Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

360 laipsnių technika – žurnalistikos priešas ar draugas?

Publikuota: 2016-09-16 15:29
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Reda Stangytė
Inf. šaltinis: LRT.lt

360 laipsnių filmavimo technika leidžia apžiūrėti visą įvykio zoną ir pasijausti jos dalimi, kas būtų sunkiai pasiekiama su paprasta kamera. Taip LRT.lt pasakoja karo zonų reporteris Hansas Jaapas Melissenas. „Manau, kad ateityje ši technika bus naudojama visoms temoms, perkels žmones ten, kur jie patys nenueitų – į Siriją, Iraką ar į parlamento rūmus“, – teigia jis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

360 laipsnių filmavimo technika leidžia apžiūrėti visą įvykio zoną ir pasijausti jos dalimi, kas būtų sunkiai pasiekiama su paprasta kamera. Taip LRT.lt pasakoja karo zonų reporteris Hansas Jaapas Melissenas. „Manau, kad ateityje ši technika bus naudojama visoms temoms, perkels žmones ten, kur jie patys nenueitų – į Siriją, Iraką ar į parlamento rūmus“, – teigia jis.

Pingant ir vis atsirandant naujiems virtualios realybės (VR) akiniams, gausėja ir sričių, bandančių sukurti šiai technologijai skirtą produkciją. Pamažu savo vietą atranda ir 360 laipsnių žurnalistika. Užsienyje šis filmavimo būdas vis dažniau panaudojamas, o Lietuvoje dar tik ieško terpės.

Jausmas – tarsi pats būtum įvykių centre

Jau daugiau nei 20 metų žurnalistu dirbantis olandas H. J. Melissenas pirmą kartą su 360 laipsnių filmavimo technika susidūrė prieš dvejus metus, kai gavo darbo pasiūlymą iš vienos kompanijos, ketinančios rengti filmus iš karo zonų.

„Tada net nežinojau, kas tai yra, tad jie uždėjo man VR akinius, kad pamatyčiau jau atliktus darbus. Aš buvau sužavėtas tuo, ką pamačiau – iškart kilo idėja, kad norėčiau visas savo anksčiau parengtas istorijas padaryti iš naujo, tik su šia filmavimo technika“, – pasakoja žurnalistas.

Toks filmavimo būdas suteikia daug atviresnį ir tikresnį vaizdą to, kas vyksta aplink, mano H.J. Melissenas. „Pavyzdžiui, jei 15 žmonių piketuoja šalia vyriausybės pastato, paprastame video filmavime galima nufilmuoti taip, kad atrodytų, jog stebėtojų yra daug daugiau. Su 360 laipsnių technika to nepadarysi – žiūrovas pats mato, kas yra aplink kamerą“, – tvirtina žurnalistas.

Praėjusiais metais H. J. Melissenas su komanda kitų savanorių ir specialistų apsilankė Graikijoje, Lesbo saloje, kur filmavo atvykstančius pabėgėlių laivus su 360 laipsnių kamera – šešiomis „GoPro“ kameromis ant stovo.

„Mano sūnus, pažiūrėjęs 360 laipsnių reportažą apie pabėgėlius su VR akiniais, pasakė „Tėti, ar galiu eiti į vandenį, ar galiu paliesti tuos žmones? Aš noriu jiems padėti“, nors tuo metu iš tiesų stovėjome namų svetainėje“, – sako H. J. Melissenas.

Aplinka yra daug lengviau suprantama, kai žiūrovas pats gali apsukti vaizdą ir suprasti, kokiu atstumu objektai yra vienas nuo kito, dėsto žurnalistas. „Antai Lesbo saloje nufilmavau vaizdą, kaip vienoje kelio pusėje dar gulėjo suguldyti žmonių lavonai, o kitoje jau buvo pardavinėjamos daržovės. Žinoma, gali nufilmuoti abi kelio puses ir su paprasta kamera, bet tai nesukels tokio efekto žiūrovui, kaip nufilmavus vaizdą su 360 laipsnių technika“, – tvirtina H. J. Melissenas.

Sunkesnis filmavimo procesas

Nors ir suteikia daugiau pojūčių, tačiau filmavimas su 360 laipsnių kamera yra daug sunkesnis nei darbas su paprasta kamera – negalima tiesiog įprastos kameros vietoje pastatyti stovo su „GoPro“ kameromis ir tikėtis, kad turėsi gerą rezultatą, LRT.lt tikina H. J. Melissenas.

„Svarbu pritaikyti savo istorijas tokiems video reportažams – filmuoti ilgesnes scenas, mažiausiai 12–20 sek. trukmės, kad žiūrovas spėtų apsukti vaizdą ir pamatyti erdvę iš visų pozicijų. Reikia sutelkti dėmesį į visos istorijos pasakojimą, pastatyti kamerą ten, kur žiūrovas matys daugiausiai aplinkos vaizdų“, – aiškina karo zonų reporteris.

Jis pastebi ir tai, kad šiame filmavime kiekvienas kampas turi pritraukti dėmesį – žiūrovui turi būti įdomu stebėti iš kiekvienos pusės, negali likti tuščių vaizdų. Sunkumų kyla ir su garsu – šešios skirtingos kameros įrašo šešis kartus daugiau pašalinių garsų, tad tenka garsą užfiksuoti atskiru prietaisu.

Kita vertus, H. J Melisseno manymu, žurnalistas ir filmavimo grupė turi matytis kadre ir stebėti kameros veiksmus, o ne slėptis už kadro. „Kai filmavome atvykstančius pabėgėlius Lesbo saloje, iš pradžių bandėme pastatyti kamerą ir pasislėpti, kad nebūtume kadre. Tačiau pastebėjome, kad tai sukelia problemų – pastatome neaiškų prietaisą su mirksinčiomis raudonomis lemputėmis ir bėgame. Žmonės tiesiog galėjo pamanyti, kad padėjome bombą. Taip pat, jei pasitrauki nuo kameros, aplink esantys žmonės ateina prie jos per arti, apžiūrinėja ir užstoja vaizdą“, – patirtinimi dalinasi H. J. Melissenas.

LRT – pirmieji Lietuvoje

LRT šiais metais pirmieji Lietuvoje nusprendė išbandyti 360 laipsnių filmavimą. Pasak LRT inovacijų vadovo Arno Zuikio, išbandyti naujas technologijas nuspręsta, nes 2016 m. gali būti laikomi VR metais – atsirado daug naujų prietaisų, su kuriais galima užfiksuoti ir pažiūrėti 360 laipsnių vaizdą.

„Nufilmavome nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos finalą su 360 laipsnių kamera, kurį peržiūrėjo beveik 10 tūkst. žmonių. Taip pat rengėme 360 laipsnių šeštadienio „Labas Rytas, Lietuva“ laidos tiesioginę transliaciją „TEDxVilnius“ konferencijos metu“, – pasakoja A. Zuikis.

Jo teigimu, renginio metu žmonės galėjo LRT stende gyvai stebėti laidos užkulisius tiesioginiame vaizde, nes virtualios realybės kamera stovėjo tiesiai filmavimo aikštelėje.

Kaip ir H. J. Melissenas, A. Zuikis kaip vieną iš didžiausių šios technikos sunkumų įvardijo stovo su kameromis poziciją studijoje. „Tai ir buvo pagrindinis trūkumas, kurį pastebėjome, – kur pastatyti kamerą, kad lempos ar filmavimo grupė neužstotų vieno iš objektyvų? Slėptis ar palikti vaizdą tokį, koks jis yra“, – svarsto LRT inovacijų vadovas.

Anot A. Zuikio, Lietuvoje dar trūksta vartotojų, kurie turėtų įrangą, reikalingą 360 laipsnių žurnalistikos stebėjimui, o ir pati įrangos kokybė dar nėra tokia gera, kad vaizdas būtų labai ryškus. „Eksperimentuojame kol kas gal ne taip intensyviai, nes nėra, kam parodyti. Vartotojų, kurie galėtų tai žiūrėti, ratas yra dar tikrai labai mažas. Bet ateityje žadame išbandyti ir 360 laipsnių reportažų rengimą“, – kalba jis


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama