Elektronika.lt
 2024 m. spalio 2 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 2 d. 14:51
Robotizuotas sandėliavimas jau pritaikytas ir šaldytiems produktams: didins maisto prekių logistikos efektyvumą
Spalio 2 d. 11:34
Išaugo savininkų pasitenkinimas savo automobiliais – kas lėmė pokyčius?
Spalio 2 d. 08:50
„Garmin“ pristato naujuosius „Fusion Apollo“ jūrinius garsiakalbius ir žemųjų dažnių garso kolonėles
Spalio 1 d. 20:27
Naujasis „Toyota Camry Hybrid 230“ – jau Lietuvoje
Spalio 1 d. 17:30
„Samsung“ pristatė „Galaxy Tab S10 Ultra“ ir „Tab S10+“ modelius
Spalio 1 d. 14:48
Kai šviesolaidis tampa ginklu: Ukrainos padangėje – nematyto tipo dronai
Spalio 1 d. 11:17
Lietuvių sukurta autonominė dronų stotis leidžia valdyti bepiločius iš bet kurio pasaulio taško
Spalio 1 d. 08:25
Gavote žinutę iš banko? 3 patarimai, kaip patikrinti, ar tai ne sukčiai
Rugsėjo 30 d. 20:13
Paprastos gudrybės, kurios leis tausoti įrenginio bateriją
Rugsėjo 30 d. 17:11
Fizikas prof. G. Valušis apie Vilniuje vyksiančią žymią optoelektronikos ir terahercų mokslo konferenciją: „Žmonės moksle jau kalba apie 6G ir 7G ryšį“
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Vartotojų galimybes rinktis ir taupyti išplečia informacinių sistemų suderinamumas

Publikuota: 2009-11-19 07:03
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Microsoft Lietuva

Praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi tarptautinės korporacijos „Microsoft“ technologijų vadovas Centrinei ir Rytų Europai Wilfriedas Grommenas. Susitikdamas su valstybinio sektoriaus ir verslo atstovais jis didžiausią dėmesį skyrė efektyvesniam IT panaudojimui ekonominio sunkmečio sąlygomis ir informacinių sistemų suderinamumui.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Praėjusią savaitę Lietuvoje lankėsi tarptautinės korporacijos „Microsoft“ technologijų vadovas Centrinei ir Rytų Europai Wilfriedas Grommenas. Susitikdamas su valstybinio sektoriaus ir verslo atstovais jis didžiausią dėmesį skyrė efektyvesniam IT panaudojimui ekonominio sunkmečio sąlygomis ir informacinių sistemų suderinamumui (angl. interoperability).

Šiomis dienomis viešoje erdvėje aktyviai svarstomos įvairiausios galimybės efektyviau organizuoti valstybės valdymą ir taupyti mokesčių mokėtojų lėšas. Pateikiama įvairių pasiūlymų, susijusių su efektyvesniu informacijų sistemų panaudojimu valstybės institucijose. Vieni rekomenduoja diegti tik pigiausiai kainuojančius IT sprendimus, kiti ragina naudotis tik atvirojo kodo programomis. Apibendrindamas šią situaciją, Wilfriedas Grommenas pasidalino įžvalgomis, apie ką vertėtų pamąstyti siekiant didžiausio efektyvumo.

Taupymo laikotarpiu sėkmę nulems profesionalus IT valdymas

„Kaip ir kitos pasaulio šalys Lietuvos valstybė šiuo metu sprendžia panašias problemas: ieško būdų mažinti veiklos išlaidas ir tuo pačiu gerinti gyventojų aptarnavimo kokybę“, – sakė W.Grommenas. Pasak jo, artimiausiais metais skirtingų organizacijų efektyvumą smarkiai įtakos tai, ar profesionaliai valdomos informacinės technologijos. Remdamasis pasaulinės IT rinkos tyrimų kompanijos „Gartner“ duomenimis, W. Grommenas pabrėžė, kad informacinės technologijos taps vienu iš trijų svarbiausių veiksnių, nulemsiančių sėkmingus arba nesėkmingus veiklos rezultatus. Pasak jo, neretai pastebimas požiūris į IT tik kaip į išlaidų eilutę įmonės balanse, yra pasenęs. Jį keičia pragmatiškas IT galimybių suvokimas ir išnaudojimas. „Organizacijos turi labai išsamiai išanalizuoti, kaip jos gali panaudoti IT savo tikslų pasiekimui, ir priimti gerai apskaičiuotus sprendimus“, – teigė W. Grommenas.

Esmė – ne programinės įrangos tipas, o sistemų suderinamumas

Komentuodamas svarstymus apie tai, kad valstybės institucijos turėtų naudotis tik atvirojo kodo programomis, W. Grommenas paragino gerai įvertinti visus susijusius aspektus – augantį gyventojų poreikį elektroninėms paslaugoms, techninę ir programinę įrangą bei jų priežiūros kaštus. Pasak specialisto, programinės įrangos licencijų kaina dažniausiai siekia 5–10 proc. visų eksploatacijos kaštų, kurių didžiąją dalį sudaro techninės įrangos, administravimo ir eksploatacijos, taip pat ja besinaudojančių vartotojų aptarnavimo išlaidos. „Pereinant prie atvirojo kodo programų, tikimasi sutaupyti, tačiau dažnu atveju bendri IT priežiūros kaštai net išauga“, – teigė W. Grommenas. Dažniausiai problemos kyla būtent dėl skirtingų sistemų tarpusavio nesuderinamumo - tai priverčia skirti papildomas lėšas naujiems techniniams ir programiniams sprendimas, sukelia nepatogumus naudojantis ir prižiūrint sistemas. „Ne programinės įrangos tipai, o jų tarpusavio suderinamumas yra esminis klausimas, į kurį reikia atsakyti prieš priimant sprendimus“, – įsitikinęs Wilfriedas Grommenas.

Sistemų ir programų suderinamumas leidžia rinktis ekonomiškai pagrįstus sprendimus

Renkantis geriausiai poreikius atitinkančius IT produktus valstybės sektoriuje, versle ar privačiame gyvenime sistemų ir programų suderinamumas įgauna didžiulę praktinę reikšmę. „Pasaulyje egzistuoja įvairiausių informacinių sistemų ir programinės įrangos, tiek licencijuojamos, tiek atvirojo kodo, – sakė W.Grommenas. – Būtent jų įvairovė ir sveika konkurencija leidžia pasirinkti labiausiai tinkančius sprendimus“. Svarbiausia, anot specialisto, užtikrinti sklandų keitimąsi duomenimis tarp skirtingų sistemų. „Valstybę sudaro šimtai skirtingų institucijų, kuriose naudojami milijonai dokumentų ir duomenų pačiais įvairiausiais formatais, – atkreipė dėmesį technologijų ekspertas. – Todėl privalu garantuoti, kad gyventojams prireikus, turimi duomenys būtų lengvai panaudojami ir prieinami. Šias galimybes užtikrina būtent interoperabilumas, informacinių sistemų gebėjimas sklandžiai keistis duomenimis tarpusavyje“.

„Microsoft“ technologijų vadovas Centrinei ir Rytų Europai  Wilfried‘as Grommen‘as
„Microsoft“ technologijų vadovas Centrinei ir Rytų Europai Wilfried‘as Grommen‘as

Naudodamos tarpusavyje suderintus IT sprendimus valstybės institucijos gali teikti gyventojams paslaugas patogiausiu būdu ir mažiausiais kaštais. Versle naudojamų sistemų suderinamumas leidžia sklandžiai naudoti duomenis skirtingose aplinkose ir programose, sėkmingai bendradarbiauti su partneriais ir klientais, taip pat valdžios institucijomis. Gyventojams, vis aktyviau naudojantiems kompiuterį darbui, pramogai ir asmeninių reikalų tvarkymui, suderinamumas sukuria galimybes patogiai gauti ir naudoti viešą informaciją, keistis duomenimis su valstybės institucijomis ar kitais vartotojais, nepriklausomai nuo naudojamų operacinių sistemų ir programų.

W. Grommenas pabrėžia itin svarbų ekonominį suderinamumo efektą. Suderinamumas suteikia vartotojams galimybes rinktis IT produktus pagal poreikius ir galimybes, taip pat garantijas, kad nereikės papildomai mokėti už skirtingų sistemų tarpusavio suderinimą. „Tačiau ne mažesnį ekonominį efektą gali duoti ir vartotojų mokėjimas maksimaliai išnaudoti programinės įrangos funkcionalumus, – teigė „Microsoft“ technologijų vadovas. – Reikia tik profesionaliai sukomplektuoti programų paketus, būtinus vienam ar kitam darbui atlikti.“

Kompiuterio ir interneto sprendimų susiliejimas skatina stiprinti suderinamumą

Kitas labai svarbus suderinamumo aspektas – saugaus ir sklandaus valstybės institucijų darbo užtikrinimas. Skirtingai nuo valstybės ilgalaikių strategijų ir veiklos programų, planuojamų 10–15 metų laikotarpiui, IT pasaulyje pokyčiai vyksta itin sparčiai. Kasdien susitinkame su naujais įtaisais, jų pritaikymo galimybėmis ir vis didėjančiais pajėgumais. Išmanieji telefonai, personaliniai muzikos ir vaizdo grotuvai, skaitmeninės kameros, eksponentiškai didėjanti interneto skvarba, plačiajuosčio interneto ir „Wi-Fi“ plitimas, SMS ir žinučių tikralaikio pokalbio programomis populiarumas, aktyvus naudojimasis socialiniais tinklais akivaizdžiai demonstruoja programinės įrangos ir interneto paslaugų susiliejimą, naują kompiuterių vaidmenį darbe ir asmeniniame gyvenime. Todėl, pasak W. Grommeno, kritiškai svarbu užtikrinti galimybę saugoti, naudoti ir dalintis informacija nepriklausomai nuo naudojamos įrangos ir programų.

Atsižvelgiant į tai, kad technologijų keitimosi greitis dažniausiai lenkia bendrai sukurtų taisyklių diegimo tempus, sklandų valstybės institucijų darbą gali užtikrinti tik atviro pasirinkimo galimybės ir naudojimasis suderintais IT sprendimais.

„Microsoft“ strategija – produktų atvirumas

Siekdama kuo geriau atitikti vartotojų lūkesčius ir atsižvelgdama į jų pageidavimus, korporacija „Microsoft“ suderinamumo siekia veikdama keturiose srityse – kuriant produktus, bendradarbiaujant su programinės ir techninės įrangos gamintojais, dalyvaujant standartų parengime ir plečiant kitų produktų kūrėjų galimybes. „Itin daug dėmesio suderinamumui skiriame plačiai naudojamuose produktuose, todėl aktyviai bendradarbiaujame su Atvirojo Kodo bendruomenėmis, – teigė W. Grommenas. – Tikime, kad pridėtinę vertę vartotojams sukuria būtent galimybė naudoti atvirojo kodo ir „Microsoft“ programų kombinaciją.“ W. Grommeno teigimu, šiuo metu veikia apie 80.000 atvirojo kodo projektų, kurie grįsti „Windows“ sprendimais arba kitomis „Microsoft“ sukurtomis platformomis.

Kaip sakė technologijų specialistas, siekiant didinti suderinamumą, taip pat aktyviai dirbama ir su dešimtimis gerai žinomų technologinių kompanijų – „EMC“, „IBM“, „Novell“, „Oracle“, „SAP“, „Sun“ ir daugeliu kitų. „Microsoft“ aktyviai veikia Suderinamumo kūrėjų aljanse (angl. IVA – Interoperability Vendor Alliance), jungiančiame daugiau nei 50 techninės ir programinės įrangos gamintojų.

Standartų rengimas didina vartotojų pasirinkimą

Pasak W. Grommeno, suderinamumo proceso esmę sudaro standartai. Kasmet „Microsoft“ aktyviai bendradarbiauja su daugiau nei 150 standartizavimo organizacijų. „Microsoft“ produktai palaiko ilgą standartų sąrašą; aktyviai dirbama su kitais rinkos žaidėjais, specifikuojant naujus standartus, galinčius išspręsti dideles suderinamumo problemas, su kuriomis susiduria klientai. „Mūsų darbas su IBM arba EMC ties naujais standartais (CMIS) kuria suderinamumą tarp valdymo sistemų“, – pateikė pavyzdį technologijų specialistas. „Nepaisant išskirtinės standartų svarbos, būtų mažiausiai naivu pasikliauti vien jų egzistavimu. Mes manome, kad klientas laimi būtent tada, kai vyksta konkurencija dėl jam teikiamos didžiausios pridėtinės vertės – remdamiesi šiomis nuostatomis geriausiai galime paaiškinti savo verslo modelį“, – sakė W. Grommenas.

Technologijų specialistas pažymėjo, kad dalindamasi savo intelektine nuosavybe ir suteikdama galimybę ją pasinaudoti, „Microsoft“ pastaraisiais metais tapo žymiai atviresne. Kuriant naujus sprendimus glaudžiai bendradarbiaujama su kitais gamintojais, kurie lygiagrečiai gali rengti su „Microsoft“ sprendimais suderintus produktus. „Mūsų techninio licencijavimo programa, suderinamumo laboratorijos, bendruomenių pagalbos forumai ir daugiau nei 50 tūkstančių puslapių techninės dokumentacijos paskelbimas suteikia kitiems IT rinkos dalyviams galimybę kurti suderintus produktus, kurie papildo, o kartais ir konkuruoja su „Microsoft“ sprendimais. Klientams tai sukuria daugiau galimybių rinktis inovatyvius sprendimus ir netgi gauti papildomos pridėtinės vertės iš jau naudojamų „Microsoft“ produktų“, – sakė Wilfriedas Grommenas.

Apie Wilfriedą Grommeną

Prie „Microsoft“ 2001 metais prisijungęs Wilfriedas Grommenas darbą kompanijoje pradėjo kaip .NET platformos ir programų kūrėjams skirtų priemonių skyriaus vadovas Europai, Azijai ir Artimųjų Rytų regionui. Jis vadovavo diegiant ir populiarinant .NET platformą programų ir sistemų kūrėjų tarpe, konsultavo su ja pradedančias dirbti bendroves. Tris metus W. Grommenas dirbo „Microsoft“ prezidento Europai, Azijai ir Artimiesiems Rytams biure, kuriame buvo atsakingas už socialinių kompanijos iniciatyvų įgyvendinimą.

Prieš prisijungdamas prie „Microsoft“ kolektyvo, W. Grommenas dirbo informacinių technologijų bendrovėse IBM, „Motorola“ kuriose buvo atsakingas už technologijų kompetencijos plėtojimą, produktų marketingą. Jis buvo ir nepriklausomu Europos Sąjungos plėtojamų RACE ir ACTS tyrimų programų auditoriumi.


Microsoft



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama