Elektronika.lt
 2024 m. spalio 7 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Taupyti padedantys prietaisai: mažesnės sąskaitos, nauda gamtai

Publikuota: 2019-02-19 18:13
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Žmonės suka galvas, ar jų turimi prietaisai yra pagalbininkai taupant, ar, atvirkščiai, griauna visus namų biudžeto efektyvinimo planus. Dalis jų, nutarę įsigyti taupesnį ar netgi specialiai taupymui skirtą prietaisą, dairosi po prekybos centrus, nesusimąstydami, kur dės senąją elektronikos įrangą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiemet pabrangus elektrai ir dujoms, dalis gyventojų ėmė atidžiau dairytis po savo namus. Žmonės suka galvas, ar jų turimi prietaisai yra pagalbininkai taupant, ar, atvirkščiai, griauna visus namų biudžeto efektyvinimo planus. Dalis jų, nutarę įsigyti taupesnį ar netgi specialiai taupymui skirtą prietaisą, dairosi po prekybos centrus, nesusimąstydami, kur dės senąją elektronikos įrangą. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė atkreipia dėmesį į atsakomybę saugiai rūšiuoti elektronikos atliekas.

Taupyti padedantys prietaisai: mažesnės sąskaitos, nauda gamtai

Vieni taupo dėl savęs, kiti – gamtos labui

„Taupyti padedantys elektronikos prietaisai yra neišvengiamas pažangos rodiklis. Šiandien labai natūralu, kad žmonės renkasi mažiau elektros, vandens ar kitų išteklių vartojančią įrangą, dažnai tai yra ir pagrindinis kriterijus priimant sprendimą įsigyti vieną ar kitą daiktą. Viena vertus, tai skatina vartojimą, tačiau kita vertus, įpareigoja mus dar atsakingiau atsisveikinti su naudota įranga“, – pastebi I. Baltrūnaitė.

Anot bendrovės „Avitelos prekyba“ pirkimų-pardavimų vadovo Igno Pusvaškio, tiek taupymas, tiek aplinkosaugos idėjos yra šių dienų pasaulinė tendencija. „Atsižvelgiant į kiekvienos šalies ekonominio išsivystymo lygį, taupymo tikslai gali skirtis. Įtakos šiems tikslams gali turėti ir tai, kokiai vartotojų kategorijai priklauso konkretus vartotojas. Vieni nori sutaupyti energijos ir pinigų, kiti taupo žemės išteklius, nes supranta, kad jie yra riboti ir stengiasi išsaugoti juos ateinančioms kartoms“, – atkreipia dėmesį I. Pusvaškis.

Sutaupo iki 30 proc. elektros energijos

Bendrovės atstovas taip pat pastebi, kad pastaruoju metu vis daugiau pirkėjų renkasi prietaisus, kurie jiems padėtų taupyti. „Galėtume kalbėti apie dvi šių prietaisų grupes. Vienų tiesioginė paskirtis ir yra taupymas, o kiti yra tiesiog efektyvesni prietaisai, kurie atlikdami savo funkcijas sunaudoja mažiau elektros, vandens ir panašiai. Iš pirmųjų yra vadinamųjų išmaniųjų namų sistema, leidžianti pagal programas išjunginėti rozetes, parinkti pageidaujamą režimą, įvertinti savo energijos vartojimo rodiklius, stebėti temperatūrą, oro kokybę, anglies dvideginio koncentraciją kambaryje“, – sako I. Pusvaškis.

Anot „Avitelos“ atstovo, tiek gamintojai, tiek ir platintojai siekia būti socialiai atsakingi ir stengiasi pirkėjui siūlyti kuo aukštesnės elektros suvartojimo efektyvumo klasės įrangą – nuo A iki A+++. Tai yra Europos Sąjungos nustatytos efektyvumo klasės, kurių simbolika daugumai vartotojų jau pažįstama. „Pirkdami skalbimo mašiną, šaldytuvą, indaplovę ar džiovyklę, žmonės atkreipia dėmesį į ženklus, žyminčius elektros energijos suvartojimo efektyvumą. Be to, efektyvumo didinimo tendencija padeda vartotojams atrasti savo buičiai naują naudingą įrangą. Pastaruoju metu vienos tokių yra džiovyklės, anksčiau vertinamos kaip labiau prabangos prekės, nes jų kaina ir elektros sąnaudos būdavo dvigubai ar trigubai didesnės nei skalbyklių. Naujausios kartos džiovyklės suvartoja tik 20–30 proc. elektros energijos, kurią naudodavo ankstesnės džiovyklės“, – sako I. Pusvaškis.

Prietaisų efektyvumą gamintojams padeda didinti naujos technologijos. Pavyzdžiui, taupiau energiją naudojančioms džiovyklėms panaudota šilumos siurblio technologija, kuri vartotojų buityje plačiai paplito maždaug prieš trejus metus – ji naudojama ir geoterminiam šildymui.

Naudoti neefektyvų ar įsigyti naują?

Pasak I. Pusvaškio, visi prietaisai keičia mūsų gyvenimą – lengvina arba gerina buitį. Žmonėms labiausiai patinka kasdienės buities gyvenimą lengvinantys prietaisai – džiovyklės ir indaplovės, jų populiarumas kasmet auga po 10–20 proc. Tai – įranga, padedanti taupyti ne tik elektros energiją ir vandenį, bet ir žmonių laiką. Naujos kartos dujinės viryklės nuo senųjų irgi skiriasi ne vien dizainu, bet ir efektyvumu – sutaupyti padeda kokybiškesni, novatoriškesni degikliai, kokybiškiau paskirstomos, įpurškiamos dujos.

Tie, kurie priima sprendimą kuo ilgiau naudoti seną nelabai efektyvią įrangą, kartais irgi sako, kad šitaip taupo. Tokiu atveju biudžete vietoje išlaidų naujam prietaisui pasirenkamos išlaidos energijai pirkti, o mažinant įrangos vartojimą, esą irgi tausojama aplinka. Koks sprendimas būtų teisingesnis?

„Neatlikus matematinių skaičiavimų nebūtų lengva atsakyti į klausimą, kuris variantas teisingesnis – pirkti naują efektyvų prietaisą ar naudoti neefektyvų. Jei nutarėme nematuoti, turbūt nesuklysime rinkdamiesi inovatyvesnius prietaisus, kurie naudoja mažiau elektros energijos. Vis dėlto nemažai lems ir individualūs vartotojų įpročiai. Tiesiog turėtume pasirūpinti tinkamai rūšiuoti ir perdirbti elektronikos atliekas, vadovauti žiedinės ekonomikos principais“, – aiškina I. Pusvaškis.

Atsisveikinti privalėtume saugiai

I. Baltrūnaitė atkreipia dėmesį, kad EPA iniciatyva šalies gyventojai jau kelinti metai iš eilės aktyviai kviečiami atsakingai rūšiuoti elektronikos atliekas bei saugiai atsisveikinti su sena, nebenaudojama elektros ir elektronikos įranga.

„Netinkamose sąlygose laikomos elektronikos atliekos ir baterijos gali tapti pavojingos aplinkai ir žmonių sveikatai. Dėl to labai svarbu jų nekaupti sandėliukuose ir nemesti į šioms atliekoms nepritaikytus konteinerius. Lietuvoje jau kelinti metai nebėra sudėtinga saugiai išmesti elektros ir elektronikos įrangos atliekas. Baterijas ir smulkią įrangą galima palikti prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir kitur – iš viso Lietuvoje yra apie 4 tūkst. tokių vietų“, – primena EPA atstovė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama