Elektronika.lt
 2024 m. spalio 7 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

11 dalykų, kuriuos gali padaryti naujas NASA marsaeigis

Publikuota: 2011-11-23 07:19
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Diena.lt
Inf. šaltinis: Diena.lt

Šią savaitę NASA ruošiasi paleisti savo naują Marso robotą-zondą, 1 toną sveriantį žvėrį, pakelsiantį šios planetos tyrimus į naują lygį, rašo Space.com. Automobilio dydžio zondas „Smalsumas“ yra esminė NASA 2,5 milijardo Amerikos dolerių vertės „Marso Kosminės Laboratorijos“ misijos dalis, kurią planuojama paleisti lapkričio 26 d. iš „Cape Canaveral“ oro pajėgų stoties Floridoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šią savaitę NASA ruošiasi paleisti savo naują Marso robotą-zondą, 1 toną sveriantį žvėrį, pakelsiantį šios planetos tyrimus į naują lygį, rašo Space.com.

Automobilio dydžio zondas „Smalsumas“ („Curiosity“) yra esminė NASA 2,5 milijardo Amerikos dolerių vertės „Marso Kosminės Laboratorijos“ misijos dalis, kurią planuojama paleisti šeštadienį (lapkričio 26 d.) iš „Cape Canaveral“ oro pajėgų stoties Floridoje. „Smalsumo“ tikslas – įvertinti, ar Raudonoji planeta gali arba kada nors galėjo gebėti palaikyti gyvybę mikrobų lygiu.

Zondas pasitelks 10 skirtingų mokslinių tyrimo priemonių, kurios padės jam į šį klausimą atsakyti 2012 m. rugpjūtį nusileidus į raudonąją planetą. Štai trumpas kiekvieno iš šių įrenginių apibūdinimas (bei dar vienas punktas apie zondo šilumos skydą).

11 dalykų, kuriuos gali padaryti naujas NASA marsaeigis

Stiebo kamera („MastCam“)

Zondo „Smalsumas“ „MastCam“ yra jo vaizdo fiksavimo priemonių „darbinis arkliukas.“ Jis užfiksuos spalvotas aukštos skiriamosios gebos Marso kraštovaizdžio nuotraukas bei filmus, į kuriuos paskui žiūrės tiek mokslininkai, tiek paprasti žmonės.

„MastCam“ susideda iš dviejų kamerų sistemų, kurios montuojamos ant stiebo taip, kad pakyla virš „Smalsumo“ pagrindinio korpuso. Zondui burzgiant raudonosios planetos paviršiumi šis instrumentas gebės pateikti gerą aplinkos vaizdą. Šie vaizdai taip pat padės misijos komandai „Smalsumą“ valdyti ir vairuoti.

Rankinis marso lęšinis objektyvas (MAHLI)

MAHLI veiks panašiai kaip galingas didinamasis stiklas, kad mokslininkams žemėje pavyktų iš arti pamatyti, kaip atrodo Marso uolienos ir dirvožemis. Įrankis gebės užfiksuoti spalvotas 12,5 mikronų dydžio objektų – mažesnių nei žmogaus plauko pločio – nuotraukas.

MAHLI yra patalpintas „Smalsumo“ penkiasąnarės daugiau nei dviejų metrų ilgio rankos, kuri pati savaime yra inžinerijos stebuklas, gale. Misijos mokslininkai galės gauti smulkų tyrinėjamo objekto vaizdą kada tik panorėję.

Marso nusileidimo filmavimo priemonė (MARDI)

MARDI yra maža kamera, patalpinta „Smalsumo“ pagrindinio korpuso apačioje, skirta filmuoti Marso paviršių zondui į jį besileidžiant.

MARDI įsijungs likus 1–3 kilometrams iki žemės, iš karto po to, kai „Smalsumas“ išmes savo karščio skydą. Nuo tada MARDI filmuos penkių kadrų per sekundę greičiu iki tol, kol zondas nusileis ant Marso paviršiaus. Filmas padės komandai planuoti tolimesnį zondo judėjimą, kartu pateikdamas apytikrį geologinį kontekstą apie nusileidimo vietą – 160 kilometrų skersmens Gale kraterį.

Mėginių analizė Marse (SAM)

SAM yra „Smalsumo“ šerdyje ir sveria 38 kg, kas sudaro apie pusę zondo mokslinės naudingosios apkrovos.

SAM yra faktiškai trijų atskirų įrenginių rinkinys, o jame – masės spektrometras, dujų chromatografas ir lazerio spektrometras. Šie įrenginiai ieškos anglies turinčių junginių – kaip žinoma, sudedamųjų gyvybės dalelių. Jie taip pat ieškos kitų, su gyvybe Žemėje susijusių elementų, pavyzdžiui, vandenilio, deguonies ir azoto.

SAM priemonių rinkinys yra patalpintas „Smalsumo“ pagrindiniame korpuse. Zondo robotizuota ranka numes mėginius į SAM per zondo išorėje esantį įleidimo tašką. Kai kurie iš šių mėginių bus paimti iš įvairių akmenų vidaus, sutrupintų 5 centimetrų grąžtu, taip pat esančiu rankos gale.

Jokie „Smalsumo“ pirmtakai negalėjo taip giliai įsigauti į Marso uolas, todėl mokslininkus jaudina galimybė pasinaudoti šiuo grąžtu. „Geologui, tiriančiam uolienas, nėra nieko geriau, kaip įsigauti į vidų“, – sakė projekto mokslo pavaduotoja Joy Crisp iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos.

Chemija ir mineralogija („CheMin“)

„CheMin“ nustatys skirtingus Marso mineralų tipus ir įvertins jų gausą, tai padės įvertinti anksčiau buvusias raudonosios planetos aplinkos sąlygas.

Kaip ir SAM, „CheMin“ turi korpuso išorėje esantį įleidimo tašką mėginiams, įdedamiems zondo robotizuotos rankos. Įrenginys peršvies mėginį rentgeno spinduliais, nustatydamas mineralo kristalines struktūras priklausomai nuo to, kaip vyks rentgeno spindulių difrakcija.

„Tai mums kaip magija“, – sakė J. Crisp. Rentgeno spindulių difrakcija yra pirmaujanti diagnostinė technika žemiškai geologijai, bet į Marsą iki šiol ji dar nebuvo patekus. „CheMin“ turėtų padėti „Smalsumui“ tiksliau apibrėžti mineralų aprašymus, kuriuos ankstesni Marso zondai jau buvo pateikę.

Chemija ir kamera („ChemCam“)

Vertinant grynu „jėga!“ aspektu, „ChemCam“ yra sunku įveikti. Šis įrenginys iššauna lazerį į Marso uolynus iš 9 metrų atstumo ir tiria į garus paverstas jų dalis.

Taip „ChemCam“ įgalina „Smalsumą“ tyrinėti uolas, kurios yra nepasiekiamos jo robotizuotai rankai. Ji taip pat padės misijos komandai įvertinti, ar jie nori siųsti zondą konkrečios reljefo dalies tyrimui.

„ChemCam“ yra sudaryta iš kelių skirtingų dalių. Lazeris yra patalpintas ant „Smalsumo“ stiebo, kartu su kamera ir nedideliu teleskopu. Trys spektrografai yra patalpinti zondo korpuse, prie likusių stiebo komponentų pritvirtinti optinių skaidulų jungtimis. Spektrografai tirs sužadintų elektronų išskiriamą šviesą, atsirandančią garais paverstų akmenų pavyzdžiuose.

Alfa dalelių rentgeno spektrometras (APXS)

APXS, patalpintas „Smalsumo“ rankos gale, yra skirtas matuoti vairių cheminių elementų kiekį Marso uolienose ir dirvoje.

„Smalsumui“ pridėjus įrenginį prie dominančio mėginio, APXS iššauna rentgeno spindulius bei helio branduolius. Ši kruša išstumia mėginio elektronus iš orbitų, sukeldama rentgeno spinduliuotę. Mokslininkai tada gali identifikuoti elementus pagal šių naujų rentgeno spindulių savybes.

Dinaminis neutronų albedas (DAN)

DAN, patalpintas „Smalsumo“ pagrindinio korpuso gale, padės zondui Marso paviršiuje ieškoti ledo ir susijungusių su vandeniu mineralų.

Šis įrenginys iššaus neutronus į žemę, tada užfiksuos greitį, kuriuo šios dalelytės atsispindėjusios grįžta. Vandenilio atomai sulėtina neutronus, todėl didelis kiekis lėtapėdžių neutronų praneštų apie požeminį vandenį ar ledą.

DAN gebės nustatyti iki 0,1 proc. vandens koncentraciją iki 2 metrų gylyje.

Radiacijos vertinimas ir detektorius (RAD)

Skrudintuvo dydžio RAD yra specialiai sukurtas siekiant padėti būsimiems jau žmonių vykdomiems Marso tyrimams. Įrenginys nustatys ir matuos visų tipų aukštos energijos radiaciją, nuo judančių protonų iki gamma spinduliuotės.

RAD pastebėjimai padės mokslininkams nustatyti, kiek astronautas Marse būtų veikiamas spinduliuotės. Ši informacija taip pat padėtų mokslininkams suprasti, kiek Marso aplinkos spinduliuotė galėjo kliudyti gyvybės atsiradimui ar jos evoliucijai.

Zondo aplinkos stebėjimo stotis (REMS)

Šis įrenginys, patalpintas „Smalsumo“ stiebo viduryje, yra marsietiška meteorologinė stotis. REMS galės matuoti atmosferos slėgį, drėgmę, vėjo greitį ir kryptį, oro temperatūrą, žemės temperatūrą ir ultravioletinius spindulius.

Visa ši informacija bus integruota į dienines ir sezonines ataskaitas, leidžiančias mokslininkams gauti detalų Marso aplinkos planą.

Pakilimo ir nusileidimo įranga (MEDLI)

MEDLI nėra vienas iš „Smalsumo“ įrenginių, nes ji įtaisyta į šilumos skydą, kuris saugos zondą jam besileidžiant į Marso atmosferą, tačiau ji yra svarbi.

MEDLI matuos temperatūrą ir slėgį, patiriamą šilumos skydo aparatui skriejant pro Marso atmosferą. Ši informacija padės inžinieriams sužinoti, ar gerai veikia jų sukurtas šilumos skydas ir nusileidimo trajektorijos modeliai.

Mokslininkai naudos MEDLI duomenis ateityje į Marsą skriejančių erdvėlaivių dizaino tobulinimui.


Diena.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama