Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 30 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
Rugsėjo 29 d. 09:28
„Xiaomi“ pristatė naujus išmaniųjų telefonų flagmanus – dirbtinio intelekto funkcijos, naktinė fotografija ir produktyvumas
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Pokalbis su astrofizike R. Minkevičiūte: kaip atrandamos už milijonų kilometrų esančios planetos?

Publikuota: 2022-07-18 20:33
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Agnė Tarailaitė
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Įsibėgėjus mokslo pažangai, vis dažniau sulaukiame džiugių žinių iš astronomų apie naujai atrastas planetas, o kai kurios iš jų skamba itin egzotiškai. Tačiau ar kada susimąstėte, kaip atrandamos planetos, nutolusios nuo mūsų per milijonus kilometrų, o tuo labiau – iš kur mokslininkai žino, kuri planeta dujinė, o kuri – sudaryta iš deimantų?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Įsibėgėjus mokslo pažangai, vis dažniau sulaukiame džiugių žinių iš astronomų apie naujai atrastas planetas, o kai kurios iš jų skamba itin egzotiškai. Tačiau ar kada susimąstėte, kaip atrandamos planetos, nutolusios nuo mūsų per milijonus kilometrų, o tuo labiau – iš kur mokslininkai žino, kuri planeta dujinė, o kuri – sudaryta iš deimantų? VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto dr. Renata Minkevičiūtė 15min pasakojo, kad šis procesas yra daug lengvesnis, nei gali pasirodyti.

„Mano pasirinkimas studijuoti fiziką visus labai nustebino“, – dalindamasi prisiminimais apie savo stojimą į universitetą, šypsojosi R. Minkevičiūtė.

Užaugusi Kupiškio rajone, mokslininkė pasakojo, kad visą gyvenimą buvo linkusi į humanitarinius mokslus, tačiau atėjus pasirinkimo metui nusprendė stoti į fiziką ieškodama iššūkių ir vedama smalsumo.

„Kažkuriuo metu supratau, kad fizika yra gamtos mokslų pagrindas. Jei nori suprasti, kaip viskas veikia, turi mokėti fiziką, gamtos mokslų karalienę“, – pasakojo pašnekovė.

Kadangi Lietuvoje tiek tada, tiek dabar vis dar nėra astrofizikos bakalauro, o tik bendrosios fizikos studijos, pirmaisiais metais mintys apie kosmoso platybes neaplankydavo. „Iš tiesų, tuo metu net nežinojau, kad Lietuvoje yra astronomų. Tai vis dar girdžiu ir dabar iš moksleivių, kad vau, Lietuvoje yra astronomų mokslininkų“, – juokavo astrofizikė.

Visgi, galiausiai astronomija atrado kelią į studentės širdį. R. Minkevičiūtė pasakojo, kad nors astrofizika yra viena iš retų mokslo šakų, kurioje mokslininkai negali apčiupti savo tiriamo objekto, viską atperka noras prisidėti prie globaliame kontekste reikšmingų tyrimų.

Naktimis sėdėti prie teleskopo nereikia

Šiuo metu R. Minkevičiūtė priklauso grupei, dirbančiai su žvaigždžių spektrais, o jos tyrimų lauką patenka egzoplanetos, galaktikų evoliucija ir maišymosi procesai žvaigždžių atmosferose.

Tiesa, nors ir skamba sudėtingai, pašnekovė patikina, kad iš tiesų taip nėra. „Astrofizika yra viena iš tų fizikos krypčių, kurias lengva suprasti“, – pasakojo mokslininkė.

Dr. Renata Minkevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.
Dr. Renata Minkevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pagrindiniai darbo įrankiai, kurių prireikia R. Minkevičiūtei – teleskopas, kompiuteris ir spektografas.

Mokslininkė pastebi, kad dažnai vyrauja klaidingas įsivaizdavimas, jog astronomai kiauras naktis leidžia observatorijose prie teleskopų: „Tai nėra naktinis darbas. Duomenų per kelias naktis mes gauname labai daug. O paskui ilgai su jais dirbame“.

Analizuodami duomenis, mokslininkai gali ne tik atrasti naujas žvaigždes ar planetas, tačiau išsiaiškinti daugybę detalių apie jų charakteristikas – nuo masės ar tankio iki cheminės sudėties.

„Įdomu ir tai, kad iš Lietuvos mes galime stebėti žvaigždes šiauriniame danguje, ir nors daug kas šiuo metu yra tiriama, pasirodo, vis dar trūksta informacijos apie ryškias žvaigždes šioje dangaus dalyje, – pastebėjimais dalijosi mokslininkė, – Tad darai darbą ir kartu prisidedi prie bendro, pasaulinio indėlio praplečiant bendrą žvaigždžių katalogą. Į jį mes jau pridėjome apie keletą šimtų žvaigždžių.“

Kaip atrandamos egzoplanetos?

Tačiau turbūt viena įdomiausių astronomijos šakų vis tiek lieka egzoplanetos. Jų mokslininkai jau yra atradę ne vieną tūkstantį, o kai kurios skamba tikrai įspūdingai – nuo deimantinės ar purpurinės planetos iki tokios, kurioje lyja stiklu.

R. Minkevičiūtė pastebi, kad, dairydamiesi į šių planetų nuotraukas internete, pirmiausia turėtume žiūrėti į jų aprašymą: „Prie egzoplanetų visada bus parašyta, kad tai autoriaus iliustracija. Jau žvaigždės nuo mūsų yra toli, mes jas matome kaip tašką, planetos yra dar toliau, tad akivaizdu, kad taip ryškiai nufotografuoti jų negalėtume.“

Tačiau kaip tuomet mokslininkai ne tik atranda, bet ir žino, kokios tos egzoplanetos yra, jei negali jų išsamiai pamatyti?

Astrofizikės teigimu, mokslo pasaulyje dominuoja 5 pagrindiniai egzoplanetų aptikimo metodai.

Paprasčiausias iš jų – pamatyti planetą tiesiogiai, kaip nedidelį šviečiantį tašką šalia žvaigždės, arba naudoti priemones žvaigždei uždengti, kadangi žvaigždės nustelbia planetų švytėjimą. „Šis metodas nėra labai populiarus, bet manoma, kad ateityje jis duos labai daug rezultatų. Be to, bus galima fotografuoti planetas bei matyti jų paviršių struktūrą“, – pasakojo mokslininkė.

Kitas metodas turi itin įmantrų pavadinimą. Tai radialinio greičio metodas. „Radialinis greitis yra greitis, kurio žvaigždė tolsta ar arėja link mūsų. Dėl šio judėjimo pati žvaigždė, tiksliau – jos šviesa, gali atrodyti mėlynesnė ar raudonesnė. Jei ta žvaigždė turi planetą, nors ir yra daug mažesnę už pačią žvaigždę, ji vis tiek bus veikiama tos planetos gravitacijos. Tad atsiranda nedidelis žvaigždės posvyris į vieną ar kitą pusę. Kai šį pokytį užfiksuojame, galime teigti, kad žvaigždė yra dvinarėje sistemoje arba turi planetą“, – komentavo R. Minkevičiūtė.

1995 m. šiuo metodu ir buvo atrasta pirmoji egzoplaneta, už ką mokslininkai Michelas Mayorsas ir Didier Quelozas gavo Nobelio fizikos premiją. Iki šiol šis metodas duodavo daugiausiai rezultatų, tačiau paskutiniuoju metu egzoplanetų paieškoje ėmė dominuoti tranzito metodas.

Veneros tranzitas aplink Saulę / Jaxa/NASA/Hinode
Veneros tranzitas aplink Saulę / Jaxa/NASA/Hinode

„Tai toks metodas, kurio metu stebime žvaigždę. O kai per jos diską keliauja planeta, žvaigždės šviesumas šiek tiek priblėsta. Šis priblėsimas labai mažas, kone juokingo dydžio, bet su itin jautria šiuolaikine technika mes jį galime pastebėti“, – pasakojo mokslininkė.

Dar kitas būdas, kaip surasti svetimą planetą, yra gravitacinių lęšių metodas. Šis remiasi reliatyvumo teorija, kai planetos savo gravitacija pakreipia žvaigždės šviesos spindulius.

„Kai planeta keliauja pro žvaigždę, ji užlenkia žvaigždės šviesą ir vienoje vietoje šviesos spinduliai susifokusuoja. Tuomet mes, mokslininkai, žvaigždės šviesos kreivėje matome paryškėjimą, kuris mums nurodo, tai sukėlė planeta“, – teigė R. Minkevičiūtė.

Šis metodas itin svarbus aptinkant laisvai skriejančias planetas. Tai tokia planetų rūšis, apibrėžianti žvaigždes, dėl tam tikrų įvykių per evoliuciją išstumtas iš savo sistemos. Dabar jos skraidžioja kosmoso platybėse.

Paskutinis yra astrometrinis metodas, kai astronomai pasirenka tam tikrą dangaus plotą, jame nusistato atskaitines žvaigždes ir stebi, kaip jų atžvilgiu kinta stebimos žvaigždės padėtis. Šis metodas taip pat susijęs su jau minėta planetų gravitacija.

Iš ko sudarytos planetos

Atradus egzoplanetą, lieka linksmiausia dalis – nustatyti jos dydį, masę ir iš ko ji sudaryta. Anot R. Minkevičiūtės, pirmieji du aspektai nustatomi pagal fizikinius dėsnius, tuomet pagal elementarią formulę skaičiuojamas planetos tankis. O tuomet iš žinomo planetos tankio spėjama egzoplanetos cheminė sudėtis.

Taip gali atrodyti rožinė egzoplaneta „GJ 504b“ / NASA iliustr.
Taip gali atrodyti rožinė egzoplaneta „GJ 504b“ / NASA iliustr.

„Jei tankis didelis, vadinasi, planeta sudaryta iš sunkių elementų. Pavyzdžiui, mūsų Žemė turi daug didesnį tankį nei Jupiteris. Jei tankis didelis, greičiausiai tai silikatinė ar uolinė planeta. Jei tankis labai didelis, įtariame, kad planeta sudaryta iš labai sunkių ir suspaustų elementų. Puikus pavyzdys yra deimantinės planetos atvejis – mes matome, kad atmosfera turi daug anglies, dėl to įtariama, kad ši planeta susiformavo anglimi praturtintoje aplinkoje. Kadangi žinome, jog jos tankis labai didelis, spėjame, kad planetos viduje yra deimantai“, – pasakojo mokslininkė.

O jeigu tankis mažas, planeta akivaizdžiai bus dujinė.

Nors R. Minkevičiūtė tyrinėja egzoplanetas, paklausta apie mėgstamiausią iš visų, toli nesižvalgo. „Man patinka mūsų Saulės sistema, nes ją esame geriausiai ištyrę. O įdomiausias būtų Saturno palydovas Titanas. Jis itin egzotiškas, turi storą atmosferą ir įdomus tuo, kad paviršiuje turi skysčių (metano ir etano). Jis užmena mįslę apie galimybę turėti egzotinę gyvybės formą“, – pasakojo mokslininkė.

Titanas, Saturnas ir jo žiedai.
Titanas, Saturnas ir jo žiedai. Šis šešių kadrų montažas vaizduoja Saturną, jo žiedus ir milžiniškąjį mėnulį Titaną, kuris yra antras didžiausias mėnulis Saulės sistemoje po Jupiteriui priklausančio Ganimedo (Nuotrauka daryta 2012 kovo 6 d., kai „Cassini“ nuo Titano skyrė 770 tūkst. km) / NASA nuotr.

Be Titano, dėmesį traukia ir kito tipo planetos. Tiesa, jau ne iš pačių planetų sudėties, o dėl galimybės jose pamatyti dvigubą saulėlydį. Toks fenomenas įvyksta tada, kai planeta sukasi apie dvinarę dviejų žvaigždžių sistemą. „Visai kaip iš „Žvaigždžių karų“ filmo siužeto“, – juokavo mokslininkė.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama