartimi galite palyginti žemiau pateiktoje lentelėje. Akivaizdu, kad kuo didesnis mėnesinis mokestis, tuo daugiau gigabaitų jūs galite atsisiųsti į kompiuterį arba, jei nėra duomenų apribojimo, naršyti greičiau. Renkantis planą tereikia tik įvertinti, kiek gigabaitų jums užteks mėnesiui arba kokio greičio jums reikia.

Atkreipkite dėmesį, kad planų lentelėje pateikiami ir „Tele2“ 4G interneto planai, kuriems operatorius taiko ne duomenų, bet greičio apribojimus. Šie planai kol kas veikia tik penkiuose, ne pačiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

LRTC tiekia kitokio tipo mobilųjį ryšį – „Wi-Max“. Jam skirti modemai (įrenginiai, per kuriuos jungiamasi prie interneto) nesuderinami su „Bitės“, „Omnitel“ ir „Tele2“ tinklais. Be to, jis veikia tik didesniuose šalies miestuose. Tačiau LRTC siūlomas internetas riboja tik duomenų atsiuntimo greitį, bet ne kiekį.

Kiek kainuoja mobilusis internetas kompiuteryje

Ar 1 GB per mėnesį yra daug?

Išmaniajam telefonui vienas gigabaitas per mėnesį dažniausiai yra „per akis“. Kompiuteris yra žymiai rajesnis padaras. Reikalas tas, kad kai mes naršome telefonu – siunčiamės el. laiškus, skaitome naujienas svetainėse, žiūrime filmukus, didžioji dalis informacijos yra maksimaliai suspaudžiama, specialiai paruošiama taip, kad užimtų kuo mažiau vietos. Kai analogiškus veiksmus darome kompiuteriu, atsisiunčiamų duomenų srautas gali būti kelis kartus didesnis. Be to, lygiagrečiai su vartotoju į internetą „lenda“ operacinė sistema ir kitos, foniniame režime veikiančios programos, pvz., siunčiasi atnaujinimus, „bendrauja“ su gamintojo svetainėmis.

Dėl visų šių priežasčių, 1 GB limitą jūs galite išeikvoti labai greitai. Jei naudojatės internetu kompiuteryje dažnai, tuomet verta užsisakyti brangesnį planą su 5, 10 GB arba dar didesniu apribojimu atsiunčiamų duomenų kiekiui.

Verta pažymėti, kad brangesniems planams su sutartimi netaikomas mokestis už atsisiunčiamas duomenis viršijus numatytą kiekio limitą. Tiesiog interneto greitis drastiškai sumažinamas ir iki mėnesio galo jums teks naršyti vėžlio greičiu. Kai kuriuose kompiuteriuose galima apriboti tiesiogiai su mūsų veikla nesusijusių duomenų siuntimą. Pvz., įrenginiuose su „Windows 8“ operacine sistema reikia ryšio su internetu nustatymuose pasirinkti „metered connection“ („apskaičiuotų duomenų interneto ryšys“).

Išankstinio mokėjimo ypatumai

Visi didieji operatoriai siūlo savo klientams ir išankstinio mokėjimo interneto planus. Tačiau paslaugų sąlygos labai skiriasi. „Bitė“ ir „Omnitel“ siūlo tik dienos planą. Sumokėjus 5 Lt, galima naršyti be jokių apribojimų vieną dieną. Nepatogu, jei jums reikia interneto kelioms arba daugiau dienų per mėnesį, bet idealiai tinka ekstra atvejams, kuomet staigiai ir trumpam prisireikia ryšio su pasauliniu voratinkliu. Bendrovė „Tele2“ siūlo žymiai platesnį išankstinio mokėjimo planų spektrą. Galima užsisakyti internetą ne tik dienai, bet ir savaitei ar netgi visam mėnesiui. Gerai ir tai, kad pasibaigus duomenų limitui, nebūtina laukti savaitės ar mėnesio pabaigos – paslaugą galima užsisakyti naujam laikotarpiui. „Tele2“ klientai ko gero turi lanksčiausias mobiliojo interneto kompiuteryje pasirinkimo sąlygas.

LRTC irgi siūlo išankstinį „Mezon“ interneto planą, bet apmokestinamas ne laikas, o duomenų kiekis. 2 centai už vieną megabaitą atrodo labai nedaug, bet „lašas po lašo ir akmenį pratašo“ – perskaičiavus į gigabaitus gaunasi, kad už 1 GB jums teks sumokėti 20,48 lito. O tai jau labai daug, tad jei ruošiatės „Mezon“ internetą naudoti dažniau, verčiau užsisakyti planą su sutartimi.

Kiek kainuoja mobilusis internetas kompiuteryje

Planas – ne viskas, teks įsigyti ir modemą

Užsisakius mobilųjį internetą kompiuteryje nepamirškite pasirūpinti ir ryšio įranga: modemu bei SIM kortele. Labai retas kompiuteris tokią įrangą turi.

Įprastai operatoriai siūlo kartu su savo planais ir ryšio įrangos paketą, kurio kaina prasideda nuo 95–100 Lt. Kuo greitesnis modemas, tuo jis brangiau kainuoja. Žinoma, kaip ir telefonų atveju, ryšio su internetu įrangą galima įsigyti išsimokėtinai. Tuomet ji kainuos mažiau, bet teks įsipareigoti tiekėjui mažiausiai vieneriems metams.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama