Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 12 d. 20:18
Geriausia proga susipažinti su JUNG naujienomis – parodoje „Supernamai 2024“
Rugsėjo 12 d. 17:16
Lazeriai medicinoje padeda demaskuoti vėžį
Rugsėjo 12 d. 14:26
„Sony“ pristato 65 colių „BRAVIA 9“ televizorių Europoje
Rugsėjo 12 d. 11:26
Sukurtas pirmasis spalvotas Marso žemėlapis. Kam jis reikalingas?
Rugsėjo 12 d. 08:27
Miegokite ramiai: ką daryti, kad išmanusis nežadintų naktį?
Rugsėjo 11 d. 20:26
„Garmin“ papildė AMOLED ekranais „Fenix 8“ seriją
Rugsėjo 11 d. 17:30
Skambučių eros pabaiga: kodėl jaunimas bijo kelti ragelį?
Rugsėjo 11 d. 14:45
5 geriausi būdai „supakuoti“ prisiminimus
Rugsėjo 11 d. 11:19
Docentas Kęstutis Driaunys: „Kibernetinė sauga yra procesas ir stebuklingo apsaugos mygtuko čia nerasite“
Rugsėjo 11 d. 08:25
Kaip savo žinutes papildyti kombinuotais emoji paveikslėliais
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Mokymąsis DI eroje: įgūdžiai tampa svarbesni nei žinios, sunkiausia bus „vidutiniokams“

Publikuota: 2024-08-21 18:29
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Šiuolaikinės technologijos, o ypač dirbtinis intelektas (DI), neišvengiamai daro poveikį įvairioms mūsų gyvenimo sritims, tarp jų – ir tam, kaip mes mokomės ir mokome kitus. Nors DI kaip technologija nėra naujiena, bet staigus generatyvinio DI programėlių, tokių kaip „ChatGPT“, išpopuliarėjimas atveria, atrodo, neribotas galimybes švietimui. Tačiau ar pasinaudosime jomis?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiuolaikinės technologijos, o ypač dirbtinis intelektas (DI), neišvengiamai daro poveikį įvairioms mūsų gyvenimo sritims, tarp jų – ir tam, kaip mes mokomės ir mokome kitus. Nors DI kaip technologija nėra naujiena, bet staigus generatyvinio DI programėlių, tokių kaip „ChatGPT“, išpopuliarėjimas atveria, atrodo, neribotas galimybes švietimui. Tačiau ar pasinaudosime jomis?

Mokymąsis DI eroje: įgūdžiai tampa svarbesni nei žinios, sunkiausia bus „vidutiniokams“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Apie tai, kaip technologijos keičia mokymosi būdus, koks įgūdis yra pats svarbiausias ir kas būdinga jaunajai, technologijų palytėtai kartai – kalbamės su Daliumi Misiūnu, ISM rektoriumi. Jis šiomis temomis diskutuos ir rugsėjį vyksiančios konferencijos „Atea Action. Wellbeing in Tech“ metu.

Anot D. Misiūno, švietimas buvo įvardintas kaip viena iš pagrindinių sričių, kurioje dėl DI įtakos turėtų įvykti didžiulis proveržis ir transformacija. Tačiau nors yra daug entuziazmo dėl DI, vis dėlto revoliucijų švietimo srityje kol kas nestebime. „Vien noro neužtenka, reikalingos konkrečios priemonės. Be to, adaptacijos ir pokyčių greitį diktuoja žmogus. Natūralu, kad sprendimų priėmėjai švietime ne kartu su technologijomis užaugę žmonės, tad jų adaptacija yra lėtesnė, skaitmeninis apetitas – mažesnis“, – sako D. Misiūnas, kartu pabrėždamas, kad tai nereiškia, jog DI švietime nėra naudojamas.

DI padeda dirbti, bet darbo iš švietimiečių neatims

ISM rektorius išskiria du pagrindinius DI „įdarbinimo“ švietimo srityje privalumus. „Turbūt svarbiausias dalykas, kad tam tikri DI įrankiai suteikia galimybę individualizuoti mokymosi procesą, t.y. kiekvienas gali mokytis jam priimtinu būdu ir greičiu. Antrasis DI įrankių privalumas – automatizavimas. Švietimo srityje, kaip ir kitose srityse, daug administravimo veiklos ir ji DI pagalba gali būti automatizuota. Tai leidžia greičiau susidoroti su rutininėmis užduotimis ir padeda edukatoriams skirti laiką bei dėmesį svarbiausiai veiklai“, – tvirtina D. Misiūnas.

Vis dėlto jis įspėja, kad su kai kurių užduočių automatizavimu reikia būti atsargiems. „Pavyzdžiui, algoritmai gali pagerinti grįžtamojo ryšio davimą, tačiau naudos ir galimos žalos riba yra labai plona. Juk gavę automatinius laiškus, turbūt nesijaučiame labai pagerbti“, – teigia rektorius.

„Tai ar DI atims darbą iš švietimiečių? O ar atėmė darbą iš švietimiečių nuotoliniai kursai ir mokymasis internetu, kuris itin išpopuliarėjo pandemijos metais? Ne. Statistika rodo, kad tik vienas iš dešimties, pradėjęs mokytis internetu, nesinchroniniu būdu, baigia savo mokslus. Tuo tarpu atėję mokytis į universitetą, pavyzdžiui, į mūsų vadovų mokyklą, mokslus baigia 10 iš 10. Kodėl? Juk mokytis internetu ir pigiau, ir niekur eiti nereikia. Vis dėlto žmonėms svarbu jausti kolektyvinę dvasią, spaudimą, įkvėpimą, palaikymą, vedimą ir tai padeda nukeliauti tą ne visad lengvą mokymosi kelionę. Žmogiškasis santykis išlieka labai svarbus“, – įsitikinęs D. Misiūnas.

Paklaustas, ar universitetas susiduria su sukčiavimo problema, kai kursinius darbus rašo „ChatGPT“, o ne studentai, rektorius šypsosi. „Pasitelkę technologijas, tokį darbą greitai identifikuojame, o studentas turi keliauti į etikos komisiją. Vis dėlto naudotis DI ieškant, sisteminant ar redaguojant informaciją tikrai nėra draudžiama. Tai gali būti puiki pagalba studentams mokytis efektyviau, tačiau reikia suprasti, kad DI gali tau padėti sukurti tarpinę medžiagą, o ne galutinį produktą“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Svarbiausias įgūdis – kritinis mąstymas

Svarstydamas apie tai, kaip kinta mokymosi procesas bei tikslai technologijų amžiuje, ISM vadovas sako, kad šiuo metu stebime transformaciją, kai įgūdžiai tampa svarbesni nei žinios.

„Tradiciškai mes mokomės tam, kad įgytume žinių. Tačiau šiuo metu žinios tapo itin lengvai ir greitai prieinamos, ypač su „ChatGPT“ ar kitais įrankiais. Mes vis labiau ir labiau suprantame, kad žinios nėra viskas, priešingai – nuo jų gausos jaučiamės pasimetę. Tai itin akivaizdžiai matome ir stojančiųjų anketose, ypač kalbant apie magistro programos ir vadovų mokyklos studentus. Prieš 5 metus vyravusį žinių poreikį keičia įgūdžių ir profesinių kontaktų tinklo plėtimo poreikis“, – pasakoja D. Misiūnas.

Tampa svarbu, kaip tu tas žinias atsirenki, ką su jomis darai ir kokio pokyčio gali pasiekti. „Todėl svarbiausias įgūdis DI eroje yra ir bus kritinis mąstymas, kuris padės atskirti šališką, nepakankamą, algoritmo sugeneruotą vienpusišką informaciją. Vienas iš pagrindinių švietimo vaidmenų ir bus padėti žmonėms išsiugdyti kritinio mąstymo įgūdį ir juo remiantis priiminėti sprendimus“, – įsitikinęs rektorius.

Jaunoji karta – kiekvienas atranda savo mokymosi būdą

Paklaustas, kokie mokymosi stiliai, įpročiai būdingi jaunajai kartu su technologijomis augančiai kartai, D. Misiūnas pirmiausiai pastebi, kad skiriasi pradinio kontaktų mezgimo būdai. Dažnai prioritetas teikiamas ne gyvam, o nuotoliniam, nesinchroniniam bendravimui: „Dėl to priėmimo į bakalaurą etape, atsižvelgę į tai, kad skambutis telefonu galbūt nėra pageidaujama bendravimo forma, tam turime pokalbius internetu ( angl. chat). Stojantysis atsako, kada gali ir nori. Tačiau tapę bendruomenės dalimi studentai puikiai įsilieja ir bendrauja tiek gyvai, tiek nuotoliu“, – dalinasi universiteto vadovas.

ISM rektorius atkreipia dėmesį ir į tai, kad socialinė jaunimo ekosistema daug platesnė ir įvairesnė nei ankstesnių kartų: ji ne tik fizinė, bet ir skaitmeninė, ne tik lokali, bet ir globali. Būdami tokie skirtingi ir įvairūs, jauni žmonės nebijo individualizuoti ir savo mokymosi būdo. „Jie drąsūs, nebijo eksperimentuoti ir ieškoti. Mokydamiesi vieni labiau remiasi dėstytojais, kontaktais su jais, kiti – patys skaito, testuoja, pasitelkia naujus, technologinius įrankius arba taiko tik sau būdingą mokymosi būdų derinį“, – tvirtina pašnekovas.

Jo teigimu, DI įrankių pasitelkimas mokantis turės daugialypį poveikį. „Kadangi DI algoritmai remiasi vidurkiais, tai iš šių įrankių labiausiai ir išloš tie, kurie yra žemiau vidurkio, t.y. galės kilti iki jo. Taip pat daug laimės ir vadinamieji „super vartotojai“, kurie su technologijų pagalba dar labiau atskleis savo talentą ir įgyvendins drąsiausias idėjas. Tuo tarpu „vidutiniokų“ gali laukti nemažai iššūkių siekiant atrasti savo išskirtinumą ir privalumus“, – prognozuoja D. Misiūnas.

Šiuos ir kitus klausimus, susijusius su technologijų poveikiu švietimo sistemai, D. Misiūnas kviečia plačiau aptarti rugsėjo 17 d. vyksiančioje „Atea Action. Wellbeing in Tech“ konferencijoje.

„Atea Action“– didžiausia IT tendencijų ir inovacijų konferencija verslo bendruomenei. Tai renginys, kuriame žinomiausi IT gamintojai, ekspertai, verslo, ekonomikos, politikos ir kitų sferų lyderiai susitinka aptarti karščiausių IT naujovių ir jų įtakos mūsų gyvenimui. Pernai renginys pritraukė daugiau nei 700 dalyvių.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama