Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
Rugsėjo 26 d. 17:45
„GovTech Leaders 2024“ konferencija: kaip dirbtinis intelektas ir kitos technologijos keis valstybės raidą?
Rugsėjo 26 d. 14:11
Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę
Rugsėjo 26 d. 11:27
El. pašto rinkodara auga toliau: naujos taisyklės ir nekintantys principai
Rugsėjo 26 d. 08:25
Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – kaip tinkamai palikti elektros įrenginius
Rugsėjo 25 d. 20:27
Daugiau saugumo, mažiau rūpesčių: „Google Chrome“ atsisako slaptažodžių „Windows“, „Mac“, „Linux“ ir „Android“ platformose
Rugsėjo 25 d. 17:03
Kaip pačiam susikurti internetinę svetainę su „WordPress“: išsamus vadovas
Rugsėjo 25 d. 14:26
Pažinčių programėlės griebiasi dirbtinio intelekto: ar jis padės užmegzti tikrą ryšį? (1)
Rugsėjo 25 d. 11:33
Kaip suprogramuoti LG televizorių?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„BalticGrid“ projektui jau metai!

Publikuota: 2006-12-12 07:31
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: BalticGRID

Baltijos šalys jau metus bendradarbiauja, kurdamos paskirstytųjų skaičiavimų tinklą „BalticGRID“. Projekte dalyvauja 10 institucijų iš 6 šalių, tarp kurių Lietuvą atstovauja VU Matematikos ir informatikos fakultetas bei VU Teorinės fizikos ir astronomijos institutas. GRID technologijos sparčiai ateina į Lietuvos mokslo įstaigas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Baltijos šalys jau metus bendradarbiauja, kurdamos paskirstytųjų skaičiavimų tinklą „BalticGRID“. Projekte dalyvauja 10 institucijų iš 6 šalių, tarp kurių Lietuvą atstovauja VU Matematikos ir informatikos fakultetas (VU MIF) bei VU Teorinės fizikos ir astronomijos institutas (VU TFAI). Šių metų lapkričio 27 dieną įvyko VU TFAI „BalticGrid“ projekto dalyvių susitikimas, kuriame dalyvavo instituto kompiuterių klasterio administratoriai, programų kūrėjai bei mokslininkai, naudojantys „BalticGrid“ tiekiamus resursus savo moksliniam darbui. GRID vartotojai bei programų kūrėjai išsakė savo lūkesčius bei pasidalino patirtimi, įgyta pritaikant programinę įrangą prie GRID aplinkos. Kompiuterinių sistemų administratoriai pristatė neseniai GRID aplinkoje įdiegtas naujoves bei patobulinimus. „BalticGrid“ projekto visuotinėje konferencijoje Rygoje spalio 4–6 dienomis dalyvavę delegatai supažindino kolegas su projekto laimėjimais ir numatytomis tolesnės veiklos gairėmis.


„BalticGrid“ projekto Lietuvos delegacija visuotinėje konferencijoje (Ryga, 2006 m. spalio 5 d.)

GRID technologijos sparčiai ateina į Lietuvos mokslo įstaigas. Vien VU TFAI apie 20 mokslininkų naudoja savo moksliniams darbams skaičiavimus GRID aplinkoje.

Tinkliniai paskirstytieji skaičiavimai suteikia galimybę atlikti bendrus darbus ir sujungti resursus, peržengiant organizacijų ribas. Internetu susisiekiantys ištekliai, – tinklai, procesoriai, kaupikliai, jutikliai, eksperimentinė įranga ir panašiai, – gali būti sujungiami į vieną visumą, sprendžiant bendrą uždavinį, tai leidžia keistis duomenimis bei skaičiavimo galia. Taikomiesiems uždaviniams (Žemės stebėsenos, didelių energijų fizikos, bioinformatikos, medicininės diagnostikos palengvinimo, potvynių ar taršos numatymo) paskirstytieji skaičiavimai atveria naujas mokslinės pažangos galimybes. GRID skaičiavimų technologija pagrįsta bendradarbiavimu, kiekviena dalyvaujanti institucija pateikia bendrai struktūrai savo išteklius. VU TFAI „BalticGrid“ vartotojams siūlo naudotis nauju trijų darbinių mazgų (8 CPU) Itanium2 klasteriu. 2007 metais „BalticGrid“ reikmėms bus pasiūlytas dar vienas 40 CPU 20 kompiuterių klasteris, kurį institutui padovanojo Europos branduolinių tyrimų institutas (CERN).

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkai aktyviai naudojasi GRID teikiamais resursais, jau sukurta ar adaptuota ne viena programa GRID aplinkai. Trumpai apžvelgsime instituto mokslininkų tyrimus, kuriems naudojama GRID infrastruktūra.

Institute lygiagrečiųjų ir paskirstytųjų skaičiavimų aplinkoje yra atliekami kvantinės chemijos tyrimai. Jų tikslas nustatyti įvairių organinių ir neorganinių bei metalo-organinių junginių geometrinę ir elektroninę struktūrą tam, kad būtų paaiškintos nagrinėjamų molekulių optinės ir magnetinės savybės bei modeliuojami nauji molekuliniai dariniai, kurie gali būti panaudoti įvairiose pramonės, medicinos, technikos ir kt. srityse. Atliekami tyrimai paaiškina kaip, kodėl ir dėl ko keičiasi tiriamų darinių fizinės ir cheminės savybės, o gauti rezultatai leidžia patobulinti esamas technologijas, pagerinti naudojamų prietaisų patikimumą.

Vienas iš VU TFAI astronomijos observatorijos tyrimų tikslų žvaigždžių ir galaktikų cheminės evoliucijos modeliavimas. Tai atliekama teoriškai interpretuojant spektrus ir nustatant pagrindinius žvaigždžių atmosferų parametrus: temperatūrą, slėgį, detalią cheminę sudėtį, amžių ir kt. Siekiant gauti kuo tikslesnius rezultatus skaičiavimai atliekami su vis didesniais atominių ir molekulinių duomenų masyvais, su vis išsamiau žvaigždžių sandarą atspindinčiais atmosferų modeliais. Ypač didelių skaičiavimo resursų reikės, Gaia kosmine observatorija gautiems spektrams analizuoti. Su šia Europos Kosminės agentūros observatorija, kurios parengime aktyviai dalyvauja ir instituto astronomai, spektrai bus gauti milijonams mūsų Galaktikos žvaigždžių.


Gaia kosminė observatorija

„BalticGrid“ teikiamos kompiuterinės galimybės yra naudojamos atomų ir jonų (įskaitant daugiakrūvius bei poliarizuotus) pagrindinių ir sužadintų būsenų fizikinių charakteristikų teoriniams tyrimams atlikti. Skaičiavimų rezultatas yra energijos spektrai, tikrinės funkcijos, šuolių bangų ilgiai, osciliatorių stipriai, įvairių elektroninių šuolių tikimybės, radiacinės lygmenų gyvavimo trukmės, atomų sužadinimo elektronais skerspjūviai, sužadintų atomų rikiavimo ir išsklaidytų elektronų ir sužadintų atomų spinduliuotės kampinio pasiskirstymo asimetrijos parametrų vertės. Šie duomenys yra reikalingi eksperimentinei spektroskopijai, plazmos fizikai, astrofizikai, lazerių fizikai ir t. t. Be šių duomenų neįmanoma interpretuoti eksperimentinių rezultatų, paaiškinti procesų, vykstančių laboratorinėje ir astrofizikinėje plazmoje. „BalticGrid“ teikiamos kompiuterinės paslaugos padeda Lietuvos mokslininkams sėkmingai vykdyti tarptautinio termobranduolinio reaktoriaus statybos (ITER) projektą.

Taikant lygiagrečiųjų ir paskirstytųjų skaičiavimų galimybes yra atliekami atomo branduolio sužadinimo spektrų tyrimai taikant sluoksnių modelį. Suskaičiavus tokį spektrą galima sužinoti, kokios energijos gama kvantus spinduliuoja nagrinėjamas branduolys, ir kiek energijos jis gali sugerti sąveikaudamas su elementariąja dalele, pavyzdžiui, neutrinu. Lygiagretieji ir paskirstytieji skaičiavimai išplečia modeliavimo galimybes, padeda giliau suprasti branduolių sandarą ir struktūrą bei sudaro sąlygas naujiems atradimams, o Lietuvos mokslininkai gali jungtis prie Tarptautinių inovacinių projektų branduolių savybių tyrimo srityje. Be to yra tiriama kvarkų-gluoninė plazma. Manoma, kad šioje būsenoje buvo mūsų Visata keletą mikrosekundžių po Didžiojo Sprogimo bei spėjama, kad ji galėtų egzistuoti masyvių žvaigždžių centre. Šios materijos savybės ir gyvavimo mechanizmai dar nėra gerai pažinti ir išaiškinti, nors yra svarbūs modeliuojant žvaigždžių sandarą ir procesus vykstančius jose. Tyrimai šia kryptimi artina prie kokybiškai naujo energijos šaltinio suradimo.

BalticGrid

Paskirstytųjų skaičiavimų tinklų infrastruktūros vystymas atveria Lietuvos mokslininkams ne tik naujų skaičiavimo resursų, bet ir daugiau bendravimo bei bendradarbiavimo galimybių su pasaulio mokslo bendruomene. Kviečiame šalies mokslo atstovus kuo aktyviau dalyvauti naujos infrastruktūros įsisavinimo darbuose. Naujausią informaciją apie „BalticGrid“ ir „LitGrid“ veiklą galite rasti svetinėse: balticgrid.org, balticgrid.itpa.lt, litgrid.lt.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama