Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
Rugsėjo 29 d. 09:28
„Xiaomi“ pristatė naujus išmaniųjų telefonų flagmanus – dirbtinio intelekto funkcijos, naktinė fotografija ir produktyvumas
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Radijo transliacijos internetu pagaliau išpopuliarėjo ir Lietuvoje

Publikuota: 2008-09-22 07:01
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Saulius Vilkelis
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Internetas skverbiasi į mūsų gyvenimą kiekvieną dieną vis labiau ir labiau. Naujos technologijos leidžia ne tik susirasti reikiamą informaciją, tačiau ir stebėti TV programas, bei klausytis radijo stočių transliacijų tiesiog savo kompiuteryje ir netgi savo telefone. Dažna radijo stotis, transliuojanti FM bangomis, jau kurį laiką siūlo savo radijo klausytojams eterio retransliaciją internetu. Pasirodo ši paslauga ištiesų populiari.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Internetas skverbiasi į mūsų gyvenimą kiekvieną dieną vis labiau ir labiau. Naujos technologijos leidžia ne tik susirasti reikiamą informaciją, tačiau ir stebėti TV programas, bei klausytis radijo stočių transliacijų tiesiog savo kompiuteryje ir netgi savo telefone.

Dažna radijo stotis, transliuojanti FM bangomis, jau kurį laiką siūlo savo radijo klausytojams eterio retransliaciją internetu. Pasirodo ši paslauga iš tiesų populiari. Tokių radijo stočių pastangos suburti dar didesnį klausytojų ratą ne tik pasiteisino bet ir pranoko lūkesčius. Pastaruoju metu stebima tendencija, kad kiekvieną dieną Lietuvoje radijo internetu klausosi vis daugiau žmonių.

Stebėtina, kad iki šiol bene vienintelis didesnis pokytis buvo perėjimas iš AM į FM diapazoną ir stereotransliacijos. Ir tai per daugiau kaip 110 metų! Na, dar derėtų įtraukti RDS transliacijas (tai tekstas Jūsų automobilio imtuvo ekrane), tačiau naujovės jomis ir baigiasi ..?

Bet pažvelkime plačiau: nors radijas yra viena mažiausiai besikeičiančių komunikacijos priemonių, progresas ateina ir į radijo eterį. Prieš keletą mėnesių vienos užsienio naujienų agentūros išplatintais duomenimis, Didžiojoje Britanijoje dažna elektronikos parduotuvė apskritai nebeprekiauja tradiciniais FM radijo imtuvais, ant lentynų guli tik skaitmeniniai „Wi-Fi“ imtuvai. Jų veikimo principas yra genealiai paprastas – kiekvienas šių įrenginių turi „Wi-Fi“ belaidę prieigą, imtuvas jungiasi į biuro ar Jūsų namų interneto tinklą ir stebėtinai gera kokybe atkuria pasirinktų radijo stočių transliacijas internetu. Šie radijo imtuvai dažnai komplektuojami ir su RJ-45 UTP jungtimi, todėl nėra būtinybės nuosavam bevieliam tinklui. Įmontuotas visiškai nesudėtingas procesorius suteikia galimybę prisijungti tiesiogiai prie radijo transliuotojų tarnybinių stočių. Šis sprendimas yra be galo perspektyvus, mat Jums nereikalingas FM ar AM radijo imtuvas, Jums nereikalingas net kompiuteris!

Nata

Telefonu pakalbinus Mičigano valstijos „Chrysler“ kompanijos atstovą spaudai, šis prasitarė, kad iki šiol į automobilius montuotus AM ir FM imtuvus dar šiame dešimtmetyje pakeis nauji. Tiesa, mums nepavyko išsiaiškinti kokia būtent technologija bus paremti naujieji radijo imtuvai, tačiau pašnekovas patikino, kad be jokių abejonių juose bus įdiegta galimybė klausytis internetu retransliuojamų radijo stočių. „Iki šiol AM imtuvus montavome daugiau dėl konservatyvumo nei paklausos, vis augantys mūsų klientų poreikiai verčia mus peržvelgti magnetolų, montuojamų į naujuosius automobilių modelių technines galimybes. Tam yra atskiras padalinys ir šią akimirką aš negaliu išsamiai pakomentuoti mūsų ateities planų“, – kalbėjo „Chrysler“ atstovas.

Tiek Vakaruose, tiek Lietuvoje internetas po truputį ima keisti net labiausiai sustabarėjusius komunikacijos kanalus. Kai kurios radijo stotys pasitelkė internetą ne vien tiesioginiam eterio transliacijų atkartojimui bet ir auditorijos bendravimui su laidų dalyviais ar vedėjais IM žinutėmis, „gyvuose“ pokalbių forumuose ir panašiai.

Ilgainiui radijas taps dar viena interaktyvaus ir socialinio pasaulinio tinklo dalimi. Specialistų teigimu, jau netolimoje ateityje internetinis radijas gali išstumti įprastines FM bangų transliacijas ir tapti populiariausiu radijo transliacijos būdu visame pasaulyje. XXI amžiuje tai yra visiškai natūralu, nes dauguma žmonių ieško alternatyvų atgyvenusiems dalykams, ne išimtis ir radijas. Atlikus radijo klausytojų apklausą paaiškėjo, kad 2007 metais radijo internetu klausėsi ~10,3 % visų klausytojų. Tuo tarpu per pirmus 9 šių metų mėnesius radijo internetu klausėsi jau ~16,8 % daugiau nei tuo pat metu praėjusiais metais.

Paklausus žmonių, kodėl jie renkasi radijo transliacijas internetu, o ne įprastą FM bangų transliaciją, atsakymų būta įvairių. Štai Andrius iš Kauno (32m) pasakojo, kad internete galima rasti didesnį muzikos stilių pasirinkimą. „Internetinio radijo klausausi jau apie 3 metus. Jį atradau visai atsitiktinai, kai darbovietėje nebuvo įprastinio radijo imtuvo. Tuomet sužinojau, kad radijo galima klausytis internetu. Viena iš svarbiausių priežasčių kodėl internetinio radijo klausausi dar ir šiandien yra ta, jog čia galima surasti pačių įvairiausių muzikos stilių pagal skonį bei nuotaiką“, – pasakojo Andrius. Kiti kalbinti žmonės džiaugėsi, kad radijo internetu galima klausyti ir užsienyje. Tai labai šaunus dalykas emigrantams, kurie ir išvykę gali girdėti kas vyksta jų gimtinėje.

Internete transliuojamos ne tik įprastinių FM radijo stočių retransliacijos. Čia galime surasti ir nemažai radijo stočių kurios transliuojamos tik internetu. Lietuvoje taip pat yra nemažai įvairius muzikos stilius grojančių radijo stočių. Pasidomėjus paaiškėjo, kad šiuo metu populiariausia lietuviška internetinė radijo stotis yra „Lafesta“. Tai pramoginė radijo stotis, grojanti įvairią muziką. Pakalbinus vieną iš radijo vadovų paaiškėjo, kad internete gyvenimas taip pat verda: „Transliacijas vykdome jau penktus metus ir matome aiškią klausytojų didėjimo tendenciją. Internetinis radijas įdomus tuo, kad jį gali transliuoti bei jo klausytis bet kuriame pasaulio kampelyje. Mūsų stotyje dirba radijo laidų vedėjas gyvenantis Šiaurės Airijoje ir sėkmingai groja nuo pat radijo susikūrimo. Beje jaunus žmones, siekiančius įgauti patirties, žurnalistikos ar radijo laidų vedėjų srityje domina tai, kad mes suteikiame galimybę išbandyti jėgas prie radijo pulto visiems norintiems ir atitinkantiems tam tikrus minimalius reikalavimus. Daug kas galvoja kad internetinį radiją palaikyti yra paprasta, bet taip toli gražu nėra. Čia taip pat verda gyvenimas, atnaujinama muzika, kuriamos autorinės laidos bei plėtojamas visas projektas“, – kalbėjo internetinio radijo „Lafesta“ programų direktorius Paulius Neciunskas.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama