Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Uber“ ir dalinimosi ekonomika

Publikuota: 2016-01-15 07:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Ilja Laurs
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Puikus dalinimosi ekonomikos pavyzdys – į Lietuvos rinką visai neseniai įžengusi „Uber“ kompanija, kuri per paskutiniuosius keletą metų išaugo į 50 mlrd. dolerių vertės verslą. Dalinimosi ekonomika paremtas verslas yra stiprus ir dažnai laimintis konkurentas prieš tradicinį verslą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Puikus dalinimosi ekonomikos pavyzdys – į Lietuvos rinką visai neseniai įžengusi „Uber“ kompanija, kuri per paskutiniuosius keletą metų išaugo į 50 mlrd. dolerių vertės verslą. Dalinimosi ekonomika paremtas verslas yra stiprus ir dažnai laimintis konkurentas prieš tradicinį verslą.

Daugelis ekspertų sako, kad toks verslas visiškai pakeičia supratimą, kas yra taksi ir kaip gali būti naudojamas. „Uber“ išplėtė paslaugų ratą ir visiškai nugalėjo seną modelį, kurį taksistai naudojo iki šiol.

Dalinimosi ekonomikos pavyzdžių yra ir daugiau, pavyzdžiui, „Airbnb“ paslaugos, kurios visiškai sugriovė ir pakeitė viešbučių rinką. Kai yra konkurencija, galiausiai laimi vartotojas. Tai – vienas iš reikšmingiausių makroekonominių reiškinių.

Dalinimosi ekonomika kilo iš žodžio „dalintis“. Tai reiškia, kad daiktus ar paslaugas naudoja daugiau nei vienas savininkas. Daikto turėjimas ir naudojimas kažkokį laikotarpį bei visa teisinė sistema pagrįsta tuo, kad turėjimo teisė užtvirtinama ir iki tam tikro laiko tai turėjo prasmę.

„Uber“ ir dalinimosi ekonomika

Dabar, kai žmogus turi vis daugiau daiktų, jie pasidaro daug brangesni, nes santykinai kiekvienu atskiru daiktu žmogus naudojasi vis mažiau, tad ekonominis paradoksas toks, kad daikto nenaudojimas atsieina brangiau nei naudojimas. Pavyzdžiui, žmogus turi vasarnamį, kuriame apsistoja tik savaitgaliui per metus, tokiu atveju ši nuosavybė likusį laiką nenaudojama. Man labai patiko, kai vienas ekonomistas pasakė: „Žmonės skolinasi pinigus, kurių neturi, tam, kad pirktų daiktus, kurių jiems nereikia, ir tik tam, kad padarytų įspūdį žmonėms, kurių nelabai mėgsta“.

Vartojimo ekonomiką paskutiniais penkeriais metais keičia dalinimosi ekonomika, kur vieną daiktą ar paslaugą gali naudoti daugiau nei vienas žmogus. Iš kitos pusės, paslaugos ar daikto tiekėjai gali būti ne įmonės, o privatūs žmonės. Tai du kertiniai dalinimosi ekonomikos principai: objektas yra daiktas, prekė, paslauga, žinios, kurios turi daugiau nei vieną savininką, o subjektas yra privatus asmuo ir suteikia ekonominį pagrindą. Kai kas gali pasakyti – „atsiprašau, bet tai panašiau į komunizmo idėją, kai yra bendras pastatas, ūkis ir juo naudojamasi“, tačiau būtent komunizmo idėja, kaip matome, nesuveikė.

Technologinis progresas suteikė puikias galimybes pateikti informaciją įvairiomis priemonėmis, pavyzdžiui, jei reikia su „Uber“ nuvažiuoti po penkių minučių į oro uostą, būtų kvaila bėgti į laikraščio redakciją ir įdėti skelbimą, prašyti pavėžėti, toks procesas užtruks keletą dienų, o šiandien užtrunka keletą sekundžių, nes galima naudotis patogia aplikacija. Technologinės galimybės prieš kurį laiką nebuvo prieinamos, todėl, nors egzistavo pasiūla ir paklausa, tokios paslaugos negalėjo būti realizuotos fiziškai. Tad pirmoji priežastis, kodėl dalinimosi ekonomika pradėjo plėstis, yra būtent technologijos.

Skirtingai nuo komunizmo idėjos, kur buvo iš principo panaikinamas bet koks atlygis, dalinimosi ekonomika pagrįsta kiekybiniais santykiais. Labai tiksliai žinoma, kiek ko suvartojama, pavyzdžiui, jei su „Uber“ nuvažiavai tris kilometrus, paskaičiuojama konkreti suma. Lietuviškame projekte dalinuosi.lt, kur privatūs žmonės gali nuomoti bet kokius daiktus, nuo fotoaparato iki automobilio, įvestas kiekybinis santykis. Žmogus žino: jei jis išnuomoja automobilį dienai, klientas sumoka naudojimosi mokestį. Rezultatas toks, kad žmonės naudoja daiktus, o savininkai gauna papildomą vertę.

Daugelio ekonomistų teigimu, dalinimosi ekonomika jau negali būti ignoruojama makroekonomikoje, nes vykstantys procesai keičia visuomenę. Šios ekonomikos potencialas tikrai didelis, nes yra labai daug šansų, kad nenaudojamas daiktas praranda vertę, o pinigai tiesiog išmetami. Bet koks nenaudojamas turtas yra neoptimalus ekonomikos būdas ir tiesioginis pinigų praradimas. Problema, kurią sprendžia dalinimosi ekonomika – kapitalo įdarbinimas.

Antras svarbus dalykas – dalinimosi ekonomika suteikia žmogui laisvės, nes be fiksuotos nuomos pajamų galima reguliuoti savo darbo krūvį. Pavyzdžiui, jei esu „Uber“ vairuotojas, kažkurį savaitgalį noriu sutaupyti pinigų, kodėl nepadirbėjus papildomai, pagal poreikį? Žmonės yra tikrai kvalifikuoti profesionalai, galintys dirbti daugiau nei pagrindinį darbą. Kiekvienas sau yra verslininkas ir bosas.

Įdomu tai, kad iš ekonominės pusės dalinimosi ekonomiką galima palyginti su gigantiška birža, kuri jautriai reguliuoja subtiliausius pasiūlos – paklausos pakeitimus. Prieš keletą dienų buvo informacija, kad būtent „Uber“ kaina per Naujųjų Metų sutikimą ženkliai padidėjo. Tai labai aiškiai parodo, kad jei yra mažai norinčių dirbti per šventę ir daug norinčių pasinaudoti paslauga – kaina privalo išaugti.

Džiugu, kad ir Vilniaus savivaldybė palaiko dalinimosi ekonomikos verslo modelį. Tikiuosi, kad tokių paslaugų Lietuvoje atsiras dar daugiau.

Kalbant apie ateitį, pavyzdžiui, po penkiasdešimties metų, dalinimosi ekonomika galėtų būti realizuojama didžiuliuose sandėliuose, kur žmonės sumestų savo daiktus ir ramiai vyktų atostogauti. Sandėliai būtų aprūpinti kodais bei automatiniais procesais. Daiktus būtų galima nuomotis, o gal ir nusipirkti. Pavyzdžiui, tikrai ne kiekvienas gali nusipirkti sportinį lėktuvą, tačiau tikrai dauguma žmonių galėtų jį išsinuomoti. Tikiu, kad objektai, kurie dabar atrodo nepasiekiami, galės būti pasiekiami ateityje per dalinimosi ekonomiką.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama