Buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ kasmet organizuojamą tarptautinį buitinių prietaisų dizaino konkursą laimėjo studentas, sukūręs kompaktišką skalbimo mašiną, vietoj įprastų skalbimo priemonių naudojančią muilo riešutus.
Penktus metus iš eilės organizuojamo konkurso „Design Lab“ finale varžėsi 8 dalyviai, atrinkti iš daugybės studentų iš įvairių pasaulio šalių. Konkursui šiemet buvo teikiami draugiški aplinkai, komerciškai perspektyvūs produktai ir sprendimai, leidžiantys žmonėms gyventi harmonijoje su aplinka.
Pirmąją vietą laimėjusio dizaino studento iš Vengrijos sukonstruota kompaktiška skalbimo mašina „e-Wash“, naudojanti muilo riešutus, yra išskirtinai ekologiškas prietaisas. Muilo riešutai – tai Kinijoje, Himalajų papėdėse augančio medžio vaisius, kurio lukštais vietos gyventojai jau kelis šimtmečius skalbia drabužius. Naudojant šį natūralų augalą, skalbimo procesas neteršia gamtos, nekelia grėsmės sveikatai, sumažina plastiko pakuočių naudojimą buityje.
„Šis sprendimas yra paremtas globaline įžvalga – jis idealiai apjungia senovinę rytietišką patirtį ir moderniausias technologijas, leisdamas tausoti aplinką bei pasiūlydamas puikią alternatyvą gamtą teršiančiai chemijos pramonei“, – konkurso nugalėtojo sukurto prietaiso privalumus vardija Henrikas Otto, „Electrolux“ grupės dizaino vadovas.
Dar vienas skalbimo mašinos „e-Wash“ išskirtinumas yra jos praktiškumas. Anot prietaiso kūrėjo, kilogramo muilo riešutų vienam žmogui gali užtekti metams, be to, jie tinka alergiškiems bei jautriems žmonėms. Mažesnė nei įprasta, plokščios formos skalbimo mašina taip pat pasižymi stebėtina talpa ir gali išskalbti daug drabužių.
Konkurso „Design Lab“ antros vietos apdovanojimas atiteko studentei iš Prancūzijos, sukonstravusiai indukcinį maisto gaminimo puodą „Pebble“, kuris veikia su virtuvėje inkorporuotais saulės baterijos elementais, energiją gaminančiais ir debesuotą dieną. „Pebble“ pagrindą sudaro indukcinis kaitinimo įrenginys, kuris kaitina maistą, sukurdamas elektromagnetinį lauką tarp ritės ir metalinio konteinerio. Vos tik konteineris pašalinamas, kaitinimas stabdomas, o tai sąlygoja gerokai tikslesnį maisto gaminimo procesą.
Tuo tarpu trečioji vieta atiteko Studentui iš Kinijos bei jo radikalaus dizaino šaldytuvui „Go Fresh“ su medaus korių dizaino skyriais, suteikiančiais skirtingiems maisto produktams optimalią temperatūrą. Automatinės energiją taupančios technologijos dėka produktai išlieka ilgesnį laiką švieži ir maistingi, be to, nesusimaišo skirtingų produktų kvapai.
„Design Lab 2007“ nugalėtojas buvo apdovanotas 5 tūkst. eurų vertės prizu bei šešių mėnesių praktika viename iš „Electrolux Global design“ centrų.
Konkursui pateiktos koncepcijos yra vertinamos pagal dizaino ir technologijų sprendimų naujoviškumą, funkcionalumą, estetinį ir emocinį aspektus bei pritaikomumą praktikoje. Tarptautinę vertinimo komisiją sudarė žinomi dizaino specialistai.
Praėjusių metų konkursui „Design Lab 2006“ studentai teikė novatoriškus maisto saugojimo ir ruošimo sprendimus, kurie ateityje skatintų vartotojų sveikos mitybos įpročius. Konkursas organizuojamas nuo 2003 m.
„Electrolux“ dizaino laboratorijos 2007 m. finalo dalyvių projektai
• „e-Wash“ (Levente Szabó, Vengrija) - pirmoji vieta
„e-Wash“ yra kompaktiška skalbimo mašina su įprastu skalbinių įkrovimu, naudojanti riešutų muilą vietoj įprastų skalbiklių. Riešutų muilas (Sapindus mukorossi) yra Kinijoje, Himalajų papėdėse augančio medžio vaisius, kurio lukštus vietos gyventojai jau kelis šimtmečius naudoja skalbiant drabužius.
Naudojant šį natūralų augalą, skalbimas tampa itin ekologišku procesu – neteršia gamtos, nekelia grėsmės sveikatai, sumažina plastiko pakuočių naudojimą buityje. Kilogramo muilo riešutų vienam žmogui gali užtekti metams, be to, jie tinka alergiškiems bei jautriems žmonėms.
Mažesnė nei įprasta, plokščios formos skalbimo mašina pasižymi stebėtina talpa ir gali išskalbti daug drabužių.
• „Pebble“ (Laura Pandelle, Prancūzija) – antroji vieta
„Pebble“ yra indukcinis maisto gaminimo puodas, kuris veikia su saulės baterijos elementais ir užtikrina tikslų, energiją taupantį virimą. Prietaiso kūrėja įrodė, kad fotogalvaninė energija gali būti gauta ne tik iš didelių skydų ant stogo, bet ir inkorporuota virtuvėje per specialius saulės baterijos elementus, jautrius tiek matomam, tiek nematomam spinduliavimui, t. y., gaminančius energiją net ir debesuotą dieną. Ši technologija leidžia bet kokį paviršių paversti saulės baterijos elementu.
„Pebble“ pagrindą sudaro indukcinis kaitinimo įrenginys. Indukcinė technologija kaitina maistą, sukurdama elektromagnetinį lauką tarp ritės ir metalinio konteinerio. Vos tik konteineris pašalinamas, kaitinimas stabdomas, o tai sąlygoja gerokai tikslesnį maisto gaminimo laiką. Įrenginys taip pat turi bateriją, kuri gali būti įkraunama tarp naudojimų ir kaupti energiją.
• „Go Fresh“ (He Cheng Fei, Kinija) – trečioji vieta
Ateities šaldytuvas su medaus korių dizaino skyriais, skirtingiems maisto produktams suteikiantis optimalią temperatūrą. Taip produktai išlieka ilgesnį laiką švieži ir maistingi, be to, nesusimaišo skirtingų produktų kvapai.
Originalaus dizaino šaldytuvas susideda iš pagrindinio karkaso, teikiančio šaltą orą dvylikai kontroliuojamos temperatūros skyrių, labai panašių į medaus korio narelius. Kai skyrius pasiekia reikiamą temperatūrą, šalto oro įvadas užsidaro automatiškai, taupydamas energiją.
Maisto tipas kiekviename skyriuje identifikuojamas nuskenuojant jo atvaizdą, atitinkama temperatūra parenkama automatiškai. Skyriai yra izoliuoti ir gali būti išimami, tad juos galima pasiimti net į iškylą.
• „Circompo“ (Thanat Tengamnuay, Tailandas)
„Circompo“ yra komposto gaminimo prietaisas ir kartu šiukšlių dėžė. Joje suardomos organinės atliekos, maistas. Procesas spartinamas pasitelkiant mikroorganizmus, kurie laikomi idealiomis oro, drėgmės ir temperatūros sąlygomis. Naudodamas įrenginį pirmą kartą, vartotojas įdeda specialius padėklus su bakterinėmis medžiagomis, pridedama maisto likučių, tuomet uždaromas dangtis ir laukiama. Specialus LED ekranas parodo, kuomet procesas baigtas.
• „Fog Shower“ (João Diego Schimansky, Brazilija)
„Fog Shower“ yra ekonomiška dušo kabina, naudojanti mikroskopinių vandens lašų rūką. Kabina penkių minučių trukmės dušui sunaudoja vos du vandens litrus, palyginus su 26 litrais, kuriuos sunaudoja šių dienų našiausios vandenį taupančios dušo galvutės. „Fog Shower“ įrenginyje vanduo kaitinamas ir siunčiamas spaudžiant jį į ultragarsinį garintuvą. Tuomet jis praleidžiamas per perforuotas metalines plokšteles. Jutiklių sistema nukreipia vandens rūką skirtingais kampais, priklausomai nuo žmogaus, esančio dušo kabinoje, judesių. Dušas ne tik sumažina vandens suvartojimą, bet ir taupo energiją, kadangi reikia kaitinti mažiau vandens. Įrenginys naudoja ir atsinaujinančius energijos šaltinius, tokius kaip saulės ar vėjo energija.
• „Pure Washer“ (Tatjana Voronova, Vokietija)
Tai prietaisas, apjungiantis kriauklę ir indaplovę. „Pure Washer“ yra draugiškas aplinkai – sumažina vandens suvartojimą ir optimizuoja energijos panaudojimą, be to, šis prietaisas yra labai kompaktiškas ir gali būti integruojamas į virtuvę, neužimdamas papildomos vietos.
„Pure Washer“ padalintas į dvi vienodų proporcijų dalis. Vartotojas sudeda indus į atvirą kriauklės dalį, kurią apsukus, indai atsiduria po stalviršiu esančioje indaplovėje. Juos išplovus konstrukcija grąžinama į buvusią padėti ir indai išimami. Nebūtina prikrauti pilno prietaiso, kadangi jis vandens ir energijos sunaudoja priklausomai nuo indų užimamos erdvės. Prietaise taip pat yra daržovių ir vaisių plovimo režimas.
„Pure Washer“ nenaudoja jokių ploviklių, vietoj jų riebalai šalinami vandenį degazuojant. Paprastai vandenyje yra azoto ir deguonies burbulų, dėl kurių riebaluotos medžiagos nepasišalina nuo paviršių. Vanduo degazuojamas, perleidžiant jį per seriją pusiau laidžių membranų.
• „Nature Wind“ (Bae Won-Ho, Pietų Korėja)
Įprastų oro valymo įrenginių trūkumas – jų didumas, brangumas ir būtinybė dažnai keisti filtrus. „Nature Wind“ šių trūkumų neturi – tai yra saulės energija maitinamas, paketą filtrų turintis oro valymo įrenginys, tvirtinamas prie lango. Saulės energiją naudojantis ventiliatorius pučia šviežia orą iš lauko per bambuko anglies filtrą, vandens filtrą ir, galiausiai, per fitoncido filtrą. Fitoncidai yra natūralios antibiotinės medžiagos, kurias augalai naudoja apsisaugoti nuo kenksmingų vabzdžių ir mikroorganizmų.
Svarbiausias prietaiso bruožas yra tas, kad jis pats gaminasi reikalingą energiją, todėl neteršia aplinkos, kaip tai daro iškastinį kurą ar branduolinę energiją naudojantys prietaisai. Be to, ultravioletas sterilizavimui nenaudoja jokios papildomos energijos. Naudojami vanduo ir medžio anglis leidžia sumažinti taršą iš filtrų.
• „Return pot“ (Juan Ying-Hao, JAV)
„Return Pot“ yra kompaktiškas, ekologinio dizaino plastiko kompostavimo prietaisas, kuris namuose naudojamus plastikinius maišus paverčia į kompostą augalams.
Prietaisas nenaudoja baterijų, vartotojui pačiam reikia jį sukti, taip viduje sukuriamas magnetinis laukas, kuris tiekia elektros energiją kompostavimo ciklui. Proceso rezultatas – vanduo, kompostas ir mažas kiekis CO2.
Prietaisas ne tik patogus vartotojams, bet ir turi edukacinę funkciją – kompostavimo ciklas trunka kelias dienas, rezultatas nėra staigus, tad parodo, kaip svarbu reguliuoti savo vartojimo normas.