Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
Rugsėjo 29 d. 09:28
„Xiaomi“ pristatė naujus išmaniųjų telefonų flagmanus – dirbtinio intelekto funkcijos, naktinė fotografija ir produktyvumas
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Kosmoso kompiuteris

Publikuota: 2008-10-21 07:06
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Saulius Minkevičius
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Kompiuteris, įsigytas įprastoje parduotuvėje, vargu ar tiks kosminiam skrydžiui. Visatoje apsauga nuo klaidų yra gerokai svarbesnė nei skaičiuojamoji galia ar daugialypės terpės funkcijos. Šią vasarą pasaulio laikraščiai pranešė apie kompiuterių darbo sutrikimus Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), net buvo svarstoma galimybė evakuoti TKS. Minėti kompiuteriai – tai DMS-R sistemos, sumontuotos TKS Rusijos tarnybiniame modulyje „Žvaigždė“.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kompiuteris, įsigytas įprastoje parduotuvėje, vargu ar tiks kosminiam skrydžiui. Visatoje apsauga nuo klaidų yra gerokai svarbesnė nei skaičiuojamoji galia ar daugialypės terpės funkcijos.

Šią vasarą pasaulio laikraščiai pranešė apie kompiuterių darbo sutrikimus Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), net buvo svarstoma galimybė evakuoti TKS. Minėti kompiuteriai – tai DMS-R (Data Management System – Russia) sistemos, sumontuotos TKS Rusijos tarnybiniame modulyje Žvaigždė. DMS-R reguliuoja duomenų srautus, rūpinasi skrydžio aukščio stabilizacija (TKS kiekvieną dieną nusileidžia 350 metrų), vandens ir oro tiekimu. Bremeno kompanijos „EADS Astrium“ atstovų manymu, toks kompiuterių sutrikimas nėra labai baisus. Būtent ši kompanija devintojo dešimtmečio pabaigoje sukūrė ir sumontavo kosminius kompiuterius.

Kosminiu laivu Space Shuttle atvykę amerikiečių astronautai stotyje montavo naują saulės bateriją. Dėl apmaudaus atsitiktinumo buvo atjungti ir avariniai maitinimo šaltiniai. Iki tol visos sistemos be klaidų veikė nuo 2000 metų liepos mėnesio. Per septynerius metus kosminiai kompiuteriai tik kartą buvo iš naujo įkrauti.

Spinduliavimas gali pažeisti kompiuterį

Reikalavimai kosminiams asmeniniams kompiuteriams (AK) yra daug griežtesni nei AK, veikiantiems Žemėje. Jau kosminiam laivui kylant AK turi ištverti milžinišką pagreitį, perkrovas. Kompiuteriai turi išlaikyti temperatūros svyravimus nuo –20 ˚C iki + 60˚C, patikimai veikti vakuume ir gerai išlaikyti kosminį spinduliavimą. Žemės atmosfera sugeria didelę aukštos energijos dalelių, kurias spinduliuoja Saulė, dalį, o kosmose AK bombarduojamas protonais, neutronais, jonais ir elektronais.

Elektronika ypač jautri dviejų rūšių pažeidimams, kuriuos sukelia kosminis spinduliavimas. Pirmiausia tai vadinamasis tiristorinis efektas, atsirandantis protonams arba jonams suardžius lustą. Dažniausiai toks pažeidimas nustatomas iškart. Kito sutrikimo efektas aptinkamas ne iš karto – aukštos energijos dalelės (pavyzdžiui, protonai) patenka į atmintinės modulį ir jo nesuardydami pakeičia modulio turinį. Prieš dešimt metų dėl tokio pažeidimo prancūzų raketa nešėja Arianna 5, praėjus šiek tiek laiko po starto, nukrypo nuo trajektorijos ir ją teko susprogdinti.

Tarptautinė kosminė stotis (TKS)

Po šio įvykio visiems tapo aišku, kad įprastas AK kosmosui netinka. Vokiečių kompanija „EADS Astrium“ TKS Rusijos moduliui sukūrė ypatingą kompiuterinę sistemą DMS-R, ypač atsparią klaidoms. Sistemos pagrindu tapo FCR (Fault Containment Regions) moduliai. Jie yra maždaug batų dėžutės dydžio (295 x 160 x 250 mm), įrengti patvariame metaliniame korpuse. Kiekvienos dėžutės viduje yra trys plokštelės: Application Layer Board, kurioje yra kompiuteris ir jo kaupikliai; Fault Management Layer, kurioje yra elektroninė klaidų atpažinimo ir korekcijos sistema; Avionics Interface, kurios paskirtis – visų rūšių duomenų keitimasis su išoriniu pasauliu. Sistema labai ekonomiška – jai reikia tik 40 vatų galios, tuo tarpu vienam šiuolaikiniam procesoriui „Core 2 Duo“ – iki 65 vatų.

Siekiant apsisaugoti nuo sisteminių klaidų, keletas identiškų FCR modulių buvo sujungti į vieną FTC (Fault Tolerant Computer) sistemą.

Bizantijos algoritmas: balsų dauguma

Kompiuteriai, dirbantys TKS, veikia bizantiškojo prijungimo būdu – keturi identiški kompiuteriai (FCR) atlieka tuos pačius skaičiavimo veiksmus bei dešimt kartų per sekundę lygina gautus rezultatus. Kompiuteriuose taikomas vadinamasis bizantiškasis algoritmas. Pagal legendą jį pirmasis pritaikė Bizantijos karo vadas, planavęs užpulti priešo tvirtovę vienu metu keturiomis armijomis. Jei priešams būtų pavykę suimti pasiuntinius ir pakeisti įsakymą, kiekvienam generolui būtų tekę persiųsti savo pranešimą trims likusiems – tokiu būdu jie būtų galėję įsitikinti gauto įsakymo tikrumu.

Analogiškas principas taikomas kompiuterių sistemose, pasižyminčiose didesniu atsparumu klaidoms. Tarpusavyje sujungti FCR praneša vieni kitiems skaičiavimų rezultatus. Sistema iš keturių AK gali atpažinti ir ištaisyti dvi bet kurias klaidas, nestabdydama visos sistemos darbo. Jei dvi vienodos klaidos užfiksuojamos viename kompiuteryje, jis pašalinamas iš tolesnio skaičiavimų proceso.

Galingumas – 486 mikroprocesoriaus lygyje

Kaip centrinis skaičiavimo įtaisas yra naudojamas su SPARC sistema suderinamas 32 bitų mikroprocesorius ERC-32, kurio taktinis dažnis – 14 MHz. Procesorius įvykdo 2,5 milijonų slankiojo kablelio operacijų per sekundę (taigi jo našumas – tarp 386 ir 486 mikroprocesoriaus). Tačiau nereikėtų pamiršti, kad FCR vietoj ištekliams imlios Windows veikia taikomosios programos, specialiai sukurtos kosminiams kompiuteriams. Bet pagrindinė šio mikroprocesoriaus ypatybė – atsparumas spinduliavimui. Tai užtikrina jo architektūra. Operatyvioji atmintinė (taip pat atspari aukštos energijos dalelių poveikiui) yra aštuonių megabaitų talpos, o taikomosios programos yra atskirame keturių megabaitų modulyje EEPROM. Atmintinėje realizuotas pirmasis klaidų atpažinimo ir korekcijos lygis, pritaikyta EDAC (Error Detection And Correction) strategija.

Už apsaugos nuo klaidų antrąjį lygį „atsakinga“ Fault Management Layer. Šioje sistemoje realizuotas bizantiškasis algoritmas. Projektuojant Žvaigždės modulį, paaiškėjo, kad, norint užtikrinti patikimą darbą, užtenka taikyti ,,lengvesnę“ klaidų korekcijos schemą. Todėl galutiniame kosminės sistemos variante naudojami tik trys moduliai.


Kompiuterija



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama