Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

Publikuota: 2013-08-24 07:02
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Listverse.com nusprendė pasidomėti mažiausiais funkcionuojančiais mechanizmais pasaulyje. Kad ir kaip būtų keista, pavyko rasti tikrai nemažai miniatiūrinių daiktų, kuriuos, nors visiškai kitokių matmenų, naudojame ar bent apie juos girdime kas dieną.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Listverse.com nusprendė pasidomėti mažiausiais funkcionuojančiais mechanizmais pasaulyje. Kad ir kaip būtų keista, pavyko rasti tikrai nemažai miniatiūrinių daiktų, kuriuos, nors visiškai kitokių matmenų, naudojame ar bent apie juos girdime kas dieną.

10. Ginklas

Remiantis kompanijos internetiniame puslapyje pateikiama informacija, „Swiss MiniGun“ yra „revolveris, pasižymintis tokiomis pačiomis savybėmis kaip ir įprasto dydžio šio tipo ginklai“. Kaip nurodo jo pavadinimas, ginklas ir jo dalys gaminami Šveicarijoje.

Šio šešių kulkų revolverio šaunamoji galia ir padaroma žala yra panaši į vaikiško šratinio ginklo. Daug diskusijų kelia galimybė šiuos ginklus bet kur paslėpti. Juk net ir mažytis šovinys gali pražudyti, jei bus tinkamai paslėptas ir nukreiptas. Taigi, nepaisant to, kad šis daiktas atrodo kaip raktų pakabukas, tai iš tikrųjų yra ginklas.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

9. Traukinio modelis

Matoma mažytė diorama padaro didelį įspūdį vien dėl savo mažumo. Tačiau jei pasižiūrėsite įdėmiau, joje pamatysime labai mažus bėgius ir jais važiuojantį traukinuką. Tai mažiausias pasaulyje žaislinis taukinukas, kurį pagamino traukinių modelių kūrimo entuziastas Davidas Smithas.

Tai yra didelio ir labai postmodernaus projekto dalis – bus gaminamas didelis traukinio modelis, kuriame bus visas kaimas; šiame kaime esančioje traukiniu modelių parduotuvėje ir stovės šis modeliukas. Visos modeliuko dalys buvo išpjautos iš plastiko ranka.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

8. Mašina

Pirmą kartą gamintas nuo 1962 iki 1965 metų automobilis „Peel P50 Microcar“ susilaukė naujo dėmesio po to, kai Jeremys Clarksonas 2008 metais vienu jų pasivažinėjo filmuojant populiarų televizijos serialą „Aukščiausia pavara“.

Mažiausia mašina pasaulyje buvo parduota Didžiojoje Britanijoje už 200 svarų. Joje įmontuotas 49 kubinių centimetrų variklis, trys pavaros ir trys ratai. Be to jame yra tik vieną sėdynė, vienos durys, vienas valytuvas ir vienas žibintas.

Pirmoje gamybinėje serijoje tokių automobilių buvo pagaminta vos apie 50. Dabar, praėjus beveik 50 metų po pirmosios serijos pagaminimo, „Peel“ automobiliai atrodo beveik taip pat kaip ir anksčiau, galima pasirinkti elektrinį arba dujinį jo modelį. Naujieji „Peel“ automobiliai gali pasiekti 72 kilometrų per valandą greitį ir yra 137 centimetrų ilgio.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

7. Fotoaparatas

2011 metais mokslininkai Vokietijos Fraunhoferio institute sukūrė naują vienkartinį fotoaparatą. Nors toks gaminys nekelia didelės susižavėjimo bangos, svarbu paminėti, kad jos pritaikymas medicinoje. Pirmiausia, šie fotoaparatai lengvai pagaminami ir pigūs, o antra jie yra vos vieno kubinio milimetro tūrio, t. y. ne didesni už rupios druskos gabalėlį. Šie vienkartiniai fotoaparatai nepasižymi labai gera raiška – 0,06 megapikseliai – tačiau, jie gerai tinka medicininių nuotraukų darymui. Tikimasi, kad šie fotoaparatai galės paleisti endoskopus, kurie ne tik yra brangūs, bet ir reikalauja didelių lėšų tinkamai priežiūrai.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

6. Personalinis kompiuteris

Norvegijos „FXI technologies“ rinkai pasiūlė personalinį mikrokompiuterį tikrąja to žodžio prasme. Tai, ką matote nuotraukoje, nėra USB atmintinė – tai pilnai funkcionuojantis personalinis kompiuteris su „Android“ arba „Ubuntu“ operacine sistema. Tikslesnė informacija? Žinoma: 1,2 GHz ARM pagrindinis procesorius, 1 GHz ARM grafinis procesorius, 1 GB RAM atmintis. Klaviatūra, pelė, HD ekranas gali būti lengvai prijungiami prie USB jungties. Kaina? Remiantis kompanijos elektroniniame puslapyje pateikia informacija, šis miniatiūrinis kompiuteris turėtų kainuoti 200 dolerių.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

5. Laivas

Svenas Yrvindas Švedijoje yra gerbiamas laivų statybos meistras. Šiuo metu jis gamina valtį, kuria ketina apiplaukti pasaulį. Tačiau tai nebus paprastas laivas – jis stato mažiausią laivą, kurio dydis prilygs didelės vonios matmenims. Su savo kūriniu S. Yrvindas ketina apkeliauti Žemės rutulį per 1,5 metų. Meistras teigia, kad valties dydis nepadidins misijos pavojingumo, kadangi paprastai daugiau bėdos būna su dideliais ir sunkiais laivais.

Jis teigia, kad jo laivas bus pritaikytas atlaikyti sukimąsi, supimąsi ir netgi vertimąsi - jis grįš į savo pirminę poziciją. Valtyje bus želė baterijos ir pedalai, bus galima naudoti vėjo ir saulės energiją bei valyti lietaus vandenį. Meistras taip pat gabensis apytiksliai 400 kilogramų sausų pusryčių ir sardinių – maisto visai kelionei. Paklaustas, kodėl ryžosi tokiam žygiui, meistras teigė norintis parodyti žmonėms, kad įmanoma gyventi labai mažoje erdvėje ir būti laimingam

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

4. Televizoriaus ekranas

2007 metais škotų kompanijos „MicroEmissive“ gaminys „ME1602“ buvo įrašytas į Guinesso pasaulio rekordų knygą kaip mažiausias televizoriaus ekranas. Nepaisant pastarųjų metų atradimų ir technologijų tobulėjimo, kol kad šis rekordas vis dar galioja. Žinoma, rezoliucija nėra pati geriausia. Tačiau turint omeny, kad ekrano parametrai yra vos 3 ir 4 milimetrai – jame yra net 30 tūkst. pikselių. Tokios technologijos paprastai naudojamos kaip sudedamosios kitų mechanizmų detalės. 2013 metais ši kompanija pasirašė didelį sandorį su „neįvardyta Azijos kompanija“, kuriai tieks ekranus. Kompanija užklausų taip pat susilaukė medicinos ir karinėse sričių specialistų.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

3. Reaktyvinis lėktuvas

Nuo 1960-ųjų pabaigos iki 1970-ųjų pradžios maža kompanija „Bede Aircraft Corporation“, vadovaujama lėktuvų kūrėjo Jimo Bede’o, pagamino mažo lėktuvo modelį. „Bede BD-5J“ yra mažiausias reaktyvinis lėktuvas pasaulyje, nesveriantis nei 160 kilogramų. Kadangi kompanija nutraukė veiklą dėl bankroto, šių lėktuvų buvo pagaminta tik keli šimtai. Jie buvo labai populiarūs 80-ųjų lėktuvų pasirodymuose, pasirodė reklamose ir agento Jameso Bondo filme „Aštuonkojė“.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

2. Bepilotis lėktuvas

„RoboBee“ yra mažytis bepilotis lėktuvėlis, kurį sukurti įkvėpė vabzdžių tyrinėjimas. Jį galima panaudoti daugeliu būdų – ne tik šnipinėjant.

Pavyzdžiui, lengva įsivaizduoti spiečių bičių-robotų tiriant pavojingą aplinką, tarkime, po atominės elektrinės avarijos ar stichinės nelaimės, taip pat padedant paieškos ir gelbėjimo operacijose. Robotų specialistai Harvarde, kur ir buvo sukurta „RoboBee“, mano, kad šios technologijos pritaikomos ir oro sąlygų bei eismo monitoringui, klimato žemėlapių braižymui.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

Dirbtinė širdis

Galiausiai pirmoje vietoje yra nedidelis daktaro Roberto Jarviko sukurtas prietaisas – dirbtinė širdis. Nuotraukoje matote baterijos dydžio mažiausią pasaulyje dirbtinę širdį. 16 mėnesių amžiaus kūdikiui buvo diagnozuota kardiomiopatija ir jis laukė transplantacijos. Vis nepasirodant tinkamam donorui, gydytojams teko improvizuoti.

R. Jarviko išradimas – implantuojama pompa, sverianti tik 11 gramų, iki tol buvo bandyta tik su gyvūnais. Tačiau 2012 metų gegužę gydytojai, neturėdami ką prarasti, pasiruošė operacijai, kuomet kūdikio širdelė buvo pakeista dirbtiniu mechanizmu. Jis palaikė jaunojo paciento gyvybę 13 dienų, kol buvo rastas tinkamas donoras. Pripažįstama, kad dabar prietaisas gali palaikyti paciento gyvybė tik neilgą laiko tarpą, tačiau ateityje tikimasi jį patobulinti.

10 mažiausių, įprastai funkcionuojančių technologijų

Balsas.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama