Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Virtualaus saugumo iliuzija

Publikuota: 2012-06-19 12:00
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Gediminas Gasiulis
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kompiuterinio saugumo specialistai sutinka, kad šiais laikais visiškai saugus internete negali jaustis niekas, tačiau blaivus protas ir budrumas padės išvengti daugumos grėsmių. Programišių atakos, įsilaužimai į tarptautinių kompanijų ir valstybinių institucijų serverius, užšifruoti nesusekami virusai, nutekėję socialinių tinklų slaptažodžiai – tai tik keletas iš daugybės grėsmių, tykančių virtualioje erdvėje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Virtualaus saugumo iliuzijaKompiuterinio saugumo specialistai sutinka, kad šiais laikais visiškai saugus internete negali jaustis niekas, tačiau blaivus protas ir budrumas padės išvengti daugumos grėsmių.

Programišių atakos, įsilaužimai į tarptautinių kompanijų ir valstybinių institucijų serverius, užšifruoti nesusekami virusai, nutekėję socialinių tinklų slaptažodžiai – tai tik keletas iš daugybės grėsmių, tykančių virtualioje erdvėje.

Sudėtingiausias šnipinėjimo virusas

Pastarųjų savaičių įvykiai saugumo specialistus privertė gerokai sunerimti. Aptiktas sudėtingiausias visų laikų šnipinėjimo virusas „Flame“ pranoko ankstesnes šios srities „žvaigždes“, tokias kaip „Wiper“, „Stuxnet“, „Duqu“ ir kt. Užšifruotas virusas tapo rimtu galvosūkiu saugumo kompanijų ekspertams, kurių pagrindinis tikslas – išsiaiškinti, kas šniukštinėjo po šimtus kompiuterių Irano, Izraelio, Sudano, Sirijos ir kitų šalių kompanijose, akademinėse ir net vyriausybinėse institucijose.

Nagus pastarosiomis savaitėmis graužė ir svetainių „LinkedIn“, „eHarmony“, Last.fm administratoriai – programišiai pavogė ir internete nutekino dalies jų klientų prisijungimo duomenis. Pasirodė įtarimų, kad šios svetainės galėjo turėti panašaus pobūdžio pažeidžiamumą.

Liūdnos prognozės

Antivirusinių programų gamintojos „Kaspersky Lab“ įkūrėjas Jevgenijus Kasperskis pareiškė, kad tikriausiai jau yra sukurta daug žalingų programų ir jomis užkrėsti kompiuteriai, bet apie tai dar nieko nežinoma.

„Kibernetiniai ginklai gali daugintis, o visame pasaulyje gali būti atsitiktinių aukų – nesvarbu, kaip toli esate nuo konflikto. Tai ne kibernetinis karas, o kibernetinis terorizmas, ir bijau, kad tai tik žaidimo pradžia“, – sakė J.Kasperskis.

Nieko gero nežada ir kiti kompiuterinio saugumo specialistai. Saugumo incidentus Lietuvos tinkluose tiriantis Ryšių reguliavimo tarnybos padalinys CERT-LT prognozuoja, kad ateityje informacijos rinkimui skirtų virusų, orientuotų į tikslines grupes, skaičius tik augs. Taip pat bus kuriamos efektyvesnės, sunkiau aptinkamos priemonės, skirtos masinėms atakoms, augs „botnet“ (virusais užkrėstų ir nuotoliniu būdu valdomų kompiuterių) tinklų skaičius.

Taikinys – telefonai

Pastebima ir dar viena nauja tendencija: vis aktyviau kuriami virusai, skirti mobiliesiems įrenginiams – išmaniesiems telefonams, planšetiniams kompiuteriams.

„Sparčiai populiarėjant socialiniams tinklams ir plintant juose integruotoms programėlėms, tai atveria neribotas saugumo spragas, nes mažų aplikacijų autoriai neskiria pakankamo dėmesio saugumui, o jų teikiamos pramogos traukia vartotojus kaip medus. Ši tendencija, manau, taip pat išliks ir ateityje, nes operacinių sistemų gamintojams sustiprinus saugumą taikomosios programos tampa lengvu taikiniu viruso perdavimui“, – teigia saugumo sprendimų kūrėją ESET Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Kylant mobiliesiems įrenginiams skirtų virusų bumui, daugiau dėmesio sulauks ir jiems pritaikytos antivirusinės programos.

Žmogiškos klaidos

T.Parnarauskas pastebi, kad saugumo incidentai neretai įvyksta dėl žmogiškų klaidų – kažkas nespėja, užmiršta ar dėl kokių nors priežasčių vengia atlikti savo darbą. Dėl to jau ne sykį nutekėjo informacija iš labiausiai apsaugotų sistemų, į kurias įsilaužti kur kas sudėtingiau nei į daugelio Lietuvos įmonių ar gyventojų kompiuterių.

Tačiau saugumo specialistas mitu vadina teiginius, esą paprasti gyventojai ir jų kompiuteriai yra niekam neįdomūs. Būtent jie, būdami mažiausiai apsaugoti, yra lengvas taikinys vykdant stambaus masto nusikaltimus, kuriems reikalingi milijonai kompiuterių. Tam puikiausiai tinka nieko neįtariančių namų vartotojų kompiuteriai, apjungti į nuotoliniu būdu valdomus „botnet“ tinklus.

Atakuoja iš užsienio

Tai, kad virusams mažiausiai atsparūs namų vartotojų kompiuteriai, patvirtina ir CERT-LT duomenys. Pernai Lietuvos tinkluose užfiksuota beveik 22 tūkst. saugumo incidentų – dvigubai daugiau, nei metais anksčiau. Tokia pati tendencija – visame pasaulyje.

„Lietuvoje koordinuojamų atakų nėra daug ir jos nėra didelio masto. Didesnės atakos prieš Lietuvos objektus vykdomos iš užsienio“, – teigia CERT-LT atstovas Jonas Juknius.

Viena didžiausių atakų, kurios kenksmingo programinio kodo kūrime galima buvo aptikti ir lietuviškų šaknų, saugumo ekspertai įvardija 2007 m. „botnet“ tinklą, organizuotą interneto pokalbių programomis plitusiu „Sandra“ virusu ir jo modifikacijomis. Šis kompiuterių-zombių tinklas dalyvavo atakose prieš kelis serverius.

Kaip apsisaugoti nuo virusų?

Paprasčiausia apsauga nuo kompiuterinių virusų – sveikas protas ir budrumas. Rizika užkrėsti kompiuterį kenkėjais sumažės, jei nespausite įtartinų nuorodų, nesilankysite abejotinos reputacijos svetainėse, siųsitės tik patikimas programas ir failus, nuolat atnaujinsite operacinę sistemą ir naudojamas programas.

Taip pat patariama naudoti patikimas antivirusines programas, ugniasienes, daryti atsargines duomenų kopijas, o svarbius duomenis pažengę vartotojai gali užšifruoti.

Daugiau informacijos apie apsaugos priemones galite rasti specializuotame puslapyje Esaugumas.lt. Pasitikrinti, ar jūsų kompiuteris nedalyvauja „botnet“ tinkluose, galite adresu Cert.lt/tikrinti.

Patikimi slaptažodžiai

Nuo svetainių narių prisijungimo duomenų nutekinimo apsisaugoti patiems nepavyks, tačiau jei taip nutinka, patariama kuo skubiau pasirūpinti savo sąskaitos saugumu ir pasikeisti slaptažodį.

Jei piktavaliai įsilaužia į anketą, rekomenduojama susisiekti su svetainės administratoriais, informuoti apie tai artimuosius, kad šie atsargiau vertintų jūsų vardu skelbiamus pranešimus.

Tam, kad išvengtumėte įsilaužimų, būtina slaptažodžius saugoti, neatskleisti kitiems asmenims, reguliariai juos keisti ir nenaudoti vienodų slaptažodžių skirtingose svetainėse (pvz., el. pašto, socialinių tinklų ir el. bankininkystės).

Sudarant slaptažodį patariama naudoti 8 ir daugiau mažųjų ir didžiųjų raidžių bei skaičių kombinacijas. Slaptažodžiui neturėtų būti naudojami prasminiai, žodyne aptinkami žodžiai ar frazės (ypač angliški), vardai, pavardės ar pravardės.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama