Elektronika.lt
 2024 m. spalio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 19 d. 16:32
Iki šiol nereguliuotas dirbtinis intelektas versle: kokie pokyčiai laukia?
Spalio 19 d. 13:10
Ekspertės pataria rinktis atsakingai: buitinė technika, kuri padeda taupyti
Spalio 19 d. 10:02
Atsargiai – šis tekstas sugeneruotas „ChatGPT“, arba Kada dirbtinio intelekto naudojimą reikėtų riboti?
Spalio 18 d. 20:26
Ar jūsų robotą dulkių siurblį apsėdo demonas? Ne, tai tik programišiai
Spalio 18 d. 17:43
Dirbtinis intelektas finansų sektoriuje: nauji reguliaciniai reikalavimai, iššūkiai ir galimybės
Spalio 18 d. 14:21
Kibernetinio saugumo ekspertas pateikė 4 priemones, kurios padės apsisaugoti nuo atakų
Spalio 18 d. 11:31
Technologijų įtaka švietimo srityje: super mokinys ir super edukatorius – kas tai?
Spalio 18 d. 08:16
Paruoškite savo telefoną naujajai „Android“ operacinės sistemos versijai
Spalio 17 d. 20:35
Naujas proveržis įspūdingos galios mėgėjams: „Loncin“ įsitvirtina Lietuvos keturračių rinkoje
Spalio 17 d. 17:50
Kaip mūsų namai atrodys ateityje: gyvensime išmaniau, ekologiškiau ir taupiau
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Kas nauja „Windows Vista SP1“ (ir „Windows XP SP3“)?

Publikuota: 2008-04-22 07:02
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Rimas Abromavičius
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Kaip ir buvo žadėta, praėjus metams po „Windows Vista“ sistemos pasirodymo, „Microsoft“ pristato pirmąjį pataisų rinkinį „Service Pack 1“. Pasirodo ir trečiasis pataisų rinkinys pagrindinei „Vista“ OS konkurentei – „Windows XP“. Didžiausia SP1 naujovė – „Hotpatching“. Nuo šiol „Vista“ gebės atnaujinti veikiančius sistemos komponentus neperkraunant kompiuterio.

 Rodyti komentarus (6)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kaip ir buvo žadėta, praėjus metams po „Windows Vista“ sistemos pasirodymo, „Microsoft“ pristato pirmąjį pataisų rinkinį „Service Pack 1“. Pasirodo ir trečiasis pataisų rinkinys pagrindinei „Vista“ OS konkurentei – „Windows XP“.

Didžiausia SP1 naujovė – „Hotpatching“. Nuo šiol „Vista“ gebės atnaujinti veikiančius sistemos komponentus neperkraunant kompiuterio. Turbūt visi „Windows“ vartotojai yra matę dialogo langą, prašantį perkrauti kompiuterį „Windows Update“ tarnybai automatiškai įdiegus pataisas. Neatšaukus procedūros, po 10 minučių sistema automatiškai persikrauna. „Windows Vista“ sistemoje tai nutinka rečiau, tačiau vis tiek erzina vartotojus. „Microsoft“ žada, jog įdiegus SP1 priverstinių kompiuterio perkrovų beveik nebus.

Kas nauja Windows Vista SP1 (ir Windows XP SP3)?

Kiti pokyčiai pastebimi mažiau, ypač jei „Windows Update“ tarnyba pavyzdingai diegė sistemos atnaujinimus visus metus. Tačiau naujovių yra. „Microsoft“ pateikė 17 puslapių „notable changes“ (pažymėtinų pokyčių) sąrašą. Dauguma jų gana svarbūs, tačiau liks nepastebėti. Daugiausia tai – nedaugelio vartotojų naudojamos funkcijos.

Jei turite laiko ir noro paskaityti minėtą dokumentą, jį rasite tinklalapyje. Žinome, kad nei noro, nei laiko neturite, todėl pateikiame santrauką.

  • SP1 šiek tiek paspartina „Windows Vista“ sistemą. Atrodo, kad spartos pokytis daugiausia priklauso nuo aparatinės įrangos ir jos tvarkyklių. Dalis su tvarkyklėmis susijusių pataisų jau buvo išleistos anksčiau. Didelio spartos padidėjimo tikėtis neverta.

  • SP1 turėtų išspręsti daugybę sistemos stabilumo problemų. „Windows Error Reporting“ tarnybos surinkti duomenys padėjo pašalinti trikius „Windows Calendar“, „Windows Media Player“ programose ir daugybėje tvarkyklių.

    Rinkinyje yra nemažai individualių programų suderinamumo pataisų. Minimi ir „Windows Superfetch“ algoritmų patobulinimai. Tiesa, vos įdiegus pataisų rinkinį, kompiuterio darbas gali šiek tiek sulėtėti. Po keleto ar keliolikos valandų darbo „Superfetch“ vėl įsimins dažniausiai sužadinamas programas, kitus kompiuterio naudojimo ypatumus ir bus pasirengusi paspartinti dažniausiai atliekamas operacijas.

  • Failai „Vista SP1“ sistemoje bus apdorojami sparčiau, ypač kopijuojant didelį kiekį mažos apimties. „Microsoft“ teigimu, įdiegus pataisų rinkinį, failai diskiniame kaupiklyje bus kopijuojami 25 proc. sparčiau (palyginti su „Vista“ be SP1), o kopijuojami tinkle – net 45–50 proc. sparčiau. Geresnis ir progreso juostos tikslumas – žadama mažesnė (dviejų sekundžių) paklaida.

  • Nuo šiol „Windows Vista“ paieškas kompiuteryje galės vykdyti ne tik „Microsoft“ indeksavimo tarnyba. SP1 vietoj standartinio „Microsoft“ paieškos variklio leidžia naudoti konkurentų siūlomas alternatyvas. Iki šiol pakeisti numatytąjį paieškos paslaugų teikėją buvo galima tik interneto naršyklėse ir muzikos grotuvuose.

Kas nauja Windows Vista SP1 (ir Windows XP SP3)?

Atnaujintos „Windows Vista“ sistemos gebės dirbti su naujojo tipo „exFAT“ skirsniais. Šis failų sistemos formatas ateityje gali būti pritaikytas talpiose USB atmintinėse ir atmintinių kortelėse. Dabar paplitęs FAT skirsnių tipas riboja failų dydžius iki 4 GB, o viename kataloge esančių failų skaičių – iki 65536. „ExFAT“ ir NTFS tokių apribojimų neturi. „ExFAT“ už NTFS sistemos pranašesnės tuo, kad failų lentelės aprašas diske užima gerokai mažiau vietos, o duomenų skaitymas ir rašymas mažiau apkrauna procesorių.

Nepaisant to, „ExFAT“ ateitis kol kas labai miglota. Šiuo metu nėra realaus naujos failų sistemos poreikio, o jam atsiradus pramonė greičiausiai pasirinks labiau žinomą NTFS.

  • Atnaujintai OS nereikia papildomų tvarkyklių ir programų norint naudotis moderniausio „IEEE 802.11n“ standarto bevieliu ryšiu. Patobulintos ir „Ad-hoc“ tinklo funkcijos, leidžiančios sukurti vietinį decentralizuotą bevielio ryšio tinklą tarp kelių (dažniausiai – nešiojamųjų) kompiuterių.

  • 64 bitų SP1 sistemos nuo šiol gerai veiks su UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) lustais. Anksčiau „Windows Vista“ veikdavo tik su senais 16 bitų architektūros BIOS lustais.

    Šiuo metu senesnio EFI standarto lustai naudojami tik „Apple“ gaminių pagrindinėse plokštėse. Artimiausiu metu turėtume išvysti kitų gamintojų naujovių. UEFI leidžia naudoti modernesnę vartotojo sąsają, lankstesnę pagrindinių kompiuterio nuostatų sistemą, atveria pažangias skirsnių išdėstymo diske galimybes.

  • Specialistams patiks tai, jog įdiegus SP1 galima išjungti automatinį defragmentavimą atskiriems diskams. Iki šiol automatinės defragmentavimo nuostatos buvo taikomos visiems diskams, tuo tarpu dabar galima keisti kiekvienam diskui atskirai.

  • SP1 atnaujina „Direct3D“ variklį iki 10.1 versijos (iki šiol „Vista“ naudojo „Direct3D 10.0“). Naujesnė „Direct3D“ versija leis kurti tikroviškesnius žaidimus ir išnaudoti visas moderniausių vaizdo plokščių galimybes. Kol kas naujausias „Direct3D 10.1“ funkcijas atlieka tik AMD HD3000 kartos vaizdo plokštės. Naujų žaidimų, išnaudojančių šias funkcijas, reikėtų tikėtis ne anksčiau nei po metų.

  • Jaunuoliai, dažnai „sulaužantys“ savo Windows sistemas, nudžiugs išgirdę, jog patobulinta avarinės įkrovos priemonė („Startup repair tool“, „Windows Recovery“ dalis) nuo šiol gali pataisyti kompiuterius, nesugebančius įsikrauti dėl ištrintų svarbių sisteminių failų.

„Windows XP SP3“ nepateikia jokių didelių naujovių. Svarbiausia – į pataisų rinkinį įtraukti keli šimtai pataisų, išleistų pasirodžius „Service Pack 2“ 2004-aisiais. Iki šiol naujai įdiegtos „Windows XP SP2“ sistemos atnaujinimas užtrukdavo kelias valandas ir reikalaudavo ne vienos kompiuterio perkrovos.

Į SP3 įtraukti ir keli anksčiau nematyti sisteminių komponentų atnaujinimai. Dauguma jų – tinklo posistemio dalis.

„Windows XP Service Pack 3“ neliečia „Internet Explorer“ ir „Windows Media Player“ programų – jei dar neatsinaujinote, naujausias jų versijas teks atsisiųsti atskirai.

„Windows Vista SP1“ gerai vertina visa kompiuterininkų bendruomenė. Įvairūs testai patvirtina Microsoft teiginius, kad įdiegus pataisų rinkinį sistema veikia sparčiau. Nešiojamųjų kompiuterių vartotojai pastebi, kad „Vista“ sparčiau pabunda iš miego ir taupiau naudoja kompiuterio bateriją. Pataisyta ir daugybė kitų smulkmenų. Pavyzdžiui, anksčiau pervardydamas sistemos saugomą katalogą vartotojas gaudavo net keturis UAC (User Account Control) perspėjimus apie potencialų pavojų. Dabar atliekant tokį veiksmą sistema klausia tik kartą.

Verta pastebėti, kad įdiegus SP1 į nelegalią „Windows Vista“ OS sistema taps neaktyvuota. Vartotojui bus pateikiami pranešimai, kad jo turima „Windows“ kopija yra nelegali, ir siūlys įsigyti legalią. Darbalaukio fonas (wallpaper) taps juodas, ir jo nebus įmanoma pakeisti.

Atnaujintas „Windows Vista SP1“ WGA (Windows Genuine Advantage) stabdo du dažniausiai pasitaikančius apsaugos nuo piratų apėjimo būdus – OEM BIOS hack ir „Grace timer“. Pirmasis jų įveikia apsaugos sistemą pranešdamas „Windows“, kad OS įdiegta viename iš DELL, „Asus“ ar „Acer“ nešiojamųjų kompiuterių. Pamaniusi, kad yra legaliai įdiegta į naują nešiojamąjį kompiuterį, „Vista“ automatiškai aktyvuojasi neprašydama rakto. „Grace timer“ (2099 crack) priverstinį sistemos aktyvavimo laiką nukelia į 2099-uosius.

Abu šie Windows „Vista“ „nulaužimo“ būdai nebeveikia įdiegus SP1. Tačiau pogrindyje jau pasirodė nelegalios „Windows Vista SP1“ versijos, taikančios panašius aktyvavimo išvengimo būdus. Katės ir pelės žaidimas tęsiasi...

„Microsoft“ teigimu, vartotojai, neįdiegę SP1, taip pat bus patikrinti. Nelegalaus „Windows Vista“ aktyvavimo programų šalinimo mechanizmai bus automatiškai diegiami su įprastais „Windows“ atnaujinimais. Aptikus nelegaliai įdiegtą OS, joje bus rodomas pranešimas apie pažeidimus.

SP1 pataisų rinkinys pasirodys kovo mėnesio viduryje. Atnaujinant sistemą per „Windows Update“, bus atsiunčiama maždaug 65 MB duomenų.


Kompiuterija



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama