Elektronika.lt
 2024 m. spalio 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Autorių teisių apsaugai – nauja technologija „blockchain“

Publikuota: 2017-11-30 12:13
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Autorių teisių apsaugos klausimai šiomis dienomis tampa vis aktualesni, nuolat ieškoma pažangių technologijų, kurios galėtų spręsti susijusias problemas. Šiuo metu autorių teisių gynėjų dėmesys nukreiptas į kriptovaliutų sisteminį pagrindą – blokų grandinės technologiją (angl. blockchain).

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Autorių teisių apsaugos klausimai šiomis dienomis tampa vis aktualesni, nuolat ieškoma pažangių technologijų, kurios galėtų spręsti susijusias problemas. Šiuo metu autorių teisių gynėjų dėmesys nukreiptas į kriptovaliutų sisteminį pagrindą – blokų grandinės technologiją (angl. blockchain). Apie naują technologiją, jos veikimą, panaudojimą pasakoja advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ kontoros advokatas Erikas Saukalas.

Autorių teisių apsaugai – nauja technologija „blockchain“

„Blockchain“. Kas tai?

„Blockchain“ – tai decentralizuota duomenų apskaitos sistema, kurią naudodami sistemos vartotojai gali saugiai keistis informacija. Kriptovaliutų atveju ši technologija naudojama siekiant fiksuoti duomenis apie virtualių pinigų pervedimus, tačiau iš esmės ši technologija gali būti panaudota praktiškai visose srityse, kuriose egzistuoja poreikis išsaugoti informaciją bei užtikrinti jos patikimumą, todėl ji diegiama ir kituose sektoriuose, pavyzdžiui, finansų, draudimo, energetikos. Nuo šiol „blockchain“ naudojama ir intelektinės nuosavybės apsaugoje, tiksliau – autorių teisėje.

„Blockchain“ tinklą sudaro kompiuterių, iš kurių kiekviename saugoma „blockchain“ duomenų kopija, grandinė. Nutraukti šio tinklo veiklos beveik neįmanoma – reikėtų pažeisti visus grandinės kompiuterius. Kol veikia bent vienas prie tinklo prijungtas kompiuteris – veikia ir technologija. Kiekvienas naujas „blockchain“ naudotojo įrašas (blokas), skaitmeninių įrašų pavidalu užfiksuojamas tinkle ir paskelbiamas atsitiktiniams kitiems tinklo kompiuteriams. Kiekvienas blokas jungiasi prie kito bloko chronologine tvarka ir taip sudaro blokų grandinę.

Kiekvienas įrašas automatiškai atkartojamas ir yra matomas visuose tinklo dalyvių kompiuteriuose, o nauji tinklo dalyviai plečia ir stiprina visą sistemą. Įrašų saugumas ir nekintamumas užtikrinamas naudojant kriptografinio šifravimo ir grupavimo į blokus metodus. Visi sistemą sudarantys duomenys – blokai ir jų turinys, yra atviri ir prieinami visiems tinklo nariams. Kiekvienas tinklo narys gali peržiūrėti visus bloko įrašus, peržvelgti blokų grandinę ir atkurti informacijos pokyčius. Sujungiant blokus į grandinę užtikrinama, kad informacija nebuvo pakeista ar suklastota. Jei būtų bandoma informaciją suklastoti, tai pamatytų kiti sistemos dalyviai.

Sistema yra pilnai save išlaikanti ir geba funkcionuoti be priežiūros. Sistemoje daromų įrašų nefiksuoja joks trečiasis asmuo, t. y. joks tarpininkas neatlieka sistemos priežiūros vaidmens. Ši savybė užtikrina nedidelę šios technologijos administracinę naštą.

Kūrinio autorystė

Lietuvoje bei daugumoje kitų pasaulio valstybių autorių teisių apsauga atsiranda nuo kūrinio sukūrimo ir išreiškimo objektyvia forma momento, todėl praktikoje dažnai susiduriama su sunkumais, įrodant kūrinio autorystę. Kūrinio autorystės nustatymas gali tapti aktualus kilus ginčui dėl neteisėto kūrinio panaudojimo, kūrinį naudojančiam asmeniui teigiant, jog būtent jis yra tikrasis autorius. Kūrinį paskelbus viešai, pavyzdžiui, savo kūrybos straipsnį publikavus žurnale, ši problema išsprendžiama, nes tokiu būdu tiek kūrinys, tiek jo autorius yra paviešinami. Tačiau tais atvejais, kai kūrinys nėra viešai skelbiamas ar demonstruojamas, kūrinio autorystės nustatymo faktas gali tapti sudėtingu uždaviniu dėl tai pagrindžiančių įrodymų trūkumo.

Vienas iš būdų, siekiant išvengti galimų sunkumų įrodinėjant autorystę, yra autorystės registravimas „blockchain“ tinkle. Įrašas tinkle suteikia autoriui nepaneigiamą įrodymą dėl teisių į sukurtą kūrinį egzistavimo, nes, kaip minėta, „blockchain“ įrašas negali būti suklastotas ar pakeistas. Autorių teisių registraciją, panaudojant „blockchain“ technologiją, atlieka tokios internetinės platformos kaip „Binded“ JAV ar „Bernstein“ Europoje. Atlikus kūrinio registraciją, autoriui išduodamas skaitmeninis sertifikatas, kurio pagalba, kilus būtinybei, galima įrodyti konkretaus kūrinio autorystę.

Kaip tai veikia?

Autorių teisių registracija atliekama įkeliant skaitmeninę laikmeną, kurioje užfiksuotas registruojamas kūrinys, į pasirinktos internetinės platformos duomenų bazę. Tuomet skaitmeninei laikmenai sukuriamas kriptografinis raktas, kurio pagrindu internetinė platforma atlieka įrašą „blockchain“ tinkle. Šio įrašo pagrindu autoriui išduodamas skaitmenins sertifikatas, kurio galiojimas gali būti patikrintas nepriklausomai nuo įrašą atlikusios internetinės platformos, t. y. bet kurio „blockchain“ tinkle esančiu kompiuteriu. Į platformą įkelta skaitmeninė laikmena saugoma užšifruotoje skaitmeninėje saugykloje, o šios saugyklos atidarymas galimas tik su autoriui išduotu sertifikatu.

Pažymėtina, kad registracijos metu kūrinio turinys nėra paviešinamas, nes „blockchain“ įrašas yra sudarytas tik iš skaitmeninės laikmenos kriptografinio rakto. Be to, skaitmeninės laikmenos turinys, kuris yra įkeliamas į internetinės platformos, atliekančios atitinkamą įrašą „blockchain“ tinkle, duomenų bazę, nėra atskleidžiamas internetinę platformą administruojantiems asmenims. Ši aplinkybė gali būti svarbi autoriui, kuris siekia savo kūrinį išlaikyti paslaptyje, pavyzdžiui, kompiuterio programos išeities kodą sukūrusiam programuotojui.

Skaitmeninio sertifikato pagrindas yra kriptografijos metodu sukurta skaičių seka (kriptografinis raktas). Skaitmeninis sertifikatas nėra išduotas ir jo galiojimas nėra garantuojamas jokios valdžios įstaigos ar institucijos, todėl jis galioja visame pasaulyje. Šių sertifikatų priimtinumo teisme, kaip tam tikrą faktą patvirtinančio įrodymo, klausimas vis dažniau keliamas įvairių valstybių teismų praktikoje.

Daugumoje valstybių „blockchain“ tinklo duomenys yra pripažįstami priimtinais įrodymais, tačiau šių duomenų patikimumas turi būti papildytas eksperto išvada. Ši aplinkybė iš dalies sumažina autorystės registracijos naudojant „blockchain“ patrauklumą, nes padidina teisinės gynybos išlaidas, tačiau teismų praktikoje įsivyravus precedentui remtis tokio pobūdžio įrodymais, eksperto išvada taps nebūtina.

Ar verta?

Galima pripažinti, kad „blockchain“ technologija vis dar naujas, mažai suprantamas ir daugelio skeptiškai vertintinas reiškinys. Ne išimtis ir teisė, kuri šiuo atžvilgiu atsilieka, todėl „blockchain“ tinklo duomenų kaip nenuginčijamo autorystės įrodymo statusas nėra visiškai apibrėžtas. Tačiau neabejotina, kad šiai technologijai tapus plačiau naudojamai, tai taps patogiu ir greitu autorių teisės apsaugos įrankiu.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama