Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje (2)
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Lazerininko metodas: kitaip

Publikuota: 2012-04-08 09:16
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Marijus Širvinskas
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Su bendražygiais įmonę įsteigęs Kęstutis Jasiūnas neabejoja: daugybę aukščiausių įvertinimų pelniusi lazerių gamintoja tapo tokia stipri todėl, kad jos kūrėjai nebijojo rizikuoti. „Kai dabar pagalvoju, tuomet darėme didelę nesąmonę. Viskas įvyko tik dėl nežinojimo, kad gali nepavykti“, – šypsosi „Eksplos“ vadovas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Lazerininko metodas: kitaip
Ruslano Kondratjevo nuotr.

Su bendražygiais įmonę įsteigęs Kęstutis Jasiūnas neabejoja: daugybę aukščiausių įvertinimų pelniusi lazerių gamintoja tapo tokia stipri todėl, kad jos kūrėjai nebijojo rizikuoti.

„Kai dabar pagalvoju, tuomet darėme didelę nesąmonę. Viskas įvyko tik dėl nežinojimo, kad gali nepavykti“, – šypsosi „Eksplos“ vadovas.

2008 m. lapkritį kolektyvo nariai pasirašė deklaraciją, kurioje įsipareigojo būti stipriausiais ir išskirtiniais gamintojais. „Siekdami naujo tikslo mes turime veikti kitaip, mes turime išmokti kitaip parduoti, kitaip gaminti, kitaip konstruoti, kitaip, negu tai darėme iki šiol“, – būti kitokiems įpareigojo deklaracija.

Matyt, šis tikslas buvo pasiektas, mat pernai Amerikoje „Ekspla“ gavo aukščiausią fotonikos pramonės apdovanojimą už „NT200“ serijos lazerį.

Kolektyvas net nusifotografuoti sugalvoja „kitaip“. Ant bendrovės pastato stogo.

Nematomas, bet stiprus

Lankytojams įeiti į lazerių laboratoriją leidžiama tik kaip į operacinę palatą – su chalatu. Prie pat durų dar patiestas lipnus kilimėlis purvui nuo batų surinkti. Šių priemonių pirmiausia reikia ne dėl svečių sveikatos, o lazeriams apsaugoti. „Čia apsauga nuo dulkių, – paaiškina K. Jasiūnas. – Dulkių, kurių pilna ant jūsų megztinio. Lazerio spindulys vaikštinėja – pagaus dulkę ir ją prikepins. Tuomet turėsime problemų.“

Kitose cecho patalpose apsaugos priemonės dar griežtesnės. „Čia jau reikia užsidėti specialius apsauginius akinius, – sako K. Jasiūnas. – Surenkant lazerį sistema būna neuždengti, todėl atsitiktinis nematomas spindulys gali išsprūsti ir duoti į akį. Tuomet išdeginta akis sužalojama ir regėjimas susilpnėja.“

Tačiau tokiu atveju greitosios pagalbos kviesti nereikia – telieka konstatuoti faktą. Dar pora faktų: „Ekspla“ per metus surenka iki 150 įrenginių, kurie kainuoja nuo 15 tūkst. iki 1 mln. eurų.

Galingiau nei AE

Bendrovės koridoriuje, be sertifikatų, padėkų, apdovanojimų, trofėjų, diplomų, ant sienos dar kabo pasaulio žemėlapis, prismaigstytas šimtų įvairiaspalvių vėliavyčių. Nuo jų labiausiai mirguliuoja Europa, Šiaurės Amerika ir Japonija.

„Šiose vietose įrengtos mūsų lazerinės sistemos“, – teigia K. Jasiūnas. Pikosekundinių lazerių segmente lietuvių bendrovė užima 50 proc. pasaulio rinkos. Todėl tas žemėlapis yra toks margas.

„Kas yra pikosekundinis? Imkime laiko skalę, kurioje turime sekundę, milisekundę, mikrosekundę, nanosekundę ir tuomet – pikosekundę, kitaip sakant, trilijardinę sekundės dalį, – suprantamai dėsto fizikos mokslo pradžiamokslį pašnekovas. – Mes sugebame pagaminti šviesos impulsą, šviesos kulką, tokį paketą, kuris trunka šią sekundės dalį.“

Tačiau tai dar nereiškia, kad kuo trumpesnio šviesos impulso lazeris – tuo jis kokybiškesnis. „Karjeruose veikiančios penkiaaukštės mašinos, sunkvežimiai, zaporožiečiai – juk visa tai automobiliai. Šitaip ir su lazeriais – jų specifikacija priklauso nuo poreikio“, – lygina K. Jasiūnas.

Ne fizikui skamba neįtikėtinai: „Eksploje“ gaminamo lazerio vieno impulso galia yra didesnė, negu buvo išgaunama Ignalinos atominėje elektrinėje. „Tik skirtumas tas, kad atominė elektrinė veikia nuolat ir pagamina daug energijos, o mes sukuriame mažai energijos per labai trumpą laiką“, – sako fizikas.

Vilniaus pašonėje esančios gamyklos technologijos taikomos mokslo tyrimuose. „Šviesa keičia medžiagą, medžiaga keičia šviesą – šiuos procesus tyrinėdami mokslininkai ir atranda daug efektų, – pasakoja K. Jasiūnas. – Sakykime, mobilaus telefono mikroschemos gaminamos naudojant šiuos procesus, mat kai viskas tampa taip smulku, peiliuku jau nepapjaustysi ir nepagrandysi.“

Vietoj Gariūnų

Generalinio direktoriaus kabinete ant sienos pakabintas istorinio fotoarchyvo koliažas. Stende pirmasis eksponatas – dar iš 1983-ųjų. „Tais laikais prie mokslo institucijų buvo steigiamos eksperimentinės gamyklos, – pasakoja K. Jasiūnas. – Tuo metu buvau jaunas mokslininkas. Mano tyrimuose reikėjo pasidaryti lazerį. Pasidariau. Paskui teko pakartoti.“

Anuomet šių technologijų nebuvo Sovietų Sąjungoje nei jų buvo galima atsivežti iš Vakarų. „Teko patiems pasigaminti“, – prisiminė K. Jasiūnas. Taip ėmė plėtotis lazerių pramonė.

Paskui Lietuva tapo nepriklausoma ir pramonė, kaip ir dauguma kitų, – subyrėjo. „Nebeliko rinkų, – atsimena K. Jasiūnas. – Tuomet mums reikėjo arba eiti į Gariūnus, arba važiuoti į užsienį“, – sako pašnekovas.

Vis dėlto aštuonetas mokslininkų, kurių dauguma iki šiol dirba bendrovėje, surizikavo ir pabandė. „Turiu pasakyti, kad mūsų sėkmės istorija prasidėjo nuo vieno japono, kurį sutikome parodoje. Brangu tuomet būdavo į jas keliauti, patys veždavome prietaisus lagaminuose, – pasakoja K. Jasiūnas. – Paskui tas japonas pasakė, kad mūsų akys blizgėjo, mes tikėjome savo produktu. Jis buvo tarpininkas – surizikavo nupirkti lazerius ir parduoti kitiems.“

Tarpininkas iš šios tolimosios aukščiausių technologijų šalies pirkėjui „Eksplos“ lazerius pristatė kaip „europinius“. „Mums iš Lietuvos išeiti į Europos rinką buvo sudėtinga, nes niekas netikėjo posovietine šalimi. Japonams nebuvo skirtumo: Belgija ar Lietuva“, – teigia fizikas.

Dauguma bendrovę prieš du dešimtmečius įsteigusių darbuotojų čia tebedirba iki šiol. „Kai kolektyvą sudarė apie 20 žmonių, buvome panašūs į šeimą, – pasakoja ir „Eksplos“ direktoriaus padėjėja Daiva Brazytė, įmonėje taip pat dirbanti nuo jos ištakų. – Dabar darbas vyksta tarytum frakcijose, bet šeimiškumo liko daug. Daugybė sprendimų pas mus priimami pagal paprotinę teisę.“

Kartu ieško „dieviškosios“ dalelės

Vėliau „Ekspla“ įsigijo su antros kartos lietuviu susijusią amerikiečių įmonę – šitaip lietuviškas kapitalas investavo į amerikinę aukštųjų technologijų įmonę. Pernai bendrovė pelnė ir pasaulyje aukščiausią sektoriaus apdovanojimą „Prism“.

„Technologine prasme mūsų apdovanotas produktas niekuo ne gudresnis už kitus. Šią technologiją taiko ir kelios kitos bendrovės. Tačiau mes sugalvojome, kaip geriau patenkinti vartotojo poreikius“, – teigia lazerininkas.

Bendrovės produkcija atitinka ir didžiausių tarptautinių mokslo projektų poreikius. Ženevoje pastatytame didžiajame hadronų greitintuve tyrėjai šiais metais tikisi atrasti vadinamąją „dieviškąją“ dalelę, kuri, viliamasi, leis paaiškinti ne vieną visatos paslaptį. Be abejonės, greitintuve įrengtas ir „Eksplos“ lazeris.

„Beje, iš pradžių įjungus įrenginį ir praskridus dalelėms visos mūsų programos ir mikroschemos dėl intensyvaus lauko nusibaigdavo. Tekdavo perinstaliuoti programas“, – sako jis.

K. Jasiūnas dar užsimena, kad ir jaunoji Lietuvos fizikų karta turi daug potencialo, o jiems siekti mokslo laimėjimų padės šalyje kuriame mokslo slėniai.

Savo ruožtu direktoriaus padėjėja atsisveikindama dar puse lūpų patikina, kad „Eksplos“ generalinis direktorius – demokratiškas vadovas. „Kad ir kokios griežtos nuomonės būtų, jį galima palenkti argumentais“, – sako D. Brazytė.


Ekonomika.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama