Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ar „Tesla“ nuskynė greičiausio elektromobilio laurus?

Publikuota: 2016-09-12 19:03
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

25 kartą rengiamame tradiciniame ralyje „Aplink Lietuvą“ pirmą kartą prie starto linijos stojo ir elektromobiliai. Iki šiol ekologiškiausios transporto priemonės mūsų regione varžėsi tik taupumo lenktynėse „Vilnius–Palanga“ Lietuvoje ar „Nissan 12H Silent Challenge“ Estijoje. Rugpjūčio pabaigoje „Nissan Leaf“ elektromobiliai susirungė neoficialiose „Fast Lap“ žiedinėse lenktynėse.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

25 kartą rengiamame tradiciniame ralyje „Aplink Lietuvą“ pirmą kartą prie starto linijos stojo ir elektromobiliai. Iki šiol ekologiškiausios transporto priemonės mūsų regione varžėsi tik taupumo lenktynėse „Vilnius–Palanga“ Lietuvoje ar „Nissan 12H Silent Challenge“ Estijoje. Rugpjūčio pabaigoje „Nissan Leaf“ elektromobiliai susirungė neoficialiose „Fast Lap“ žiedinėse lenktynėse.

Ar „Tesla“ nuskynė greičiausio elektromobilio laurus?

Ralyje „Aplink Lietuvą“ dėl nugalėtojo titulo asfalto ir žvyro greičio ruožuose susikovė net keturių skirtingų gamintojų elektromobiliai. Tai buvo pirmasis Lietuvoje ralis, kurio oficialiuose dokumentuose buvo paminėta atskira elektromobilių įskaita. Pirmą kartą oficialiose elektromobilių lenktynėse galėjo varžytis visi norintys. EKO1 grupė buvo skirta oficialių automobilių gamintojų atstovų deleguotiems automobiliams, EKO 2 kategorijoje varžėsi privačių savininkų ir įmonių atstovai.

Nugalėtojai EKO1. „KIA Soul EV“. Ekipažas – Deivydas Jocius/Donatas Zvicevičius

Kai tik buvo gauta šio ekipažo paraišką, kitiems dalyviams liko labai mažai vilties pasipuošti nugalėtojo laurais. Deivydo autoritetas ralio trasose neginčijamas, tad kitiems lenktynininkams beliko į jį lygiuotis. Bet koks netikėtumas visų laukė jau pirmame greičio ruože Aleksoto oro uoste! Tituluotą ekipažą daugiau nei sekunde aplenkė ralio naujokai – „BMW i3“ lenktyniavę Donatas Černiauskas ir Marius Kairys.

Tiesa, Deivydo trasos įveikimo laikas buvo geresnis, bet nuverstas kūgelis jam uždirbo 5 sekundžių baudą. Žiūrint iš šalies KIA lenktynių trasoje jautėsi visai tvirtai. Priekiniai ratai surasdavo sukibimą tinkamu laiku, stabdžiai veikė tiksliai, greitėjimas iš posūkių buvo įspūdingas. Žinoma, KIA 81 kW variklis gerokai nusileidžia BMW 125 kW ar „Tesla Model S“ 568 kW jėgainėms, tačiau tai buvo pastebima tik starto metu. Automobiliui įsibėgėjus ir esant patyrusiose rankose, KIA darė stebuklus ir po truputį tolo nuo konkurentų.

Finiše juos nuo artimiausių persekiotojų skyrė daugiau nei minutė. Didžiausias pliusas – puikus valdomumas, minusas – mažokai azarto starto metu. Išvada – vienas iš geriausiai subalansuotų elektromobilių rinkoje. Gamintojas deklaruoja, kad gali įveikti 212 km su viena įkrova. Lenktynių Vilnius–Palanga patirtis rodo, kad realus nuvažiuojamas atstumas greitkelyje bus apie 150 km, tačiau mieste jis tikrai didesnis ir baterijų įprastam vairuotojui nereikės įkrauti net kelias dienas.

Antra Vieta EKO1, penkta vieta EKO2. „Nissan Leaf“. Ekipažai – Stasys Planutis/Vytautas Černiauskas ir Kęstutis Valinčius/Edvinas Šinkevičius

„Nissan Leaf“ 80 kW variklis starte neatrodė labai įspūdingai, tačiau trasoje įsibėgėdavo ne juokais. Lenktynininkai juokėsi, kad ne kartą gerokai išgąsdino šalia ralio trasų buvusius žiūrovus. Lyg iš niekur atlėkę elektromobiliai tik padangų cypimu išduodavo esantys arti. Organizatoriams „Leaf“ irgi patiko – jų baterija talpiausia lyginant su artimiausiais konkurentais, tad ir įkrovimu teko rūpintis mažiausiai. „Leaf“ dizainas nesupainiojamas su konkurentais.

Automobilis lyg ir niekuo neišsiskiria iš kitų, tačiau labai aiškiai skleidžia žinią, kad nėra įprastas. Salonas labai erdvus, ergonomika puiki. Gamintojas deklaruoja 250 km nuvažiuojamą atstumą. „TopGear Lietuva“ redaktoriui anksčiau vykusių bandymų metu pavyko nuvažiuot 257 ir dar liko šioks toks rezervas. Šiemet vykusiose elektromobilių lenktynėse Vilnius–Palanga „Nissan Leaf“ pasiekė rekordą, į didžiausią vasaros kurortą nulėkęs per 4 valandas ir 49 minutes. Gal tai ir ne tinkamiausias modelis lenktynėms, bet jis pirmasis bando peržengti ribą skiriančią tik miesto elektromobilį nuo universalios transporto priemonės.

Pirma vieta EKO2, „BMW i3“. Ekipažas – Marius Kairys/Donatas Černiauskas

BMW ir elektromobilių lygoje išliko sportiškumo etalonu. Na gerai, tik elektromobilių lygoje, jei nežiūrėti į M ženklu pažymėtus modelius. Kai šiuolaikiniai benzinu ar dyzelinu varomi BMW vis labiau komfortiškėja ir atsisako savo sportiškų genu, „i3“ viską pradeda iš naujo. Šio mažylio dinamika užburia, senovišką vitamino C tabletę primenantys ratai prasisuka dar bent kelias sekundes po starto, bet dėka žemo svorio centro automobilis išlieka puikiai valdomas posūkiuose.

Labai aiškiai jaučiamas priekinių ratų nepakankamas pasukamumas daugiau susijęs su noru įspėti vairuotojus prieš atsitinkant tikrai rimtam nesusipratimui. O puikiai subalansuotos stabilizavimo sistemos neleidžia pabėgti galinei „i3“ daliai. Išjungus „Traction control“ „BMW i3“ tampa tikra slalomo lenktynių dalyvio svajone, nors iš šalies žiūrint automobilis gana nejaukiai atrodo staigesniuose posūkiuose. Ralyje dalyvavęs ekipažas vienintelis sugebėjo rimčiau pasipriešinti D. Jociaus KIA ir jei ne kelios susirinktos baudos sekundės, galėjo sukurti nemenką sensaciją. P. S. „BMW i3“ baterijas reikėjo papildyti dažniausiai.

Antra ir trečia vieta EKO2, „Tesla Model S“. Ekipažai – Gediminas Navickas/Eiridas Zabarauskas ir Gintaras Smalinskas/Nerijus Rakauskas

„Teslų“ bijojo visi varžovai. Bet jau pirmų treniruočių metu matėsi, jog didelė masė nepadės šiam automobiliui siaurose ralio trasose. Kaip ir BMW, „Teslos“ kenčia nuo nepakankamo pasukamumo, bet dar labiau laimi startuodamos iš vietos. Nors žiūrovai pasigesdavo ralyje įprasto variklio kriokimo, tačiau „Tesla“ jį kompensuodavo starto metu rėkiančių padangų garsu.

Į jį atsisukdavo visi – teisėjai, žiūrovai ar tiesiog praeiviai. Įspūdį padarė, tačiau aplenkti vikresnių konkurentų nesugebėjo. Na, slalomo aikštelės tikrai ne šio monstro teritorija, bet žiedinėse lenktynėse jam lygių sunkiai rastum. Tad nenuostabu kad jau 2017 metais startuoja „Electric GT World series“ lenktynės, kuriose dalyvaus 20 identiškų „Tesla Model S P85“ automobilių.

Ketvirta vieta EKO2, „Citroen Berlingo“. Ekipažas – Nerijus Rakauskas/Gintaras Smalinskas

Iš įprastais degalais varomo „Berlingo“ į elektrinį jis buvo perdarytas Klaipėdoje. Išliko standartinė pavarų dėžė o tik elektra įveikiamas atstumas kol kas siekia iki 100 km. Tai tikrai ne ralio automobilis, bet kasdieniniam nedidelių krovinių transportavimui turėtų būti visai tinkamas. Organizatorius žavi kūrėjų entuziazmas ir tikėjimas tuo ką jie daro.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama