Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 29 d. 20:27
Kaip „iPhone“ išjungti „NameDrop“ funkciją
Balandžio 29 d. 17:16
„Opel“ pristato stulbinantį naujos kartos „Grandland“ visureigį
Balandžio 29 d. 14:15
Kriptovaliutų apmokestinimo aspektai. Kaip „prikasus“ pelno, nesulaukti VMI dėmesio
Balandžio 29 d. 11:48
„Samsung“ pristatė 2024 m. televizorių liniją: centre – „AI TV“ dirbtinis intelektas geresniam vaizdui ir garsui
Balandžio 29 d. 08:34
Verslas su įvairių Lietuvos universitetų mokslininkais kurs įnovatyvų įrankį nuotoliniam transporto stebėjimui
Balandžio 28 d. 17:53
Primena, kam būtina atsinaujinti SIM kortelę: dėl vykstančių pokyčių kai kurie gali likti nepasiekiami
Balandžio 28 d. 13:35
KTU mokslininkas Florian Rabitz: stiprinkime mokslinį bendradarbiavimą kosmose
Balandžio 28 d. 09:31
Internetiniai sukčiai aktyviausi tada, kai esame labiausiai pažeidžiami: ekspertas pataria, kaip nepasimesti
Balandžio 27 d. 17:27
„Mini“ pristatė pirmąjį elektrinį kompaktinį visureigį „Aceman“
Balandžio 27 d. 13:20
JAV suspindę Vilniaus licėjaus moksleiviai pristatė pačių sukonstruotą robotą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje

Publikuota: 2024-04-15 14:20
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Elizabet Beržanskytė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Remiantis „Edison Research“ 2023 metais atliktu tyrimu, 13–24 metų amžiaus JAV gyventojai kasdien praleidžia vidutiniškai 3 valandas ir 43 minutes klausydamiesi muzikos. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacija, vidutiniškai 80 dB garsumo muzikos galima klausytis iki 40 val. per savaitę, nepakenkiant klausai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Ausinės savaime nėra nei blogos, nei geros, problemos prasideda dėl jų netinkamo naudojimo. Labai svarbi šita takoskyra“, – sako Vilniaus universiteto (VU) neurobiologijos profesorius Osvaldas Rukšėnas. Anot jo ir Santaros klinikų otorinolaringologo (LOR) profesoriaus Eugenijaus Lesinsko, ilgas muzikos klausymasis, naudojant į ausis įkišamus ausinukus, gali lemti tai, kad dabartinis jaunimas senatvėje susidurs su daugiau klausos problemų, nei jų žmonės patiria šiandien.

Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Remiantis „Edison Research“ 2023 metais atliktu tyrimu, 13–24 metų amžiaus JAV gyventojai kasdien praleidžia vidutiniškai 3 valandas ir 43 minutes klausydamiesi muzikos.

2023 metais Biletomat.pl Lenkijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad muzikos klausymasis yra neatsiejama 18–34 m. jaunimo kasdienio gyvenimo dalis. 74 proc. jų klausosi muzikos kelis kartus per dieną, o 46 proc. – net keliasdešimt kartų per dieną.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), vidutiniškai 80 dB (decibelų) garsumo muzikos galima klausytis iki 40 val. per savaitę, nepakenkiant klausai.

Nors nė vienas iš anksčiau minėtų tyrimų nevertino, kokiu garsumu jaunimas klausosi muzikos, naivu būtų tikėtis, kad jų ausų būgnelius visuomet pasiekia PSO rekomenduojamas decibelų kiekis. Juolab kad dažnai tiek telefonas, tiek ir ausinės palaiko didesnį nei 80 dB garsumą.

Anot PSO, didėjant garso intensyvumui, saugaus klausymosi trukmė sparčiai mažėja, pavyzdžiui, jei nuspręsite muziką pasigarsinti iki 90 dB, klausytis galėsite tik keturias valandas per savaitę, o jei kalbame apie 100 dB, tai rekomenduojamas laikas sumažėja iki 20 min. per savaitę.

Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje

VU Neurobiologijos ir biofizikos katedros vedėjas prof. O. Rukšėnas primena, kad garso daromas poveikis priklauso ir nuo atstumo iki garso šaltinio.

„Jei 100 dB skambės kitame kambaryje, tai jie turės visai kitą poveikį nei visai prie ausies arba pačioje ausyje, kaip dabar yra madingos vidinės ausinės“, – sako jis.

Vidinės ausinės sustiprina garsą

Net 72 proc. Biletomat.pl apklausoje dalyvavusių 18–24 metų amžiaus respondentų mieliau muzikos klausosi vieni, o 41 proc. jų ausinės yra būtinas daiktas išeinant iš namų. Tačiau tai tik dalis populiacijos. Ausinėms tapus visiems prieinama preke, šiandien, pavyzdžiui, autobuse vos ne kas antras žmogus jas naudoja.

Itin populiarios yra į ausis kišamos ausinės. Prof. O. Rukšėnas primena, kad jas naudoti reikia itin atsakingai, mat šie prietaisai garsą koncentruoja tiesiai į ausies būgnelį ir dėl to gali atsirasti klausos pažaidų.

„Yra apskaičiuota, kad vidinės (įkišamos į ausis) ausinės kaip kamštukai užkemša visą klausos sistemą ir dėl to garsas sustiprėja maždaug 9 dB, o slenkstinė vertė yra 85 dB. Tai galite susumuoti. O tie, kurie klauso su ausinėmis muzikos, dažnai mėgsta jos klausytis garsiai, tai jau ir pereinama į tą patologinę stiprumo zoną.

Jei epizodiškai kelias minutes paklausysite, tai nieko tokio, bet dažniausiai ne kelios minutės, bet ir valandos praeina įsijautus ir tada prasideda daug su tuo susijusių problemų“, – teigia mokslininkas.

Karta, kuriai reikės daugiau klausos aparatų

Tiek O. Rukšėnas, tiek ir E. Lesinskas sutinka – ilgas garsios muzikos klausymasis gali paveikti klausos sistemą, o jei konkrečiau – vidinėje ausyje esančias plaukuotąsias ląsteles. Plaukuotosios ląstelės garso bangos energiją transformuoja į elektrinių potencialų energiją ir perduoda ją smegenims.

„Plaukuotosios ląstelės yra labai gležnos. Jeigu jas kankinsime su labai dideliu garsu, tai jos pradeda žūti. Jų ten ne kalnai ir jos neatsistato, tai plaukuotųjų ląstelių žūtis jau liūdna žinia. Tuomet prastėja žmogaus klausa“, – pasakoja neurobiologijos profesorius O. Rukšėnas ir prideda, kad vienodų dažnių muzikos klausymasis gali lemti „negirdėjimo skyles“.

„Jei vieno tipo muzikos klausoma, pavyzdžiui, metalo, tai kaip ir bet kurios kitos muzikos atveju, dažnių spektras yra apibrėžtas. Ką tai lemia? Jei ilgai, garsiai ir dažnai klausoma, tai pažeidžiamos plaukuotosios ląstelės, kurios reaguoja į to spektro dažnius, tada klausoje tokia negirdėjimo skylė atsiranda, tam tikrus dažnius žmogus pradeda girdėti prasčiau, o jei labai nesėkmingas variantas, tai išvis gali nustoti girdėti“, – akcentuoja ekspertas.

Santaros klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų centro vadovas prof. E. Lesinskas sako, kad puoselėjant žalingą įprotį (ilgai klausant garsios muzikos) klausos praradimas yra laipsniškas ir jo iškart galime nepastebėti.

„Kol paauglys bus paaugliu, jis savo 10–15 proc. klausos praradimo nepastebės, bet kai pradės klausa prastėti dėl su amžiumi susijusių procesų, tada klausos aparato reikės anksčiau ir greičiau“, – teigia gydytojas.

E. Lesinsko nuomone, turint omenyje šiuolaikinės jaunosios kartos muzikos klausymosi įpročius, platų ausinių ir telefonų prieinamumą ir aplinkos, kurioje leidžiamas laikas, triukšmingumą, galima numatyti, kad dabartinė jaunimo karta senatvėje susidurs su daugiau klausos problemų, nei vyresni žmonės susiduria šiandien.

„Greičiausiai tarp dabartinio jaunimo, kai jie taps pensininkais, bus daugiau žmonių, kuriems reikės klausos aparatų, nei kad [jų pensininkams reikia] dabar“, – svarsto gydytojas.

Garsios muzikos žala didesnė tada, kai formuojasi smegenys

VU Neurobiologijos ir biofizikos katedros vedėjas O. Rukšėnas teigia, kad ilgas garsios muzikos klausymasis, naudojant ausines, gali būti pavojingas ne tik klausai, bet ir žmogaus smegenims ir elgsenai.

„Čia ir atmintis, ir dėmesio koncentravimas, ir galvos svaigimas, dezorientacija, nemiga – daug gali būti intensyvaus, ilgai trunkančio garsios muzikos klausymo poveikių“, – sako jis.

Be kita ko, profesorius pabrėžia, kad didžiausias pavojus kyla paaugliams, kurių smegenys dar nebaigė formuotis.

„Literatūroje yra įvairių nuomonių, bet sakykime, 20–23 metai yra ta riba, kai laikoma, kad baigia formuotis smegenys, tai iki tol vyksta procesai. Paauglių (ypač 12–14 m. paauglių) smegenyse vyksta sinapsių (jungčių tarp neuronų – LRT) persitvarkymai, hormonai pradeda kunkuliuoti – fiziologiškai ten toks pragariukas pasidaro.

Tai ten ir šiaip nenuobodu, o jei nuolat per klausos kanalą eina stiprus signalas, tai jis turi poveikį – gali iškreipti besiformuojančią nervų sistemą, tada pereiname prie ilgalaikių pasekmių“, – pabrėžia mokslininkas.

Garsios muzikos klausymasis triukšmingoje aplinkoje taip pat kelia savų pavojų

Anot prof. O. Rukšėno, kalbant apie intensyvų garsios muzikos klausymą, svarbu suprasti, kad šios elgsenos poveikis kai kada išeina už biologinių pažaidų ribos. Tai itin pastebima, kai ausinės naudojamos siekiant izoliuotis nuo triukšmingos aplinkos.

„Kai aš susikišęs ausines, o jei dar tas naujas – su triukšmo slopinimu, tai aš nelabai žinau, kas aplink darosi, aš, kaip individas, apribotas nuo to, kas vyksta aplink. Vadinasi, aš mažiau socializuojuosi, išauga pavojus: jei mieste kur nors einu, tai galiu įsijautęs ir po automobiliu pakliūti ar pan.“, – teigia jis.

LOR gydytojas E. Lesinskas prideda, kad būtent aplinkos triukšmas mus dažnai skatina muzikos klausytis garsiau, tai galiausiai tai gali lemti tiek klausos, tiek kitas problemas.

„Jei paauglys į mokyklą ar studentas į paskaitas važiuoja viešuoju transportu, kur bendras decibelų lygis bus jau koks 80, tai jis, aišku, turi muziką pasigarsinti. Jei tai užtrunka valandą, tai nieko baisaus, bet jei klausytų [garsios muzikos] 8 val., tai teoriškai gali pažeisti [klausą]“, – teigia specialistas.

Svarbu išsiaiškinti, kokiu garsumu klausomės muzikos

Santaros klinikų gydytojas pasakoja, kad šiandien nemažai įmonių stengiasi apsidrausti, kad nepadarytų žalos žmogaus sveikatai, nes teismai dėl galimo kliento sveikatos sugadinimo yra labai sudėtingi, ypač Amerikoje. Ne visi prietaisai vienodi, vieni į ausį gali perduoti stipresnį, kiti – silpnesnį garsą, o mes ne visada pasitikriname, kokiu garsumu muzika groja iš mūsų ausinių.

Pavyzdžiui, „iPhone“ telefonuose tai galima pasitikrinti programėlėje „Health“, be to, prietaisas leidžia nusistatyti garsumo limitą.

E. Lesinskas akcentuoja, kad apie garsumo limitus turėtų nepamiršti ne tik laisvalaikiu muzikos besiklausantys žmonės, bet ir muzikantai. Anot jo, būtent dėl to, kad neriboja garso, muzikantai daugiausia susiduria su kurtumo problemomis.

„Kai profesionalioje studijoje muzikantai dirba su ausinėmis, ten jie gali kiek nori garso atsisukti, dėl to tarp muzikantų klausos pažeidimas yra gana dažnas dalykas.

Mes kažkada bandėme palyginti ir tyrėme simfoninio orkestro muzikantų klausą, tai praktiškai 100 proc. klausa nebuvo normali“, – sako Santaros klinikų otorinolaringologas.

Rekomendacijos apskaičiuotos pagal jautresnius asmenis

Santaros klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų centro vadovas prof. E. Lesinskas teigia, kad PSO garsumo ir saugios klausymo trukmės rekomendacijos yra apskaičiuotos pagal šiek tiek jautresnius asmenis, tad iškart nereikėtų išsigąsti, jei, pavyzdžiui, kelias dienas muzikos 100 dB garsumu klausėte ne 20 min., o 1 val. ar daugiau.

„Gal 9 iš 10 nieko neatsitiks, jei jie 100 dB klausys ir 3 val., bet 1 iš 10 atsitiks klausant tik 1 valandą. Tai dėl to šiek tiek apsidraudžiant tas bendras lygis rekomenduojamas žemesnis“, – sako profesorius ir primena, kad, siekiant išsaugoti normalią klausą, muzikos klausymosi įpročiai visgi yra svarbūs.

Garsi muzika ausinukuose šiandien – klausos aparatas ausyse senatvėje

LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama