Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 30 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
Rugsėjo 29 d. 09:28
„Xiaomi“ pristatė naujus išmaniųjų telefonų flagmanus – dirbtinio intelekto funkcijos, naktinė fotografija ir produktyvumas
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Žmonija turės išgyventi bent 400 tūkst. metų, kad įgytų galimybę ką nors sužinoti apie nežemiškas civilizacijas

Publikuota: 2022-05-09 11:22
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jei yra tiek daug galaktikų, žvaigždžių ir planetų, kur slepiasi ateiviai ir kodėl mes apie juos iki šiol nieko negirdėjome? Tai – paprasti klausimai, susiję su Fermi paradoksu. Neseniai pasirodžiusiame straipsnyje du tyrėjai kelia dar vieną akivaizdų klausimą – kiek ilgai turėsime išgyventi, kad sužinotume ką nors apie kitą – nežemišką – civilizaciją?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jei yra tiek daug galaktikų, žvaigždžių ir planetų, kur slepiasi ateiviai ir kodėl mes apie juos iki šiol nieko negirdėjome? Tai – paprasti klausimai, susiję su Fermi paradoksu, rašo „Universe Today“. Neseniai pasirodžiusiame straipsnyje du tyrėjai kelia dar vieną akivaizdų klausimą – kiek ilgai turėsime išgyventi, kad sužinotume ką nors apie kitą – nežemišką – civilizaciją?

Žmonija turės išgyventi bent 400 tūkst. metų, kad įgytų galimybę ką nors sužinoti apie nežemiškas civilizacijas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ir pateikia atsakymą – 400 000 metų.

400 000 metų yra ilgas laikas rūšiai, kuri gyvuoja tik kelis šimtus tūkstančių metų ir ūkininkavimą atrado tik maždaug prieš 12 000 metų. Tačiau būtent 400 000 metų mums reikės tęsti šį žmonijos gyvavimo eksperimentą, jei norime susisiekti su kitomis civilizacijomis. Tai rodo nauji bendravimo su nežemiškomis protaujančiomis civilizacijomis (angl. Communicating Extraterrestrial Intelligent Civilizations (CETI)) tyrimai.

Tyrimo eiga ir išvados aprašyti straipsnyje „Galimų CETI skaičius mūsų galaktikoje ir ryšio tarp šių CETI tikimybė“ (angl. „The Number of Possible CETIs within Our Galaxy and the Communication Probability among These CETIs“), paskelbtame leidinyje „The Astrophysical Journal“. Jo autoriai – Pekino Normal universiteto Astronomijos katedros mokslininkai Wenjie Song ir He Gao.

„Žmones, kaip vienintelės pažengusios civilizacijos Žemėje atstovus, nepaliauja dominti klausimas – ar mes esame unikalūs, – teigia autoriai. – Per pastaruosius keletą dešimtmečių buvo atliktas ne vienas nežemiškos civilizacijos tyrimas.“ Tikrai buvo nemažai tokių tyrimų, nors sunku ištirti tai, kas galbūt net neegzistuoja. Tačiau mūsų tai nestabdo.

Kitų civilizacijų tyrimas bet kokiu būdu kelia painiavą, nes turime vienintelį duomenų vienetą – Žemėje gyvenančius žmones. Vis dėlto daugelis tyrinėtojų šį klausimą sprendė kaip savotišką mąstymo eksperimentą, vadovaujantis griežtomis mokslinėmis gairėmis. Pavyzdžiui, viename 2020 m. atliktame tyrime skelbiama išvada, kad Paukščių Take greičiausiai yra 36 CETI.

Kiek CETI apskritai gali egzistuoti, priklauso nuo to, kiek laiko mums gali tekti laukti, kad apie juos sužinotume. „Visada norėjome sužinoti atsakymus į šiuos klausimus. Visų pirma – kiek CETI yra Paukščių Take? Tai sudėtingas klausimas. Mes galime apie tai spręsti iš vienintelio žinomo duomenų vieneto (savęs pačių)…“ – rašo autoriai.

Šioje vietoje į žaidimą įtraukiama Dreiko lygtis. Remiantis vis platesnėmis žiniomis apie Paukščių Taką ir pasinaudojant Dreiko lygtimi, bandoma įvertinti, kiek CETI gali egzistuoti mūsų galaktikoje. Tačiau, kaip paaiškino ne vienas kritikas, Dreiko lygtis turi trūkumų. Pavyzdžiui, kai kurie jos kintamieji yra praktiškai laužti iš piršto, todėl ja apskaičiuojamas civilizacijų skaičius nėra patikimas. Tačiau Dreiko lygtis yra daugiau mąstymo eksperimentas nei rimtas skaičiavimas. Turime nuo kažko pradėti, todėl nuo jos ir pradedame.

Nuo jos pradėjo ir naujojo tyrimo autoriai.

„Dauguma tokio pobūdžio tyrimų yra grįsti Dreiko lygtimi, – rašo mokslininkai. – Akivaizdus šio metodo trūkumas yra tai, kad neaišku ir neįmanoma kiekybiškai įvertinti tikimybę, kad gyvybė gali atsirasti tam tinkamoje planetoje ir galiausiai išsivystyti į pažangią komunikuojančią civilizaciją.“

Jei pakankamai skeptiškai vertinate tokio pobūdžio tyrimus, turite nemažai bendraminčių. Mes negalime moksliškai žinoti, kiek yra kitų civilizacijų ir ar apskritai jų yra. Mes neturime tam pakankamai žinių. Tokie tyrimai yra nuolatinis pokalbis su savimi, įvertinant keblią padėtį, kurioje esame atsidūrę. Kiekvienas jų verčia mus susimąstyti apie mūsų civilizacijos kontekstą.

Tad kaip mokslininkai sumąstė tuos 400 000 metų, jei net nežinome, kiek CETI gali egzistuoti?

Pastarąjį tyrimą atlikę mokslininkai nėra pirmieji, bandantys atsakyti į šį klausimą. Jų darbe aprašomi kai kurie ankstesni moksliniai bandymai išsiaiškinti kitų civilizacijų paplitimą Paukščių Take. Pavyzdžiui, jie remiasi 2020 m. atliktu tyrimu, kuriame apskaičiuota, kad Paukščių Take yra 36 CETI. Šis skaičius buvo gautas, atlikus skaičiavimus, susijusius su galaktikos žvaigždžių formavimosi istorija, metališkumo pasiskirstymu ir tikimybe, kad žvaigždžių gyvenamosiose zonose yra į Žemę panašių planetų. Šiame straipsnyje paaiškinama, kad „...nežemiškų intelektualių ir bendraujančių civilizacijų tema liks vien hipotezės sferoje tol, kol bus padarytas koks nors apčiuopiamas atradimas... Tačiau jie taip pat teigia, kad mokslininkai vis tiek gali sukurti vertingų, loginėmis prielaidomis grįstų modelių... kurie bent jau gali pateikti pakankamai patikimus tokių civilizacijų dažnio vertinimus“.

Šis tyrimas stumteli dalį tokių pamąstymų pirmyn. Jame aptariami du parametrai, kurie iki šiol yra menkai suprantami. Pirmasis susijęs su tuo, kiek apskritai planetų yra tinkamos gyventi ir kaip dažnai gyvybė jose gali virsti CETI. Antrasis – kuriame žvaigždės, apie kurią sukasi tokia planeta, evoliucijos etape galėtų atsirasti CETI.

Savo skaičiavimuose tyrėjai kiekvienam iš šių parametrų priskyrė kintamąjį. Gyvybės atsiradimo ir virtimo CETI tikimybė yra (fc), o reikalingas atitinkamos žvaigždės evoliucijos etapas yra (F). Naudodami skirtingas šių kintamųjų vertes, Wenjie Song ir He Gao atliko visą virtinę Monte Karlo modeliavimų. Jie išskyrė du scenarijus – optimistinį ir pesimistinį.

Optimistiniame scenarijuje buvo naudojamos tokios reikšmės F = 25 %, o fc = 0,1 %. Taigi, turi būti praėję bent 25 proc. žvaigždės gyvavimo laiko, kad galėtų atsirasti CETI. O CETI atsiradimo tikimybė bet kurioje Žemės tipo planetoje siekia tik 0,1 proc. Pritaikę šiuos optimistinius kintamuosius, gauname daugiau nei 42 000 CETI – atrodo, daug, tačiau reikia nepamiršti, kad jie pasiskirsto visoje galaktikoje skirtingu metu. Be to, turėtume išgyventi dar 2000 metų, kad užmegztume su jais abipusį ryšį. Sakytum, ranka pasiekiama.

Tačiau tai yra optimistinis scenarijus, pagal kurį Visata atrodo draugiška ir gausiai gyvenama kitų svetingų civilizacijų. Galbūt kai kurios jų jau bendrauja tarpusavyje ir mums tereikia prisijungti.

Dabar apie pesimistinį scenarijų.

Pagal pesimistinį scenarijų F = 75 % , o fc = 0,001 %. Taigi žvaigždė negali priimti CETI, kol ji nėra daug senesnė, o tikimybė, kad bet kurioje Žemės tipo planetoje gali išsivystyti CETI, sumažėja iki labai mažos procentinės dalies. Kokie tolesni skaičiavimai?

Pagal šį pesimistinį skaičiavimą Paukščių Take gali būti tik apie 111 CETI. Dar blogiau – kad užmegztume su vienu iš jų abipusį ryšį, turėtume išgyventi dar bent 400 000 metų (kad būtų aiškiau, ką tai reiškia, „Star Trek“ prasideda 22-ojo amžiaus viduryje).

Štai čia į pirmą planą iškyla Didysis filtras. Didysis filtras yra tai, kas trukdo materijai tapti gyvybe, o vėliau išsivystyti į pažangią civilizaciją.

Autoriai iškelia šią temą rašydami: „Tačiau teigiama, kad civilizacijų gyvavimo laikas yra labai ribotas dėl daugelio neretai ir jų pačių nulemtų veiksnių, tokių kaip demografinės problemos, branduolinis susinaikinimas, staigi klimato kaita, pasiklydusios kometos, ekologiniai pokyčiai ir pan. Jei pasaulio pabaigos argumentas yra teisingas, pesimistinio scenarijaus atveju žmonija iki išnykimo dienos gali taip ir nesulaukti jokių signalų iš kitų CETI“.

Savo straipsnyje mokslininkai rašo, kad „...fc ir F reikšmėse yra daugybė nežinomųjų“. Taip būna visuose tokio pobūdžio tyrimuose. Šis ir kiti darbai, kuriuose analizuojamas analogiškas klausimas, yra labiau vertintini kaip mąstymo eksperimentams, o ne kaip patikimų rezultatų šaltinis. Negalime tiksliai žinoti šių dalykų, bet negalime ir atsispirti pagundai juos tyrinėti. Tokia yra žmogaus prigimtis. „Lieka neaišku, kokioje dalyje Žemės tipo planetų gali susiformuoti gyvybė, o jos evoliucijos į CETI procesas ir gebėjimas siųsti aptinkamus signalus į kosmosą yra praktiškai nenuspėjamas“, – rašo tyrėjai.

Ar žmonija kada nors susidurs su kita civilizacija? Tai vienas labiausiai mus dominančių klausimų, ir beveik neabejotina, kad niekas, gyvenantis šiandien, neturi į jį atsakymo. Pirma, turi būti kiti CETI, mes turime egzistuoti paraleliai su jais ir kažkaip bendrauti. Gali būti, kad kažkoks kitas CETI jau buvo aptikęs gyvybę Žemėje, tačiau jį sunaikino Didysis filtras ar kokia stichinė nelaimė, pavyzdžiui, supernovos sprogimas. Mes to niekada nesužinosime.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama