Elektronika.lt
 2024 m. liepos 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Liepos 3 d. 16:16
Atsakė keliautojams: kodėl negalima naudoti viešų „Wi-Fi“ tinklų?
Liepos 3 d. 14:29
Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?
Liepos 3 d. 12:26
Programinė įranga – kaip paslauga: ką apie sparčiai populiarėjantį modelį sako tarptautinė mokesčių teisė
Liepos 3 d. 10:29
Užtikrintas pranašumas su naujuoju „AOC GAMING C27G4ZXE“ monitoriumi
Liepos 3 d. 08:27
„Philips 49B2U6903CH“ – gausybė funkcijų šiuolaikiniams profesionalams
Liepos 2 d. 20:28
Ekspertas ragina apsaugoti save ir savo turtą: ar saugu naudotis išmaniuoju telefonu žaibuojant?
Liepos 2 d. 18:08
Kiti metai atneš naujovių: ką pakeis Prieinamumo įstatymas?
Liepos 2 d. 16:26
Kysoje pradėtas statyti didžiausias akumuliatorių parkas žemyninėje Europoje
Liepos 2 d. 14:45
Dirbtinio intelekto grėsmės: kaip apsisaugoti nuo modernių kibernetinių atakų?
Liepos 2 d. 12:54
Nuo liepos – pokyčiai asmens duomenų apsaugos srityje: kas svarbiausia? (1)
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
BeamNG Mods
BeamNG Cars,
BeamNG Trucks,
BeamNG Maps
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Hibridinis darbo modelis – įmonių prakeiksmas ar išsigelbėjimas?

Publikuota: 2024-07-01 10:10
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame pavaizduotas įmonių elgesys su darbuotojais per ir po Covid-19 pandemijos. „5 dienas dirbsite iš namų su puikia nuotaika, tobulais rezultatais ir produktyvumu. Tai yra mūsų naujoji norma“, – suokia vidutinio rango vadovas per „Zoom“ ar „Teams “platformą savo nuotoliniams darbuotojams. „Pandemija praėjo, mūsų naujoji norma yra hibridinis darbas – privalote būti biure X kartų per savaitę, nes tai padidins produktyvumą, pagerins komandinį darbą ir įsitraukimą“, – dainelę pakeičia popandeminis vadovas. O kaip yra iš tikrųjų?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Populiariuose socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „TikTok“ tarsi žaibas plinta vaizdo įrašas, kuriame pavaizduotas įmonių elgesys su darbuotojais per ir po Covid-19 pandemijos. „5 dienas dirbsite iš namų su puikia nuotaika, tobulais rezultatais ir produktyvumu. Tai yra mūsų naujoji norma“, – suokia vidutinio rango vadovas per „Zoom“ ar „Teams “platformą savo nuotoliniams darbuotojams. „Pandemija praėjo, mūsų naujoji norma yra hibridinis darbas – privalote būti biure X kartų per savaitę, nes tai padidins produktyvumą, pagerins komandinį darbą ir įsitraukimą“, – dainelę pakeičia popandeminis vadovas. O kaip yra iš tikrųjų? Apie tai pasakoja „Vilnius Tech“ Verslo vadybos fakulteto (VVF) Ekonomikos inžinerijos katedros docentė-partnerė dr. Simona Survilaitė.

Hibridinis darbo modelis – įmonių prakeiksmas ar išsigelbėjimas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Hibridinis darbo modelis – nauda įmonei ar darbuotojams?

Esminis hibridinio darbo modelio principas – lankstumas, kai darbo laiką galima paskirstyti tarp darbo biure ir namuose. Statistika rodo, kad pasauliniu mastu hibridinio darbo modelio pasirinkimas įmonėse išaugo nuo 20 proc. 2020 m. iki 28 proc. 2023 m. 2023-aisiais dažniausiai pasitaikęs hibridinio darbo modelis didelėse ir vidutinėse organizacijose buvo darbas biure 3 dienas per savaitę. Toks reikalavimas buvo tokiuose gigantuose kaip „Google“, „Apple“, „Meta“, „Amazon“, „Microsoft“.

Pasak „Vilnius Tech“ VVF Ekonomikos inžinerijos katedros docentės-partnerės dr. Simonos Survilaitės, tai atrodo ir patogu, ir logiška, tačiau kyla klausimas, ar tai įmonėms palankus sprendimas, ar darbuotojams.

„Vadovams neretai tenka susidurti su darbuotojų skundais ir nenoru eiti į biurą. Pastarieji niurzga, kad kainuoja kuras, švaistomas laikas automobilių spūstyse, reikia pasirūpinti namuose likusiais šuneliais, katinėliais ir kitais augintiniais, o kur dar serganti močiutė, kurią darbuotojas spėdavo prižiūrėti, dirbdamas iš namų.

Kita vertus, neretai darbas iš namų virsta chaosu. Pavyzdžiui, virtualaus skambučio metu už darbuotojo nugaros pasirodo ne visai profesionaliai atrodantis žmogus, nesuskaičiuojamą kiekį kartų fone pasigirsta vaikų verksmas, skardūs augintinių balsai, ar tolumoje išrėktas – „ir vėl neišnešei šiukšlių?“, – pastebi doc. dr. Simona Survilaitė.

Hibridinio darbo modelio privalumai ir trūkumai

Anot doc. dr. Simonos Survilaitės, mokslininko Naqshbandi ir jo komandos 2024 m. atlikti tyrimai rodo, kad hibridinis darbo modelis daro teigiamą įtaką darbo atlikimui ir produktyvumui, taip pat darbuotojų įsitraukimui (angl. employee engagement). Atsirado dažnai mokslininkų cituojama sąvoka „nuotolinis darbas“ (angl. telework), kai darbuotojams leidžiama dirbti bet kada ir bet kur. Tokios sąlygos turi nemažai esminių privalumų.

„Kaip teigia Tran, Carden, Zhang 2022 m. atliktame tyrime, toks darbo modelis suteikia didesnį lankstumą darbuotojams. Kiti mokslininkai Biron, Casper, Raghuram savo 2022 m. atliktuose tyrimuose pastebi, kad hibridinio darbo modelis lemia darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą. Kaip teigia mokslininkai Sekhar ir Patwardhan (2021 m.) bei Choudhury, Foroughi, Larson (2021 m.), įmonės organizacinis pelnas išauga, nes didėja darbuotojų produktyvumas, našumas ir mažinamos fiksuotos išlaidos“, – dalijasi „Vilnius Tech“ mokslininkė.

Vis tik, yra mokslinių tyrimų, atskleidžiančių hibridinio darbo minusus, kurie lemia darbuotojų rezultatų, produktyvumo bei įmonės rodiklių sumažėjimą.

„Wöhrmann ir Ebner (2021 m.) tyrime minima neryški riba arba jos nebuvimas tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Kitų mokslininkų Liu, Wan, Fan (2021 m.) tyrimuose akcentuojama apribota prieiga prie reikalingų esminių darbo išteklių, fizinė ir psichinė izoliacija, sunkumai atliekant darbus dėl šeimos trikdžių ir bendradarbiaujant su kitais bendradarbiais, jei jie tuo metu nepasiekiami nuotoliniu būdu. Taigi, kiek mokslininkų, tiek ir nuomonių – vieniems hibridinis darbo modelis yra puikus su akivaizdžiais privalumais, kitoms įmonėms ir darbuotojams jis ne itin tinkamas“, – sako doc. dr. S. Survilaitė.

Svarbiausią vaidmenį atlieka vadovas

Pasak „Vilnius Tech“ VVF docentės-partnerės, esant tokiems kontroversiškiems tyrimams vertėtų atkreipti dėmesį į įmonės rūšį, tipą, dydį, taip pat tai, kokias prekes ar paslaugas ji teikia. Vis tik, dauguma mokslinių tyrimų atskleidžia vieną esminį hibridinio darbo modelio aspektą – didžiausią atsakomybę prisiima ir vaidmenį atlieka vadovas.

„Jei tai yra tarptautinė korporacija, dažniausiai šis vaidmuo atitenka vidurinio rango vadovams, kurie turi savo pavyzdžiu parodyti, kad hibridinis darbas turi tik privalumų, o jei darbuotojai nėra patenkinti, stengtis paversti jų minimus trūkumus minimaliais ar nereikšmingais.

Anot mokslininkų komandos Yeke ir Ozveren 2024 m. atliktų tyrimų, 75 proc. darbuotojų hibridinį darbą vertina teigiamai ir teigia, kad jis pagerino jų pasitenkinimą. Žinoma, toks modelis reikalauja disciplinos, efektyvios komunikacijos, pasitikėjimo, bendradarbystės tarp vadovo ir darbuotojo. Šiuo atveju ir vadovas turi suprasti, kad kiekvienas asmuo turi unikalius įpročius ir poreikius, tad lankstumas ir gebėjimas prisitaikyti yra vienos iš esminių gero „hibridinio vadovo“ įgūdžių“, – dalijasi doc. dr. S. Survilaitė.

Hibridinio darbo modelio grėsmės ir sėkmės paslaptis

Vis dėlto, pasitaiko ir hibridinio darbo modelio manipuliacijų. „Pastaruoju metu dažnėja vadinamasis „badge-in/badge-out“ fenomenas, kai darbuotojas užeina į biurą, perbraukia įėjimo kortele, išgeria kavos ir keliauja toliau dirbti iš namų, ar kitos jam patogios vietos. Dauguma darbuotojų laikosi standartinės darbo dienos biure politikos, tad tai sukelia nepasitenkinimą ir papildomus klausimus vadovams – kodėl kai kurie kolegos yra lygesni už lygius?“, – pasakoja mokslininkė.

Anot jos, paprastai, siekiant to išvengti, yra nustatomas minimalus biure išdirbtų valandų kiekis, tačiau toks būdas reikalauja tinkamos įėjimo/išėjimo sistemos – kiekvienas darbuotojas tiek atvykdamas, tiek išvykdamas iš biuro privalėtų perbraukti savo asmenine įėjimo kortele.

„Žinoma, tokiais atvejais irgi gali būti sukčiaujama paprasčiausiai „paskolinant“ savo kortelę kolegai, tuo metu esančiam biure“, – priduria doc. dr. S. Survilaitė.

Taigi, kokį gerą būdą galima rasti hibridinio darbo modelio efektyvumui užtikrinti?

„Manau, kad raktinis žodis – reguliarus, nuoseklus bendradarbiavimas. Patarčiau įmonių vadovams ir darbuotojams kalbėtis, girdėti vieniems kitus ir vis atnaujinti diskusijas šia tema. Reguliarus bendradarbiavimas, tikslus ir aiškus komunikavimas, lūkesčių aptarimas – esminė sėkmės paslaptis ne tik įmonių pasaulyje, bet ir kasdienėje veikloje“, – tikina „Vilnius Tech“ VVF Ekonomikos inžinerijos katedros docentė-partnerė dr. S. Survilaitė.

Straipsnį parengė „Vilnius Tech“ Verslo vadybos fakulteto Ekonomikos inžinerijos katedros docentė-partnerė dr. Simona Survilaitė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama