Elektronika.lt
 2024 m. spalio 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Kodėl mes pereiname prie skaitmeninės televizijos?

Publikuota: 2012-09-28 10:42
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Televizijos „skaitmenizacija“ yra neišvengiamas reiškinys. Stebuklas, kad televizija taip ilgai laikosi senų technologijų, nors mes visi jau gyvename skaitmeniniame amžiuje. Telefonai, fotoaparatai, vaizdo kameros, netgi televizoriai tapo skaitmeniniais dar prieš dešimt metų. Dabar atėjo eilė ir pačiai televizijai.

 Rodyti komentarus (10)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kodėl mes pereiname prie skaitmeninės televizijos?Televizijos „skaitmenizacija“ yra neišvengiamas reiškinys. Stebuklas, kad televizija taip ilgai laikosi senų technologijų, nors mes visi jau gyvename skaitmeniniame amžiuje. Telefonai, fotoaparatai, vaizdo kameros, netgi televizoriai tapo skaitmeniniais dar prieš dešimt metų. Dabar atėjo eilė ir pačiai televizijai.

Kas yra skaitmeninė televizija?

Skaitmeninė televizija – tai tokia televizija, kurioje vaizdas ir garsas perduodami skaitmeniniu pavidalu. Ji veikia panašiai kaip kompiuteris, kuriame visa informacija yra užkoduota dviejų skaičių – nulio ir vieneto seka. Jei paverstumėme TV signalus šviesa ir juos smarkiai sulėtintumėme, pamatytumėme daugybę vienodų trumpų blyksnių. Tikrovėje, šie „blyksniai“ keičiasi milžinišku greičiu, per sekundę jų gali būti dešimtys ar šimtai milijardų. Kol nebuvo sukurti skaitmeniniai kodavimo būdai, informacija būdavo išsaugoma ir perduodama analoginiais būdais.

Naudojama visur

Skaitmeninė televizija dažnai klaidingai siejama tik su antenine (antžemine) televizija. Iš tiesų, skaitmenine gali būti ir kitų rūšių TV: kabelinė, palydovinė ar internetinė. Terminas „skaitmeninė“ tik nusako informacijos kodavimo, bet ne perdavimo būdą. Į mūsų namus tais pačiais laidais gali ateiti tiek analoginė, tiek ir skaitmeninė televizija, skiriasi tik signalų siuntimo ir priėmimo laido galuose aparatūra.

Daugelis iš mūsų jau naudoja skaitmeninę televiziją, to, galbūt, net nežinodami. Pavyzdžiui, „Teo“ tiekiama internetinė televizija, kurią bendrovė vadina „Interaktyvioji Gala“ yra ne kas kita, kaip skaitmeninė TV, kuri iki televizorių atkeliauja optiniais kabeliais.

Skaitmeninė televizija yra plačiai paplitusi mūsų šalyje. Remiantis rinkos tyrimų kompanijos TNS LT ir Ryšių reguliavimo tarnybos pateiktais duomenimis, Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį skaitmeninę televiziją galėjo žiūrėti daugiau nei pusė namų ūkių (ne mažiau kaip 53 proc.). Populiariausia yra skaitmeninė antžeminė TV (36,6 proc. visų ūkių), tuomet skaitmeninė kabelinė TV (9,4 proc.) ir internetinė TV (7,6 proc.). Kokia dalis palydovinės televizijos abonentų žiūri „skaitmeną“, „Delfi“ duomenų neturi, tačiau jų turėtų būti gerokai mažiau nei 8,3 proc. (tiek ūkių yra įsivedę palydovinę TV).

Skaitmeninės televizijos žiūrovų gretos turėtų ženkliai ūgtelti iki šių metų pabaigos, nes spalio 29 dienų mūsų šalyje bus išjungta analoginė antžeminė TV. Didžiuma dabar pastarąją žiūrinčių šeimų (tokių yra apie 22 proc.) greičiausiai pereis prie skaitmeninės antžeminės televizijos.

Kodėl pereinama prie skaitmeninės TV?

Vertinant iš galutinio vartotojo, tai yra žiūrovo, taško, skaitmeninė televizija suteikia mums žymiai daugiau galimybių ir, su tam tikromis išlygomis, geresnę kokybę. Pagrindiniai skaitmeninės televizijos privalumai yra jos interaktyvumas ir aukštos raiškos (HD) vaizdo priėmimas. „Interaktyvumas“ reiškia, kad žiūrovas gali „bendrauti“ su televizoriumi, kitais žodžiais, valdyti transliaciją. Jis gali pasirinkti filmo kalbą, pvz., įjungti originalų įgarsinimą, uždėti subtitrus, peržiūrėti ankstesnes laidas, netgi atidėti tiesioginės transliacijos peržiūrą vėlesniam laikui. Kartu su skaitmeniniu vaizdu ir garsu gali būti perduodama ir kita informacija. Čia verta pažymėti, kad išvardintos galimybės suteikiamos tik daliai mokamą TV (kabelinę, palydovinę, internetinę, bet ne skaitmeninę antžeminę) žiūrovų.

Analoginės televizijos technologijos yra „išsikvėpusios“, dėl to ir keičiamos skaitmeniniu analogu. Vienas didžiausių analoginės TV trūkumų – ji netinka aukštos raiškos vaizdo perdavimui. HD (angl. „high definition“) vaizdas sudarytas iš kelis kartus daugiau taškų lyginant su įprastos raiškos paveiksliuku, dėl to jis yra kokybiškesnis, ryškesnis, detalesnis.

TV „skaitmenizaciją“ paskatino ir komercinės priežastys. Skaitmeninė televizija leidžia tuo pačiu informacijos kanalu perduoti žymiai daugiau duomenų. Šis privalumas ypač aktualus antžeminei TV, nes šiais laikais rasti laisvą radijo dažnių juostą (kanalą) naujai programai yra labai sunku ir brangu. Dėl to mūsų šalyje yra tiek nedaug nemokamų antžeminių analoginių TV kanalų. „Skaitmenizacija“ leidžia gerokai išplėsti kanalų kiekį. Jau dabar Lietuvoje nemokamai galima žiūrėti iki 11 lietuviškų programų. Išjungus analoginę TV, naujų programų gali dar padaugėti.

Ar tikrai kokybė geresnė?

Teigiama, kad skaitmeninės televizijos kokybė yra aukštesnė nei analoginės. „Skaitmenizuoti“ signalai yra atsparesni įvairiems perdavimo trikdžiams, todėl ryšio kanalu perduodami beveik be klaidų. Skaitmeninė TV „neserga“ tokiomis ligomis, kaip matomas vaizde „sniegas“, atspindžiai ar šešėliai, kurios kankina analoginės televizijos žiūrovus. Bet ji turi kitų bėdų – tai „subyrėjęs“ į kvadratus arba iš viso „sustingęs“ kuriam laikui vaizdas. Šie defektai atsiranda tuomet, kai signalas yra silpnas, jį trikdo stiprias elektromagnetines bangas skleidžiantys prietaisai arba tiesiog nepalankios oro sąlygos.

Skaitmeninė televizija dirba pagal principą „viskas arba nieko“. Analoginėje televizijoje esant nepalankioms transliavimui sąlygoms jūs vis tiek galite matyti ir girdėti pablogėjusį vaizdą ir garsą, tuo tarpu, skaitmeninėje TV jūs galite neišvysti nieko.

Televizijoje skaitmeninis vaizdas ir garsas papildomai yra „suspaudžiami“, kitaip dėl milžiniško duomenų kiekio jie „nepralystų“ pro informacijos perdavimo kanalus. Suspaudimo procedūra gali pabloginti transliacijos kokybę. Jos įtaka labiausiai pastebima labai greitai kintančiame vaizde, pvz., įtemptose veiksmo filmų scenose, kai ekrane atsiranda pašaliniai „kvadratėliai“ arba matyti judėjimo pėdsakas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama