Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje (2)
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Kibernetinių atakų aukos – ir pavieniai vartotojai, ir bankai

Publikuota: 2012-03-08 08:25
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Lina Mrazauskaitė
Aut. teisės: ©Diena.lt
Inf. šaltinis: Diena.lt

Anksčiau kibernetinėje aplinkoje siautėdavo programišiai mėgėjai, o dabar kibernetines atakas vykdo organizuotos jų grupės. Atakų žalą patiria ne tik pavieniai vartotojai, tačiau ir gerai apsaugoti bankų tinklalapiai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kibernetinių atakų aukos – ir pavieniai vartotojai, ir bankaiAnksčiau kibernetinėje aplinkoje siautėdavo programišiai mėgėjai, o dabar kibernetines atakas vykdo organizuotos jų grupės. Atakų žalą patiria ne tik pavieniai vartotojai, tačiau ir gerai apsaugoti bankų tinklalapiai.

Kėsinamasi į bankus

Nuolat didėjantis interneto paslaugų vartotojų skaičius, e. paslaugų kiekis, nuolatinis technologijų vystymas ir išmaniųjų prietaisų populiarumas į šalį prišaukė kibernetinių nusikaltėlių. Ryšių reguliavimo tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė sakė, kad kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, auga.

Praėjusiais metais ištirta 21,8 tūkst. pranešimų apie incidentus elektroninėje erdvėje, o tai yra du kartus daugiau nei 2010 m. Per tą patį laikotarpį registruota ir keturis kartus daugiau pranešimų apie kibernetines atakas prieš bankininkystės sektorių – jų pernai buvo 133. Tokius duomenis pateikė Nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys.

R.Karalienės teigimu, maždaug prieš mėnesį vykusios prieš Lietuvos banką ir Medicinos banką nukreiptos atakos buvo išskirtinės. Jomis, anot pašnekovės, buvo bandoma trikdyti tinklalapių veiklą, o ne išvilioti vartotojų duomenis.

Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška patikino, kad Lietuvos bankas pirmą kartą patyrė tokią ataką, kai, pasinaudojant didžiuliu duomenų srautu, buvo apkrautos informacinės sistemos ir taip trukdoma paslaugomis naudotis tikriesiems vartotojams.

„Tokio tipo ir didelio intensyvumo atakos šiemet prieš Lietuvos banką buvo pirmą kartą. Prie banko interneto svetainės vartotojams buvo sunkumų prisijungti, ypač iš užsienio“, – sakė jis.

Anot pašnekovo, reaguojant į atakas buvo imtasi papildomų saugumo priemonių, tačiau jos viešai neskelbiamos, baiminantis naujų galimų incidentų.

Nusikaltimai tapo verslu

Bendrovės „Tieto Lietuva“ informacinių ir ryšių technologijų ir saugumo vadovas Simonas Kvedaras pasakojo, kad maždaug prieš 10 metų kibernetinės atakos buvo programišių noras kitiems parodyti savo sugebėjimus. Tačiau per kelerius metus šios pagyros prieš bendraminčius esą peraugo į stambią nusikalstamą veiklą, iš kurios siekiama pasipelnyti.

Anot jo, kibernetinės atakos pastaruoju metu yra orientuotos į specifinių organizacijų veiklą ir jų jautriausias sritis: paslaugų pasiekiamumą, konfidencialią informaciją, pinigines operacijas internetu ir t. t. Taip pat esą būta atvejų, kai tokios atakos naudotos politiniais tikslais.

„Pastaruosius kelerius metus pastebima, kad piktavaliai orientuojasi į finansinę naudą, konfidencialius duomenis ir pan. Taip pat jie jungiasi į organizuotas grupes, kuriuose pasiskirsto darbus, pavyzdžiui, vieni kuria kenkiančią programinę įrangą, kiti ją platina, treti pardavinėja ir pan.“, – sakė R. Karalienė.

Bendrovės „Critical Security“ direktorius Miroslavas Lučinskis pabrėžė, kad kibernetinės atakos ne visuomet afišuojamos, todėl apie dalį jų visuomenė nė nežino.

Rinka akylai stebima

R. Karalienė pasakojo, kad kibernetiniai nusikaltėliai savo veiklą gali vykdyti iš bet kurios šalies, todėl dažniausiai veikia ten, kur juos saugo vietos įstatymai. Be to, dėl didėjančios kibernetinių nusikaltėlių konkurencijos veiklos ribos esą plečiasi.

Dėl teritorinio nesuvaržymo ir galimybių naudotis tarpiniais serveriais pagauti kibernetinius nusikaltėlius, kaip teigė M. Lučinskis, ypač sunku: „Galime matyti, kad atakuojama iš Kinijos, tačiau dar nereiškia, jog tai daro kinai – gali būti, kad per Kinijos serverius atakuoja lietuviai.“

Vis dėlto pašnekovas pabrėžė, kad kibernetiniai nusikaltimai yra tarptautinis reiškinys, todėl prieš lietuviškus tinklalapius nukreiptos atakos nebūtinai yra mūsų tautiečių darbas.

S. Kvedaras patikino, kad kibernetiniai nusikaltėliai akylai stebi rinką, todėl pastaruoju metu dėl išaugusio interneto vartojimo juos pradėjo dominti ir Lietuva bei šalies interneto svetainės.

Anot R. Karalienės, dažniausiai atakuojamos plačiai žinomos ir daug vartotojų turinčios svetainės, kurių užvaldymas ar veiklos sutrikdymas turėtų didžiausią efektą. Tačiau atakų taikiniai esą priklauso nuo kibernetinių nusikaltėlių tikslų.

„Jei siekiama išvilioti konfidencialus duomenis, atakuojamos dideles vartotojų grupes turinčios interneto svetainės. Siekiant atkreipti į save dėmesį, – valstybinio sektoriaus, žiniasklaidos svetainės ir pan.“, – sakė pašnekovė. S. Kvedaro manymu, nauju programišių taikiniu gali tapti vis populiarėjančios elektroninės parduotuvės.

Incidentų toliau daugės

R. Karalienės teigimu, ateityje galima laukti tik didėjančio kibernetinių atakų skaičiaus. S. Kvedaras pasakojo, kad pasauliniame ekonomikos forume tokio pobūdžio incidentai buvo įvardyti kaip ketvirta iš didžiausių pasaulinio stabilumo rizikų. Todėl esą prireiks dar ne vienų metų, kol atakų skaičius nustos augti ir galiausiai pradės mažėti.

M. Lučinskis pabrėžė, kad kibernetinių nusikaltimų verslas klesti ir dėl klaidingos visuomenėje vyraujančios nuomonės, kad paprastas vartotojas yra niekam nenaudingas: „Daugelis į paprastus interneto vartotojus nukreiptų kibernetinių atakų paremtos šių neišmanymu. Vartotojas, matydamas, kad gali laimėti kokį nors prizą, suveda savo e. pašto prisijungimo duomenis arba atsisiunčia kokią nors programėlę, netikrų antivirusinių programų ir pan.“

Ypač atsargūs, S. Kvedaro teigimu, vartotojai turėtų būti elektroninėse banko sistemose ar kitose interneto svetainėse, kuriose reikalaujama finansinių ar asmeninių duomenų. Anot jo, tokiais atvejais būtina stebėti, kokios informacijos reikalauja sistema: ar paklausimai nėra neįprasti, ar interneto svetainės adresas teisingas.


Diena.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama