Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Apple“ programėlių parduotuvė – tikras sukčių lizdas

Publikuota: 2016-11-29 16:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Nelabai įgudusių technologijų pasaulio gyventojų laukia gausybė spąstų, kuriuos ne pačios švariausios sąžinės žmogeliai jiems pasprendė kitoje elektroninių įrenginių ekrano pusėje. Nuolat susiduriame su reklamomis, pasislėpusiomis po „Download“ mygtukais, daug kam tenka atsimušinėti nuo pasiūlymų įsidiegti vienokį ar kitokį „naudingą“ naršyklės komponentą, kuris, atseit, leistų pamatyti vaizdo įrašą arba nuotrauką labai jau intriguojančiu pavadinimu.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nelabai įgudusių technologijų pasaulio gyventojų laukia gausybė spąstų, kuriuos ne pačios švariausios sąžinės žmogeliai jiems pasprendė kitoje elektroninių įrenginių ekrano pusėje, rašo svetainė howtogeek.com.

Nuolat susiduriame su reklamomis, pasislėpusiomis po „Download“ mygtukais, daug kam tenka atsimušinėti nuo pasiūlymų įsidiegti vienokį ar kitokį „naudingą“ naršyklės komponentą, kuris, atseit, leistų pamatyti vaizdo įrašą arba nuotrauką labai jau intriguojančiu pavadinimu. Žengiantys pirmuosius žingsnius technologijų pasaulyje ir skaitmeninėse džiunglėse liūtais dar nesijaučiantys gyventojai tokiose vietose gali prarasti geriausiu atveju nemažai laiko ir nervų, blogiausiu – tikrai nemenkas pinigų sumas.

„Apple“ programėlių parduotuvė – tikras sukčių lizdas
Juliaus Kalinsko / „15min“ nuotr.

Ir jeigu „laukinis“ internetas – svetainės, kurios sukurtos nebūtinai patikimų bendrovių – atrodo pavojingos, į programėlių parduotuves, kurias sukūrė „Apple“ arba „Google“ mes užsukame tarsi su pasitikėjimu, kad nebūsime apgauti, kad mūsų telefonų operacines sistemas sukūrusios bendrovės saugo savo klientus ir neleidžia mūsų apgaudinėti. Bet toks įspūdis – labai jau apgaulingas ir pavojingas.

Bent jau kai kalba eina apie „Mac App Store“ – programėlių parduotuvę „Apple“ kompiuteriams.

Pabandykite įsivaizduoti, kad esate dar nelabai aplinkoje besigaudantis kompiuterio naudotojas. Nusipirkote sau pirmą, naujutėlaitį, dar „dažais kvepiantį“ „iMac“ kompiuterį ir norite juo atlikti naudingą darbą – tarkime, pasiredaguoti kelias kitame kompiuteryje su „Excel“ susikurtas skaičiavimų lenteles. Kompiuterio ekrane pamatote „App Store“ – programėlių parduotuvę, apie kurią esate girdėję daug gerų dalykų. Atsidarote ir į paieškos laukelį įvedate „Microsoft Excel“.

Ir tada ekrane pasirodo milžiniškas rinkinys rezultatų, o pirmoje sąrašo vietoje puikuojasi „Office Bundle“. Už 30 JAV dolerių. Atrodo ganėtinai perspektyviai – visas biuro programų rinkinys už labai padorią kainą. Atsidarome, skaitome toliau.

„Apple“ programėlių parduotuvė – tikras sukčių lizdas

Atrodo tikrai patraukliai. Mat autoriai rašo, kad tai yra „Pats lengviausias būdas kurti aukštos kokybės „Word“ dokumentus, „Excel“ skaičiuokles, „PowerPoint“ prezentacijas“. Tiksliai tai, ko reikia žmogui su nauju kompiuteriu. Skaitome toliau.

Patys pasiskaitykite produkto aprašymą ir pabandykite atspėti, ką iš tiesų siūlo jo kūrėjai. O dabar spėkite dar kartą.

O dabar teisingas atsakymas: tai yra 293 MB apimties dokumentų šablonų rinkinys. Ir jis yra visiškai bevertis, jei neturite tikro „Microsoft Office“ biuro programų rinkinio.

Na gerai, už fantastiškos kokybės šablonų rinkinį gal ir verta būtų sumokėti 30 dolerių. Bet atkreipkime dėmesį į kai kuriuos dalykus:

  • Tai yra pirmas rezultatas, pateikiamas paieškos laukelyje įrašius „Microsoft Excel“.
  • Žodis „šablonai“ (angl. Templates) nėra pavartotas produkto pavadinime.
  • Žodis „šablonai“ neminimas ir produkto aprašyme.
  • Produkto aprašyme minimos kelios funkcijos, kurias atlieka „Microsoft Office“ ir kurios neturi nieko bendro su tuo, ką vartotojai galėtų padaryti įsigiję šablonų kolekciją.
  • Paieškos laukelyje įvedę žodį „Templates“ šio produkto niekaip nerastumėte. Net labai žemai rezultatų sąraše.

Ganėtinai nesudėtinga suprasti, kad toks produkto pateikimas parduotuvėje gali nesunkiai suklaidinti vartotojus. Ir sunku įsivaizduoti, kad produkto apipavidalinimas būtų sukurtas atsitiktinai, o ne labai aiškiai siekiant suklaidinti klientą. Ir „pardavėjams“ tikrai sekasi, ką galima nesunkiai pamatyti pagal produkto vertinimus.

„Apple“ programėlių parduotuvė – tikras sukčių lizdas

Kalbant be užuolankų – šiuos vertinimus surašė apgauti klientai. Ir už kiekvieną apgavystės atvejį tiesiai į „Apple“ sąskaitas nukeliavo po 10 dolerių (bendrovė gauna trečdalį nuo kliento sumokamos kainos už visus parduotuvėje parduotus produktus).

Beje, įdomu tai, kad šiuos neigiamus komentarus pamatysite tik žemiau dviejų liaupsių negailinčių „įvertinimų“, kuriuose daug kartų paminimas žodis „programėlė“ („app“). Ir abi šias liaupsinančias apžvalgas parašė vartotojai, neparašę daugiau nė vienos apžvalgos prie jokio kito produkto.

Toje pačioje programėlių parduotuvėje paieškokite daugiau „Apple“ biuro programų – rasite ir dar daugiau šablonų rinkinių, kurie skirtingais įžūlumo laipsniais dedasi tikrais biuro programų rinkiniais.

Be šablonų rinkinių programėlių parduotuvėje galima rasti ir dešimtimis dolerių kainuojančių programėlių, kurios į naršyklę įkelia nemokamos „Microsoft Office“ versijos įskiepius į naršyklę, ir tikrų biuro programų, kurios geba atidaryti bei redaguoti „Office“ rinkmenas. Tiesa, dažniausiai tai yra nestipriai modifikuotos nemokamų atviro kodo programų versijos, kurių pavadinimuose ar bent jau aprašymuose labai aiškiai žiba „Microsoft Office“ pavadinimas.

Ir klientai klaidinami ne tik pavadinimais – logotipai taip pat kuriami taip, kad jie būtų kuo panašesni į tikrų „Microsoft“ produktų apipavidalinimą. Pavyzdžiui, jei ieškosite „Word“, tai tikrai pamatysite piktogramas su mėlyna „W“ raide, jei ieškosite „Excel“ – piktogramose bus žalia „E“ raidė ir panašiai.

Liūdna tiesa yra tokia, kad „Mac App Store“ iš tiesų negalima rasti oficialaus „Microsoft Office“ programų rinkinio. Jeigu norėsite jį įsigyti – teks keliauti tiesiai į „Microsoft“ svetainę ir įsigyti ją už prenumeratos mokestį arba už vienkartinę 150 JAV dolerių kainą. Aišku, galima rinktis ir alternatyvas – kompiuteryje tikriausiai jau ir taip turėtų būti įdiegtas „Apple iWork“ biuro programų rinkinys, be to, galima nemokamai atsisiųsti kad ir „LibreOffice“ programų rinkinį.

Patyrusiems kompiuterių naudotojams tokie dalykai gali būti pakankamai akivaizdūs. Tačiau pradedantiesiems vartotojams gali būti smarkiai neįprasta tai, kad sukčių ir imitatorių oficialioje parduotuvėje yra daugiau nei tikrų produktų. Kitaip tariant, „Apple“ daržas, kurio puoselėjimu ir priežiūra taip didžiuojasi bendrovė, yra pilnas piktžolių ir kenkėjų.

Howtogeek.com šiuo atveju visą dėmesį skyrė „Microsoft“ biuro programomis prisidengiantiems sukčiams. Tačiau tai – toli gražu ne vienintelis akivaizdaus bandymo sukčiauti atvejis. Jis tik akivaizdžiausias. Bet tik paieškokite, vertinkite kritiškai ir būkite atsargūs – ir pamatysite daugybę kitų bandymų išvilioti pinigus už beverčius niekalus.

Pavyzdžiui, atlikę „Indesign“ paiešką parduotuvėje tikrai nerasite „Adobe“ publikavimui skirto produkto. Bet už tai pamatysite po labai panašiu logotipu ir gundančiu aprašymu paslėptus brangius mokomųjų filmukų rinkinius.

Žinoma, galbūt šiuo atveju bandymai apmulkinti klientus nėra tokie gundantys ir patrauklūs, tačiau tai akivaizdžiai yra dar vienas atvejis, kai programėlių pardavėjai naudojasi kito produkto oficialiu apipavidalinimu.

Yra ir programėlių kūrėjų, kurie užsiima kažkokiais magiškais paieškos optimizavimo darbais ir sugeba savo programėles iškišti aukščiau, nei tas, kurių iš tiesų ieškoma. Pavyzdžiui, jeigu ieškosite „Chrome“ arba „Firefox“, kaip pirmą rezultatą tikriausiai pamatysite programėlę „Fast Browser“. Kainuojančią 1 JAV dolerį ir paskutinį kartą atnaujintą 2014 metais. Turbūt neverta net sakyti, kad tokios „naršyklės“ diegimas būtų nelabai gera mintis.

Kitų pavyzdžių, kuomet šioje parduotuvėje bandoma išpešti vieną-kitą klientų dolerį prisidengiant kitų produktų nauda ir populiarumu, taip pat gausu. Pabandykite paieškoti „Facebook“, „Gmail“, „Adblock“ ar bet kokio kito naudingesnio produkto – pateksite į tikrą apgavysčių liūną.

Kitaip tariant, howtogeek.com parodė, kad „Apple“, prižiūrintys „App Store“ ir iš pirmo žvilgsnio turintys užtikrinti savo vartotojų saugumą nuo nesąžiningų žmonių, iš tikrųjų (nebūtinai sąmoningai) yra sukčių bendrininkai, pasipildantys savo kišenes nepatyrusių, patiklių vartotojų sąskaita.

Žinoma, tai nėra tik „Mac App Store“ problema. Praėjusiais metais tie patys howtogeek.com ne mažiau bėdų aptiko „Microsoft“ įkurtoje „Windows Store“ parduotuvėje „Windows“ operacinėms sistemoms, nors panašu, kad „Microsoft“ ėmėsi veiksmų ir ganėtinai aktyviai naikina tokia sukčių sodinamas „piktžoles“. Ganėtinai aktyviai sukčių bandymus pelnytis mobiliesiems „iPhone“ ir „iPad“ produktams skirtoje parduotuvėje užkardo ir „Apple“. Bet stacionariems kompiuteriams skirta elektroninė programėlių parduotuvė atrodo smarkiai apleista ir labai jau pavojinga.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama