Elektronika.lt
 2024 m. spalio 1 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 1 d. 11:17
Lietuvių sukurta autonominė dronų stotis leidžia valdyti bepiločius iš bet kurio pasaulio taško
Spalio 1 d. 08:25
Gavote žinutę iš banko? 3 patarimai, kaip patikrinti, ar tai ne sukčiai
Rugsėjo 30 d. 20:13
Paprastos gudrybės, kurios leis tausoti įrenginio bateriją
Rugsėjo 30 d. 17:11
Fizikas prof. G. Valušis apie Vilniuje vyksiančią žymią optoelektronikos ir terahercų mokslo konferenciją: „Žmonės moksle jau kalba apie 6G ir 7G ryšį“
Rugsėjo 30 d. 14:35
„Porsche Design“ ir „AGON by AOC“ pristato naują bendrą projektą: naujasis žaidimų monitories sukurtas tobulam vaizdui ir pergalėms
Rugsėjo 30 d. 11:51
Lietuvių tyrimas apie švytinčias daleles – prestižiniame fizikos žurnale „Nanophotonics“
Rugsėjo 30 d. 08:37
Keli mažiau žinomi „iOS“ „Mail“ patogumai
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Virtualizacijos sprendimai sunkmečiui

Publikuota: 2009-05-14 07:06
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: Baltic Data Center, UAB

IT pramonė pasižymi tuo, kad tobulėjant technologijoms, ji gali pasiūlyti daugiau už tą pačią kainą. Tačiau užklupus sunkmečiui klientai dažniausiai pageidauja gauti tiek pat tik už mažesnę kainą. Čia iškyla žodis virtualizacija. Neabejojame, kad apie virtualizaciją, virtualumą teko girdėti ne kartą. Pastaruoju metu savo gyvenime su tuo susiduriame vis dažniau.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

IT pramonė pasižymi tuo, kad tobulėjant technologijoms, ji gali pasiūlyti daugiau už tą pačią kainą. Tačiau užklupus sunkmečiui klientai dažniausiai pageidauja gauti tiek pat tik už mažesnę kainą. Čia iškyla žodis virtualizacija.

Nauja sena idėja

Neabejojame, kad apie virtualizaciją, virtualumą teko girdėti ne kartą. Pastaruoju metu savo gyvenime su tuo susiduriame vis dažniau. Sutinkame ir bendraujame su draugais virtualioje interneto erdvėje, disponuojame virtualiais pinigais, egzistuoja virtualūs biurai, universitetai. Visa tai padeda efektyviau, pigiau, greičiau ir lanksčiau dirbti, bendrauti, mokytis, pramogauti.

Virtualizacija yra viena aktualiausių tendencijų IT sferoje, pastaruosius keletą metų dominanti pasaulį, o neseniai pradėjusi kelti susidomėjimą ir Baltijos šalyse.

Kita vertus, čia puikiai dera žinomas posakis: „nauja sena idėja“. Tuo metu, kai kompiuterių pasaulyje šeimininkavo IBM su savo didžiaisiais „mainframe“ kompiuteriais, virtualizacija buvo „ant bangos“.

Asmeninių kompiuterių darbo vietose dar nebuvo, todėl vartotojai naudojosi savotiška virtualia darbo vieta – terminalais prisijungdami prie centrinio „mainframe“ kompiuterio ir naudodamiesi jiems skirtais resursais.

Analogiškai veikdavo ir tuometinės serverių programos – joms irgi būdavo skiriami centrinio kompiuterio resursai, šiandien pasakytume, virtualus serveris.

Pasaulį užkariavę gerokai atpigę asmeniniai kompiuteriai ir serveriai decentralizavo IT infrastruktūrą. Atskiroms programoms perkami atskiri serveriai, kompiuteriai tapo savarankiški su savo programine įranga.

Tačiau didėjant IT resursų poreikiui, plėtojantis technologijoms serverių kiekis įmonių duomenų centruose ėmė smarkiai augti ir augimo tempas ne mažėja, o didėja.

Tai sukūrė problemų. Kuo daugiau serverių – tuo daugiau elektros energijos jiems reikia maitinti, aušinti. Taip serverių priežiūra tampa sudėtinga ir brangi.

Apgauna programinę įrangą

Istorija eina spirale – šiandien vėl kalbama apie IT ūkio centralizavimą ir virtualizaciją, kuri padeda spręsti anksčiau minėtas problemas.

Virtualizacija įmonių infrastruktūroje bene pirmiausia atėjo į duomenų saugyklas. Naudoti dedikuotus atskiriems serveriams diskų masyvus – neefektyvu. Todėl buvo imtasi juos jungti į bendrus virtualius masyvus ir dalinti pagal poreikį.

Dabar bene daugiausia dėmesio skiriama serverių virtualizacijai. Kurdamos savo IT infrastruktūrą įmonės dažnai susidurdavo ir iki šiol susiduria su prisirišimo prie vieno gamintojo ar net vieno modelio problema. Pavyzdžiui, yra programų, kurios veikia tik su tam tikra įranga.

Jeigu tokios įrangos plėtojimas sustabdomas, po kurio laiko įmonės IT departamentui pradeda „skaudėti galvą“ dėl programos migracijos į kitą techninę platformą.

Virtualizacijos programinė įranga įsiterpia tarp operacinės sistemos ir techninės įrangos, sukurdama programinei įrangai savotišką iliuziją, kad ji ir toliau veikia senoje techninėje platformoje. Kitaip tariant, techninė platforma tampa virtuali. Tai leidžia laisvai rinktis skirtingus techninės įrangos gamintojus, juos integruoti į vieną platformą. Taip pat galima atsikratyti pasenusia įranga, kuri veikia neefektyviai ir dažnai genda; kaip žinia, serverių gyvavimo vidutiniškai trunka 3–4 metus.

Duomenų centrų perspektyvos Lietuvoje

Efektyviau panaudoja resursus

Virtualizacija šiandien visur dažnai linksniuojama dėl kitų priežasčių: galimybės sutaupyti, efektyviau ir dinamiškiau išnaudoti serverių resursus. Tai viena pagrindinių priemonių padedančių efektyviai veikti duomenų centrams ir suteikti papildomus išteklius, staigiai padidėjus paklausai.

Įsivaizduokime, kad IT sistemų darbą užtikrina keletas atskirų serverių. Vienas skirtas elektroniniam paštui ir bendradarbiavimo programoms, kitas – interneto svetainei talpinti, trečias – finansų apskaitai, ryšių su klientais valdymo sistemai ir taip toliau.

Atskiri serveriai naudojami dėl patikimumo – kad įstrigus el. pašto serverio programai, nesustotų veikti ir kitos IT sistemos. Kiekvienas iš šių serverių paprastai veikia toli gražu ne visu pajėgumu. Vadinasi, didelė dalis resursų yra tiesiog paleidžiami į orą.

Kaip rodo pasaulinės tyrimų kompanijos „Forrester“ atlikti tyrimai, vidutiniškai yra panaudojami tik 25 proc. vieno serverio pajėgumo.

Naudojant virtualizaciją, viename serveryje galima paleisti kelis ar net keliasdešimt atskirų virtualių serverių su savo operacine sistema ir dedikuota paskirtimi. Jie visi sugebės panaudoti didesnę dalį serverio galimybių. Praktiniai rezultatai rodo, kad pasinaudojus virtualizacijos sprendimais, panaudojama apie 80–90 proc. vieno serverio resursų.

Taip pat galima jungti serverius į vieną telkinį ir iš jo „semti“ resursus pagal poreikį – programa gali veikti keliuose serveriuose tuo pat metu, tačiau jai „atrodys“, kad ji veikia atskirame, būtent jai dedikuotame serveryje. Tokiai programai įstrigus, nustos veikti tik šis konkretus virtualus serveris, bet nebus paveikti kiti, „greta“ veikiantys. Juolab, virtualizacijos įrankiai gali automatiškai paleisti iš naujo įstrigusį virtualų serverį.

Virtualius serverius galima daug greičiau paleisti naudojant standartizuotus įdiegimo paketus, juos paprasčiau perkelti į kitą techninę platformą.

Efektyviau išnaudojant turimus resursus, reikės rečiau atnaujinti techninę įrangą, sumažėja elektros, priežiūros sąnaudos, nes nereikalingus serverius galima išjungti ir „padėti į spintą“, kol jų prireiks. Duomenų centro paslaugas teikiančioms bendrovėms atsiranda daugiau laisvų resursų, kuriuos galima išnuomoti klientams mažesnėmis kainomis, nes jų sąnaudos irgi mažėja.

Pavyzdžiui, Boudoino (Bowdoin) koledžas (JAV), virtualizavęs dalį savo infrastruktūros, per 2,5 metų gerokai sumažino savo poreikį pirkti naujus – 46 serverių pakako atlikti užduotims, kurioms būtų prireikę 100 atskirų, dedikuotų serverių. Išlaidos IT per tą laiką sumažėjo nuo 8 iki 6 proc. bendrame koledžo biudžete.

Minesotoje (JAV) veikianti „City & County Credit Union“ pakeitė 50 fizinių serverių dešimčia naujų „blade“ serverių, kuriuose, panaudoję virtualizacijos programinę įrangą, paleido 65 virtualius serverius. Planuojama, kad padengus išlaidas techninės įrangos pakeitimams, ateityje bus sutaupyta 60–100 tūkst. JAV dolerių, o priežiūros sąnaudos per mėnesį sumažės 5000 dolerių. Be to, pakeitimai iškart sumažino duomenų centro suvartojamos elektros energijos kiekį.

Virtualūs kompiuteriai

Pastaruoju metu aktyviau pradedama naudoti ir darbo vietų virtualizacija. Asmeninis kompiuteris su savo programine įranga, duomenimis tarsi persikelia į duomenų centrą ir tampa virtualūs.

Tuo tarpu vartotojui atrodo, kad jis dirba su savo kompiuteriu, savo operacine sistema, interneto naršykle, kitomis darbui reikalingomis programomis, nors jos visos veikia duomenų centre. O savo asmeninę darbo vietą darbuotojas gali pasiekti prisijungęs prie sistemos iš bet kurios vietos.

Taigi, virtualizacija, vaizdžiai šnekant, yra iliuzijos kūrimas.

Virtualizavus kompiuterinę darbo vietą, padidėja duomenų saugumas, nes visa informacija yra laikoma pagrindiniame duomenų centre. Taip pat paprasčiau ir gerokai pigiau yra prižiūrėti tokį IT ūkį – užuot, IT priežiūros specialistams vykus į vietą, stringant programinei įrangai ar prireikus atnaujinti kompiuterius, visas virtualizuotas ūkis yra laikomas vienoje vietoje ir administruojamas centralizuotai.

Specialiai tokiai infrastruktūrai yra gaminamos terminalinės darbo stotys, kurios yra gerokai patikimesnės nei įprasti kompiuteriai, nes jose nėra besisukančių dalių – tai sumažina įrangos gedimų riziką, jos taupiau vartoja elektros energiją.


Baltic Data Center



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama