Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu

Publikuota: 2024-10-13 14:34
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

„Vilnius Tech“ mokslininkai jau keletą metų aktyviai vysto savivaldžio transporto technologijas. Jie taip pat tyrinėja transporto priemonių – tiek automobilių, tiek dronų – aplinkos suvokimo, sprendimų priėmimo ir jų valdymo uždavinius. Spręsdami juos, skiria dėmesio žmogaus ir mašinos sąveikai, ieško racionalaus balanso tarp automatiškai atliekamų funkcijų ir tų užduočių, kurioms būtinas žmogaus dėmesys.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Per artimiausią dešimtmetį Lietuvos gatvėse, gamybos ir logistikos erdvėse ar ore turbūt bus įprasta matyti visiškai savivaldžius automobilius, savaeiges robotizuotas sistemas ir bepiločius orlaivius, atliekančius įvairiausias logistikos, stebėsenos užduotis ar gelbstinčius žmones, kai skubu pristatyti jiems kritiškai reikalingus medikamentus ir pan.

„Vilnius Tech“ mokslininkai jau keletą metų aktyviai vysto savivaldžio (autonominio) transporto technologijas. Jie taip pat tyrinėja transporto priemonių – tiek automobilių, tiek dronų – aplinkos suvokimo, sprendimų priėmimo ir jų valdymo uždavinius. Spręsdami juos, skiria dėmesio žmogaus ir mašinos sąveikai, ieško racionalaus balanso tarp automatiškai atliekamų funkcijų ir tų užduočių, kurioms būtinas žmogaus dėmesys.

„Vilnius Tech“ nuotr.
„Vilnius Tech“ nuotr.

Elektronikos fakulteto dekanas doc. dr. Artūras Medeišis pasakoja, kad šiandien universiteto mokslininkai turi sukaupę patirties, dirbdami su savivaldėmis transporto priemonėmis ne vien ant žemės, ore, bet ir vandenyje, mat nuo spalio 1-osios prie „Vilnius Tech“ prisijungę Lietuvos jūreivystės akademijos mokslininkai sprendžia panašius laivų navigacijos uždavinius.

„Mūsų mokslininkai turi tyrimams reikalingą įrangą: aplinkos stebėjimui naudojamus jutiklius, įterptines sistemas. Taip pat gebame kurti specialius lustus – mikroschemas, pritaikytas ryšių ar vaizdų atpažinimo užduotims sudėtingoje darbo aplinkoje, pavyzdžiui, padidintos vibracijos sąlygomis“, – dalijasi doc. dr. A. Medeišis.

Prie bepiločių orlaivių technologijų vystymo labai prisideda „Vilnius Tech“ Antano Gustaičio aviacijos instituto (AGAI) mokslininkai. Pasak Aerokosmoso duomenų centro direktoriaus Igno Daugėlos, mokslininkų ir studentų komanda kuria pažangias sistemas, skirtas taikinių sekimui, autonominiam skrydžiui ir simuliacinių aplinkų kūrimui.

„Laboratorijose gimsta aukšto lygio išmanios sistemos bei simuliatoriai, skirti autonominio skrydžio, taikymo ir sekimo algoritmų testavimui. Kuriame dronus su integruotais autopilotais, naujos kartos GNSS imtuvais ir Lietuvoje gamintomis vaizdo kameromis“, – vardija projektus I. Daugėla.

„Vilnius Tech“ nuotr.
„Vilnius Tech“ nuotr.

Technologijų tyrimams labai svarbūs eksperimentiniai bandymai. Universitete jie atliekami su pačių „Vilnius Tech“ mokslininkų pasigamintais eksperimentiniais dronais, realiais automobiliais ir kt. Transporto ir logistikos kompetencijos centro direktorius dr. Viktor Skrickij pasakoja, kad jie tyrimams naudoja specialiai modifikuotus, vairavimo robotais aprūpintus „Toyota Prius“ ir „VW ID3“ automobilius. Kompiuteriniame modeliavime pasitelkiami „skaitmeniniai dvyniai“ (didelio tikslumo transporto priemonės matematinis modelis su visa aplinka, kurioje jis važinėja).

Mokslininkų ir verslo partnerystėje gimsta konkurencingi sprendimai

„Vilnius Tech“ mokslininkai gali pasiūlyti verslui įvairių technologinių, individualizuotų sprendimų, galimybę išbandyti ir tobulinti savo produktus, konsultacijas ir mokymus. Pavyzdžiui, oro, garso ir radiacijos taršos monitoringo sistemas, geologijos, archeologijos jutiklių integravimą bepiločiams orlaiviams.

„Bepiločių orlaivių ir savivaldžio transporto srityje mes esame vieni lyderiaujančių regione. Turime unikalių projektų ir tyrimų, pavyzdžiui, sėkmingai įgyvendinome inžinerinius projektus, tokius kaip skrydis bepiločiu orlaiviu per Lietuvą, saulės energija varomų orlaivių kūrimas, meteorologiniam zondavimui skirtų orlaivių ir raketų vystymas. Taip pat turime unikalų transportuojamos lėktuvo kabinos simuliatorių“, – sako Aerokosmoso duomenų centro direktorius I. Daugėla.

Ateities kūrėjai dar studijuodami pasimatuoja „mokslininko drabužį“

„Vilnius Tech“ nuotr.
„Vilnius Tech“ nuotr.

Kompetencijų centras labai prisidėtų ir prie ateities kūrėjų ugdymo, suteiktų galimybių studentams dirbti su pažangiausiomis technologijomis, besiruošiant įsilieti į darbo rinką. „Vilnius Tech“ dėstytojai įtraukia smalsiausius studentus į mokslininkų vykdomus projektus. Laboratorijose jie įgyja naujausių žinių, kurios vėliau yra labai vertinamos darbdavių. Dalis jų, „pasimatavę mokslinio drabužį“, tęsia karjerą universitete.

AGAI studentai dalyvauja kuriant ir testuojant bepilotes orlaivių sistemas, simuliatorius, vėjo tunelius. Studentų sukurtais prototipais dažnai susidomi pramonės sektoriaus atstovai. Šios universitete gautos žinios šiandien pritaikomos ne tik gynybos sektoriuje, bet ir civilinėje aviacijoje, žemės ūkyje, aplinkos monitoringo srityse, logistikos ir transporto sektoriuose. Universitete sukurti bepiločiai orlaiviai gali būti naudojami oro taršos kartografavimui, minų ieškojimui, meteorologiniam zondavimui.

Universitete gimę išradimai vertinami ir patentuojami

„Vilnius Tech“ nuotr.
„Vilnius Tech“ nuotr.

„Vilnius Tech“ mokslininkų tarptautinių projektų metu sukurti technologiniai sprendimai jau naudojami Europos gamintojų automobiliuose.

„Gamintojai patentuoja mokslininkų atrastus inovatyvius sprendimus. Ypač pažengę šiuo klausimu yra mūsų Transporto inžinerijos mokslininkai, kurių sukurti automobilių pakabų technologiniai sprendimai jau dabar gaminami milijoniniais tiražais“, – džiaugiasi dr. Viktor Skrickij.

Jis pažymi, kad vystydami savivaldžio transporto technologijas, šiuo metu „Vilnius Tech“ mokslininkai bendradarbiauja su APTIV, „Megaride“ ir „Tenneco“ kompanijomis, taip pat Vokietijoje, Nyderlanduose, Austrijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Latvijoje, Suomijoje pirmaujančiais universitetais bei tyrimų institutais.

Planuose – analogų neturintis Autonominių sistemų tarptautinis kompetencijų centras

„Vilnius Tech“ jau apie dešimtmetį brandina ir vysto įvairias išmaniąsias – nuo informacinių ir ryšių iki dirbtinio intelekto ir transporto – technologijas. Sukaupta daug patirties ir aukšto technologinio paruošimo lygio praktinių sprendimų.

„Integruojame visas kompetencijas ir technologijų žinias dėl prasmingo ir ambicingo tikslo: savivaldžio transporto bei judumo sistemoms šiuo metu tampant strategiškai itin svarbia technologinio proveržio sritimi, mes apjungiame atskiras Elektronikos, Mechanikos, Transporto inžinerijos fakultetų, AGAI ir Lietuvos jūreivystės akademijos mokslininkų grupes, kad sukurtume integruotą kompetencijų centrą, kuris vystytų esmines oro, žemės ar vandens autonominių sistemų technologijas“, – sako doc. dr. Artūras Medeišis.

„Vilnius Tech“ nuotr.
„Vilnius Tech“ nuotr.

Siekdami šio tikslo, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ekspertai planuoja pasitelkti geriausius Lietuvos ir tarptautinius partnerius. Tai įkvėpė ir Lietuvos mokslo tarybos šiemet paskelbtas tarptautinių kompetencijų centrų finansavimo konkursas. Sukaupta „Vilnius Tech“ mokslininkų patirtis, esamas mokslinis personalas, naujos tyrimų laboratorijos ir atnaujinta infrastruktūra leistų toliau telkti mokslo ir verslo atstovus bei sisteminti ir stiprinti turimą potencialą autonominių judumo sprendimų srityje.

Planuojamas Autonominių sistemų kompetencijų centras galėtų tapti platforma, kuri leistų suvienyti ir efektyviai panaudoti turimą mokslo ir verslo partnerystės potencialą. Pasak AGAI ekspertų, kompetencijų centro steigimas sujungtų mokslinius tyrimus, švietimą ir verslo bendradarbiavimą aviacijos ir kosmoso srityje, skatintų naujų technologijų kūrimą.

„Turėdami kompetencijų centrą, galėtume kurti ir tobulinti tokias naujas technologijas, kaip autonominiai skraidantys aparatai, aplinkos monitoringo sistemos, saulės energija varomi orlaiviai. Kartu su verslu ir įvairiomis institucijomis drauge spręstume svarbius iššūkius. Miestui galėtume pasiūlyti pažangias oro taršos stebėjimo ir kartografavimo sistemas, kurios gerintų aplinkos kokybę. Stiprintume šalies technologinį potencialą, kurdami naujas darbo vietas ir skatindami investicijas į aukštąsias technologijas. Verslui suteiktume galimybes kurti naujas paslaugas ir produktus, didinti efektyvumą“, – sako I. Daugėla.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama