Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje (2)
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Valdininkų smūgis pagalbos laukiantiems neįgaliesiems: programėlės nebus

Publikuota: 2018-03-01 16:07
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Gytis Pankūnas
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Praėjusių metų vasarą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovai drąsiai trimitavo, kad 2018 m. pradės veikti pažangi pagalbos iškvietimo sistema klausos negalią turintiems žmonėms. Tačiau kurčiųjų bendruomenė išgirdo netikėtą žinią – valdininkai juos apgavo: vietoje žadėtos specialios programėlės neįgalieji gavo dar vieną pažadą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Praėjusių metų vasarą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovai drąsiai trimitavo, kad 2018 m. pradės veikti pažangi pagalbos iškvietimo sistema klausos negalią turintiems žmonėms. Tačiau kurčiųjų bendruomenė išgirdo netikėtą žinią – valdininkai juos apgavo: vietoje žadėtos specialios programėlės neįgalieji gavo dar vieną pažadą. Be to, pareigūnai kurčiųjų net nepanoro informuoti apie tai, kad pagalbos sistema nepradės veikti žadėtu laiku.

2017 m. liepą BPC vadovas Audrius Čiuplys pranešė kurčiųjų bendruomenę nudžiuginusią naujieną – 2018 m. prad4s veikti mobili programėlė, kuria bus galima išsikviesti skubią pagalbą ir vaizdo skambučio režimu. Ši funkcija, kaip teigė BPC, turėtų pakeisti dabartinę programėlę „GPS 112“, kuria nėra galimybių užmegzti vaizdo pokalbio, taip pat apribotos galimybės operatyviai gauti duomenis kviečiančiojo pagalbą buvimo vietą – tai naujasis produktas leistų padaryti. Kurtieji, nelaimės atveju išsikvietę pagalbą, gestų kalba galėtų nurodyti, kas jiems nutiko.

Be kitų funkcijų, lietuvių, anglų, rusų, lenkų kalbomis veikianti programėlė turėtų leisti nustatyti kviečiančiojo pagalbą buvimo vietą naudojantis tiek globalios padėties nustatymo sistema, tiek mobiliojo ir bevielio ryšio tinklais – duomenys turėtų būti atnaujinami kas pusę minutės ir automatiškai siunčiami į BPC.

Valdininkų smūgis pagalbos laukiantiems neįgaliesiems: programėlės nebus

Pažadas liko popieriuje

Pradėjus konsultacijas su kurčiųjų bendruomene, PAGD pernai paskelbė viešąjį pirkimą pagalbos išsikvietimo programėlei sukurti ir paleisti, tačiau, kaip Alfa.lt informavo PAGD, pirkimas buvo nutrauktas.

„Šis investicinis projektas buvo numatytas įgyvendinti 2017-2018 m. PAGD paskelbto 112 programėlės viešojo pirkimo metu buvo gauta galimų tiekėjų tikslinančių klausimų ir pretenzija. Į tai buvo atsižvelgta ir nuspręsta pradėtą pirkimą nutraukti, o pirkimą tęsti papildomai išanalizavus techninius aspektus“, – aiškinama Alfa.lt atsiųstame PAGD atsakyme.

Anot departamento, nutraukus viešąjį pirkimą, kurtiesiems skirtai programėlei planuotos lėšos buvo perskirstytos kitiems departamento vykdomiems investicijų projektams finansuoti – gelbėjimo įrangos, skirtos ugniagesių gelbėtojų darbui, įsigijimui.

Pasak PAGD, šiuo metu 2017 m. numatytos lėšos yra „atstatytos“, artimiausiu metu ketinama skelbti naują viešąjį pirkimą.

„Tikimės, kad 2018 m. pabaigoje bus įdiegta ir ištestuota nauja programėlė. Visuomenei prieinama ji turėtų tapti 2019 m. pradžioje“, – naują pažadą neįgaliesiems pateikė PAGD.

Departamentas tikino, kad atvejų, kai neįgaliesiems nebuvo suteikta pagalba vien dėl to, kad nebuvo specializuotos pagalbos iškvietimo programėlės, nėra žinoma.

Kaip teigė PAGD, šiuo metu, kol nėra naujos nacionalinės 112 programėlės, kuria pagalbą galima būtų išsikviesti vaizdu, naudojama alternatyvi tekstinio susirašinėjimo priemonė, t. y. veikia SMS žinutės skubios pagalbos numeriu 112.

Taip pat pagalba gali būti iškviesta vadinamuoju „tyliu skambučiu“, tačiau šia paslauga gali pasinaudoti tik tie klausos negalią turintys asmenys, kurie yra pateikę savo telefono abonento ir nuolatinės gyvenamosios vietos duomenis. Šie duomenys yra užregistruoti BPC informacinėje sistemoje (BPCIS), kad galima būtų identifikuoti asmenį.

„Asmuo, kuriam reikalinga pagalba, surinkęs 112 numerį turi palaukti ne mažiau kaip 2 minutes (dėl galimos skambučių eilės piko metu) ir tik tada padėti ragelį. BPC operatorius, atsiliepęs į skambutį, BPCIS mato asmens pateiktą adresą, kuriuo reikalinga skubi pagalba. Tokiu atveju pranešimas apie pagalbos poreikį perduodamas greitosios medicinos ir policijos tarnyboms, kurios vyksta į BPCIS įvestu adresu“, – aiškino PAGD.

Kurtieji šokiruoti, galvojo apie mitingą

Alfa.lt kalbintas Lietuvos kurčiųjų draugijos (LKD) viceprezidentas, Lietuvos kurčiųjų jaunimo asociacijos tarybos narys Kęstutis Vaišnora neslėpė, kad klausos negalią turintys žmonės yra labai nustebę, jog jų laukta pagalbos iškvietimo programėlė taip ir liko valdininkų pažadu. Be to, pasak K. Vaišnora, šokiruoja ir valdininkų požiūris į bendravimą su neįgaliaisiais.

„Lietuvos kurčiųjų bendruomenė dėl susidariusios situacijos tikrai buvo šokiruota, nes likus tik vienam žingsniui iki galutinio aplikacijos pritaikymo, tai yra pagalbos iškvietimo gestų kalba užtikrinimo, aplikacija absoliučiai buvo nebeveikianti. Tai reiškia, kad tai, ką bendromis pastangomis, bendradarbiaudami kūrėme ir sukūrėme, buvo tiesiog panaikinta per vieną dieną, o Lietuvos kurčiųjų draugija informuota tik po laiko“, – teigė kurčiųjų atstovas.

Pasak K. Vaišnoros, kurtieji dėl PAGD ir BPC veiksmų net norėjo surengti mitingą.

„Mes reagavome: parašėme raštus atsakingoms institucijoms, bendruomenė ragino organizuoti mitingą. Susidariusia situacija susidomėjus aukštiems valstybės vadovams, su PAGD suorganizuotas susitikimas. Pasikeitė vadovybė, turėjome iš naujo išsakyti savo poreikius, bet laikėmės savo pozicijos“, – LKD viceprezidentas.

Anot K. Vaišnoros, šiuo metu veikiančios sistemos, kai kurtieji gali pagalbą išsikviesti SMS žinute, neužtenka.

„Tai yra visiškai neefektyvu, sunkiai prieinama kurtiesiems, bet šiuo atveju geriau negu nieko. Situacija tikrai apmaudi, šiuo metu deriname veiksmus, nuolat stebime procesą. Tokie veiksmai tik įrodo, kaip dažnai švaistomos valstybės lėšos, nes turėjome produktą, kurį reikėjo tik patobulinti, o dabar vėl kursime viską iš naujo ir valstybė į tai investuos lėšas“, – nuoskaudos neslėpė kurčiųjų atstovas.

Ragina nelaukti nelaimės

Kurčiųjų bendruomenės situacija nuolat stebinti Seimo opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Raminta Popovienė dėl PAGD ir BPC kurtiesiems duotų ir neištesėtų pažadų dar pernai kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį.

Anot jos, nors PAGD siūlo kurtiesiems naudotis SMS žinutėmis, kviečiant pagalbą, tačiau neįgalieji sako, kad nelaimės, streso atveju žmogus dažnai būna nepajėgus rašyti žinutes, ypač, kai reikia skubios pagalbos gaisro, traumos, ligos, užpuolimo atvejais.

„Kai yra ligos atvejis ar koks kitas atvejis, tai galbūt ir galima surašyti žinutę, bet jeigu yra ekstremali situacija, tai toje būsenoje žmogus galbūt ne taip greitai ir surašytų žinutę. BPC gauna žinutę, bet be aplikacijos nemato, kokia pagalba yra reikalinga – ar greitoji medicinos, ar gaisrinė, ar policija, tai gali iš viso visos trys suvažiuoti. Tai čia dar toks ir neūkiškumo klausimas“, – komentavo parlamentarė.

Socdemė priminė, kad dar prieš kelis metus galimybė vaizdu išsikviesti pagalbą BPV buvo, tai buvo pilotinis projektas, kuris pasiteisino, tačiau nebuvo pratęstas. Anot R. Popovienės, žinia, jog kurtiesiems skirtos programėlės įdiegimas nusikelia į 2019 m., nuvilia.

„Tikimės, kad žmonės su negalia žmonės nebus palikti be tinkamų priemonių išsikviesti medikus, gelbėtojus ar policiją. Juk bet kurią akimirką tai gali išgelbėti žmogaus gyvybę arba ją pražudyti. Negalime reaguoti tik jau sulaukę skaudžios nelaimės“, – komentavo R. Popovienė.

Parlamentarė perspėjo, jog valdžios institucijos, ignoruodamos kurčiųjų interesus, rizikuoja užsitraukti ir tarptautinių organizacijų nemalonę.

„Mes turime užtikrinti paslaugų suteikimą žmonėms, su klausos negalia. Lietuvai reikia įgyvendinti Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvenciją, Lietuva pristatė savo ataskaitą praeitais metais Jungtinių Tautų Teisių komitete. Ten buvo įvardinta, kad mes tik tris pozicijas įgyvendinome, o labai daug – bent 60 pozicijų – yra neįgyvendinta ir būtent viena iš tų rekomendacijų yra informacijos prieinamumas žmonėms, turintiems klausos ir regos negalią ir paslaugų šiems žmonėms suteikimas, ypač BPC“, – aiškino pašnekovė.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama