Elektronika.lt
 2024 m. spalio 10 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Mobiliųjų programėlių „sėkmės receptas“: patogumas, nauda ir teigiamos emocijos

Publikuota: 2013-01-28 07:06
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Skaičiuojama, kad iš interneto parduotuvės „Google Play“ kiekvieną sekundę atsisiunčiama daugiau kaip 600 mobiliųjų programėlių. Atsisiuntimų iš šios parduotuvės skaičius sparčiai auga ir neseniai perkopė 25 milijardus – ribą, kurią kita populiari mobiliųjų programų platintoja „App Store“ įveikė dar šių metų kovą. Pastebima, kad augant mobiliųjų programėlių paklausai visame pasaulyje, vis daugiau jų kuriama ir Lietuvos vartotojams.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Skaičiuojama, kad iš interneto parduotuvės „Google Play“ kiekvieną sekundę atsisiunčiama daugiau kaip 600 mobiliųjų programėlių. Atsisiuntimų iš šios parduotuvės skaičius sparčiai auga ir neseniai perkopė 25 milijardus – ribą, kurią kita populiari mobiliųjų programų platintoja „App Store“ įveikė dar šių metų kovą. Pastebima, kad augant mobiliųjų programėlių paklausai visame pasaulyje, vis daugiau jų kuriama ir Lietuvos vartotojams.

Populiariausių lietuviškų programėlių sąrašuose karaliauja naujienų programos, viešojo susisiekimo maršrutų ir taksi firmų peržiūros programėlės, automobilių parkavimo ar radijo stočių programos ir netgi elektroninė Biblija lietuvių kalba telefone.

Pasak ekspertų, mobiliosios programėlės – tai savotiška telefono tąsa, gerokai išplečianti jo galimybes. Programėlių dėka išmanusis įrenginys tampa ne tik ryšio priemone, bet daugiafunkciniu įrenginiu, nedideliu kompiuteriu, kurį galima patogiai nešiotis su savimi. Ši aplinkybė, o kartu – vis didėjantis išmaniųjų telefonų prieinamumas bei galimybė vartotojams įrenginį patiems pritaikyti prie savo poreikių, rinktis bei įsidiegti reikalingas programėles, lemia itin spartų mobiliųjų programėlių populiarėjimą.

Mobiliųjų programėlių „sėkmės receptas“: patogumas, nauda ir teigiamos emocijos

Poreikiai tokie patys

„Įvertinęs interneto skverbtį Lietuvoje ir spartų mobiliųjų technologijų paplitimą, negalėčiau teigti, kad mūsų šalies mobiliųjų programėlių vartotojai kuo nors skiriasi nuo vartotojų visame pasaulyje“, – tvirtina bendrovės „Informacinių technologijų organizacija“ vadovas Paulius Lazauskas.

Jo valdoma įmonė per septynerius veiklos metus išsiplėtė nuo trijų iki dvidešimties darbuotojų kolektyvo. Bendrovės sukurtų produktų sąraše – daugybė mobiliesiems įrenginiams skirtų programų: nuo žaidimų iki specializuotų sprendimų, tokių kaip lietuviška klaviatūra išmaniųjų prietaisų operacinei sistemai „Android“.

Pasak P. Lazausko, tik maždaug pusė įmonės sukurtų programėlių skirtos Lietuvos vartotojams. „Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje mobiliųjų programėlių paklausa per pastaruosius kelerius metus yra itin išaugusi, taigi jų sukuriama vis daugiau. Kita vertus, toli gražu ne visos programėlės sulaukia pripažinimo ir išpopuliarėja“, – pastebi pašnekovas.

Jo teigimu, ir Lietuvoje, ir tarptautinėje rinkoje veikia tie patys principai – kad būtų populiari, mobilioji programėlė turi teikti vertę vartotojui, sukelti malonias emocijas, padėti jam spręsti problemas ar tiesiog gyventi patogiau.

Pavyzdys – minėtos bendrovės sukurta savitarnos programėle „Mano Pildyk“, pirmą tokią Baltijos šalyse. Ją nemokamai parsisiuntę išankstinio mokėjimo paslaugos „Pildyk“ vartotojai gali patogiau ir greičiau užsisakyti išankstinio mokėjimo planus bei mobilaus interneto paslaugą. Ši programa jau atsisiųsta daugiau kaip 5 tūkst. kartų, o interneto parduotuvės „Google Play“ naujausių ir populiariausių nemokamų programėlių sąraše „Mano Pildyk“ vienu metu buvo iškopusi į 6 vietą tarp populiariausių Lietuvoje.

Vartotojų sparčiai gausėja

„Vartotojams svarbu, kad programėlė atrodytų šauniai, ja būtų patogu ir lengva naudotis“, – pažymi „Pildyk“ prekės ženklo vadovė Renata Bernotaitė.

Pasak jos, programėlės „Mano Pildyk“ paplitimą lemia ir kiti veiksniai. „Pirmiausia, Lietuvoje daug žmonių naudojasi išankstinio mokėjimo ryšio paslaugomis. Be to, išmaniųjų telefonų skaičius tarp jų itin sparčiai auga. Šiandien tokiais telefonais naudojasi trigubai daugiau klientų nei prieš metus“, – komentuoja R. Bernotaitė.

Panašu, kad įdomių, žaismingų bei naudingų programų, skirtų išmaniesiems prietaisams, bus kuriama vis daugiau. Juolab, kad tai daroma toli gražu ne vien iš entuziazmo. Nors vartotojai labai nėra linkę mokėti už programėles – naujausi tyrimai rodo, kad beveik 90 proc. šiemet pasaulyje atsisiųstų programų išmaniesiems įrenginiams yra nemokamos, – ši rinka sparčiai plečiasi.

Prognozuojama, kad 2016 m. kuriant ir platinant mobiliąsias programėles bus sukurta 46 mlrd. JAV dolerių pajamų – penkiskart daugiau nei pernai.

„Programų pasiūlą skatina ir sukurta aiški bei paprasta sistema, leidžianti tiek įmonėms, tiek pavieniams programėlių kūrėjams jas komercializuoti bei platinti. Programų parduotuvės „Google Play“ ar „Apple Store“ leidžia kiekvienam kūrėjui pasiekti vartotoją, tai atveria kelius gana paprastai pasiekti viso pasaulio rinkas“, – pastebi P. Lazauskas.

Tiesa, pašnekovas pripažįsta, kad norint sukurti gerą ir sėkmingą programą prireikia nemažai pastangų. „Jeigu programa atrodo itin patogi ir paprasta naudoti, tai dar nereiškia, kad ji buvo lengvai ir greitai sukurta. Veikiau netgi priešingai – vartotojai dažnai net nesusimąsto, kiek pastangų gali būti įdėta programėlei sukurti. Ypač jei tai nėra koks nors paprastutis žaidimas, bet, pavyzdžiui, duomenis iš įvairių šaltinių surenkanti ir apdorojanti programa“, ‒ komentuoja „Informacinių technologijų organizacijos“ vadovas.

Nors programėlių yra visiems, jaunimas aktyviausias

Kad tiek paprastų, tiek ir sudėtingesnių mobiliųjų programų poreikis ir toliau augs, abejoti neleidžia statistika. Rinkos tyrimų bendrovės TNS LT atlikto mobiliųjų įrenginių vartotojų tyrimo „Mobile Life“ duomenimis, planšetiniais kompiuteriais ir išmaniaisiais telefonais Lietuvoje naudojasi beveik kas penktas gyventojas ir per metus besinaudojančių šiais įrenginiais skaičius išaugo 5 proc.

Nors pagal išmaniųjų prietaisų naudojimo rodiklius Lietuva dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tokia padėtis greitai keičiasi. Specialistai pastebi, kad dar palyginti ne taip seniai ir paprastas mobilusis telefonas buvo prabangos dalykas, tačiau 2009 m. Lietuva jau pirmavo Europoje pagal vienam gyventojui tenkančių mobiliojo ryšio abonentų skaičių. Panašiai ir su išmaniaisiais telefonais – neseniai jie buvo tikra retenybė, o dabar šiais prietaisais naudojasi kas antras studentas ir moksleivis.

Lietuvoje įprasta manyti, kad išmanieji telefonai ir jų programos pirmiausiai yra skirtos jaunimui. Pastebima, kad jaunesni gyventojai yra gerokai aktyvesni išmaniųjų telefonų naudotojai, pasitelkiantys gerokai daugiau šių telefonų galimybių. Tačiau apsilankius interneto svetainėje „Prisijungusi Lietuva“, kur surinktos įvairios naudingos lietuviškos programėlės išmaniesiems telefonams, tampa akivaizdu, kad išmaniesiems telefonams sukuriama nemažai mobiliųjų programų, kurios praverčia ir vyresniems gyventojams.

„Didelei daliai Lietuvos vartotojų mobilieji telefonai jau seniai nebėra vien tik skambinti ar žinutes rašyti skirtas prietaisas. Gyventojai vis plačiau naudojasi išmaniųjų telefonų atveriamomis galimybėmis, taigi didėja ir lietuviškų mobiliųjų programėlių poreikis tarp įvairaus amžiaus gyventojų“, – teigia „Pildyk“ prekės ženklo vadovė R. Bernotaitė.

Nuo žaidimų ir bendravimo iki šunų dresavimo

Nemaža dalis vartotojų mobiliąsias programėles naudoja pramogoms – populiariausių nemokamų parduotuvės „Google Play“ programų sąraše dominuoja žaidimai, tokie kaip naujausias populiariųjų „piktųjų paukščiukų“ tęsinys „Angry Birds Star Wars“ ar šaudyklė „Anger of Sticks 2“.

Tačiau programėlės dažnai pasitelkiamos ir kitoms reikmėms – pavyzdžiui, bendravimui. Populiariausiųjų sąrašo viršūnėje tvirtai įsitaisiusi socialinio tinklo „Facebook“ programėlė išmaniesiems telefonams su „Android“ operacine sistema. Didelio vartotojų pripažinimo yra sulaukusi ir nemokama nuotraukų redagavimo programa „Pixlr Express“. Tačiau tarp sparčiai populiarėjančių programėlių galima rasti ir keistesnių kūrinių – tokių kaip, šunų dresavimo švilpuką mėgdžiojanti programa „Dog Whistle“ ar netgi „Virtual Cigarette“ – programėlė, skirta imituoti... rūkymą.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama