Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Nanotechnologijos: tamsioji pusė (II dalis)

Publikuota: 2008-03-29 07:13
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Paulius Vitkus
Aut. teisės: el. paštas ©Paulius Vitkus
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Pirmoje straipsnio dalyje trumpai apibūdinau nano pionierius bei nanotechnologijų taikymą praktikoje. Medicina, chemija, energetika, informatika – sritys, kurias labiausiai įtakoja ši prioritetinė mokslo kryptis. Bet įtaka – ne vien teigiamas dalykas, tiesa? Asmeniškai man, žodis „įtaka“ visuomet asocijavosi su tamsiais ir neišvengiamais dalykais. Neišvengiamais blogąja prasme.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pirmoje straipsnio dalyje trumpai apibūdinau nano pionierius bei nanotechnologijų taikymą praktikoje. Medicina, chemija, energetika, informatika – sritys, kurias labiausiai įtakoja ši prioritetinė mokslo kryptis. Bet įtaka – ne vien teigiamas dalykas, tiesa? Asmeniškai man, žodis „įtaka“ visuomet asocijavosi su tamsiais ir neišvengiamais dalykais. Neišvengiamais blogąja prasme.

Kiek verta bus Mona Liza po 20 metų? Ar verta, apskritai?

Beveik viskas ką aprašysiu šioje skiltyje yra dviejų dėdžių – Erico Drexlerio, Gaylo Pergamito – bei vienos tetos – Christinos Peterson – idėjos. Prieš 15 metų, jie parašė knygą, kuri privertė mokslininkus kitaip pažiūrėti į nano keliamą pavojų. Pabandysiu perteikti keletą šios trijulės minčių, o kartu ir pridėti savųjų.

Prieš keletą metų Lietuvos Statistikos Departamentas atliko alkoholinių gėrimų gamybos tyrimą ir susumavo tokią statistiką. Kaip matote, stipriųjų gėrimų nelegali gamyba klesti labiausiai. Kitose valstybėse statistika dar žiauresnė, pvz., Jungtinėse Valstijoje trečdalis visų gėrimų yra gaminami nelegaliai. Kol valdžia kovoja su šia nusikalstama veikla, mokslininkai padeda „biznieriams“ sukti verslą greičiau, plačiau, o dabar dar ir pigiau. Žinoma, padeda netiesiogiai.

Kalbu apie nanotechnologijas. Jų dėka, alkoholį gaminti taps kur kas lengviau. Nano nereikalaus tiek daug gamybos sąnaudų, o gaminamo produkto kiekis tik didės. Tad, alkoholio kainos pigs, vartojimas turbūt didės. Pati įranga veiks daug efektyviau ir „slapčiau“ – anksčiau sraigtasparniai-ieškotojai iš tolo pamatydavo dūmus ir rasdavo nelegalius prekybininkus. Naujausios technologijos sulaikys dujų išsiskyrimą. Kovoti su šiais dalykais taps neįmanoma ir beprasmiška. Beje, tas pats pasakytina ir apie kitas populiarias prekes – tabako gaminius, narkotines medžiagas ir kt.

Kitos nusikalstamos veiklos, aferų, skaičius proporcingai augs su naujomis nano galimybėmis. Ateityje bus sunku atskirti originalą nuo dublikato. Su nano lengvai bus galima nukopijuoti bet ką: banko kortelę, slaptažodžių kortelę, Mona Lizą. Ar tai reikš išliekamosios vertės nuvertėjimą? Pinigai. Pinigų padirbinėjimas taps vaikų žaidimas. Ar tai reikš popierinių pinigų eros pabaigą ir elektroninės bankininkystės suklestėjimą?

Naujas ginklas terorizmo pasaulyje

Laimei, šį verslą „įsukti bet kas negalės ir, galbūt, tai nebus toks jau masinis dalykas kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Galbūt. Visos šios nanotechnologijos kainuos didžiulius pinigus ir jas sukurti kainuos milijardus dolerių. Manoma, jog šios galimybės taps prieinamos tik didelėms nusikalstamoms organizacijoms, teroristų grupuotėms, stambiems prekeivoms. Manęs asmeniškai šis faktas (ar tikrai faktas?) neguodžia. Ypač kai kalba pakrypsta apie teroristinius išpuolius.

Visi žinome teroristų „pomėgį“ užgrobinėti lėktuvus. Šiuo metu, apsaugos patikrinimo punktai prieš skrydį veikia nepriekaištingai – detektoriai sugeba rasti sprogstamąsias medžiagas. Bet „ateities sprogstamųjų medžiagų“ rasti bus neįmanoma, o tobulesnės apsaugos sistemos, anot ekspertų – nepadės. Sprogstamąsias medžiagas teroristai galės pasigaminti tiesiog skrydžio metu, nano prietaisų pagalba.

Kita situacija – įkaitai. Anksčiau įkaitams buvo pakišamas aštrus daiktas po kaklu arba įremiamas šaunamasis ginklas į smegenis. Ateityje šiuos ginklus pakeis nanonuodai (angl. nanopoisons). Įleidus šių vaistų į žmogaus kūną, gelbėtojai turi 10–15 min. įvykdyti teroristų pateiktas sąlygas. Jei sąlygos bus patenkintos, pastarieji suleis įkaitui priešnuodžius. Kitu atveju – auka mirs lėta ir skausminga mirtimi.

Pažangesnių ginklų sukūrimas taip pat neišvengiamas. Ginklai ateityje veiks taip, kaip automobiliuose veikia autopilotas. Tarkim, ginklus bus galima užprogramuoti nušauti tam tikrą auką. Snaiperiai išnyks taip, kaip išnyko ietys, medžiojant gyvūnus. Kulkas pakeis plika akimi nematomi nanonuodai. Įvardinti tikrąsias mirties priežastis bus nepaprastai sunku. Nanonuodų aukų populiariausia diagnoze taps širdies smūgis arba natūrali mirtis.

Ginklai masėms

Ar prisimenate kokį pokštą JAV iškrėtė kare prieš Vietnamą? JAV panaudojo masinį cheminį ginklą, kuriuo buvo sunaikinti dideli plotai Vietnamo džiunglių, derlingų vietovių. Tokių „pokštų“ ateityje tik daugės, nano pagalba. Kadangi nano sugeba atskirti DNR kodą ir nustačius jį atlikti specifinę funkciją, ateityje tokiu būdu bus galima naikinti gyvūnus. Arba dar specifiška – konkrečias gyvūnų rūšis: galvijus, jaučius, karves. Ką tik nori.

Specialūs nanonuodai – „XXI a. maras“. Šis maras kaip virusas, vieną po kito gali išžudyti mases žmonių. Ne visus, o specifinę auditoriją, kadangi ši medžiaga gali veikti pagal tam tikrus kriterijus – rasę, tautybę, odos spalvą, ar net akių spalvą.

Ir pabaigai – naujas, diktatūrinis tautos valdymas. Ar esate girdėję, jog Romėnų komunistų partija siekiant valdyti tautą įrengdavo daug filmavimo kamerų, kad matytų kuom užsiėminėja piliečiai? Ką gi, dabar tai bus galima padaryti dar paprasčiausiai. Tereikia žmonėms įdiegti nanoimplantus (angl. nanotech implants). Šiais prietaisais būtų galima valdyti diktatūrinę tautą, tarkim, nevykdžius komandų, nanoimplantais galima suduoti skaudų vidinį smūgį, arba tai bus padaroma jūsų artimui (čia jau mano žiaurios vaizduotės vaisius). Visus šiuos procesus kontroliuos valdžios atstovai.

Perskaitęs tai, ką tik parašiau, pagalvojau, jog galbūt nereikėtų talpinti šio įrašo į internetą. Atrodo per daug nerealu, tiesa? Bet pamąstykit patys – ar žmonėms, gyvenusiems prieš pramonės perversmą atrodė, kad bus galima gerti tokį saldų gėrimą kaip „Cola“ vos už 3,99 Lt? Beje kalbu ne apie paprastą stiklinaitę, o „dvilitrinį“ kibirą, kurį išgerti net didžiausiems gėrimo fanams sunku! Kas būtų patikėjęs, jog šiltus, gražius, o svarbiausia patogius batus bus galima įsigyti vos už 20 Lt? Ar pagalvojo, jog turėsime didžiausią biblioteką pasaulyje – internetą? Kažkada tai buvo nerealu, nei vienas žmogus neturėjo tiek fantazijos, kad sugalvotų tokius dalykus.

Kiek mes sugebėsime įžvelgti naujųjų technologijų potencialą (gerąja ir blogąja prasme)? Apie tai – trečioje, paskutinėje šio straipsnių ciklo dalyje.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama