Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Pasitikrinkite savo interneto projekto kolektyvinio intelekto potencialą

Publikuota: 2019-01-30 13:23
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Kolektyvinis intelektas – tai bendras grupės gebėjimas veikiant kartu efektyviai spręsti problemas. Tokia intelekto forma egzistuoja nuo seniausių laikų, pavyzdžiui, priimant sprendimus šeimoje, kariuomenėje. Plečiantis naujosioms technologijoms, kurios į virtualias veiklas gali įtraukti daugybę žmonių, atsirado galimybė kurti dar didesnės apimties ir aukštesnės kokybės intelektinius produktus.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiandien itin trūksta kolektyvinio visuomenės įsitraukimo į sprendimų priėmimą. Neseniai Lietuvoje nuvilnijęs mokytojų streikas, mitingai dėl vadinamosios Matuko reformos, Prancūziją supurtę „geltonųjų liemenių“ protestai ir kiti neramumai rodo, kad visuomenė nebenori taikytis su primetamais sprendimais, siekia būti išgirsta.

Pasitikrinkite savo interneto projekto kolektyvinio intelekto potencialą

„Jei ir toliau eiliniai gyventojai nebus įtraukiami į sprendimų priėmimą, susidursime su labai rimtomis problemomis. Turime galvoti apie naujas saviorganizacijas ar net valstybės valdymo formas, skatinti kolektyvinį intelektą“, – įspėja Mykolo Romerio universiteto Socialinių technologijų laboratorijos vadovė, profesorė dr. Aelita Skaržauskienė.

Didelės žmonių grupės kartu spręsdamos uždavinius gali pasiekti itin gerų rezultatų. Prisiminkime mokslininko Francio Galtono (Francis Galton) eksperimentą, kai XX a. pr. Anglijos kaimo mugėje žmonės varžėsi spėdami jaučio svorį. Nė vienam spėjusiajam nepavyko tiksliai jo įvardyti, tačiau visų spėjimų vidurkis buvo labai artimas tikrajam šio gyvulio svoriui.

Kolektyvinis intelektas – tai bendras grupės gebėjimas veikiant kartu efektyviai spręsti problemas. Tokia intelekto forma egzistuoja nuo seniausių laikų, pavyzdžiui, priimant sprendimus šeimoje, kariuomenėje. Plečiantis naujosioms technologijoms, kurios į virtualias veiklas gali įtraukti daugybę žmonių, atsirado galimybė kurti dar didesnės apimties ir aukštesnės kokybės intelektinius produktus. Interneto bendruomenes galime tyrinėti kaip virtualų žmonių tinklą, kuriame kiekvieno nario turimi intelektiniai ištekliai tampa bendrais bendruomenės ištekliais, o išpažįstamos vertybės suvokiamos vienodai arba labai artimai. Vienijami bendrų idėjų ir (ar) siekių tinkle veikiantys individai kuria bendrąją vertę.

Vienas tokių kolektyvinio intelekto pavyzdžių – interneto enciklopedija „Vikipedija“, kuriama viso pasaulio žmonių. Joje be centralizuotos valdžios buvo sukaupti įspūdingi kiekiai žinių. Itin išpopuliarėjusiuose socialiniuose tinkluose kolektyvinis intelektas atsiranda tik tuo atveju, jei platformoje taikomos priemonės, kurios padeda naudotojams struktūrizuoti nuomones ar kolektyviniu būdu generuoti idėjas ir priimti sprendimus. „Socialiniai tinklai sutraukia daugybę žmonių, jie reiškia savo nuomonę, tačiau tik išimtiniais atvejais randa bendrus sprendimus“, – sako prof. A. Skaržauskienė.

Kolektyviniam intelektui atsirasti reikalingos tam tikros sąlygos, t. y. virtualios bendruomenės savybių rinkinys. Šioms savybėms įvertinti MRU profesorė, vadovaudama tarptautinei tarpdisciplininei tyrėjų komandai, sukūrė specialų įrankį, kurį taikant galima apskaičiuoti bet kurio projekto kolektyvinio intelekto potencialo indeksą (KIPI). Ši sistema atvira ir visiems prieinama internete www.collective-intelligence.lt.

KIPI susideda iš trijų sudėtinių indeksų: kolektyvinio intelekto galios, kolektyvinio intelekto atsiradimo ir socialinių technologijų. Jis rodo interneto bendruomenės gebėjimą kaupti ir kurti žinias, kūrybingumo ir sprendimų priėmimo galią, gebėjimą saviorganizuotis ir adaptuotis sociokultūrinėje aplinkoje, sinergijos ir „spiečiaus efekto“ atsiradimo potencialą, taip pat technologinį platformos pasirengimą kolektyviniam darbui organizuoti.

Internete įvedus duomenis apie tinklinę struktūrą (platformą, virtualią organizaciją ar interneto puslapį), programa automatiškai apskaičiuoja KIPI, kurį galima palyginti su kitų platformų vertinimo vidurkiais. Išanalizavus rezultatus suformuojamos rekomendacijos, kuriose srityse tikslinga diegti pokyčius, o kurios iš jų pakankamai išplėtotos kolektyviniam intelektui kurti.

Anot prof. A. Skaržauskienės, ši inovacija IT kūrėjams, bendruomenių organizatoriams ir jų dalyviams, politikams ir verslo vystytojams gali padėti atpažinti, ar sistema turi potencialo kurti kolektyvinį intelektą, identifikuoti grėsmes, maksimizuoti naudą, kurią bendruomenės ir individualūs vartotojai gautų iš bendradarbiavimo platformoje, ir nuspręsti dėl tinkamų technologinių priemonių.

„Galima apskaičiuoti net nedidelės verslo bendruomenės kolektyvinio intelekto potencialo indeksą. Tokia analizė praverstų bendradarbiaujant su klientais kurti jų poreikius atitinkančius produktus“, – pasakoja mokslininkė.

Tokių sistemų kaip „Google“, „Vikipedija“ ar „InnoCentive“ sėkmė leidžia daryti prielaidą, kad socialinėmis technologijomis grįstų kolektyvinio intelekto sistemų skaičius ir mastas ateityje didės. O vienas svarbiausių mokslininkų uždavinių – dar geriau suprasti ir panaudoti kolektyvinio intelekto potencialą sprendžiant klimato atšilimo, socialinės atskirties problemas, valdant įvairias krizes ir kt.

Prof. A. Skaržauskienė nominuota 2018 m. Lietuvos mokslo premijai už darbų ciklą „Socialinių technologijų įtaka kolektyvinio intelekto vystymuisi“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama