Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

„Nulaužtos“ programos prišaukia ne vien baudas jas naudojančioms įmonėms

Publikuota: 2018-04-04 15:20
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Nepagautas – ne vagis, byloja liaudies išmintis, o kaip versle – kas tuos vagis gaudo, ir, svarbiausia, kada? Dažniausiai vagyste versle laikomas nelegalios programinės įrangos (PĮ) naudojimas, kai įmonės siekdamos sutaupyti renkasi drastiškus sprendimus: diegia ir naudoja „nulaužtas“ programas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nepagautas – ne vagis, byloja liaudies išmintis, o kaip versle – kas tuos vagis gaudo, ir, svarbiausia, kada? Dažniausiai vagyste versle laikomas nelegalios programinės įrangos (PĮ) naudojimas, kai įmonės siekdamos sutaupyti renkasi drastiškus sprendimus: diegia ir naudoja „nulaužtas“ programas.

Remiantis „BSA l The Software Alliance“ (BSA) duomenimis, 2016 m. Lietuvoje buvo užfiksuota daugiausia neteisėtos programinės įrangos naudojimo atvejų per penkerius metus – 31. Nors, iš pažiūros, šis skaičius nėra didelis, nelegalių programų naudojimas įmonėse pridarė kelis šimtus tūkstančių eurų nuostolių PĮ gamintojams.

Pasak BSA atstovo Lietuvoje, advokatų profesinės bendrijos Balticlaw Pranckevičius, Valiulis ir partneriai vadovaujančio partnerio Andriaus Pranckevičiaus, nelegali PĮ įmonėse gali būti nustatyta ir įprasto mokestinio patikrinimo metu, kai įmonės turto inventorizacijos akte nėra įtraukta duomenų apie PĮ licencijas. Tokiu atveju mokesčių administratoriai gali perduoti informaciją teisėsaugos pareigūnams, kurie inicijuoja tolimesnį tyrimą dėl neteisėtos PĮ naudojimo.

„Nulaužtos“ programos prišaukia ne vien baudas jas naudojančioms įmonėms

Taip pat BSA atstovai Lietuvoje gali kreiptis į įmones su prašymu bendradarbiauti ir atlikti naudojamos BSA narių PĮ auditą. Vertinimo metu nustačius neatitikimus dėl programų teisėtumo ar jų licencijavimo įmonės privalo juos pašalinti.

„Programinės įrangos naudojimo įmonėse tvarka turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymų keliamus reikalavimus ir reguliuoti visą jos gyvavimo įmonėje ciklą: nuo poreikio įsigyti programas atsiradimo iki jų išdiegimo iš įmonės IT ūkio. Deja, dažnai programinės įrangos naudojimo tvarka apsiriboja tik tam tikrais draudimais – diegti, naudoti nelegalias programas ir pan. Visgi, ne mažiau svarbu tokioje tvarkoje numatyti ir apibrėžti auditų ar inventorizacijų atlikimo, programų teisėtumą patvirtinančių dokumentų saugojimo tvarkas, paskiriant už tai atsakingus asmenis“, – komentuoja advokatas A. Pranckevičius.

Įmonėms prieš ruošiant vidaus teisės aktus rekomenduojama susipažinti su LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo, LR Vyriausybės patvirtintų Inventorizacijos taisyklių, Bendrųjų dokumentų saugojimo terminų rodyklės ir kt. teisės aktų reikalavimais, susijusių su kompiuterių programomis ar jų licencijomis. PĮ inventorizacija arba auditai turėtų būti atliekami bent kartą per metus, priklausomai nuo organizacijos veiklos pobūdžio – ir dažniau.

Vagystės kaina

Jei įmonės patikrinimo metu nustatomas nelicencijuotos PĮ naudojimo faktas, atsakomybė dažniausiai gula ant įmonės vadovo, kaip atsakingo už įmonės veiklos organizavimą, pečių. Tačiau, pasak teisininkų, jei vadovas iš tikrųjų dėjo pastangas užtikrinti teisės aktų reikalavimų įgyvendinimą įmonės veikloje, atsakomybę gali tekti prisiimti nelegalią programą įdiegusiam darbuotojui ar IT vadovui, kurio tiesioginės darbo funkcijos yra įmonės IT ūkio priežiūra.

Įdomu tai, kad įmonės patikrinimo metu teisėsaugos pareigūnai gali tikrinti ir tuos kompiuterius, kurie yra jos patalpose, nors ir nepriklauso tikrinamai įmonei. Tokiu atveju radus nelegalią PĮ įmonei nepriklausančiame kompiuteryje, pareigūnai gali paimti įrenginį tolimesniam tyrimui. Bet kokiu atveju teisinė atsakomybė už nelicencijuotos PĮ naudojimą gali būti taikoma ir fiziniam asmeniui.

Sukelti nuostoliai PĮ gamintojams naudojant nelicencijuotas programas apskaičiuojami remiantis legalių programų kainomis. Tuo atveju, jei nelegaliai naudojamos senos versijos, kurių įsigyti jau negalima, pavyzdžiui, „Microsoft Office Professional 2003“, teismų praktika leidžia remtis analogiškų pagal funkcionalumą programų teisėto pardavimo kainomis – šiuo metu tai būtų „Microsoft Professional 2016“ kaina.

Sukelta žala PĮ gamintojui gali būti atlyginta ir taikos būdu – nelicencijuotas programas naudojusi įmonė turėtų kreiptis į atitinkamos programos autorių teisių turėtoją su pasiūlymu. Pasak advokato A. Pranckevičiaus, taikūs ginčo sprendimo būdai tarp autorių teisių turėtojų ir pažeidėjų yra pakankamai dažna praktika Lietuvoje, o tokių taikių sutarimų sąlygos priklauso nuo konkrečios bylos ir jos šalių abipusio susitarimo.

Atsakomybė tik didėja

Gegužės 25 d. įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui (BDAR, angl. GDPR), didėja organizacijų atsakomybė dėl valdomų ir tvarkomų asmens duomenų apsaugos. Įvykus saugumo incidentui įmonėms grės ženklios finansinės sankcijos, jei paaiškės, kad asmens duomenys yra saugomi netinkamai.

Kaip rodo incidentų statistika, Lietuvoje didžiausias kibernetinio saugumo problemas kelia būtent kenkimo programinė įranga ir nesaugios informacinės sistemos, įskaitant interneto svetaines. CERT-LT duomenimis, 2017 metais Lietuvoje kiekvieną mėnesį buvo užfiksuojama apie 3 000 kompiuterių, kurie, savininkams nežinant, buvo valdomi nuotoliniu būdu.

„Įmonės, naudodamos neteisėtą programinę įrangą, ne tik pažeidžia autorines teises ir rizikuoja susidurti su teisinėmis pasekmėmis, bet ir kelia grėsmę savo duomenų bei sistemų saugumui. Dažniausiai „nulaužtos“ programos turi saugumo spragų, kuriomis pasinaudojant galima užkrėsti darbuotojų kompiuterius ir patekti į įmonės tinklą. Tokių įsilaužimo kenkėjų padariniai gali būti neprognozuojami: nuo išpirkos reikalavimo užšifruojant svarbius duomenis iki šių duomenų pasisavinimo, sistemų sugadinimo“, – teigia ESET saugumo programinės įrangos platintojos „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) praėjusiais metais stebėjo žalingos programinės įrangos plitimo augimą – kenkėjai buvo aptikti ir neutralizuoti daugiau nei 450 kartų.

Svarbu atminti, kad įsigaliojus BDAR apie duomenų pažeidimus Lietuvoje turės pranešti visi duomenų valdytojai – iki šiol ši prievolė buvo taikoma tik valstybės informacinius išteklius ir viešųjų ryšių tinklus tvarkančioms organizacijoms bei bendrovėms, teikiančioms viešųjų elektroninių ryšių paslaugas. Visus šiuos asmens duomenų saugumo pažeidimus fiksuos Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama