Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

„Nokia“ ir išmintas „Symbian“ kelias

Publikuota: 2011-04-05 06:40
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Ugnius Babinskas
Aut. teisės: ©MobiNews.lt
Inf. šaltinis: MobiNews.lt

Prieš keletą mėnesių paskelbtas „Nokia“ bei „Microsoft“ korporacijų bendradarbiavimas sukėlė nemažai įvairių reakcijų. Vieni analitikai teigė, kad šis sandoris daugiau naudos atneš „Microsoft“, kiti manė, kad labiau pasipelnys „Nokia“. Vis dėlto Skandinavijos bendrovės akcininkai į šią naująją „draugystę“ sureagavo itin jautriai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Nokia“ ir išmintas  „Symbian“ keliasPrieš keletą mėnesių paskelbtas „Nokia“ bei „Microsoft“ korporacijų bendradarbiavimas sukėlė nemažai įvairių reakcijų. Vieni analitikai teigė, kad šis sandoris daugiau naudos atneš „Microsoft“, kiti manė, kad labiau pasipelnys „Nokia“. Vis dėlto Skandinavijos bendrovės akcininkai į šią naująją „draugystę“ sureagavo itin jautriai – tą pačią dieną kai kompanijų vadovai sukirto rankomis, „Nokia“ akcijų vertė smuktelėjo net 14 %, o kitą dieną dar 5 %. Vos per penketą dienų korporacijos vertė smuktelėjo net keletu milijardu dolerių!

Nors „Nokia“ generalinis direktorius Stefanas Elopas (Stephen Elop) paskelbė apie „Windows Phone 7“ operacinės sistemos tapimą „svarbiausia išmaniųjų telefonų strategijos dalimi“, vadovas nepamiršo pridurti ir to, kad senoji „Symbian“ bus toliau plėtojama, o jos pagrindu veikiančių įrenginių gamyba nenutraukiama. Atsižvelgiant į tai, kad „Nokia“ vis dar išlaiko lyderės pozicijas telefonų gamyboje pasauliniu mastu bei į tai, kad „Symbian“ yra plačiai naudojama besivystančių šalių rinkose, toks pasirinkimas atrodo ekonomiškai pagrįstas – kam mesti gerai pramintą kelią dėl kol kas brūzgynais apaugusio takelio? Geriau eiti abiem iš karto. Bent jau kol tai bus pelninga ir kol „Nokia“ atgaus prarastą vardą aukštos klasės išmaniųjų telefonų segmente, kuriame jau kuris laikas bendrovei sekasi nekaip. Dar daugiau, einant pakeliui galima pabandyti praminti ir trečią, „MeeGo“ keliuką, tačiau šią akimirką sunku pasakyti kur jis nuves – ar į konkurencinę kovą su planšetiniams įrenginiams skirta „Android Honeycomb“ ar galiausiai taps „Symbian“ takelio tęsiniu.

„Symbian“ sulauks nemažai atnaujinimų

Itin neramiai į naująją „Microsoft“ ir „Nokia“ partnerystę sureagavo programinės įrangos kūrėjai savo produkciją orientuojantys būtent „Symbian“ platformai. „Žaidimas pasikeitė iš kovos dėl įrenginių, į karą dėl [programinių] ekosistemų“, – konferencijoje drėbtelėjo Stefanas Elopas.

„Symbian“ pasmerkta? Laikas persiorientuoti? Priimti sprendimus kuomet į pradėtus projektus yra investuoti nemaži pinigai? Tai tik keletas iš daugybės klausimų, kurie pradėjo kamuoti „Qt“ atvirojo kodo biblioteką bei „QML“ programavimo kalbą naudojančius programuotojus bei jų viršininkus. „Nokia“ užuosdama rimtus neramumus ir suvokdama, kad nors „Symbian“ ir yra senstelėjusi bei stokojanti inovacijų, bet šiuo metu tai vienintelė programinė ekosistema, kuri yra jos produkcijos pamatas, internete ėmė vykdyti nedidukę „pažadų ir pataikavimo kampaniją“ skirtą programų kūrėjams. Prieš kelias dienas oficialiuose „Nokia“ forumuose buvo paskelbtas šios internetinės bendruomenės reikalų viceprezidentės Purnimos Kochikart laiškas, kuriame kreipiantis į kiekvieną kūrėją yra pateikiama visa eilė priežasčių, kodėl jie neturėtų atsisakyti „Symbian“ ir „Qt“ programavimo sistemos.

Visu pirma, tai „stiprus naujų produktų portfelis“, kuris apims 2011–2012 metų laikotarpį. Žadama „GHz+“ įrenginių sparta, greitesni grafikos apdorojimo sprendimai, nemažai naujų modelių, trumpiau tariant – „naujos ir geros geležies bus, mielieji“. „Nokia“, siekdama išlaikyti „Symbian“ programinę ekosistemą bei paskatinti programų kūrėjus toliau dirbti, pranešė ir daugiau būsimų operacinės sistemos bei vartotojo sąsajos naujovių: realaus laiko (angl. „Over-the-air“) atnaujinimai, naujos išvaizdos darbalaukiai, blizgesnės piktogramos, greitesnė naršyklė, naujo dizaino navigacijos juosta, išgražėjusios bei socialinėmis funkcijomis pasipildžiusios „Ovi Store“ bei „Ovi Maps“ programos ir dar daug visko.

Laiške buvo dar kartą patvirtinta, kad „Nokia“ ir toliau palaikys bei plėtos „Symbian“, nes ši platforma užima tvirtas pozicijas tokių šalių kaip Kinija, Indija, Rusija bei Turkija rinkose. „Vartotojai visame pasaulyje yra išalkę naujų programų, skirtų „Nokia“ įrenginiams“, – vaizdingai savo laiške rašo Purnima.

„MeeGo“ ateitis priklausys nuo vartotojų

Taigi, bent jau kol gaminami pirmieji „Windows Phone 7“ išmanieji telefonai, o bendradarbiavimas su „Microsoft“ nedavė apčiuopiamos naudos, „Nokia“ neskuba atsisakyti „Symbian“ ir netgi atvirkščiai – skatina jos plėtrą. Kaip jau buvo minėta, auksinio vidurio taisyklė, kuria stengiasi vadovautis bendrovė yra suprantama ir pateisinama, tačiau kaip dėl „Nokia“ bendradarbiavimo su „Intel“? Pirmieji analitikų pranešimai internete buvo ganėtinai konkretūs – „Nokia“ atsisako „MeeGo“ naudoti bet kokiuose savo įrenginiuose. Tačiau visi žinome, kad kartais orą iš dangaus pranašaujantys senoliai savo srityje nusimano daugiau nei analitikai, kurie dažnai žino tiek, kiek aklas senolis. Todėl analitikų „prognozes“ ar įžvalgas dažnai derėtų vertinti taip pat kritiškai kaip ir gandus (tai įrodė įvairios spekuliacijos dėl „iPad 2“ specifikacijų, pasirodymo laiko bei kitų aspektų).

Nuo pat praeitų metų balandžio mėnesio mobiliųjų įrenginių rinkoje atsirado nauja niša į kurią šiuo metu veržiasi vis daugiau gamintojų. Taip, tai planšetiniai kompiuteriai, kurių madą pradėjo „Apple“ išleisdama „iPad“. Šiuo metu šiame segmente savo gaminius yra pasiūliusios tokios bendrovės kaip „Samsung“, „Motorola“, greitu metu prasidės ir „RIM“ bei „HP“ planšečių prekyba, jau nekalbant apie kitus nešiojamųjų kompiuterių bei mobiliųjų telefonų gamintojų planus. Nors kaip jau tapo įprasta, pavėluotai, tačiau savo gaminį turės pristatyti ir „Nokia“. Tiesą sakant, būsimo produkto dizainas jau užpatentuotas, tačiau šiuo metu aktyviai diskutuojama kokią operacinę sistemą jis naudos.

Štai praeitą savaitę naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi „Nokia“ kompanijai „artimu šaltiniu“, pranešė, kad į bendrovės planšetinių kompiuterių strategiją „Microsoft“ nebus įtraukta. „Suomių telefonų gamintojas vis dar svarsto savo pasirinkimą planšečių rinkai ir į tai įeina „MeeGo“ <…>“, – teigė konfidencialumą panoręs išlaikyti šaltinis. Tai atrodytų logiška, kadangi įvairūs verslo leidiniai, pavyzdžiui, „Bloomberg BussinesWeek“ taip pat remdamiesi neoficialiais šaltiniais pranešė, kad „Microsoft“ nebus pasirengusi pasiūlyti programinės įrangos pritaikytos planšetėms ankščiau nei kitų metų pabaigoje. „Windows 7“ adaptuotos versijos planšetinių kompiuterių pardavimai skurdūs, taigi „MeeGo“ šiuo atveju būtų puikus pasirinkimas.

Kai internete pradėjo sklisti spėlionės kokiame įrenginyje, išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje pirmą kartą išvysime veikiančią „MeeGo“, šios platformos nekantriai laukiančios internetinės bendruomenės atrodytų kiek aprimo – operacinės sistemos sulauksime. Tuo abejoti sunku, ypač po to kai dar vasario mėnesį oficialiame „Nokia“ tinklaraštyje pasirodė keli vaizdo įrašai, kuriuose vyresnysis „Nokia“ technologijų vadovas Ričas Grynas (Rich Green) kalba apie „Symbian“, „MeeGo“ bei „Qt“ ateities perspektyvas. Kaip jau galite nuspėti, nieko konkretaus jis nepasako ir daugiau žada nei analizuoja, tačiau realistams, kuriuos erzina įvairios spekuliatyvios publikacijos internete, rekomenduojame įsiklausyti į paskutinius jo žodžius, kuriuose aiškiai pasakoma, kad planai susiję su „MeeGo“ priklausys nuo vartotojų grįžtamojo ryšio išleidus pirmąjį šia platforma grįstą įrenginį, nuo jų pastabų ir susidomėjimo, o kalbant tiesiai šviesiai – nuo perkamumo rodiklių ir apžvalgininkų kritikos. Visa tai įmanoma tik išleidus įrenginį, kurio prototipą Grynas jau spėjo išbandyti.

Vietoje išvadų – spekuliatyvi prognozė

Tikriausiai visiems suprantama, kad prieiti konkrečių išvadų turint tik spekuliacijas yra neįmanoma. Tačiau visuomet galima apibendrinti nepatikimas žinias arba pateikti spekuliatyvias prognozes. Tai ir pabandysime padaryti.

Vos tik „Nokia“ paskelbė naująją savo išmaniųjų telefonų strategiją, internete pasirodė pačių įvairiausių nuomonių bandančių pagrįsti, sukritikuoti ar kitaip išaiškinti „Nokia“ spendimą pradėti bendradarbiavimą su „Microsoft“, žinoma pateikiant įžvalgas apie galimus šios strategijos padarinius ilgalaikėje perspektyvoje. Spėjimų esama visokių – pradedant tuo, kad „Nokia“ pereis prie dviejų operacinių sistemų strategijos („WP7“ – aukštos klasės išmaniesiems, „Symbian“ – žemos ir vidutinės), baigiant netgi tuo, kad „Nokia“ padarys klaidą ir atsisakius „Symbian“ bei „MeeGo“ platformų iš didžiausios telefonų gamyba užsiimančios bendrovės lyderės taps „autsaidere“. Šio straipsnio autorius mano, kad nei vienas iš šių spėjimų nepasitvirtins.

Taip yra, todėl, kad įdėmiau paanalizavus „Nokia“ priimamus sprendimus bei oficialiai pristatytą strategiją, galima prieiti prie išvados, kad bendrovė neturi aiškios pozicijos ateities atžvilgiu ir tolimesnėje produktų plėtroje ketina vadovautis nuosaikių sprendimų ir pasvertų bandymų metodu. „MeeGo“ įrenginys pasirodys ir tikriausiai tai bus planšetė, „Symbian“ bei abi šias platformas apjungiančios „Qt“ programinės sistemos bei QML kalbos palaikymas nebus nutraukiamas ir netgi skatinama jų plėtra, pirmieji įrenginiai grįsti „Windows Phone 7“ rinkoje pasirodys palyginti dar negreit bei turės tiksliai apibrėžtas vartotojų grupes, galiausiai „Ovi“ infrastruktūra bus pajungta „Microsoft“ ekosistemai, vietoje to, kad jos būtų visiškai atsisakyta. Visa tai rodo, kad „Nokia“ niekur per daug neskuba, nes suvokia, kad jos produkcijai jau seniai reikia esminių permainų, o jas įgyvendinti žengiant koja kojon su konkurentais iš „Apple“ bei „Google“ pratiškai yra neįmanoma. Todėl prioritetas yra skiriamas aiškiems sprendimams bei aiškiam jų naudingumui. Jeigu „MeeGo“ pateisins vartotojų lūkesčius ir šauniai suksis planšetėje, „Nokia“ išleis dar vieną ir toliau tobulins platformą (galbūt pritaikydama ją keletui išmaniųjų), tuo tarpu aktyvindama „Symbian“ kūrėjų bei vartotojų bendruomenę, kurios generuojamos pajamos sudaro sąlygas „Nokia“ išlikti lyderiu.

„Nokia“ ir išmintas  „Symbian“ kelias

Kita vertus, „Windows Phone 7“ platforma yra prioritetas ir ties ja artimiausiu metu bus sutelktas didžiausias dėmesys. Sutartys tarp korporacijų nepasirašomos šiaip sau, todėl būsimuose produktuose „Nokia“ šią operacinę sistemą išnaudos visu šimtu procentu.

Šia platforma grįsti produktai turėtų atlikti savotišką „naujų vėjų“ paskirtį ir kažkodėl nuojauta kužda, kad vėjai pradės pūsti nuo vidutinės klasės įrenginių, o vėliau bus leidžiami ir aukštesnės klasės išmanieji telefonai bei, žinoma, akylai stebima rinka. Jei modifikuotos OS galimybės, tam tikrų servisų apjungimas ir intuityvi bei išvaizdi vartotojo sąsaja pakerės vartotojus, „Symbian“ likimas aiškus – ankščiau ar vėliau jos bus atsisakyta. Tuo tarpu, jeigu vartotojai „WP7“ prietaisams „alergizuos“, jėgos bus sutelkiamos ties „MeeGo“, kuri tokiu atveju turėtų būti sėkmingesnė. Kitaip tariant mažai tikėtina, kad „Nokia“ ilgalaikėje perspektyvoje ruošiasi išlaikyti visas tris operacines sistemas, kurios tarpusavyje nėra susietos bendra servisų bei programavimo įrankių struktūra. Ko bus atsisakyta – nenutuokia niekas, tačiau savo nuomonę turi daugelis, o dabartinius prioritetus žino visi.


MobiNews.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama