Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 19 d. 16:11
„Philips Evnia 49M2C8900L“ – aukščiausios klasės žaidimų patirtis
Gegužės 19 d. 10:20
Grėsmė verslams: darbuotojai net to nežinodami nutekina jautrią informaciją
Gegužės 18 d. 16:45
„Volvo“ plečia biodyzelinu varomų sunkvežimių gamą
Gegužės 18 d. 10:25
„CanSat“ konkurso finale geriausią palydovą sukonstravo KTU inžinerijos licėjaus komanda „SpaceDroneSat“
Gegužės 17 d. 20:23
Išmaniosios technologijos – probleminio interneto naudojimo iššūkiams spręsti
Gegužės 17 d. 17:39
„Apple“ pagaliau atnaujino primirštą produktų liniją: kuo nustebino naujieji „iPad“ ir kas nuliūdino gerbėjus?
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
Gegužės 17 d. 11:09
Neseniai kalbėjote su rusakalbiais „Google“ atstovais? Pasitikrinkite, ar neatidavėte savo duomenų sukčiams
Gegužės 17 d. 08:41
Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“
Gegužės 16 d. 20:32
„Porsche“ kūrėjai plečia „Porsche Cayenne“ šeimą su galingiausiais jos modeliais
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Musko įmonė „Neuralink“ išbandys smegenų implantus: nori suteikti vilties paralyžiuotiems pacientams

Publikuota: 2024-01-15 10:18
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Karolina Panto
Inf. šaltinis: LRT Klasikos laida „Šviesi ateitis“, LRT.lt

Įsivaizduokite, jei mintimis galėtumėte judinti kompiuterio žymeklį ar siųsti žinutę – tai viena iš galimybių, kuri svarstoma ir išbandoma, tobulinant smegenų ir kompiuterio sąsają. Tokią technologiją pirmiausia siekiama panaudoti medicininiais tikslais – padėti bendrauti paralyžiuotiems asmenims, valdyti galūnių protezus, atkurti kalbos ar regos funkciją. Neatmetama, kad ateityje smegenų implantų technologija galėtų būti paplitusi ir gerokai plačiau.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Įsivaizduokite, jei mintimis galėtumėte judinti kompiuterio žymeklį ar siųsti žinutę – tai viena iš galimybių, kuri svarstoma ir išbandoma, tobulinant smegenų ir kompiuterio sąsają. Tokią technologiją pirmiausia siekiama panaudoti medicininiais tikslais – padėti bendrauti paralyžiuotiems asmenims, valdyti galūnių protezus, atkurti kalbos ar regos funkciją. Neatmetama, kad ateityje smegenų implantų technologija galėtų būti paplitusi ir gerokai plačiau, tačiau, pasak neuromokslininkės dr. Urtės Neniškytės, tikėtis, kad internete naršysime smegenų pagalba šiai dienai nėra realu.

Musko įmonė „Neuralink“ išbandys smegenų implantus: nori suteikti vilties paralyžiuotiems pacientams
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Sulaukė daug savanorių

Pastaruoju metu smegenų implantų technologiją sparčiausiai vysto milijardieriaus Elono Musko įmonė „Neuralink“, kuri netrukus ruošiasi pradėti bandymus su žmonėmis. Įmonė tikina, jog jau pradėjo savanorių atranką. Nors 6 metus truksiantiems tyrimams reikės tik 10 pacientų, šiuo metu susidomėjusiųjų skaičius siekia 500.

„Tikėtina, tuos žmones pagal kažkokius kriterijus jie turės atsirinkti. Jeigu leistumėte man spėti, aš manyčiau, kad jie rinksis pagal tai, kur gydytojai manys, kad yra didžiausia galimybė sulaukti pagerėjimo.

Viena iš priežasčių – mes turime stengtis padėti žmonėms, kita priežastis – jiems reikalingi geri tyrimų rezultatai, kad galėtų eiti į antrą etapą“, – LRT RADIJO laidoje „Šviesi ateitis“ sakė Vilniaus universiteto (VU) mokslininkė dr. U. Neniškytė.

Tyrėja pabrėžia, kad negalima praleisti fakto, jog E. Musko įmonei buvo leista dirbti su žmonėmis, ne tik su gyvūnais. Anot jos, tai reiškia, jog technologija yra pažengusi ir pasiruošusi tolimesnei bandymų eigai.

„Technologijos patobulėjo, lyginant su jų duomenimis, ką matėme 2019–2020 m., kai jie atvėrė duomenis, kuriuos gavo prekilinikiniuose tyrimuose, atliktuose su graužikais. Vėliau, jie tik paskelbė, kad priėjo prie didesnių smegenų, tokių kaip kiaulės smegenys, kurios yra palyginamo dydžio su žmogaus smegenimis“, – teigia ji.

Anot mokslininkės, smegenų signalų skaitymo implantų idėja nėra itin nauja. Technologija vystoma jau kurį laiką, tačiau „Neuralink“ pasiūlė naują pritaikymo kampą.

„Tai tyrinėjama ilgai – tiek galimybės nuskaityti smegenų aktyvumą ir per tai pakeisti kūno veikimą, panaudoti kaip komunikacijos įrankį, tiek yra tyrinėjama kompiuterio smegenų-sąsaja, kai iš kompiuterio perduodame signalą į smegenis (...) ir taip suteikiame smegenims sensorinę informaciją, kuri yra prarasta“, – sako dr. U. Neniškytė.

„Neuralink“ kuria prie smegenų prisitaikančius, lanksčius implantus

Kai kalbame apie įprastus smegenų implantus turėtume įsivaizduoti plonyčius elektrodus –vielytes, kurios yra įdedamos į galvoje esantį organą ir specifiškai perduoda elektrinį signalą neuronams arba iš jų.

„Tipinis ir dažniausiai naudojamas elektrodų rinkinys yra vadinama juto gardelėmis. Tai yra ant metalinės plokštelės susmaigstyti elektrodai. Tokių gardelių trūkumas yra tai, kad jos yra kietos. (...) Darau prielaidą, kad „Neuralink“ sukūrė lanksčius elektrodus, kurie prisitaiko prie smegenų audinio.

(...) Taip pat, jie turėjo sukurti metodą, kaip tokius lanksčius elektrodus įvesti į smegenis ir tam jie panaudojo įprastos siuvimo mašinos modelį, kai kiekvienas elektrodų verinėlis yra įsiuvamas į smegenis“, – aiškina neuromokslininkė.

U. Nniškytė teigia, kai kiekvienas elektrodas yra įsiuvamas nepriklausomai – galima pakeisti jo poziciją. To privalumas yra tas, kad elektrodą galima paslinkti taip, kad jis nepažeistų smegenų ir kraujagyslių, kitu atveju, tai gali sukelti kraujo išsiliejimą – tuo išskirtinis yra E. Musko kuriamas metodas.

Kol kas implantus smegenyse galima laikyti iki dviejų metų

„Niekur nėra skelbiama, kiek žmonės galės vaikščioti su implantais, iš esmės yra leidžiama juos laikyti iki dviejų metų, po to jie turi būti pašalinti. Tai „Neurolink“ taip pat turėjo išsiaiškinti – kaip pašalinti elektrodus, nepažeidžiant smegenų.

Žiūrint iš technologinės pusės, dėl imuninės sistemos aktyvacijos, elektrodai darosi vis mažiau efektyvūs. Yra vertinama, jog tam, kad šią technologiją galėtume taikyti kaip įprastą, elektrodai turi būti ilgaamžiškesni, galėtų galioti bent 10 metų, o lūkestis yra bent 20 metų“, – priduria ji.

Mokslininkė sako, jog Jungtinių Amerikos valstijų Maisto ir vaistų administracija suteikia leidimus atlikti bandymus, priklausomai nuo pateiktų rezultatų, kol kas leidimai bandymams yra išduodami ne ilgesniam, nei dviejų metų laikotarpiui.

„Yra tam tikri reikalavimai, kiek galima leisti pažeidimų (smegenyse – LRT), kad tai būtų taikoma kaip tipinė medicina“, – sako neuromokslininkė.

Smegenų implantai – stuburo traumų gydymui

Anot VU mokslininkės, „Neuralink“ technologija labiausiai skirta stuburo traumas patyrusiems žmonėms. Technologijos pagalba bus siekiama interpretuoti elektrinius signalus, siunčiamus iš žmogaus smegenų į kompiuterį, atliekant tam tikrą judesį, pavyzdžiui – paprastą rankos pakėlimą.

„Neurolink“ metodas yra skirtas stuburo traumas patyrusiems žmonėms, kuriems yra nutrauktas laidas – smegenų ir jų raumenų sistemos, dėl to, jie negali perduoti informacijos kūnui, kaip jis (stuburas) gali judėti. Šiuo atveju, viso kūno judesys nebus atkurtas, dažniausia yra atkuriamas rankos judesys.

Elektrodus galima implantuoti į motorinę smegenų žievę, tai sritis, kuri atsakinga už judesių kontrolę (...). Antrame etape mes turime apmokyti kompiuterines programas, kurios valdys, supras, ką kažkoks konkretus elektrinis signalas reiškia, kokį judesį reiškia. Kituose analogiškuose tyrimuose yra pasinaudojama virtualia ranka ir virtualia realybe. Žmogus treniruojasi, stebi kompiuterinę ranką ir bando su ja kažką paimti, kažką paspausti, pasiekti. Tuo metu kompiuteris interpretuoja elektrinius signalus ir bando suprasti, ką jie reiškia“, – teigia ji.

Anot U. Neniškytės, kai kompiuterinė sistema atpažįsta, ką reiškia signalai, tuomet galima pereiti prie kompiuterio valdymo. Tam gali būti naudojamas egzoskeletas arba alternatyva – yra kiti elektrodai, implantuoti į, pavyzdžiui, rankos raumenis.

Artimoje ateityje minčių skaitymas nebus įmanomas

Nors kol kas technologija kuriama siekiant palengvinti sudėtingus sutrikimus turinčių žmonių gyvenimą, netyla svarstymai, kam dar galėtume pritaikyti smegenų implantus. Kai kurie netgi galvoja, kad technologija bus pasitelkiama minčių skaitymui.

Tačiau dr. U. Neniškytė sako, jog perprasti žmogaus minčių ir atminties sistemą kol kas yra beveik neįmanoma.

„Tai, ką galime pritaikyti – kompiuterio-smegenų arba smegenų-kompiuterio sąsają, tai yra gan kitokios funkcijos nei mąstymas ir mintys. Dabar ši sąsaja yra pritaikyta atkurti sensorinę funkciją – regą, klausą, – atkurti motorinę funkciją. Šios funkcijos išsiskiria tuo, kad tiksliai žinome, kur smegenyse yra apdorojama informacija susijusi su jomis.

Kai pradedame kalbėti apie mąstymą, jis labiau pasklidęs smegenyse. (...) Priešingai nei regos, klausos ar motorinės funkcijos atkūrimo atveju, kur konceptualiai yra aišku, kur turime surinkti informaciją, mąstymo atveju, mes net iš mokslinės pusės nežinome, kaip ta sąveika galėtų atrodyti. Yra pasirodę keletą straipsnių, kur sakoma, kad kompiuteriai moka nuskaityti mintis, tačiau tai nėra visa tiesa“, – prideda ji.

Mokslininkė neabejoja, tam, kad kompiuteris nuskaitytų žmogaus mintis, prireiks daug laiko ir daug mokslinių bandymų, kol kas – tai neįmanoma.

„Šiuo metu tokios baimės, kad kažkas uždės skaitytuvą ir supras, apie ką aš galvoju, tikrai neturiu. Tai nereiškia, kad jos neatsiras, bet tam bus reikalingas labai didelis, konceptualus mokslo proveržis prieš technologiją“, – priduria VU neuromokslininkė dr. U. Neniškytė.

Viso pokalbio klausykitės LRT KLASIKOS laidos „Šviesi ateitis“ įraše. Parengė Emilija Balcerytė.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama