Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos fizikų idėjos: nuo lazerinių variklių iki šviesa paremtų dalelių greitintuvų

Publikuota: 2016-08-03 20:31
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Paulius Grinkevičius
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Lietuva jau seniai žinoma kaip viena pažangiausių valstybių lazerių srityje – Lietuvos lazerių įmonės gauna užsakymus iš tolimiausių pasaulio kampelių. Lietuvos fizikai turi ir dar ambicingesnių planų – pavyzdžiui, sukurti kosminį lazerinį variklį arba šviesa paremtą stalo dydžio dalelių greitintuvą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuva jau seniai žinoma kaip viena pažangiausių valstybių lazerių srityje – Lietuvos lazerių įmonės gauna užsakymus iš tolimiausių pasaulio kampelių. Lietuvos fizikai turi ir dar ambicingesnių planų – pavyzdžiui, sukurti kosminį lazerinį variklį arba šviesa paremtą stalo dydžio dalelių greitintuvą.

Žinoma, tai kol kas – tik tolimi planai, tačiau neseniai įkurtoje bendroje verslo ir mokslo laboratorijoje dirbantis mokslo populiarintojas dr. Sergejus Orlovas neatmeta galimybės, kad vieną dieną jie bus įgyvendinti. Teoriniai modeliavimai ir eksperimentiniai bandymai su šviesa pradedami Fizinių ir technologijos mokslų centro kartu su „Altechna R&D (Workshop of Photonics)“ įkurtoje Fotoninių technologijų industrinėje laboratorijoje“, kur fizikai ieškos galimybių Lietuvos lazerių pramonę pakylėti į naują lygį.

Laboratorijai vadovaujantis S. Orlovas anksčiau Vilniaus universiteto Kvantinės fizikos katedroje baigė doktorantūros studijas, o stažavosi Erlangeno ir Niurnbergo universiteto Optikos, informacijos ir fotonikos grupėje, taip pat Maxo Plancko šviesos fizikos institute, ir prieš nepilnus metus grįžo į Lietuvą. Išmanių telefonų stiklus pjausto lietuviai S. Orlovas prisimena, kad pirmą kartą apie apdirbimą šviesa žmonija susimąstė atsiradus galingesniems lazeriams, o dabar apdirbimas lazeriu išsivystė į atskirą pramonės šaką.

Lazerinių medžiagų apdirbimo režimai priklauso nuo medžiagos ir lazerio galios bei trukmės. Dažniausiai medžiagų apdirbimui naudojami femtosekundiniai lazeriai. „Apdirbimo lazeriu privalumų labai daug. Pavyzdžiui, lazeriu galima saugiai pjaustyti sprogmenis. Sprogmenys dažniausiai sprogsta dėl trinties – jei su peiliuku bandytum perpjauti sprogstamą medžiagą, tai būtų paskutinis daiktas, kurį pamatytumei, – aiškino fizikas. – O lazerio spindulys išvengia tarpinės fazės, jis tiesiogiai išgarina tą medžiagą ir gali ją pjaustyti.“

Lietuvos fizikų idėjos: nuo lazerinių variklių iki šviesa paremtų dalelių greitintuvų

Apdirbamas lazeriu priklauso nuo lazerio spindulio profilio. Standartinis lazerio spindulio pluoštas vadinamas Gauso pluošteliu, tačiau jų trūkumas, kad tokie pluošteliai koncentruojasi tik į vieną tašką erdvėje, o jei lazerio spinduliu nori apdirbti, reikia energiją sukoncentruoti, tad tam statomi lęšiukai. Vienas sėkmingiausių pjaustymo lazeriu komercializavimo pavyzdžių Lietuvoje yra jau minėtos bendrovės „Altechna R&D (Workshop of Photonics)“, kuri pardavė licenciją pjaustyti stiklą lietuviškomis lazerinėmis technologijomis žinomam gamintojui „Corning“.

„Corning Gorilla Glass“ apsauginiai stiklai dengia didžiąją dalį populiariausių išmanių telefonų modelių. Lietuviai apsauginį stiklą pjaustys su Beselio pluoštu, kuris leidžia stiklą pjauti iškart per susidarančios optinės adatos ilgį, mechaninį peiliuką pakeičiant labai plona ir preciziškai veikiančia optine adata.

Būtent šis sėkmingas mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys ir motyvavo bendros Fotoninių technologijų industrinės laboratorijos tarp verslo ir mokslo atsiradimą. „Laboratorija mėgins užsiimti pluoštelių konstravimu, kurie turėtų įdomias savybes iš praktinių pritaikymų pusės, gaminti optines adatas, bandyti kontroliuoti tų optinių adatų formą, elektrinio lauko kryptį ir kitas šviesos savybes“, – sakė S. Orlovas. Mokslininkas pasakojo, kad tokie lazeriniai pluošteliai būtų įdomus ir pasauliniam verslui, nes leistų lanksčiai valdyti medžiagos sąveiką su lazeriu – keisti pjūvio formą, skelti medžiagas norimomis kryptimis ir net pasipriešinti šviesos sugerčiai.

Lazeriniai varikliai Šviesa turi ir dar vieną įdomią savybę, kurią žmonija gali išnaudoti – šviesa gali slėgti. S. Orlovas šią šviesos savybę iliustruoja pavyzdžiui apie prie Saulės priartėjusią kometą: priartėjus kometai šviesa įkaitina kometos dulkes, jos garuoja ir mes matome kometų uodegas. „Jos atsiranda dėl to, kad saulės kvantai – fotonai, atiduota savo energiją dujoms ir stumia dujas šalin nuo Saulės. Žmonės žino daug pavyzdžių, kai su saulės slėgiu gali, tarkime, pasigaminti saulės bures ir keliauti. Ilgainiui žmonės neišvengiamai pradeda galvoti, ar galima lazerio šviesą panaudoti varikliuose“, – pasakojo S. Orlovas.

O šviesos slegiami varikliai būtų kur kas efektyvesni nei dabartinai. S. Orlovas skaičiuoja, kad greičiausias žmonijos pagamintas zondas „Voyager“ dabar skrieja 17km/s greičiu, o jo efektyvumas siekia 50 procentų. Jei norėtume sukurti raketiniu kuru varomą zondą, kuris pasiektų šviesos greitį, jo efektyvumas būtų lygus nuliui.

„Jei vieną fotoną sugebėtume priversti darbą atlikti tūkstantį ar dvidešimt tūkst. kartų, problema būtų išspręsta, – pasakojo fizikas. – Idėja – patalpinti fotoną tarp dviejų veidrodžių – vienas ant erdvėlaivio, kitas – žemėje. Jei iškeltume į orbitą platformą, turėtume lazerį, laivą ir galėtume bandyti nukeliauti į Mėnulį.“ Tiesa, įranga turėtų būti nemenka – veidrodžio skersmuo turėtų siekti 50 metrų, o orbitoje esančio lazerio galia turėtų siekti 10 gigavatų. Jei norėtume keliauti iki Kentauro Alfos, įranga atitinkamai turėtų būti dar galingesnė.

Ant stalo telpantys greitintuvai Dar vienas egzotiškas, tačiau įgyvendinamas šviesos pritaikymo būdas yra šviesa paremti lazeriniai greitintuvai, kurie leistų didžiulius, kilometrus užimančius gremėzdiškus iš supermagnetų pagamintus įrenginius pakeisti ant stalo telpančiais mobiliais ir kompaktiškais dalelių greitintuvais.

„Jei įsivaizduotume adatą, aplink ją susidaro „ežiukas“ – čia būtų mikroapdirbimui tinkama konfigūracija, bet jei nukreiptume elektrinį lauką išilgai adatos, galėtume gauti tiesinį greitintuvą, – pasakojo S. Orlovas. – Tiesinis greitintuvas yra pakankamai įdomi idėja, nes dažniausia, jei kalbame apie greitintuvus, mes juose naudojame supermagnetus, kurie pagaminti iš superlaidinikų, jie yra nekompaktiški. Jei su lazerio šviesa sugebėtume pagaminti tokias optines adatas, kuriose elektronai arba protonai galėtų greitėti, tai iš principo gautume kompaktiškas sistemas.“

Viena iš praktinių greitintuvų pritaikymo idėjų yra jų panaudojimas medicinoje. S. Orlovas teigia, kad dabar tokie dalelių greitintuvai naudojami gydant odos vėžį – elektronai pagreitinami ir jais apšvitinamos vėžio ląstelės. Jei tai giluminio vėžio rūšis, tuomet greitinami protonai, kurie įsiskverbia dešimtis centimetrų į žmogaus kūną.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama