Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Technologija, kuria džiaugsis visi: „Microsoft“ sugalvojo, o „Apple“ pristatys

Publikuota: 2016-08-16 10:03
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Pagaliau įgyvendinta kone prieš dešimt metų pasiūlyta idėja ir pradėta diegti efektyvi technologija. Prieš dešimt metų „Microsoft“ dirbantys programų kūrėjai pristatė visiškai naują privatumo apsaugos būdą, galintį labai praversti šiais didžiulių duomenų masyvų naudojimo laikais. Tik šiemet jų pateikta idėja, gavusi diferencinio privatumo pavadinimą, bus pirmą kartą realizuota „Apple“ specialistų.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Technologija, kuria džiaugsis visi: „Microsoft“ sugalvojo, o „Apple“ pristatys Pagaliau įgyvendinta kone prieš dešimt metų pasiūlyta idėja ir pradėta diegti efektyvi technologija.

Prieš dešimt metų „Microsoft“ dirbantys programų kūrėjai pristatė visiškai naują privatumo apsaugos būdą, galintį labai praversti šiais didžiulių duomenų masyvų naudojimo laikais. Tik šiemet jų pateikta idėja, gavusi diferencinio privatumo pavadinimą, bus pirmą kartą realizuota „Apple“ specialistų, rašo technologyreview.com.

Diferencinio privatumo idėja yra pagrįsta matematiniu apskaičiavimu, užtikrinančiu, kad telkinių, kuriuose kaupiami daugybės žmonių duomenys, statistikos nebus galima naudoti siekiant atskleisti konkrečių asmenų duomenis. Diferencinio privatumo technologiją „Apple“ integravo į naują šį rudenį pasirodysiančią „iPhone“ ir „iPad“ mobiliųjų įrenginių operacinės sistemos „iOS“ versiją.

Kalbėdamas su investuotojais, „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas tikino, kad technologija suteiks jo vadovaujamai įmonei galimybę „pasiūlyti tokių paslaugų, apie kokias anksčiau buvo galima tik pasvajoti, be to, tikrai nekils grėsmės asmeniniam privatumui“. Pirmiausia, pritaikiusi tam tikrus metodus, „Apple“ turi nustatyti, kokius simbolių derinius žmonės dažniausiai naudoja spaudydami telefonų klaviatūras arba liesdami jutiklinius ekranus. Tai išsiaiškinant tikrai nebus bandoma nustatyti, ką būtent naudotojas parašė arba pasirinko. Pasitelkus surinktus duomenis, bus galima patobulinti numatomo teksto variantus ir rekomendacijų paieškos įrankį.

„Apple“ ketinamu taikyti metodu bus renkami duomenys, susiję su „iPhone“ klaviatūra vedamais žodžiais ir jaustukais, spustelėjamomis programų teikiamomis nuorodomis, taip pat pastabų programoje ieškomais žodžiais.

Privatumo apsaugos technologijų specialistai viliasi, kad „Apple“ žingsnis gali paskatinti kitas technologijų įmones perimti naująją idėją, nes ji, kad ir puikiai įvertinta teoriniu lygmeniu, technologijų specialistams kol kas patraukli nepasirodė.

„Puiku, kad technologijos, kurių veikimo principas buvo žinomas, pagaliau pradėtos taikyti ir visuotinai diegti, – sako Pensilvanijos universiteto docentas Aaronas Rothas, straipsnių apie diferencinį privatumą autorius. – Atrodo, „Apple“ tiki, kad įtraukus į programas privatumo apsaugos funkcijų ir jas išreklamavus, gaminiai taps paklausesni.“

„Apple“ ketina taikyti vietiniu modeliu vadinamą diferencinio privatumo versiją. Šiuo modeliu pagrįsta naudotojo įrenginyje įdiegta programinė įranga į duomenis įtrauks triukšmo ir tik tada perduos juos „Apple“. Į įmonę tikrai nebus siunčiami neapdoroti duomenys. Analizuodami šiuos duomenis programų kūrėjai visgi galės nustatyti tam tikras telefonų naudojimo tendencijas, bet tikslios informacijos apie konkrečius atliekamus veiksmus jie negaus.

„Apple“ nėra pirmoji diferencinio privatumo technologiją taikanti informacinių technologijų įmonė. 2014-aisiais „Google“ išleido kodą, skirtą sistemai RAPPOR, kurią naudojant renkami duomenys apie žiniatinklio naršyklės „Chrome“ naudojimą. Tai taip pat vietiniu diferencinio privatumo modeliu pagrįstas procesas. Skirtumas tik tas, kad „Google“, kitaip nei „Apple“, nesistengė taip plačiai išreklamuoti naudojamos technologijos, o „Apple“ šiais metais dar kartą akcentuoja, koks didelis dėmesys bus skiriamas privatumui.

„iPhone“ telefonų gamintojų diegiamas diferencinio privatumo kodas nėra atviroji sistema, kokia buvo „Google“ RAPPOR, todėl kyla abejonių, ar naudotojai galės būti tikri, kad jis efektyvus ir veikia, kaip numatyta. Siekdama nuraminti naudotojus, dar šiais metais įmonė planuoja paskelbti diegiamos sistemos apžvalgą. „Apple“ taip pat leido A. Rothui peržiūrėti diferencinio privatumo algoritmus. Pasak specialisto, algoritmai visiškai atitinka technologinius principus.

Prinstono universiteto docentas Arvindas Narayananas tikisi, kad „Apple“ požiūris į privatumą privers ir kitas įmones pasekti šiuo pavyzdžiu. Pasak jo, panaikinamų „Snapchat“ pranešimų populiarumas ir kartkartėmis pažeriama kritika kokių nors nepageidaujamų funkcijų atžvilgiu rodo, kad žmonėms rūpi privatumas. Deja, technologijų pramonės įmonės retai kada apie tai prabyla.

„Žmonės nori naudotis tokiomis galimybėmis, deja, tai įmanoma tik tam tikrais atvejais ir atsižvelgiant į laiko bei techninių galimybių apribojimus“, – sako A. Narayananas. Pernai projekto „Pew Internet“ puslapyje buvo paskelbta, kad 65 proc. JAV piliečių mano, jog labai svarbu turėti galimybę kontroliuoti, kokia su jais susijusi informacija yra renkama.

„Google“ bei kitos technologijų įmonės ir anksčiau yra pasekę „Apple“ pavyzdžiu ir patobulinę privatumo apsaugos technologijas. 2011-aisiais „Apple“ pristatyta mobilioji paslauga „iMessage“ iš pradžių buvo vertinama prieštaringai, nes tokios visapusės šifravimo funkcijos, kuri teikia apsaugą neleisdama perskaityti naudotojų rašomų pranešimų, niekas iki tol į rinkoje platinamą programinę įrangą nediegdavo.

Vėliau „Apple“ pramintu taku pasuko ir kitos įmonės, nes technologija pasirodė teikianti nemažai pranašumų, beje, apsunkinančių FTB ir kitų vyriausybinių agentūrų darbą. Šiais metais buvo suaktyvinta daugiau nei milijardo „WhatsApp“ naudotojų duomenų visapusio šifravimo funkcija, o „Google“ šią vasarą tą patį planuoja padaryti su pranešimų programa „Allo“.

Iš naudotojų duomenų nuskaitymo besipelnančios įmonės, aišku, įžvelgia nemažai neigiamų diferencinio privatumo aspektų. Be to, bet kurios naujos technologijos diegimas nėra greitai įvykdomas procesas. Taigi, pritaikomi diferencinio privatumo algoritmai turės būti tinkinami, atsižvelgiant į kiekvieną konkretų technologijos taikymo atvejį ir renkamų duomenų tipą.

Ši technologija taip pat gali apriboti testavimo galimybes, kurios būtinos technologijų įmonėms. Juk technologija užkerta kelią prie duomenų bazių, į kurias tiesiogiai siunčiama informacija apie naudotoją, o analizuojant tokias duomenų bazes gali pavykti įgyti nemažai vertingų įžvalgų. „Įmonėms reikia išsiaiškinti, ar klientams tikrai rūpi privatumas, o tada nuspręsti, ar verta tokią technologiją naudoti“, – sako A. Rothas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama