Elektronika.lt
 2024 m. spalio 3 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 3 d. 11:31
„Garmin“ pristato „Lily 2 Active“ – mažus, stilingus išmaniuosius laikrodžius su integruotu GPS
Spalio 3 d. 08:28
Naujas tyrimas atskleidžia: 86 proc. vartotojų nepaiso maršrutizatoriaus saugumo
Spalio 2 d. 20:29
„Škoda“ pristatė naująjį elektrinį visureigį „Elroq“
Spalio 2 d. 17:17
Norisi slėpti, kiek laiko praleidžiate telefone? Psichologas atskleidžia, kas išduoda priklausomybę nuo interneto
Spalio 2 d. 14:51
Robotizuotas sandėliavimas jau pritaikytas ir šaldytiems produktams: didins maisto prekių logistikos efektyvumą
Spalio 2 d. 11:34
Išaugo savininkų pasitenkinimas savo automobiliais – kas lėmė pokyčius?
Spalio 2 d. 08:50
„Garmin“ pristato naujuosius „Fusion Apollo“ jūrinius garsiakalbius ir žemųjų dažnių garso kolonėles
Spalio 1 d. 20:27
Naujasis „Toyota Camry Hybrid 230“ – jau Lietuvoje
Spalio 1 d. 17:30
„Samsung“ pristatė „Galaxy Tab S10 Ultra“ ir „Tab S10+“ modelius
Spalio 1 d. 14:48
Kai šviesolaidis tampa ginklu: Ukrainos padangėje – nematyto tipo dronai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Trys esminiai pokyčiai, reikalingi šalies IT sektoriui

Publikuota: 2020-11-06 08:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Viktoras Gurgždys
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Pandemijos laikotarpiu darbo vietas bene sparčiausiai gausino IT sektorius. Covid-19 sukeltas skaitmenizuotų sprendimų poreikis natūraliai augino ir technologijų įmonių darbų apimtis. Nors technologijų sektoriaus potencialas ir toliau augti bei pritraukti investicijas yra akivaizdus, tačiau strategijos, kaip pagreitinti IT sprendimus kuriančių profesionalų auginimą bei kokybišką jų ruošimą, vis dar neturime.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pandemijos laikotarpiu darbo vietas bene sparčiausiai gausino IT sektorius. Covid-19 sukeltas skaitmenizuotų sprendimų poreikis natūraliai augino ir technologijų įmonių darbų apimtis. Nors technologijų sektoriaus potencialas ir toliau augti bei pritraukti investicijas yra akivaizdus, tačiau strategijos, kaip pagreitinti IT sprendimus kuriančių profesionalų auginimą bei kokybišką jų ruošimą, vis dar neturime.

Trys esminiai pokyčiai, reikalingi šalies IT sektoriui
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Rinkimus laimėjusios partijos vieną iš neabejotinai svarbių prioritetų ir šiemet įvardijo švietimo sektorių ir žada imtis jo esminių pokyčių. Štai Laisvės partija derybose su koalicijos partneriais praėjusią savaitę pateiktame dokumente konkretizavo ir savo pasiūlymus. Viename jų – siekis, kad IT gebėjimų ugdymas taptų tokiu esminiu ir integraliu visų mokomųjų dalykų komponentu, kaip užsienio kalba.

Siekis yra sveikintinas, kadangi pokyčiai yra būtini ne tik pritraukti naujas investicijas į Lietuvą, bet ir išnaudoti šalies potencialą patiems užsiauginti IT talentus. Mūsų inžinieriai jau dabar kuria sprendimus pasaulinio lygio kompanijoms, tačiau akivaizdus jų trūkumas verčia sukti galvą, kaip šį skirtumą reikės kompensuoti.

Būtina ilgalaikė strategija didinti konkurencingumą

Nepaisant solidaus darbo užmokesčio, profesionalių IT specialistų Lietuvoje vis dar trūksta. Kasmet į mūsų šalį ateina vis nauji šios srities investuotojai, tad natūraliai išauga ir konkurencija dėl geriausių darbuotojų.

„Infobalt“ duomenimis, tikėtina, kad 2018–2030 metais IRT specialistų skaičiaus augimas Europoje gali pasiekti 11 procentų, o Lietuvoje šis skaičius turi galimybę išaugti ir penkis kartus. Tad akivaizdu, kad švietimo institucijoms ir verslo sektoriui būtini staigūs pokyčiai ir sprendimai, kad daugiau IT studentų pasirinktų bei baigtų studijas – tai galbūt padėtų šį atotrūkį ilgainiui sumažinti. Jei dar ilgiau delsime priimti svarbius sprendimus, tikėtina, kad Lietuvai tapti konkurencingu IT centru taps misija neįmanoma.

Karjera IT sektoriuje vis skambiau įvardijama ir kaip viena perspektyviausių. Tokia, neabejojama, išliks ir ateinantį dešimtmetį, tačiau stojantieji jau kelerius metus iš eilės neužpildo visiškai valstybės finansuojamų studijų vietų. Lietuvoje nors ir nedideli konkursai įstoti studijuoti IT studijų krypties, beveik garantuota darbo vieta ir dvigubai didesnis už šalies vidurkį atlyginimas, tačiau stojančiųjų kasmet trūksta.

Nemokamos vietos universitetuose turi būti užpildytos

Nors su informacinėmis technologijomis susijusioms studijų programoms kasmet yra skiriama vis daugiau valstybės finansuojamų vietų (vien universitetams šiemet buvo skirta 1 580 valstybės finansuojamų vietų), tačiau nepanaudotų liko pusketvirto šimto. LAMA BPO duomenimis, jau kelerius metus iš eilės taip pat mažėja moksleivių besirenkančių laikyti informacinių technologijų valstybinį brandos egzaminą. Akivaizdu, kad prie šito prisideda ne tik mažėjantis susidomėjimas IT sritimi, bet ir kiekvienais metais blogėjantys matematikos rezultatai. Neparuošdami tiksliuosius mokslus suprantančių mokinių natūraliai mažiname studentų, galinčių dirbti IT srityje, imtį.

Ne kiekviena IT pozicija reikalauja matematikos supratimo, tačiau jei kalbame apie reikšmingus darbo rinkos statistikos pokyčius, reikia galvoti apie pamatinius mokslus ir jų stiprinimą nuo pradinės mokyklos. Jei analizuosime šalis, kuriose didesnę dirbančiųjų dalį sudaro IT specialistai, šiose šalyse moksleiviai daugiau pasiekia matematikos srityje – Estija arba Suomija yra vienos iš pirmūnių. Natūralu, kad šios šalys turi geresnę studentų, galinčių mokytis IT ir vėliau dirbti šioje srityje, imtį.

Nesinori dar kartą eskaluoti švietimo sistemos problemų, atsispindinčių ir egzaminų rezultatuose, ypač matematikos. IT mokslų „tėvai“, vis dėlto, yra matematika ir fizika. Nereikia būti antru Džonu Našu ar Alanu Turingu, tačiau suprasti būtina ir tai tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti analizuojant bendras nuotaikas.

Programavimo pamokos – visiems pradinukams

Po matematikos ne mažiau reikšminga įvardyti ir informatikos pamokų nuo pirmosios klasės svarbą. Džiaugiuosi matydamas, kad vis daugiau verslų apie tai kalba. Taip pat pavieniai miestai jau pradeda šių pamokų integravimą į formalųjį švietimą. Prieš 4 metus, dirbdami su „bit&Byte“ bei Kazickų šeimos fondu sukūrėme „Sourcery for Kids“ akademiją, kuri skirta 7–12 metų vaikams. Aktyviai investavome tiek į neformalųjį vaikų ugdymą, tiek į studentus, tiek ir į savo specialybę norinčius keisti suaugusiuosius.

„Devbridge“ įkurtoje nemokamoje kūrybinių technologijų „Sourcery for Kids“ akademijoje šiandien mokosi 516 vaikų iš tokių šalies miestų, kaip Klaipėda, Kaunas, Šakiai, Plungė, Raseiniai, Pasvalys ir Alytus. Per pastaruosius penkerius metus į „Sourcery“ akademijų programas iš viso „Devbridge“ jau yra investavusi daugiau nei 1,3 mln. eurų.

Dabar panašių privačių iniciatyvų vis daugėja. Džiaugiuosi, kad vis daugiau verslų mato tas pačias problemas ir prisideda prie mūsų jas sprendžiant. Pokytis tik taip ir gali būti įgyvendintas. Šiais metais nuo rugsėjo 1–os dienos kartu su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais bei Švietimo pažangos centru inicijavome projektą, kuris įtraukė 26–ias inovatyvias sostinės mokyklas, kuriose pradinukams šiuo metu yra dėstomi informatikos ir technologijų pagrindai.

Nepaisant visų iniciatyvų, pandemija gali situaciją kiek pakeisti ir gal net padidinti IT profesijos patrauklumą šalies viduje, tačiau tipiškai Lietuvai vis dar yra sunku užpildyti specialistų trūkumą bei pritraukti aukštos kvalifikacijos IT specialistus iš kaimyninių šalių. Tad didesnis proveržis būtų įmanomas tik sparčiai įgyvendinant pokytį šalies švietimo sistemoje bei užtikrinant kokybišką kūrybinių technologijų pamokų prieinamumą visiems Lietuvos vaikams.

Komentaro autorius – JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys .




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama