Elektronika.lt
 2024 m. spalio 5 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Tinklaraščiai ir licencijos

Publikuota: 2011-02-07 11:01
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Nežinau.lt

Tinklaraščių bendruomenėje periodiškai kyla naujos diskusijos dėl turinio naudojimo svetur bangos. Ir kaip nekils, jei nuolat atsiranda projektų, kurie, nepaisant ankstesnių panašių sumanymų nesėkmių, vis stengiasi kurti naujus agregatorius. Kartais tie agregatoriai yra sumaniai padaryti ir naudingi tiek autoriams, tiek ir skaitytojams, kiti gi tiesiog lupa visą RSS srautą, dažnai nė nepasiklausę.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tinklaraščių bendruomenėje periodiškai kyla naujos diskusijos dėl turinio naudojimo svetur bangos. Ir kaip nekils, jei nuolat atsiranda projektų, kurie, nepaisant ankstesnių panašių sumanymų nesėkmių, vis stengiasi kurti naujus agregatorius. Kartais tie agregatoriai yra sumaniai padaryti ir naudingi tiek autoriams, tiek ir skaitytojams (mano nuomone tokie yra blogeriai.net ar visosnaujienos.lt), kiti gi tiesiog lupa visą RSS srautą, dažnai nė nepasiklausę. Dalis kolegų yra ne juokais supykę dėl piktnaudžiavimo tinklaraščių turinio atvirumu ir netgi ketina keletą veikėjų patraukti į teisinę atsakomybę.

Šis mano įrašas yra skirtas pakomentuoti licencinį tinklaraščių turinio aspektą taip, kaip aš jį suprantu. Nesu teisininkas – rašau iš savo patirties ir žinių, sukauptų per kelis pastaruosius metus. Prašome taisyti komentaruose.

Tinklaraščiai ir licencijos

1. Aš rašau tinklaraštį. Kas gali naudoti mano originalius tekstus, nuotraukas ar kitą turinį neatsiklausęs?

Atsakymas – niekas. Tai visiškai nepriklauso nuo to, yra jūsų tinklaraščio apačioje © ženkliukas, ar ne. Pagal LR įstatymus kiekvienas, norintis naudoti svetimą turinį turi gauti raštišką autoriaus sutikimą. Man tokia sistema pasirodė pernelyg griežta, todėl nežinau.lt turinys yra skelbiamas, naudojant Creative Commons (CC BY-SA 3.0) licenciją. Ji leidžia kitiems naudoti šios svetainės turinį su dviem svarbiomis sąlygomis: 1) turi būti nurodytas darbo autorius ir jo svetainė (veikiančia HTML nuoroda į originalą); 2) ta svetainė/žurnalas/knyga/projektas, kuris naudoja darbą, turi jam naudoti tokią pačią licenciją. T. y. mano rašinys svetimoje svetainėje negali tapti tos svetainės saugomo („copyrighted“) turinio dalimi. Lygiai taip kita svetainė, naudojanti mano rašinį, negali tapti rašinio autore („Google“, čia pastaba tavo paieškos rezultatams!).

Išskyrus Blogeriai.net (duotas sutikimas prisijungiant prie agregatoriaus, be to – naudojamas ne visas turinys), kai kuriuos atskirus sutarimus su kitomis svetainėmis ir tuos agregatorius, kurie naudoja tik nuorodas ar ištraukas, nė vienas projektas, kuriame aptikau savo rašinius neatitinka licencinių reikalavimų. O gaila. Juk specialiai stengiausi, kad turinį būtų lengviau naudoti.

2. Aš turiu idėją sukurti naują agregatorių. Ką man daryti, kad viskas teisiškai būtų gerai?

Atsakymas – padaryti savanorišką dalyvavimą. Jei norima naudoti visą tinklaraščio įrašo turinį (ne tik antraštę ar trumpą ištrauką), tai kito varianto nėra. Tinklaraščių autoriai turi patys prisijungti prie agregatoriaus ir nurodyti sutinką jame skelbti savo kūrinius, jei juos tenkina agregatoriaus sąlygos. Jos turi būti aiškiai surašytos.

3. Bet juk „Google“ („Google News“) nieko neklausia!

Netiesa, klausia. Tiesa, yra būdų, kurie leidžia ribotai naudoti kitų sukurtą turinį be atskiro susitarimo. Dažniausiai tuomet būna naudojamos tik antraštės ir nuorodos, kartais – nedidelė ištrauka iš teksto ar lydinti iliustracija (sumažinta). Taip veikia „Digg“, „Reddit“, „VisosNaujienos“ ir daugybė kitų agregatorių. Laikykime, kad tai tėra citavimas, kuris yra galimas ir be atskiro leidimo.

4. Bet tu pats naudoji kitų nuotraukas neatsiklausęs (pvz., anksčiau „Blogoramose“)!

Taip, tačiau… Kitų autorių iš Lietuvos nuotraukas naudojau tik todėl, kad kitaip yra sudėtinga skaitytoją sudominti fototinklaraščio įrašu. Savo įrašų iliustracijoms aš naudoju tik nuotraukas su „Creative Commons“ licencija, nurodydamas jų šaltinį – dažniausiai „Flickr“ albumą. Tai paprasta padaryti – Creative Commons“ svetainė turi specialią paiešką, kuri parenka tik tas nuotraukas, kurias leidžiama naudoti pagal pasirinktą licenciją (komercinės/nekomercinės, originalai ar remiksai).

5. O aš gi nieko iš to neuždirbu!

Ne apie pinigus čia kalbame. Apie autorystę. Nors nemažai tinklaraščių autorių džiaugtųsi, galėdami uždirbti šį tą iš savo rašinių, jiems ne tai yra svarbiausia. Antraip išvis neturėtumėme tų tinklaraščių. Jiems svarbu parašyti savo mintis, pradėti diskusiją su savo skaitytojais, rasti problemų sprendimą savo bendruomenėje. Žodis „savo“ yra labai svarbus. Jei turinys iškeliauja svetur ir yra neatsekamas iki šaltinio, jo kūrėjas praranda kontaktą su skaitytoju – ko gero svarbiausią atpildą už savo darbą.

6. Na, jei viskas taip jau saugoma, tai nebus ateityje nei naudingų agregatorių, nei kitų įdomių projektų…

Nebūtinai. Iš tikrųjų, nepaisant to, kad daugelio tinklaraščių poraštėje yra „copyright“ ženkleliai, jų autoriai yra atviri naujoms idėjoms ir naujiems įdomiems būdams skleisti turinį. Tai tikrai galima padaryti korektiškai. Štai trumpa

ATMINTINĖ AGREGATORIŲ KŪRĖJAMS

  • Nedubliuokite žiniatinklio turinio. Visiškai pakanka to, kad tekstas, nuotrauka, garso ar vaizdo failas yra įdėtas vienoje vietoje. Jums pakanka pasinaudoti nuoroda į originalą, jo antrašte, na, ir gal citata, jei manote, kad ji padės jūsų agregatoriaus skaitytojui. Išimtys gali būti taikomos archyvams („Internet Archive“, „Google Cache“).
  • Neatimkite iš autorių jų skaitytojo. Pageidautina, kad agregatoriaus naudojami socialiniai įrankiai (balsavimas, komentarai ir pan.) papildytų, o ne konkuruotų su originalo svetaine. Jei kitaip neišeina (komentarus leidžia „Digg“, „Reddit“, „Hacker News“ ir kiti), bent jau įdėkite citavimo nuorodą (trackback) į originalą, kad jo autorius žinotų, kur dar gali rasti atsiliepimų apie savo kūrinį.
  • Neindeksuokite svetimo turinio kaip savo. Net tais atvejais, kai gaunate sutikimą naudoti visą tekstą, suformuluokite taisykles paieškos sistemoms faile robots.txt taip, kad kitų darbas paieškos rezultatuose nebūtų rodomas kaip jūsų agregatoriaus turinys. Agregatorius yra ne turinio projektas, o paslauga.
  • Remkitės bendruomene. Aš jau pamečiau skaičių gudruolių, kurie kadaise sumanė tiesiog siurbti svetimų tinklaraščių RSS ir pakišinėti jų turinį skaitytojui kaip savo. Anksčiau ar vėliau visi jie miršta, nes neturi jokio palaikymo tarp tinklaraščių autorių. Tie, kurie turi – gyvuoja ir auga. Prie blogeriai.net nuolat prisijungia nauji tinklaraščiai, nes jų autoriai mato didesnės sklaidos naudą. Jei jums kyla klausimų „ar taip tinka?“, „ar niekas neprieštaraus?“, klauskite pačių autorių. Dauguma mielai atsakys ir gal net pasiūlys įdomių idėjų, kaip projektą patobulinti.

Agregatoriai yra geras dalykas. Sakyčiau, kad jų turime per mažai. Bet jie turi veikti taip, kad visi besinaudojantys – skaitytojai, autoriai, agregatoriaus kūrėjai – turėtų naudos ir nė vienas iš jų nebūtų nuskriaustas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama