Elektronika.lt
 2024 m. spalio 10 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

NASA aptiko idealų taikinį nežemiškos gyvybės paieškoms

Publikuota: 2013-04-24 19:15
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

NASA vykdomos „Kepler“ misijos metu aptikta planetų sistema, kuriai priklauso penkios nedidelės planetos, besisukančios apie žvaigždę, kuri yra nežymiai mažesnė už mūsų Saulę. Dvi planetos yra vadinamosios „super-Žemės“, sudarytos iš uolienų arba su ledo ir uolienų bei yra gyvenamoje savo žvaigždės zonoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

NASA vykdomos „Kepler“ misijos metu aptikta planetų sistema, kuriai priklauso penkios nedidelės planetos, besisukančios apie žvaigždę, kuri yra nežymiai mažesnė už mūsų Saulę. Dvi planetos yra vadinamosios „super-Žemės“, sudarytos iš uolienų arba su ledo ir uolienų bei yra gyvenamoje savo žvaigždės zonoje, rašo physorg.com.

Mokslininkų teigimu, ši žvaigždžių sistema yra idealus taikinys nežemiškos civilizacijos paieškų projektui SETI, nes jei šiose planetose atsirado gyvybė ir ji išsivystė tiek, kad susikurtų civilizacijos su sudėtingomis technologijomis, tai jas būtų galima aptikti pagal radijo bangomis sklindančius pėdsakus.

2007 metų kovo 9 dieną pakilusios „Delta II“ raketos naudingas krovinys buvo „Kepler“ palydovas, suteikęs daug džiaugsmo ir vilties didelei mokslininkų, tyrinėjančių ne Saulės sistemos planetas, bendruomenei. Pagrindinis šios misijos mokslinis tikslas – tirti įvairių planetų sistemų struktūrą ir įvairovę. Šis tikslas pasiekiamas beveik nepaliaujamai stebint didelį regos lauką, kuriame telpa apie 150 000 žvaigždžių. Aplink žvaigždes besisukančios planetos aptinkamos pagal tai, kaip šioms planetoms judant tarp „Kepler“ teleskopo ir žvaigždės sumažėja teleskopą pasiekiančios šviesos kiekis.

NASA aptiko idealų taikinį nežemiškos gyvybės paieškoms
Menininko sukurtas planetų dydžių palyginimas iš kairės į dešinę: Kepler-22b, Kepler-69c, Kepler-62e, Kepler 62f ir Žemė

Jau dabar „Kepler“ galima vadinti itin sėkminga NASA misija – aptikta 2740 kandidatų į planetos vardą, numanomas jų dydis yra maždaug nuo Merkurijaus iki didesnių nei Jupiteris. Penktadalis tokių numanomų planetų yra vadinamos „super-Žemėmis“ – nauja planetų klase, neturinčia analogo mūsų Saulės sistemoje. Tokių planetos skersmuo yra 1,25–2 kartus didesnis nei Žemės.

Žurnale „Science“ publikuotame straipsnyje ir NASA spaudos konferencijoje „Kepler“ mokslininkų grupė paskelbė apie planetų sistemą, kurioje yra penkios Žemės dydžio ir super-Žemės tipo planetos, besisukančios apie K tipo žvaigždę. Šis atradimas atliktas netiesiogiai, mat „Kepler“ astronomai matė ne pačias planetas, o žvaigždės, aplink kurią sukasi planetos, šviesumo sumažėjimą kai dalį žvaigždės užstoja tarp jos ir teleskopo keliaujanti planeta. Atradimo tikrumą patvirtino ir statistinės analizės metodai, pagrįsti ankstesniais „Kepler“ padarytais sistemų su keliomis planetomis atradimais.

„Įvertinę I tipo klaidos tikimybę dėl menkos galimybės, kad fotometrinėje diafragmoje yra ir daugiau žvaigždžių su planetomis, esame gana stipriai įsitikinę, kad atradome dvi tikras super-Žemės tipo planetas, esančias savo žvaigždės gyvenamoje zonoje. Tokie skaičiavimai įmanomi tik dėl to, kad „Kepler“ iki šiol jau atrado tūkstančius kitų ne Saulės sistemos planetų“, – sakė SETI instituto Carlo Sagano centro mokslininkas Jasonas Rowe, vienas iš mokslinio straipsnio bendraautorių.

Labiausiai nuo žvaigždės nutolusi planeta Kepler-62f (skersmuo 1,4 karto didesnis nuo Žemės, periodas – 267 Žemės paros) yra gyvenamoje Žvaigždės zonoje, regione, kur planeta su tokia atmosfera, kaip Žemėje, galėtų turėti skysto vandens paviršiuje. Mokslininkai gyvenamos zonos apibrėžimą išplėtė įvertindami žvaigždės, apie kurią sukasi planetos, evoliuciją. Jų skaičiavimai rodo, kad „Kepler-62e“ (maždaug 1,6 Žemės skersmens, periodas – 122 Žemės paros) taip pat buvo gyvenamoje zonoje, taigi, jos paviršiuje taip pat galėjo būti skysto vandens.

„Šie atradimai leidžia mums pasistūmėti pirmyn ieškant planetų, panašių į Žemę. Nors nežinome, ar planetos Kepler-62e ir f yra uolėtos, ar jų paviršiuje esama skysto vandens, jų egzistavimas įrodo, kad tikimybė, jog Saulę panašių žvaigždžių gyvenamoje zonoje būtų mažų planetų, yra didelė. Todėl galime tikėtis, kad ateinančiais metais ir dešimtmečiais aptiksime ir aprašysime Žemės dvynių, naudodamiesi ateities teleskopais“, – sakė kitas tyrimo bendraautoris, SETI instituto mokslininkas Jonas Jenkinsas.

Abiejų gyvenamoje zonoje besisukančių planetų masė yra nežinoma, mat jos yra per mažos, kad tarp jų ir jų žvaigždės atsirastų išmatuojamo dydžio gravitacinis efektas. Tačiau įvertinus panašių planetų apatines bei viršutines masių ribas ir jų žvaigždės amžių (manoma, kad jis yra apie 7 mlrd. metų), mokslininkai mano, kad abi planetos yra su kietu paviršiumi ir yra sudarytos arba iš sausos uolingos medžiagos, kaip Žemė, arba tai yra didelis vandens telkinys, supantis geležies ir uolienų branduolį (t. y., vandens pasaulis).

Šis „Kepler“ atradimas – puiki galimybė SETI institutui, kurio tikslas yra nežemiškų civilizacijų paieška. Instituto mokslininkai galės imtis kryptingų technologijų egzistavimo požymių paieškos. Deja, Kepler-62 sistema yra per toli nuo Žemės (1200 šviesmečių atstumu), kad būtų tiksliai aprašyta, be to, naudojantis dabartinėmis technologijomis neįmanoma atlikti šių planetų atmosferų tyrimų.

„Nuo 2011 m. gruodžio vykdoma „SonATA“ programa, naudojanti „Allen Telescope Array“ teleskopų masyvą, nežemiško intelekto ieško tose egzoplanetose, kurias aptinka „Kepler“ teleskopas, ypač jei tos planetos yra gyvenamoje savo žvaigždžių zonoje. Mūsų stebėjimai išplečia ankstesnius, paprastai siauro spektro, SETI atliktus radijo dažnio, kuriems Žemės atmosfera yra labiausiai laidi stebėjimus, stebime ir daug kitų dažnių, kurie iki šios būdavo ignoruojami. Tikimės reikšmingą šių žvaigždžių apžvalgą baigi greičiau nei per metus“, – sakė SETI tyrimų centro direktorius Gerry Harpas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama