Elektronika.lt
 2024 m. spalio 5 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Aštuoni Visatos kraštutinumai. I dalis: karščiausias Visatoje yra...

Publikuota: 2011-03-11 15:23
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Ar bereikia kartotis, jog Visatoje visko yra tiek, kad net neįsivaizduojame. Mokslas kol kas sugeba paaiškinti tik nedidelę dalį Visatos paslapčių. Tačiau ir toje dalelėje apstu gluminančių reiškinių, objektų, dydžių, temperatūrų, formų, greičių ir t. t. Kviečiame susipažinti su keletu kraštutinių Visatos objektų būvių.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ar bereikia kartotis, jog Visatoje visko yra tiek, kad net neįsivaizduojame. Mokslas kol kas sugeba paaiškinti tik nedidelę dalį Visatos paslapčių. Tačiau ir toje dalelėje apstu gluminančių reiškinių, objektų, dydžių, temperatūrų, formų, greičių ir t. t. Kviečiame susipažinti su keletu kraštutinių Visatos objektų būvių. Jų pateiksime aštuonis. Kodėl aštuonis? Gal dėl to, kad šis skaitmuo labiausiai primena begalybės simbolį – kraštutinių būvių Visatoje, ko gero, gali būti taip pat be galo daug. Tad pradžiai susipažinkime su aštuoniais. O pirmasis iš jų tebūnie... Ką gi, „veidrodėli, veidrodėli, pasakyk, kas Visatoje... karščiausias?“

Aštuoni Visatos kraštutinumai. I dalis: karščiausias Visatoje yra...
Gama žybsnių šaltiniai yra vieni karščiausių Visatos objektų. Tačiau keliskart karštesnių už juos yra visai netoli mūsų...

Kelionę į karščiausias Visatos vietas derėtų pradėti mūsiške Saule – ugniniu Saulės sistemos centru. Temperatūra Saulės paviršiuje siekia apie 5800 kelvinų, tad mūsų žvaigždė – toli gražu ne pati vėsiausia. Tačiau ir iki karščio rekordų kosmose jai dar toli. Kur kas karštesnės yra žydrosios supermilžinės: kolosali šių žvaigždžių masė gniuždo branduolius ir užkuria tokias atomines „krosnis“, kurių vien paviršiaus temperatūra siekia 50 tūkst. kelvinų.

Tačiau toks karštis Visatoje – toli gražu ne ribinis. Žydrąsias supermilžines temperatūriniais pajėgumais smarkiai pranoksta baltosios nykštukės – kompaktiški neįsivaizduojamos kaitros reaktoriai, kuriais savo egzistencijos pabaigoje virsta nedidelės žvaigždės. Vienas toks žvaigžde kadaise buvęs „šlakelis“, pavadinimu HD62166, spinduliuoja 200 tūkst. kelvinų kaitrą. Savo pragariška atmosfera tokia žvaigždė priverčia švytėti didžiulį ūką.

Aštuoni Visatos kraštutinumai. I dalis: karščiausias Visatoje yra...
Katės Akies ūko centre spindi baltoji nykštukė. Savo pragariška atmosfera tokia žvaigždė priverčia švytėti ištisą didžiulį ūką

Tai, ką jau suminėjome – tik žvaigždžių paviršių temperatūros. Tikrasis pragaras prasideda leidžiantis į žvaigždžių gelmes. Be abejo, kokios yra tikslios temperatūros žvaigždžių branduoliuose, niekas nematavo ir tiksliai nežino. Manoma, kad žvaigždžių-supermilžinių branduolio temperatūra gali viršyti milijardą kelvinų. Stabilios žvaigždės branduolio temperatūros aukštutinė riba gali siekti 6 mlrd. kelvinų.

Tokią temperatūrą įgijusi materija žvaigždės branduolyje ima išspinduliuoti fotonus, pasižyminčius tokiu siaubingu energijos intensyvumu, jog tokiems fotonams susidūrus tarpusavyje susidaro elektronų ir pozitronų (elektronams priešingų dalelių) poros. Grandininės reakcijos principu toks susidūrimas virsta visa šluojančiu kolosalios galios sprogimu – supernova.

Aštuoni Visatos kraštutinumai. I dalis: karščiausias Visatoje yra...
Pirmapradės žvaigždės – žvaigždės, kurias pamiršo laikas

Pirmąsyk tokią „porinio nestabilumo“ (angl. k. – „pair instability“) supernovą astronomams pavyko pamatyti 2007 m. Mokslininkai tada stebėjo kerintį ir išskirtinai ilgai trukusį sprogimą – šviesumo piką supernova pasiekė 77-ąją dieną po sprogimo, iš regėjimo lauko dingo tik po 200 dienų, o visiškai nematoma teleskopų objektyvuose supernovų stebėtojams tapo po sprogimo praėjus 555 dienoms.

Šį dangaus objektą astronomai pavadino SN 2007bi. Astronomai spėjo, jog tai galėjo būti žvaigždė, savo matmenimis ir galingumu kur kas labiau pranokstanti bet kurią iki tol žinotą žvaigždę. Tokios žvaigždės pavadintos pirmapradėmis milžinėmis (angl. k. – „primordial giants“) arba žvaigždėmis, kurias pamiršo laikas. Vėliau astronomai paskaičiavo, jog SN 2007bi masė mūsiškės Saulės masę galėjo viršyti net 200 kartų.

Savaime suprantama, tokių sprogimų metu temperatūra, ko gero, būna kur kas aukštesnė nei 6 mlrd. kelvinų. 1987 m., už 160 tūkst. šviesmiečių plytinčioje Didžiojo Magelano Debesies galaktikoje astronomai stebėjo kitą žvaigždės sprogimą. Jis buvo pasiutusiai galingas: iš jo branduolio atskriejusių neutrinų charakteistikos mokslininkams suteikė pagrindą manyti, kad sprogusios žvaigždės branduolyje temperatūra galėjo siekti 200 mlrd. kelvinų.

Tačiau ir tai – menkniekis palyginus su temperatūra, kuri generuojama gama žybsnių metu. Trumpalaikiai superaukšta energija pasižyminčios šviesos pliūpsniai specialia teleskopų įranga fiksuojami sykį ar du per dieną. Manoma, kad tokie žybsniai žymi juodųjų bedugnių formavimosi vietą, milžiniškos žvaigždės branduolio kolapsą ar dviejų supertankių neutroninių žvaigždžių susidūrimą. Kažkokiu būdu gravitacinė energija paverčiama plonyčiu gama ir kitų radioaktyvių spindulių pluoštu. Šio proceso detalės šiuolaikiniam mokslui nėra žinomos, tačiau tikėtina, kad tokioje terpėje reliatyviųjų dalelių kamuolys būna įkaitęs iki maždaug trilijono kelvinų.

Aštuoni Visatos kraštutinumai. I dalis: karščiausias Visatoje yra...
Supernovų temperatūra – menkniekis, palyginus su temperatūra, kuri generuojama gama žybsnio metu

Vis tik Visatoje yra ir dar karštesnių vietų. Ir kur kas arčiau mūsų. Visa čia pat. Įdomiausia, kad tas pragaras susiformavo ne pats. Jis – dirbtinės kilmės. Tai – jutiklio tuštuma, esanti maždaug 100 metrų gylyje, netoli Ženevos (Šveicarija). 2010 m. gruodžio 6–8 d. mokslininkai joje vykdė atomų branduolių susidūrimus. CERN laboratorijos Didžiajame hadronų greitintuve buvo mėginama atkartoti pirmuosius Visatos susikūrimo epizodus. Vienas iš bandymo rezultatų – aukščiausia temperatūra, kokią tik yra pavykę užfiksuoti mūsų planetoje. Subatominių dalelių ugnies kamuolio temperatūra sprogimo metu siekė keletą trilijonų kelvinų.

Eksperimentas pažėrė nedviprasmiškų užuominų, kur reikėtų ieškoti karščiausių Visatos vietų. Ko gero, ne čia ir ne dabar, o tolimoje praeityje – pačiame Didžiojo sprogimo epicentre, temperatūros ir tankio singuliarumo taške, iš kurio tikriausiai prasidėjo mūsų Visata. Norint užrašyti maksimalią šio taško temperatūrą, nulius tame skaičiuje rašyti reikėtų, pakol ateitų suvokimas, kad nei fizikos, nei matematikos tokiomis aplinkybėmis paprasčiausiai nebelieka.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama