Elektronika.lt
 2024 m. spalio 2 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 1 d. 20:27
Naujasis „Toyota Camry Hybrid 230“ – jau Lietuvoje
Spalio 1 d. 17:30
„Samsung“ pristatė „Galaxy Tab S10 Ultra“ ir „Tab S10+“ modelius
Spalio 1 d. 14:48
Kai šviesolaidis tampa ginklu: Ukrainos padangėje – nematyto tipo dronai
Spalio 1 d. 11:17
Lietuvių sukurta autonominė dronų stotis leidžia valdyti bepiločius iš bet kurio pasaulio taško
Spalio 1 d. 08:25
Gavote žinutę iš banko? 3 patarimai, kaip patikrinti, ar tai ne sukčiai
Rugsėjo 30 d. 20:13
Paprastos gudrybės, kurios leis tausoti įrenginio bateriją
Rugsėjo 30 d. 17:11
Fizikas prof. G. Valušis apie Vilniuje vyksiančią žymią optoelektronikos ir terahercų mokslo konferenciją: „Žmonės moksle jau kalba apie 6G ir 7G ryšį“
Rugsėjo 30 d. 14:35
„Porsche Design“ ir „AGON by AOC“ pristato naują bendrą projektą: naujasis žaidimų monitories sukurtas tobulam vaizdui ir pergalėms
Rugsėjo 30 d. 11:51
Lietuvių tyrimas apie švytinčias daleles – prestižiniame fizikos žurnale „Nanophotonics“
Rugsėjo 30 d. 08:37
Keli mažiau žinomi „iOS“ „Mail“ patogumai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Vasarą įsigaliosianti ES autorių teisių Direktyva: „memų“ eros pabaiga ar daugiau apsaugos kūrėjams?

Publikuota: 2021-05-14 20:24
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Iki šių metų birželio 7-osios Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, turi būti įgyvendinta dar 2019-ųjų kovą priimta autorių teisių skaitmeninėje rinkoje direktyva. Direktyvos svarstymas sukėlė nemažai diskusijų ir net buvo pavadintas išbandymu interneto laisvei.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Iki šių metų birželio 7-osios Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, turi būti įgyvendinta dar 2019-ųjų kovą priimta autorių teisių skaitmeninėje rinkoje direktyva.

Direktyvos svarstymas sukėlė nemažai diskusijų ir net buvo pavadintas išbandymu interneto laisvei. Buvo nuogąstaujama, jog įstatymas turinio platformas privers įvesti pastarojo cenzūrą bei apriboti kūrėjų saviraiškos galimybes, nes „memų“ ar namų gamybos vaizdo klipų kūrimas bus kontroliuojamas. Todėl teisės ekspertai sako – ši Direktyva turėtų padidinti pelną autorių teisių savininkams, tačiau jų turinį didžiosiose interneto platformose naudojantys nepriklausomi kūrėjai gali susidurti su iššūkiais.

Vasarą įsigaliosianti ES autorių teisių Direktyva: „memų“ eros pabaiga ar daugiau apsaugos kūrėjams?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Turinio gali sumažėti

Šią vasarą įsigaliosianti Direktyva buvo priimta atsižvelgiant į sparčiai pasikeičiančią situaciją skaitmeninėje erdvėje. Internete turinio paslaugos generuoja milžiniškas pajamas, tačiau jos pasiekia ne visus, o neteisėtas turinys kartais lieka lengvai prieinamas. Todėl Direktyva numato, kokiomis sąlygomis kūriniai ir kiti objektai gali būti naudojami interneto platformose, ir kokias pareigas turi platformų valdytojai siekiant užtikrinti kūrinių platinimo teisėtumą.

Apie tai kalbantis teisės firmos „Sorainen“ ekspertas Stasys Drazdauskas priduria: dalis naujosios Direktyvos nuostatų visgi sukėlė nemenkus ginčus. Direktyva numato, jog daug vartotojų turinčioms interneto platformoms dabar tenka atsakomybė užtikrinti, kad jose nebūtų autorių teisių pažeidimų. Taip įstatymo kritikai įžvelgė galimą cenzūrą ir nepriklausomų kūrėjų laisvių apribojimą. Mat anksčiau namų gamybos vaizdo klipų, „memų“ ir kitų kūrybai naudojamų turinio resursų legalumas buvo pačių vartotojų atsakomybė, o įkeliamo neteisėto turinio kontrole turėjo rūpintis patys teisių turėtojai, prašydami platformų valdytojų tokį turinį pašalinti.

„Naujoji autorių teisių Direktyva šią situaciją keičia. Jos 17-asis straipsnis numato, kad interneto platformos, norinčios leisti savo vartotojams skelbti saugomus kūrinius platformoje, turi gauti teisių turėtojų leidimą, taip pat naudoti išankstinio turinio filtravimo priemones tų kurinių atžvilgių, dėl kurių teisių turėtojai pateikia konkrečius prašymus. Šios priemonės turi būti „tinkamos ir proporcingos“ – negalinčios neproporcingai apriboti platformų vartotojų teisių. Vadinasi, turinio, kuris anksčiau vartotojams atrodė legalus, gali sumažėti. Todėl randasi tikimybė, jog sugriežtėjus interneto platformų atsakomybei, pastarojo bus talpinama atsargiau, mažesniais kiekiais. Šis reguliavimas aktualus visam kultūros sektoriui – leidybai, filmams, muzikai, tinklalaidėms ir kitiems kūriniams“, – aiškina S. Drazdauskas.

Kūrybai prireiks daugiau originalumo

Teisės eksperto teigimu, autorių teisių Direktyvos įgyvendinimo pokyčius pajus ir turinio kūrėjai. Anot S. Drazdausko, pavyzdžiui, visiems „Youtube“ vlogeriams ar kitiems nuomonės formuotojams autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimų (kurie jau yra parengti) priėmimas gali tapti iššūkiu. Įstatymo pakeitimams įsigaliojus, autorių teisių savininkų turinio naudotojai gali būti tikrinami griežčiau, patys privalėdami riboti, ką įtraukia į savo kūrybą.

„Todėl reikės ieškoti alternatyvų. Kurti teks iš nemokamo turinio arba surasti įdomesnių, netradicinių kūrybos būdų. Kalbant apie interneto platformas, šiuo metu viską, ką į jas sukelia vartotojai, yra pastarųjų atsakomybė. Jei turinys yra nelegalus, reaguojama po kūrinio autoriaus pretenzijos. Visgi platformai nesiimant jokių veiksmų, tik tada ji laikoma atsakinga už patį pažeidimą – gresia sankcijos, žalos atlyginimas bei kitos panašios pasekmės. Tuo tarpu Direktyva numato, jog turi būti siekiama sudaryti sutartis su teisių turėtojais, kurie leistų platformose skelbti jų kūrinius. Tokiu būdu pačių interneto platformų savininkus ji įpareigoja imtis turinio kontrolės ir autorių teisių pažeidimų prevencijos“, – sako S. Drazdauskas.

Paklaustas, kam šis naujasis reguliavimas labiausiai naudingas, teisės ekspertas tikina, jog daugiausia išloš autoriai. „Žinoma, siekiama balanso. Įstatymas privalo suderinti daugybę interesų, todėl Direktyvos autoriai siekia pusiausvyros ir naudos visoms pusėms. Europos Komisija diskusijose ruošia visas suinteresuotas grupes, o įstatymo peržiūra numatyta iki 2024-ųjų “, – papildo teisininkas.

Mažesnėms platformoms bus išimčių

Pradžioje užsiminęs, jog Direktyva sutikta su abejonėmis ir pasipriešinimu, S. Drazdauskas akcentuoja – dar iki įstatymo priėmimo baimintasi, jog naujuoju reguliavimu bus įvesta daugiau kontrolės. Pasak teisininko, manyta, esą interneto platformų savininkai privalės kontroliuoti turinį, o jo kūrėjai nebegalės kurti parodijų, išvestinių kūrinių ar „memų“.

„Tačiau Direktyvoje yra numatyta išimčių. Apribojimai nebus taikomi, pavyzdžiui, kuriant parodijas, karikatūras, pastišą, taip pat cituojant, kritikuojant ar recenzuojant. Todėl diskusijos yra natūrali tokio proceso sudedamoji dalis. Visos ES šalys ruošiasi Direktyvos įgyvendinimui. Lietuvoje jau paskelbtas autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimų projektas, kurį paruošė sudaryta darbo grupė. Šiuo metu Kultūros ministerija derina įstatymo projektą su suinteresuotomis institucijomis, organizacijomis ir visuomene“, – apie procesus kalba S. Drazdauskas.

Iki to laiko jis siūlo verslui tinkamai pasiruošti Direktyvos įgyvendinimui. Teisininkas pastebi – turinio platformų savininkams būtina įsivertini, kokių priemonių imtis, siekiant išvengti autorių teisių pažeidimų.

„Pirmiausia, turi būti apgalvota, kaip bus siekiama gauti teisių turėtojų leidimus turiniui skelbti. Deja, įstatymo projektas praktinio aiškumo šiuo klausimu daugiau nei Direktyva nesuteikia. Europos Komisijos konsultacijose buvo pabrėžiama, kad platformų valdytojai visais atvejais turėtų būti aktyvūs, siekdami gauti leidimą, tačiau gali skirtis veiksmų ir pastangų apimtis priklausomai nuo platformos dydžio. Taip pat platformų valdytojai turi pasirūpinti to turinio kontrole, apie kurį teisių turėtojai yra specialiai informavę. Tai gali būti vartotojų registravimas, specialių turinio žymų sukūrimas, taip atpažįstant, koks kūrinys yra įkeliamas, prireikus – blokuojant nelegalaus panaudojimo galimybes. Savo ruožtu autorių teisių savininkai turėtų bendradarbiauti su interneto platformomis, aptarti komercinės partnerystės sąlygas, sudaryti licencines sutartis. Direktyvos įgyvendinimas nebus paprastas, todėl numatyti ir sušvelninimai. Mažesnėms platformoms, turinčioms iki 5 mln. vartotojų ir iki 10 mln. eurų pajamų, trejus metus bus taikomos išimtys. Šie rinkos žaidėjai į autorių teisių pažeidimus galės reaguoti kaip ir iki šiol. Savo ruožtu teisių turėtojai taip pat turėtų pasiruošti išnaudoti galimybę sudaryti sutartis su platformų valdytojais ir turėtų suprasti, kad gavus platformos prašymą duoti leidimą naudoti jų kūrinius ir tiesiog atsisakius leidimą duoti, platformų valdytojai įgis teisę tokius kūrinius skelbti, nes bus laikomi įdėję pakankamai pastangų gauti teisių turėtojų leidimą“, – tikina S. Drazdauskas.

Todėl, eksperto teigimu, naujoji Direktyva aktuali autorių teisių savininkams, leidėjams ir įvairių turinio platformų savininkams. „Vartotojams tiesiogiai niekas nesikeis. Dabar jie, į interneto platformas keldami nelegalų turinį, daro pažeidimą. Tik įgyvendinus Direktyvą, gali rastis daugiau automatinio blokavimo. Taip vartotojai, keldami tokį turinį, bus iškart informuojami, jog jis yra neteisėtas, nelegalus ir negalimas naudoti“, – reziumuoja S. Drazdauskas.

Komentuoja teisės firmos „Sorainen“ advokatas ekspertas Stasys Drazdauskas




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama