Elektronika.lt
 2024 m. spalio 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ar verta bijoti dirbtinio intelekto?

Publikuota: 2015-01-07 22:38
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©BDC institutas
Inf. šaltinis: BDC institutas

Dirbtinis intelektas populiariojoje kultūroje jau senokai laikomas įdomiu, bet ganėtinai grėsmingu reiškiniu (užtenka prisiminti „Terminatoriaus“ filmus). Neseniai su dirbtiniu intelektu susijusius nuogąstavimus išsakė ir tokios įžymybės kaip Stephenas Hawkingas bei Elonas Muskas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dirbtinis intelektas populiariojoje kultūroje jau senokai laikomas įdomiu, bet ganėtinai grėsmingu reiškiniu (užtenka prisiminti „Terminatoriaus“ filmus). Neseniai su dirbtiniu intelektu susijusius nuogąstavimus išsakė ir tokios įžymybės kaip Stephenas Hawkingas bei Elonas Muskas.

Tačiau tenka pripažinti, kad kol kas gana nepagrįsta šnekėti apie dirbtinio intelekto sukūrimą, o tuo labiau apie jo galimas grėsmes. Taigi, kol kas neplanuokite žmonijos gelbėjimo protesto prie artimiausio duomenų centro, rašo tinklapis datacenterjournal.com.

Pamėgdžiojimas dar ne viskas

Kompiuteriai ir robotai sugeba atkartoti ne vieną žmogaus veiklą. Robotai gali statyti ir montuoti, valyti, neįtikėtinai greitai skaičiuoti. Vienam tikslui veikiantys duomenų centrai gali apdoroti ir analizuoti sudėtingus duomenis, kartais net imituodami paprastą žmogaus smegenų veiklą.

Tačiau tarp paprasto mėgdžiojimo ir nesuvaidintos saviraiškos slypi visa skirtumų bedugnė. Visos technologijų kompanijos, kurios tvirtina, kad jau „greitai“ sukurs veikiantį dirbtinį intelektą, bando iššokti gerokai aukščiau bambos.

Štai kodėl.

Ar verta bijoti dirbtinio intelekto?

Mokslininkai ir inžinieriai retai save kankina filosofiniais klausimais – jie pratę dirbti su aiškiomis problemomis, kurios turi lengviau ar sunkiau randamus atsakymus. Tačiau prieš sukuriant dirbtinį intelektą reikia atsakyti į klausimą „kaip mes mąstome?“.

Teoriškai galima svarstyti, kad žmogaus mintys susideda iš fizinių dalelių (tokių, kaip elektronai), kurių veiklai įtaką daro mus nuolat veikiančios fizikinės jėgos (gravitacija, laikas ir t. t.). Toliau plėtojant šią teoriją prieinama išvada, kad kiekvienas iš mūsų mąsto skirtingai, nes jo smegenyse tos dalelės juda skirtingais greičiais ir kryptimis. Bet koks bandymas nuspėti tokių dalelių judėjimą ir veikimą yra pasmerktas žlugti. Žinoma, tą patį galima pasakyti ir apie tokio darinio sukūrimą dirbtinėmis priemonėmis. Užtenka vien laisvos valios problemos – galima mėginti ją atkurti pasitelkiant kvantinę fiziką ir kintamuosius skaičius, tačiau greit paaiškėtų, kad „laisvas sprendimas“ ir „atsitiktinis sprendimas“ toli gražu nėra sinonimai.

Kol neperpratome savo smegenų veiklos, mūsų bandymai sukurti dirbtinį intelektą tolygūs bandymams prieš 1 000 metų sukurti išmanųjį telefoną. Įsivaizduokite, kaip viduramžių vienuolis pabando sujungti kvadratinį stikliuką, medžio plokštelę (ar ką nors panašaus į plastikinę telefono nugarėlę) ir kelis gabalėlius skirtingų metalų, tikėdamasis, kad jam pavyks pažaisti „Angry birds“. Panašaus lygio yra mūsų bandymai sukurti dirbtinį intelektą, kai dar nežinome, kokios yra fundamentaliosios minčių dalelės.

Kvailas + kvailas + kvailas + ... = protingas?

Nors Moore‘o dėsnis nuolat veikia, paprasti vaikiški uždaviniai išlieka pernelyg sudėtingi patiems naujausiems išmaniesiems įrenginiams. Bene dažniausi bandymai sukurti dirbtinį intelektą susideda iš to, kad daug tokių „kvailų“ išmaniųjų įrenginių yra sujungiama į vieną tinklą, tikintis, kad pavyks sukurti dirbtinį intelektą tiesiog pasitelkus pakankamą skaičių procesorių.

Jei vienam tikslui pasitelkiamas visas duomenų centras, rezultatai gali būti išties pribloškiantys. „Google“ šiemet pristatė programinę įrangą, kuri sugeba filmuotoje medžiagoje atskirti kačių „veidus“ nuo žmonių veidų. Tačiau net tokiai paprastai užduočiai į vieną tinklą reikia sujungti 16 000 procesorių.

Saviraiška, refleksija, gero ir blogo atskyrimas, kitos žmogaus emocijos ir patirtys kol kas gali būti atkartojamos tik kaip iliuzija. Kaip knygoje „Frankenšteinas“, – dirbtinio intelekto kūrėjai bando sukurti gyvą būtybę, nors jiems dar nepavyko atrasti, kur slypi toji „gyvybės kibirkštis“.

Tačiau...

Net ir nesugebėdami sukurti „tikro“ dirbtinio intelekto žmonės vis tiek kurs robotus ir kompiuterius, kurie mokės vis tobuliau pamėgdžioti žmogaus elgseną. Tai galės daryti net tokie paprasti įrenginiai kaip išmanieji telefonai ar planšetės – visi sudėtingi skaičiavimai bus atliekami duomenų centruose, o rezultatai perduodami internetu tiesiai vartotojui.

Suprantama, kad amoralių organizacijų rankose tokios technologijos taptų labai pavojingos, tačiau baiminamasi ir dėl gerokai pragmatiškesnių pavojų – pavyzdžiui, kad vis daugiau žmogiškųjų funkcijų sugebančios atkartoti mašinos išstums žmones iš jų darbo vietų.

Iš tiesų tai įvykdavo su kiekvienos naujos technologijos įsigalėjimu, tačiau kiekvieną blogybę sekdavo ir nauda. Pavyzdžiui, atsiradus audimo staklėms tūkstančiai audėjų ir siuvėjų prarado darbus, tačiau drabužiai tapo lengviau įperkami. Automobiliai sunaikino arklių transporto industriją, tačiau kažin, ar šiandien kas norėtų greitkelyje Vilnius–Klaipėda kratytis arklių traukiamame vežime.

Sulig kiekvienu nauju technologiniu išradimu žmonės persiorientuodavo, nukreipdami atsiradusią laisvą darbo jėgą į kitus darbus. Ši tendencija neturėtų išnykti ir ateityje. Išaugus mašinų „darbuotojų“ skaičiui, didžiausia problema turėtų tapti ne nedarbas, o energijos trūkumas – ypač sudėtinga bus atrasti vis didesnius aplinkai nekenkiančios, atsinaujinančios energetikos šaltinius.

Vietoje išvadų

Dirbtinio intelekto baimę galima palyginti su ateivių invazijos baime – apie tai svarstant svarbūs klausimai (pavyzdžiui, ar ateiviai iš tiesų egzistuoja, kokie jie galėtų būti) užleidžia vietą fantazijoms ir siaubo filmų scenarijams. Tol, kol neatsakėme į svarbius filosofinius ir technologinius klausimus, galimybė, kad „netyčia“ sukursime dirbtinį intelektą yra tokia pati, kaip galimybė prieš 1 000 metų „netyčia“ rasti ant žemės gulintį išmanųjį telefoną.

Kiek arčiau realybės yra baimės, kad augančios technologijų galimybės padidins bendrą nedarbą. Tačiau istorija rodo, kad bendra žmonijos gerovė po įsigalėjusių išradimų pasikeičia į gerąją pusę, o buvusios industrijos persiorientuoja. Įdomesnis klausimas būtų, – kurios veiklos ateityje bus laikomos „žmogiškosiomis“, o kuriose karaliaus robotai?


BDC institutas



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama