Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

„Debesies“ antivirusinės: privalumų daugiau nei trūkumų?

Publikuota: 2014-03-15 07:30
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

Paskutiniųjų kelerių metų tendencijos rodo, kad įvairaus pobūdžio IT paslaugų migravimas į „debesis“ yra tiesiog neišvengiamas. Ir tai vyksta neatsitiktinai. Tokios paslaugos leidžia minimizuoti vietinių tinklų infrastruktūrą, gali garantuoti paprastumą bei mobilumą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Debesies“ antivirusinės: privalumų daugiau nei trūkumų?Paskutiniųjų kelerių metų tendencijos rodo, kad įvairaus pobūdžio IT paslaugų migravimas į „debesis“ yra tiesiog neišvengiamas. Ir tai vyksta neatsitiktinai. Tokios paslaugos leidžia minimizuoti vietinių tinklų infrastruktūrą, gali garantuoti paprastumą bei mobilumą.

Prie duomenų saugojimo „debesyje“ jau pradedame įprasti ir baimių jaučiame vis mažiau. Tačiau į kompiuterio apsaugą nuo virusų ir kitų kenkėjiškų programų, naudojant debesų kompiuterijos pagrindu veikiančias antivirusines programas dauguma kol kas žiūri gana skeptiškai. Vis dėlto tokio tipo programinės įrangos kuriama vis daugiau ir daugiau. Galbūt tai nėra taip blogai, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio?

Gali būti, kad kiti jau spėjo pagalvoti... O kas išvis yra ta „debesies“ antivirusinė? Teorinių apibrėžimų ar atsakymų į šiuos klausimus nėra, bet atsižvelgus į apsaugos programas „debesyje“ ir jų funkcionavimo ypatybes, atsakymus į šiuos klausimus pateikti tikrai galima.

„Debesies“ pagrindu veikianti programa, kaip ir įprasta antivirusinė programa, skirta apsaugoti kompiuterį nuo įvairaus pobūdžio kenkėjiškų programų. Esminis skirtumas yra tai, kad didžiausia „našta“ susijusi su rinkmenų analize vykdoma paslaugos teikėjo tinklo infrastruktūroje, o ne fiziniame asmeniniame kompiuteryje.

Būtent suvokus, kad bazinis „debesies“ antivirusinės ar didesnio saugumo paketo principas išlieka analogiškas, t. y. apsaugoti galinį tašką nuo galimų internetinių pavojų, belieka ieškoti atsakymo tik į antraštėje iškeltą klausimą.

Mažesnis kompiuterio resursų poreikis

Debesų kompiuterijos atveju kompiuteryje yra įdiegiama ne pilna antivirusinė programa, o tiesiog agentas, kuris įgalina kompiuterio ir nutolusio serverio komunikaciją. Diegiamo agento rinkmenos dydis dažniausiai nesiekia net megabaito, kuomet įprastinių antivirusinių įdiegimo rinkmenos dydį kartais galime skaičiuoti net šimtais megabaitų. Būtent dėl šios priežasties „debesies“ antivirusinės įdiegtos kompiuteryje užima kur kas mažiau vietos, o pašalintos ir į „debesį“ iškeltos funkcijos garantuoja, kad šis agentas taip pat pareikalaus kur kas mažiau kompiuterio operatyviosios RAM atminties bei centrinio procesoriaus CPU darbo resursų.

Visuomet atnaujinta kenkėjiškų programų duomenų bazė

Standartinių antivirusinių programų naudotojams virusų duomenų bazių atnaujinimo įspėjimo lenteles yra įprasta matyti bent vieną ar du kartus per dieną. Be to, yra galimybė, kad apsaugos programinės įrangos konfigūravimo metu atnaujinimų diegimo ir parsiuntimo laikas buvo netinkamai sukonfigūruotas ir pan.

Šis galvos skausmas visiškai dingsta naudojant antivirusines veikiančias „debesyje“. Šiuo atveju kompiuterio saugumas užtikrinamas kreipiantis į antivirusinės sistemos kūrėjo serverius. Būtent ten visuomet saugomos naujausios kenkėjiškų programų ir kodų duomenų bazės – tai leidžia garantuoti maksimalią ir realiu laiku atnaujinimą apsaugą bet kuriam debesų kompiuterijos antivirusinės naudotojui.

Mažesnė galinio naudotojo įtaka kompiuterio apsaugai

Kalbant apie verslo įmones ir didelius IT ūkius, debesų kompiuterijos pagrindu veikiančios apsaugos sistemos yra tikras išganymas tinklo administratoriams. Priežastis paprasta – visuose įmonės kompiuteriuose esančios antivirusinės programos gali būti valdomos iš vieno nutolusio taško. Tokiu būdu tinklo administratorius iš savo kompiuterio turi galimybę matyti visų tinklo kompiuterių saugumo lygį, gali nuotoliniu būdu aktyvuoti sistemos skenavimą, o esant reikalui netgi įdiegti antivirusinės agentą į naują kompiuterį tinkle.

Dvigubo ar aukštesnio lygio apsaugos galimybė

Turbūt daugumai teko atsitiktinai arba eksperimentuojant į kompiuterį įdiegti bent dvi standartines antivirusines sistemas. Gali būti, kad abi tokio tipo programinės įrangos toje pačioje operacinėje sistemoje sutars gana „draugiškai“. Tačiau galimi atvejai, kad sistema išvis nustos veikti.

Tokios problemos negali kilti „debesų“ antivirusinėse, kadangi sistemos skenavimas, kaip jau buvo minėta, atliekamas nuotoliniu būdu. Atsižvelgus į tai, kompiuteryje galima realizuoti kur kas aukštesnio lygio apsaugą. Pavyzdžiui, kadangi „debesų“ antivirusinės reikalauja mažai kompiuterio resursų, galbūt kompiuteryje palanku turėti netgi dviejų skirtingų programinės įrangos kūrėjų antivirusinių agentus. O galbūt tiesiog šalia „debesų“ galima panaudoti ir standartinę antivirusinę.

Foninis ir iš dalies ribotas sistemos skenavimas

Visgi, kaip ir visi sprendimai, taip ir „debesų“ antivirusinės turi trūkumų. Vienas iš rimtesnių – jos negali veikti foniniame režime. Jei standartinė antivirusinė visuomet veikia fone ir gali vykdyti sistemos skenavimą realiame laike, tai debesų kompiuterijos pagrindu veikiančios antivirusinės elgiasi kiek kitaip.

Būtent šiuo atveju saugumas yra garantuojamas naudojant klientas-„debesis“ komunikacijos modelį. Tai reiškia, kad informacija visų pirma turi būti nusiųsta patikrinti į nutolusį serverį. Dėl šios priežastis yra galimas ir toks variantas, kad kenkėjiška programa kompiuteryje startuos greičiau negu naudotojas bus informuotas apie aptiktą grėsmę.

Be to, kai kurių gamintojų „debesų“ antivirusinės tikrina tik svarbiausias sistemines rinkmenas, o visos sistemos analizės neatlieka. Kitaip sakant, rizika neaptikti iš seniau užsilikusių, bet dar neaktyvių virusų išauga.

Nuolatinis prieigos prie interneto poreikis

Nors interneto prieiga šiais laikas tikrai nėra egzotika, bet tai yra kita silpna „debesų“ antivirusinių vieta. Dingus interneto ryšiui, tokios paslaugos veikimas yra neįmanomas. Nors tuo metu taip pat kur kas sumažėja naudotojo rizika susidurti su kenkėjiškomis programomis, tačiau gali būti, kad sistemoje esantis virusas buvo suprogramuotas laukti būtent tokios situacijos ir jai įvykus gali tapti aktyvus.

Išvados

Apibendrinus „debesų“ antivirusinių privalumus ir trūkumus tampa akivaizdu, kad privalumų šiuo metu yra kur kas daugiau. Nors kai kurie trūkumai gali atrodyti gana bauginantys, bet beveik prie visų jų galima pridėti žodelį „jeigu“.

Kitaip sakant, galimybė, kad su tuo trūkumu teks susidurti visiems naudotojams artima 0 %. Tuo metu žiūrint į privalumus matome, kad centralizuota virusų duomenų bazė leidžia kur kas greičiau identifikuoti naujus virusus. Iš įmonės perspektyvos galime įžvelgti mažėjančias investicijas į tokio pobūdžio sistemas ir t. t.

Galbūt šią akimirką aklai pasitikėti „debesų“ antivirusinės sistemos saugumu dar negalime, bet bandyti ir analizuoti jų veikimą greta standartinių antivirusinių jau tikrai vertėtų pradėti.


įDebesis



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama