Elektronika.lt
 2024 m. spalio 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

„iPhone 5“: evoliucijos žabangose

Publikuota: 2012-09-17 21:15
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Gediminas Gasiulis
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Telefonu be mygtukų prieš penkerius metus pasaulį nustebinusi „Apple“ įsiveržė į mobiliųjų įrenginių rinką ir visiems laikams ją pakeitė. Tačiau atrodo, kad revoliucinis įrenginys įsisuko į evoliucijos spiralę. Atsižvelgiant į ankstesnių modelių pardavimus, galima spėti, kad trečiadienį kompanijos pristatytas ilgai lauktas „iPhone 5“ yra pasmerktas būti populiariu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„iPhone 5“: evoliucijos žabangoseTelefonu be mygtukų prieš penkerius metus pasaulį nustebinusi „Apple“ įsiveržė į mobiliųjų įrenginių rinką ir visiems laikams ją pakeitė. Tačiau atrodo, kad revoliucinis įrenginys įsisuko į evoliucijos spiralę.

Atsižvelgiant į ankstesnių modelių pardavimus, galima spėti, kad trečiadienį kompanijos pristatytas ilgai lauktas „iPhone 5“ yra pasmerktas būti populiariu. Tačiau jei pirmieji „iPhone“ šalia kitų to meto telefonų atrodė lyg „Porsche“ šalia „VW Golf“, tai dabar šis telefonas nuostabos jau nebekelia, mat konkurentai pasivijo „Apple“, o kai kuriais atvejais ir aplenkė.

Naujovės ir nemalonios žinios

Pagrindinės „iPhone 5“ naujovės – didesnis, 4 colių įstrižainės, ekranas (jis pailgėjo, taigi dabar kraštinių santykis yra 16:9); dvigubai spartesnis A6 procesorius; 4G LTE ryšio palaikymas; sumažėjęs svoris (112 g) ir storumas (7,8 mm). Fotokamera liko 8 mln. tšk. raiškos, o baterija be įkrovimo leis dirbti 8–10 valandų (naršyti internete, žiūrėti vaizdo įrašus ir kt.).

Taip pat naujovių pasiūlys operacinė sistema „iOS 6“ (tiesa, ją galės įsidiegti ir ankstesnių telefono modelių savininkai) – patobulinta navigacija, integruota naudingų vietovių paieškos funkcija, atnaujinta virtuali asistentė „Siri“, kitos programos ir sistemos funkcijos.

Ne tokia maloni žinia – „iPhone 5“ turi mažesnę jungtį duomenų perkėlimui ir baterijos įkrovimui. Tai reiškia, kad anksčiau priedų telefonui įsigiję žmonės turės naudoti specialius adapterius.

Nepaisant visų naujovių, susidaro įspūdis, kad naujas gaminys nebesukels perversmo, o tik dar labiau įsitvirtins rinkoje. Kitaip sakant, prabangos prekė virsta masinės gamybos produktu.

Telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ Lietuvoje pradės prekiauti „iPhone 5“ rugsėjo 28 dieną, penktadienį.

Sunki pradžia

Jau keletą metų „iPhone“ laikomas išmaniųjų telefonų etalonu. Tačiau jo kelias nebuvo rožėmis klotas.

Dar 2007-ųjų sausio 9 d., pristatydamas pirmosios kartos „iPhone“, tuometis kompanijos vadovas Steve‘as Jobsas sakė, kad tai yra diena, kai „Apple“ naujai išranda telefoną. Tuomet juo patikėjo ne visi.

Palyginti su kitais to meto telefonais, pirmasis „iPhone“ atrodė lyg iš ateities: glotnus, vientiso stiklo dizainas, lengvas, galingas. Jis turėjo pakankamai galingą 620 MHz taktinio dažnio procesorių, 4–16 GB atmintinę, o svarbiausia – novatorišką „iOS“ operacinę sistemą (anuomet ji dar buvo vadinama „iPhone OS“).

Tačiau skeptikai naująjį žaidėją pasitiko surauktais veidais, neva valdyti jį nepatogu, be to, telefonas turi galybę trūkumų: nepalaiko 3G, turi vos 2 mln. tšk. kamerą, kuri net filmuoti negali, baterija neišimama, o JAV juo prekiavo tik vienas operatorius. Ir dar už kokius pinigus!

Nepaisant to, nemažai žmonių naujove patikėjo. Iš viso buvo nupirkta daugiau nei 6,1 mln. šių telefonų, nors jie buvo pardavinėjami tik JAV, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje, kiek vėliau – Airijoje ir Austrijoje.

3G karta

Išklausiusi kritikų ir telefono pirkėjų skundus, kitų metų vasarą „Apple“ išleido gerokai patobulintą „iPhone 3G“, kurio šūkis buvo: „iPhone“, kurio jūs laukėte.“ Telefonas jau palaikė 3G ryšį, A-GPS navigaciją, turėjo nemažai programinės įrangos patobulinimų, taip pat pristatyta programėlių parduotuvė „App Store“ trečiųjų šalių programėlėms.

Žinoma, nepatenkintų liko (vienam baterija greit išsikraudavo, kitas pasigedo MMS, trečias norėjo kopijavimo-įklijavimo funkcijos ar to paties filmavimo). Tačiau skeptikus nutildė skaičiai: jau pirmąjį prekybos savaitgalį parduota 1 mln. telefonų, o per metus pardavimų skaičius siekė apie 20 mln. vienetų. Beje, šiuo telefonu jau buvo prekiaujama ir Lietuvoje.

Dar po metų bendrovė pristatė „iPhone 3GS“ – greitesnį (833 MHz procesorius ir dvigubai daugiau operatyviosios atminties), su 3 mln. tšk. raiškos filmuoti galinčia kamera, 7,2 Mbps spartos 3G ryšiu, MMS, kopijavimo-įklijavimo funkcijomis ir kitais patobulinimais. Per metus visame pasaulyje parduota daugiau nei 30 mln. šių telefonų.

Naujasis dizainas

Tikrąjį bumą gaminys pasiekė išleidus ketvirtosios kartos „iPhone 4“. Naujas kampuotesnis dizainas, dar didesnė sparta (1 GHz procesorius ir padvigubėjusi operatyvioji atmintis), itin aukštos raiškos (960 x 640 tšk.) „Retina“ ekranas, galingesnė 5 mln. tšk. kamera su aukštos raiškos (720p) filmavimo galimybe ir blykste bei priekinė kamera vaizdo pokalbiams, giroskopas – viskas atrodė išties šauniai.

Ir net kai vartotojai pradėjo skųstis ryšio problemomis laikant telefoną už apatinio kairio kampo, neklystanti kompanija bandė užglaistyti tai paaiškindama žmonėms, kad jie telefoną laiko neteisingai (tiesa, sulaukusi grasinimų teismais ir žurnalistų patyčių „Apple“ pripažino klaidą ir puolė dalinti dėkliukus, išsprendžiančius problemą).

Nepaisant to, žmonės noriai pirko „iPhone 4“ – parduota daugiau nei 80 mln. šių telefonų.

Dar didesnio pasisekimo sulaukė pernai spalį išleistas „iPhone 4S“ (kompanijos gerbėjai jį vadino „iPhone for Steve“, mat praėjus dienai po pristatymo mirė vienas iš „Apple“ įkūrėjų S. Jobsas). Šio telefono ypatybės – 1 GHz dviejų branduolių A5 procesorius, geresnė 8 mln. tšk. vaizdo kamera, dvigubai greitesnis 14,4 Mbps 3G ryšys bei, žinoma, valdymo balsu asistentė „Siri“.

Nors dalies žmonių vilčių (4G LTE ryšio, plonesnio korpuso, įrenginio kraštus siekiančio ekrano ir kt.) telefonas nepateisino, jis sumušė visus pardavimų rekordus – per tris ketvirčius parduota beveik 100 mln. įrenginių.

Kuo dar nustebinti?

Užsitikrinęs kokybiško, patogaus ir paprasto gaminio vardą, „iPhone“ pasiekė tobulėjimo ribą ir tapo „melžiama karve“. Tokia kaip „Mac“ kompiuteriai ar „iPod“ grotuvai.

Priežastis paprasta: telefono ekrano raiška jau kurį laiką yra geresnė, nei gali įžvelgti žmogaus akis; dar didesnio ekrano tikėtis neverta, nes telefono nebūtų patogu valdyti viena ranka; greitesnio nei 4G LTE ryšio tiesiog nėra (ir vargu ar atsiras artimiausius penkerius, o gal ir dešimt metų); galingesnio procesoriaus kažin ar reikia, be to, jis naudotų daugiau elektros; o baterijos talpą riboja vieta.

Žinoma, yra papildomų technologijų (NFC mobilieji mokėjimai; belaidis baterijos įkrovimas ir pan.), bet ir panaudojusi jas „Apple“ tik žygiuotų evoliucijos keliu, juolab, kad jas jau įdiegė kiti telefonų gamintojai. Apie permatomus ar lanksčius telefonus kalbėti dar anksti.

Nustebinti būtų galima programinėmis savybėmis, tokiomis kaip „iPhone 4S“ atsiradęs valdymas balsu „Siri“. Visgi sugalvoti kažką, ko dar nebūtų 650 tūkst. aplikacijų turinčioje „App Store“, išties nemenkas iššūkis.

Kiti dar tikisi, kad telefone veikianti „iOS“ ateityje bus gerokai patobulinta ir patikimai bei sparčiai veiks naudodama mažiau išteklių (taigi telefonas be įkrovimo galėtų veikti ne keliolika valandų, o keliolika parų).

Tobulėti visada yra kur. Svarbiausia – pasiekus viršūnę neužmigti ant laurų (šios skaudžios pamokos vaisius jau kurį laiką rankioja „Nokia“). Ir ruoštis naujai revoliucijai.

Konkurentų pasiūlymai

„Samsung Galaxy S3“

  • Išleidimo data: 2012 m. gegužės 29 d.
  • Operacinė sistema: „Android 4.0.4“ (Ice Cream Sandwich).
  • Ekranas: 12 cm įstrižainės, 1280 x 720 tšk. raiškos.
  • Procesorius: 1,4 GHz keturių branduolių „Cortex-A9“.
  • Atmintis: 16, 32 arba 64 GB (su galimybe naudoti „microSD“ korteles).
  • Baterija: 2100 mAh.
  • Fotokamera: 8 mln. tšk. su LED blykste, automatinio fokusavimo ir „Full HD“ filmavimo galimybe.
  • Svoris: 133 g.

„Nokia Lumia 920“

  • Išleidimo data: 2012 m. IV ketvirtis
  • Operacinė sistema: „Windows Phone 8“.
  • Ekranas: 11,43 cm įstrižainės, 1280 x 768 tšk. raiškos.
  • Procesorius: 1,5 GHz dviejų branduolių „Snapdragon S4“.
  • Atmintis: 32 GB (ir 7 GB nemokamos vietos tarnyboje „SkyDrive“).
  • Baterija: 2000 mAh su integruota „Qi“ belaidžio įkrovimo funkcija.
  • Fotokamera: 8,7 mln. tšk., LED blykstė, automatinis fokusavimas, „Full HD“ filmavimas, „Nokia PureView“ optinis – vaizdo stabilizavimas ir „Carl Zeiss“ optika.
  • Svoris: 185 g.

15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama