Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Intelektinė nuosavybė „debesyje“

Publikuota: 2013-08-19 14:14
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Paulius Sartatavičius
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

Pradedant šnekėti apie intelektinės nuosavybės apskritai ir konkrečiau autorių teisių apsaugą internete, pirmiausia,reikėtų suformuluoti pakankamai paprastą klausimą: ar valstybinės institucijos gali internete kontroliuoti informacijos srautus? „Peer-to-peer“ duomenų dalijimosi sistemos jau senokai patiria koncentruotą teisinį spaudimą, tačiau ar kas nors iš esmės keičiasi? Vykdant teismo sprendimus, uždaryti keli tokie tinklapiai (pvz., „The Pirate Bay“), planuojama uždaryti kelis „torrent“ failų platinimo tinklapius.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Intelektinė nuosavybė „debesyje“ Pradedant šnekėti apie intelektinės nuosavybės apskritai ir konkrečiau autorių teisių apsaugą internete, pirmiausia,reikėtų suformuluoti pakankamai paprastą klausimą: ar valstybinės institucijos gali internete kontroliuoti informacijos srautus?

„Peer-to-peer“ duomenų dalijimosi sistemos jau senokai patiria koncentruotą teisinį spaudimą, tačiau ar kas nors iš esmės keičiasi? Vykdant teismo sprendimus, uždaryti keli tokie tinklapiai (pvz., „The Pirate Bay“), planuojama uždaryti kelis „torrent“ failų platinimo tinklapius. Tačiau tie patys tinklapiai tuoj pat atsirado po kitu aukščiausio lygio domenu (tos šalies, kur dar nėra priimtas analogiškas teismo sprendimas) ir toliau tęsia savo funkcionavimą.

Šiuo aspektu išskirtina Kinijos situacija, kurioje interneto cenzūra yra ypatingai griežta ir dažniausiai vietoje teisinių sprendimų yra paremta technologijų kova prieš technologijas. Toks problemų sprendimo būdas kelia abejonių, tikintis šios kovos sėkmės ilgalaikėje perspektyvoje. Vakarų valstybėse tokio pobūdžio kova su bet kokios informacijos sklaida yra realiai neįmanoma ir neįgyvendinama, nes tai sąlygotų ginamų teisių pažeidimus aukščiausiu lygiu. Turiu galvoje teisę į privatumą, susižinojimo laisvę ir t. t.

Iš esmės interneto kontroliavimo problema kyla iš fakto, kad internetas buvo suprojektuotas iš informacijos paketų apsikeitimo technologijos. Būtent tai ir padaro internetą nepriklausomu nuo pavienės kompiuterinės įrangos. Pavyzdžiui, vietiniuose tinkluose informacijos srautus galima kontroliuoti tiesiog užsimerkus. Bandymai sureguliuoti internetą pastarajame dešimtmetyje realiai buvo bandymai sureguliuoti (kontroliuoti) tik komunikacijos sistemą, per kurią duomenų paketai yra perduodami iš vieno kompiuterio į kitą. Kontroliuoti taip suprantamą internetą reiškė kontroliuoti informaciją jos judėjimo tarp individualių naudotojų kompiuterių metu.

Būtent tai ir iškėlė pradžioje minėtas problemas. Pavyzdžiui, bandant įgyvendinti autorių teisių apsaugą turiniui, esančiam dokumentuose vartotojų kompiuteriuose, autorių teisės turi kovoti su privatumo apsauga. Informacija paprastai laikoma serveriuose, tačiau didelė dalis informacijos, ypač privačios informacijos laikoma individualiuose kompiuteriuose, kur yra pagrįstai tikimasi atitinkamo privatumo apsaugos lygio.

Evoliucionuojant pačiam internetui, šis iš paprasčiausios komunikacijos (duomenų perdavimo) tarp atskirų individualių kompiuterių formos tapo kažkuo daugiau, tapo atitinkama duomenų saugojimo infrastruktūra su nuotolinio priėjimo prie informacijos galimybe ir galiausiai įgavo šiandien jau naudojamą pavidalą – „debesį“.

Apie debesų kompiuteriją, kaip technologiją, kylančias problemas, jų sprendimo būdus bei klausimus susijusius su IT teise šnekėjau ne kartą ankstesnėse publikacijose. Todėl šį kartą daugiau dėmesio skiriu intelektinės nuosavybės, konkrečiau, autorių teisių apsaugos ir įgyvendinimo „debesyse“ klausimams.

Kalbant apie intelektinio darbo rezultatus (muzika, literatūra, filmai, bet kokia kita menine forma išreikšta ir originalumo kriterijų atitinkanti idėja), reikia paminėti tai, kad egzistuoja socialinis visuomeninis supratimas, jog dėl to, kad naujas kūrinys yra ribotas produktas, jį gauti galima tik iš „autorizuoto“ šaltinio. Štai, pavyzdžiui, kino filmų studija nusprendžia kada, kaip ir kokiu formatu išleisti ir rodyti naują filmą. Tokia teisė įforminta ir įstatymiškai teise į pirmąjį leidimą.

Susiduriant su „debesies“ sąvoka, apžvelgiant naujosios technologijos bei intelektinės nuosavybės kultūros santykį, yra aiškiai matoma, jog „debesyse“ nebelieka fiziniam produktų pardavimui būdingų savybių. Nepaisant to, įstatymai ir toliau saugo vadinamą jį „riboto produkto“ reiškinį. Pastebėtina, jog naujos technologijos formos reikalauja ir naujo reglamentavimo (taip pat ir šioje srityje).

Juk platinimo formos skiriasi iš esmės. Įprastoje parduotuvėje prekių pasirinkimas yra ribotas, taip pat kiekvienos prekės ribotas kiekis, yra konkreti reklama bei tam tikras produktų išdėstymas. Visa tai, sukuria tam tikrą kelią, kurį pirkėjas nueina iki prekės. Kai kurios parduotuvės sąlygos ir aplinkybės yra atkartojamos ir elektroninėje erdvėje, tačiau jų poveikis realiai yra visai kitoks.

Reikia pabrėžti, jog internete produkto komercinės vertės nustatymas yra žymiai labiau susijęs su turinio ir naudotojų individualiu santykiu. Kitaip tariant, atsisiųsta daina, kurios nustatyta vertė yra 1 litas, iš tiesų naudotojui gali būti bevertė, jis ją gali atsisiųsti, paklausyti vieną kartą ir užmiršti arba ištrinti. Tokiu atveju šio produkto vertė yra lygi 0. O gali būti visiškai atvirkščiai. Gali būti, jog naudotojas pasitelkus „debesis“ radęs dainą dėl šios dainos pradės pirkti atlikėjo albumus, eiti į koncertus, visais įmanomais būdais jį reklamuoti, rekomenduoti, tokiu būdu sukurdamas didžiulę vertę tiek turinio tiekėjui, tiek atlikėjams, autoriams.

Pramogų pramonės atstovai, žinoma, yra suinteresuoti, kad įstatymų leidėjai pabrėžtų (kas iš esmės dabar ir egzistuoja), kad bet kokia neteisėta prieiga ar autorių teisėmis saugomo turinio atsisiuntimas būtų traktuojamas kaip teisių pažeidimas, nepaisant tokios prieigos ar atsisiuntimo turinio, apimties bei tikslo. Toks siekis iš esmės yra skirtas visų kūrinio „gaminime“ dalyvavusių subjektų teisių apsaugai. Tačiau reikėtų kelti klausimą, ar toks pažeidimas arba, kitaip tariant, autorių teisėmis saugomos produkcijos atsisiuntimas ar priėjimas prie jos kiekvieną kartą padaro kažkokią žalą ir tuo pačiu sukuria naudą pažeidėjui ar tretiesiems asmenims?

Be to, toks piratavimo suvokimas ir reglamentavimas realiai yra pagrįstas iki šiol pagrindinį vaidmenį atlikusio informacijos parsisiuntimo modeliu – informacija parsisiunčiama ir saugoma individualiame kompiuteryje.

Atsižvelgiant į tai, kad populiarėjanti ir esamuoju laiku naudojama debesų kompiuterija yra pagrįsta tuo principu, kad „debesyje“ viskas visada ir visur yra pasiekiama ir iš esmės taikoma į vietinių informacijos kopijų poreikio nykimą (bei naikinimą), galima teigti, jog esamam reglamentavimui kyla sunkumų.

Reikia atsižvelgti į galimus klausimus ir problemas, kuomet intelektinės nuosavybės objektai atsiduria „debesyje“ ir, pavyzdžiui, vienu metu yra fiziškai laikomi keliuose duomenų centruose. Kokia situacija su atgaminimu ar asmeniniu panaudojimu bei, žinoma, vienas svarbesnių klausimų, koks vaidmuo tenka interneto paslaugų teikėjui, kuris sukuria galimybę tokia informacija keistis ir galiausiai kelti ją į „debesis“?

Būtent šiuos klausimus sieksiu aptarti ir pateikti į juos galimus atsakymus šiame straipsnių cikle.

įDebesis



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama