Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ignalinos atominė elektrinė įveikė rimtą technologinį iššūkį

Publikuota: 2016-11-29 11:37
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Moderni laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla – gyvybiškai svarbus žingsnis toliau vykdant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo procesą. IAE jau turi kur saugoti panaudotą branduolinį kurą (PBK), kurio 1983–2009 m., per dviejų galingiausių pasaulyje RBMK tipo reaktorių eksploatacijos laikotarpį, susikaupė beveik 22 tūkst. rinklių. Didžioji jų dalis (apie 16 tūkst.) tebelaikoma šalia kiekvieno reaktoriaus esančiuose baseinuose ir antrajame reaktoriuje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ignalinos atominė elektrinė įveikė rimtą technologinį iššūkįModerni laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla – gyvybiškai svarbus žingsnis toliau vykdant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo procesą.

IAE jau turi kur saugoti panaudotą branduolinį kurą (PBK), kurio 1983–2009 m., per dviejų galingiausių pasaulyje RBMK tipo reaktorių eksploatacijos laikotarpį, susikaupė beveik 22 tūkst. rinklių. Didžioji jų dalis (apie 16 tūkst.) tebelaikoma šalia kiekvieno reaktoriaus esančiuose baseinuose ir antrajame reaktoriuje. Iš čia per artimiausius penkerius metus PBK bus pervežamas į naująją saugyklą, vadinamą projektu B1, nes 1999 m. atidaryta pirmoji (senoji) laikinoji PBK saugykla jau užpildyta.

Ilgo etapo pradžia

Lietuvą, įgyvendinusią vieną svarbiausių IAE eksploatavimo nutraukimo etapų, pasveikino Europos Komisijos atstovas Massimo Garribba. Stebėdamas, kaip naujoje laikinojoje saugykloje spalio viduryje buvo pastatytas pirmasis konteineris su PBK, svečias pripažino, kad tai buvo rimtas technologinis iššūkis, kurį sėkmingai bendradarbiaujant IAE specialistams ir partneriams pavyko įveikti.

Projektas B1, naujoji laikinoji PBK saugykla, kurią pastatė konsorciumas „NUKEM Technologies“ / GNS, kainavo 193,9 mln. eurų. Projektas apima ne tik saugyklos statybą, bet ir naujų specialių konteinerių gamybą, sistemų bei įrangos, reikalingos supakuoti PBK į šiuos konteinerius ir transportuoti juos iš blokų į saugyklą, suprojektavimą, pagaminimą ir įdiegimą. Saugyklos statybos užtruko, nes įgyvendinant projektą teko peržiūrėti technologines IAE eksploatavimo nutraukimo procedūras, jau vykstant statyboms įdiegti tam tikri saugai svarbūs konstrukcijų, sistemų ir komponentų pokyčiai. Anot IAE generalinio direktoriaus Dariaus Janulevičiaus, ankstesnis planas, kad saugykla turėjo pradėti veikti 2009 m. pabaigoje, buvo pernelyg optimistinis.

„Džiaugiuosi, kad ilgainiui sutarties šalys rado konsensusą, darbuotojai neišsigando sunkumų, ir bendru konstruktyviu darbu pavyko įgyvendinti šį sudėtingą projektą. Moderni saugykla yra vienas svarbiausių žingsnių toliau vykdant sklandaus IAE eksploatavimo nutraukimo darbus. Tačiau kartu tai – tik tolesnio ilgalaikio etapo pradžia. Tikimės, kad nuo šiol procesas bus daug spartesnis“, – sakė valstybės įmonės vadovas.

Jis akcentavo, kad naujoji saugykla atitinka visus branduolinės ir radiacinės saugos reikalavimus. Pagal Europos Komisijos nustatytas taisykles buvo atlikti vadinamieji streso testai ir nustatyta, kad konstrukcijos, sistemos ir komponentai gali atlaikyti net ir viršprojektinių avarijų poveikį.

Specialiai suprojektuoti ir Vokietijos bendrovės GNB pagaminti unikalūs 4,5 m aukščio ir 2,6 m skersmens CONSTOR®RBMK1500/M2 tipo metalo-betono konteineriai, kurių kiekvienas su kuru sveria apie 115 tonų. Šios talpyklos taip pat atitinka maksimalius saugos reikalavimus: erdvė tarp išorinės ir vidinės konteinerių sienelių, kurių kiekvienos storis – 40 mm, užpildyta metalinio granuliato ir skysto betono mišiniu, konteineris užvirinamas dviem dangčiais, iš viršaus dedama betono plokštė – tai komplekse užtikrina patikimą aplinkos ir žmonių apsaugą nuo kuro skleidžiamos jonizuojančiosios spinduliuotės. Konteinerio sienos pakankamai storos, kad jis būtų atsparus įvairiam išorės poveikiui, pavyzdžiui, jeigu kristų iš tam tikro aukščio ar kiltų gaisras.

Pradėti karštieji bandymai

Tuščias konteineris gabenamas specialiai sukurtu transporteriu į pirmą ar antrą elektrinės bloką, čia perkeliamas į baseinų salę ir paruošiamas krauti PBK. Tuomet jis panardinamas po vandeniu ir į jį pakraunamas kuras. Vieno konteinerio užpildymas, įskaitant visas technologines operacijas, apsauginio dangčio privirinimą, konteinerio transportavimą ir pastatymą saugykloje, gali užtrukti iki 18 dienų.

Visos šios operacijos atitinka branduolinės ir radiacinės saugos nuostatas. Tai patvirtino saugos analizės ataskaitą išnagrinėjusi Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI). Ji šių metų rugsėjį suteikė licenciją eksploatuoti laikinąją PBK saugyklą. Tai leido pradėti saugyklos karštuosius bandymus su PBK, kurių metu bus pakrauti ir į saugyklą transportuoti saugoti 10 naujų konteinerių.

Karštųjų bandymų metu bus patikrinti visi eksploataciniai veiksmai, atliekami talpinant PBK į konteinerius ir gabenant juos iš elektrinės blokų į naująją saugyklą. VATESI teigiamai įvertinus karštųjų bandymų atlikimo ataskaitą ir galutinę saugos analizės ataskaitą, 2017 m. spalį planuojama gauti leidimą saugyklos pramoninei eksploatacijai ir toliau iškrauti PBK iš abiejų IAE blokų.

Prioritetas – sauga

Į naująją laikinąją saugyklą planuojama perkelti visą PBK: 190 konteinerių, kurių kiekvieno projektinė talpa – 91 kuro rinklė. Artimiausiu metu IAE specialistai įvertins, ar galima visas procedūras atlikti greičiau nei per 18 dienų.

„Tačiau mums labiau svarbus ne laikas, o saugos aspektai. Jie visada bus mūsų prioritetas“, – pabrėžė D. Janulevičius.

Anot jo, iš antrojo reaktoriaus rinklės bus pradėtos iškrauti 2018 m. ir baigtos 2019 m. Visas kuras iš baseinų, įskaitant ir pažeistą, bus perkeltas iki 2022 m. pabaigos.

Taigi, IAE laukia išties atsakingų darbų laikotarpis, nes Lietuva yra pirmoji šalis pasaulyje, kuri, iškrovusi kurą, ruošiasi išmontuoti RBMK tipo reaktorius, susijusius technologinius įrenginius bei kitas sistemas.

IAE turi užtikrinti, kad radioaktyviosios atliekos būtų saugomos ir laidojamos, atsižvelgiant į branduolinę ir radiacinę saugą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas, maksimaliai įvertinant prevencines radioaktyviosios taršos priemones. Todėl radioaktyviųjų atliekų saugyklų ir atliekynų statyba bei jų eksploatavimas yra strategiškai svarbi IAE veiklos kryptis.

2018 m. planuojama baigti įgyvendinti Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo kompleksą (projektas B234), taip pat artimoje ateityje bus pradėtos dar dviejų – Trumpaamžių labai mažo aktyvumo atliekų atliekyno (B19) ir Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno (B25) – statybos.

Būtina donorų pagalba

Kadangi IAE buvo sustabdyta pirma projekte numatyto eksploatavimo laiko, nebuvo sukaupta pakankamai lėšų, būtinų tokio strateginio objekto veiklai nutraukti. Tad be ES ir kitų tarptautinių partnerių paramos Lietuva nėra finansiškai pajėgi įgyvendinti šį unikalų projektą. Lietuvos indėlį į eksploatavimo nutraukimo finansavimą sudaro VĮ IAE Eksploatavimo nutraukimo fondo lėšos bei šalies biudžeto lėšos.

Iki šiol sulaukta ES finansinės paramos iš Europos Bendrijos Ignalinos programos fondo (administratorius – Centrinė projektų valdymo agentūra prie LR finansų ministerijos) ir Tarptautinio IAE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo (TIENRF, administratorius – Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas). Pastarojo lėšomis finansuotos ir naujos laikinosios saugyklos statybos. Donorų Asamblėją, kuri yra TIENRF valdytoja, sudaro Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Europos Komisija.

Kol kas finansavimas ES lėšomis yra numatytas iki 2020 m. „Stengsimės įgyvendinti visus projektus laiku ir parodyti Bendrijai bei kitiems partneriams, kad Lietuva sugeba susitvarkysi su iššūkiais, tinkamai panaudoti lėšas ir sukurti už jas vertę. Viliuosi, jog Lietuvos valstybinės institucijos, bendradarbiaudamos su atstovybėmis užsienyje, pasieks, kad ES finansavimas ateityje bus pratęstas“, – sakė IAE vadovas D. Janulevičius.

Energetikos ministerijos atstovai taip pat patvirtino, kad derybos dėl ES lėšų jau prasidėjo ir aiškinamasi, kokių veiksmų reikia imtis, kad Lietuva užsitikrintų paramą po 2020 m.

Bendro sprendimo paieškos

Naujoje laikinojoje saugykloje kuras bus saugomas apie 50 metų. Tikimasi, kad per tą laikotarpį branduolinės energetikos šalys suras sprendimą, kur ir kaip laidoti branduolines atliekas. Šiuo metu svarstoma, kad tinkamiausia būtų įrengti požemines saugyklas.

D. Janulevičius patvirtino, kad tai – itin brangus sprendimas: „Ne mažiau kaip 500 metrų gylyje turėtų būti įrengta saugykla, kur branduolinės atliekos būtų palaidotos galutinai.“

Kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Švedija ir Suomija, jau atlieka bandymus. Vokietijoje, kur ketinama palaipsniui atsisakyti branduolinės energetikos, tebeveikia aštuonios AE. Šalis kol kas nėra nusprendusi, kur saugos branduolines atliekas, diskutuojama apie planus nuolatinę saugyklą įrengti iki 2050 m.

Kaupiama unikali patirtis

Valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė ne tik iškrauna panaudotą branduolinį kurą iš energetinių blokų ir perveža saugoti į laikinąją saugyklą. Ji taip pat vykdo kitus IAE eksploatavimo nutraukimo darbus: valdo ir prižiūri būtinas sistemas, užtikrinančias branduolinę, radiacinę, priešgaisrinę, fizinę saugą, dezaktyvuoja ir išmontuoja įrangą bei pastatus, apdoroja kitas saugotinas radioaktyviąsias atliekas.

Tam IAE tebedirba daugiau kaip 2000 žmonių. Kai kurie jų, baigę kuro perkrovimo darbus, sulauks pensinio amžiaus ir paliks įmonę, kiti bus perkvalifikuoti.

1999 m. pagal ES ekonominės pagalbos programos PHARE projektą buvo parengtas preliminarus IAE eksploatavimo nutraukimo planas, kuriame nagrinėti trys galimi išmontavimo strategijų variantai: nedelstinas išmontavimas, atidėtas išmontavimas ir saugi konservacija (nuo 40 iki 100 metų) bei sarkofagas.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) specialistai 2001 m. pasiūlė Lietuvai rinktis nedelstino išmontavimo būdą, kai įranga išmontuojama beveik iškart po to, kai nutraukiamas reaktoriaus darbas ir iš įrangos pašalinamos radioaktyviosios medžiagos. Tam pritarė ir IAE atstovai, įvertinę didesnio socialinio užimtumo prielaidas, nes būsimiems darbams būtų pasitelkiami patyrę elektrinės specialistai.

2002 m. Vyriausybė priėmė sprendimą dėl nedelstino išmontavimo, kad IAE eksploatavimo nutraukimas neturėtų sunkių socialinių, ekonominių, finansinių ir poveikio aplinkai padarinių. Toks būdas turi daug pranašumų: sudėtingus, reikalaujančius specialių žinių ir įgūdžių darbus atlieka įmonės specialistai, ilgą laiką dirbę su šia elektrinės įranga. Kai kurie darbuotojai dalyvavo dar elektrinės statybose ir montavo įrangą, todėl jų patirtis labai praverčia. Be to, vienas IAE eksploatavimo nutraukimo veiklos prioritetų – kuo daugiau darbų atlikti IAE personalo jėgomis.

2001–2004 m. IAE parengė, o LR ūkio ministerija 2005 m. patvirtino Galutinį eksploatavimo nutraukimo planą (GENP), kurio paskutinė redakcija patvirtinta 2014 m. Jis apima visą IAE eksploatavimo nutraukimo laikotarpį (abu blokus, pagalbinius įrenginius, laikinas panaudoto kuro bei radioaktyviųjų atliekų saugyklas). Pagal GENP pateiktą strategiją numatoma iki 2038 m. pasiekti vadinamąją rudojo lauko stadiją: išsaugant naudotinus pastatus ir infrastruktūrą IAE aplinką sutvarkyti taip, kad jos teritoriją būtų galima rekultivuoti ir vystyti ūkinę veiklą.

Milžiniškos apimties darbai

Per pradinę stadiją IAE įrenginiai yra išmontuojami ir dezaktyvuojami. Šis procesas gerokai pasistūmėjęs – jau išmontuota pirmojo bloko turbinų salė, išmontavimo darbai vyksta antrojo bloko turbinų salėje. Kasmet tūkstančiai tonų išmontuotų ir išvalytų įrenginių, kelis kartus patikrinus radiacinės taršos lygį, parduodama kaip metalo laužas.

Kai panaudotas branduolinis kuras ir susikaupusios radioaktyviosios atliekos bus perduotos laikinai saugoti arba palaidoti, planuojama pašalinti nedidelio radioaktyvumo įrenginius. Po to vyks techniškai sudėtingiausia stadija, kai bus išmontuojami radioaktyvūs įrenginiai ir pašalinamas vidinis radioaktyvusis pastatų sluoksnis. Planuojama, kad šiose zonose darbai galėtų prasidėti apie 2020-uosius.

Dar vėliau bus griaunami pastatai, kruopščiai tikrinant, ar skaldoje nėra net ir mažiausių radioaktyvumo pėdsakų. Pripažinti tinkamais naudoti statiniai liks stovėti.

Laukia išties milžiniškos apimties darbai, nes statant IAE iš viso buvo panaudota 3 544 000 m³ gelžbetonio konstrukcijų ir 76 480 tonų armatūros, taip pat nutiesta 390 km ryšio, 334 km elektros energijos perdavimo ir 133 km kanalizacijos linijų, 164 km šilumos tinklų vamzdynų.

Radioaktyviosios medžiagos apdorojamos ir pakuojamos į pakuotes, užtikrinančias šių medžiagų saugias saugojimo arba dėjimo į atliekynus sąlygas. O neradioaktyviosios medžiagos yra perdirbamos, pakartotinai panaudojamos arba sutvarkomos kaip įprastos atliekos pramoniniu būdu.

Galimybė įmonei ir specialistams

Eksploatavimo nutraukimo proceso pabaigoje liks tik įrenginiai, užtikrinantys saugų apdorotų radioaktyviųjų atliekų laikiną saugojimą ir saugojimą atliekynuose bei laikiną panaudoto branduolinio kuro saugojimą.

Galutinis tikslas – pasiekti būseną, kai aikštelė gali būti naudojama be apribojimų arba naudojama teisės aktų nustatytomis sąlygomis prieš tai atlikus įrenginių dezaktyvavimą, išmontavimą, sutvarkius eksploatavimo nutraukimo liekanas, aikštelę ir atlikus kitus būtinus veiksmus.

Įgyvendindama energijos blokų su RBMK tipo reaktoriais eksploatavimo nutraukimo projektus, IAE kaupia unikalią patirtį, kurią gali susisteminti ir pritaikyti kituose branduolinės energetikos sektoriaus projektuose. Tai galimybė tiek įmonei, tiek aukštą kvalifikaciją turintiems specialistams pritaikyti savo patirtį ir kompetenciją, teikiant paslaugas panašaus pobūdžio projektuose branduolinės energetikos srityje.

40 metų istorija: svarbiausios datos ir planai

  • 1974 m. IAE statybų pradžia.
  • 1983 m. pradėtas eksploatuoti pirmasis blokas.
  • 1987 m. pradėtas eksploatuoti antrasis blokas.
  • 1989 m. nutrauktos trečiojo bloko statybos.
  • 1999 m. atidaryta pirmoji (senoji) laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla.
  • 2000 m. Seimas priėmė IAE pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo įstatymą.
  • 2004 m. gruodžio 31 d. sustabdytas pirmasis blokas.
  • 2005 m. sausio 5 d. pasirašyta sutartis su Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) rangovu „NUKEM Technologies“ / GNS.
  • 2009 m. gruodžio 31 d. sustabdytas antrasis blokas, nutrauktas IAE eksploatavimas.
  • 2016 m. rugsėjo 20 d. gauta VATESI licencija eksploatuoti B1.
  • 2017 m. spalį numatoma pramoninio B1 eksploatavimo pradžia.
  • 2022 m. pabaigoje baigiama iškrauti panaudotą branduolinį kurą iš blokų.
  • 2034 m. baigiami reaktorių išmontavimo darbai.
  • 2038 m. baigiamas IAE eksploatavimo nutraukimo procesas.

IQ.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama