Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Bitcoin“ valiuta: ignoruoti pavojinga?

Publikuota: 2016-01-04 20:14
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Ilja Laurs
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Peržvelgus paskutinių kelių metų komentarus ar įvykius, susijusius su „Bitcoin“ kriptovaliuta, labai dažnai tenka girdėti, kad tai teroristų ar narkotikų prekeivių naudojami pinigai. Vis dėlto tinkamai panaudojus šią technologiją, galėtume tikėtis didelio teigiamo inovacijų proveržio mūsų šalyje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Bitcoin“ valiuta: ignoruoti pavojinga?Peržvelgus paskutinių kelių metų komentarus ar įvykius, susijusius su „Bitcoin“ kriptovaliuta, labai dažnai tenka girdėti, kad tai teroristų ar narkotikų prekeivių naudojami pinigai. Vis dėlto tinkamai panaudojus šią technologiją, galėtume tikėtis didelio teigiamo inovacijų proveržio mūsų šalyje.

„Bitcoin“ priskiriami kriptovaliutų klasei. Tai sėkmingiausias pavyzdys, plačiai paplitęs pasaulyje. Šios valiutos ekonomika jau pasiekė apie 15 mlrd. dolerių. Nors mūsų šalyje mažai apie tai diskutuojama, bitkoinais jau galima atsiskaityti ir Lietuvoje – net tokiose oro bendrovėse kaip „Airbaltic“ už „Bitcoin” gali nusipirkti lėktuvo bilietus. Šie pinigai yra daug populiaresni, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Labai dažnai kalbant apie elektroninius pinigus, omenyje turimos tik elektroninės priemonės pinigų valdymui – pvz., kredito kortelė apsipirkti internete. Tos priemonės veda į asmeninę banko sąskaitą, kurioje guli tradiciniai pinigai, ir tik jos užtikrina patogesnį prieinamumą prie klasikinių pinigų, kuriuos atspausdino bankas.

Naudojant kriptovaliutą, viskas yra kitaip. Kalbu ne tik apie tai, kad pinigus galima valdyti elektroniniu būdu, bet ir apie pačią pinigų virtualią prigimtį. Kriptovaliutas kartais vadina virtualiais pinigais, nes už jų nėra aukso standartų ar kitų klasikinių pinigų uždirbimo priemonių. Galima sakyti, kad virtuali valiuta – tai sukurti labai ilgi matematiniai raktai, kurie egzistuoja tik kompiuteriuose. Kai pats pinigas yra visiškai virtualus, tai suteikia tiek pliusų, tiek ir minusų.

Mano nuomone, tai yra tokia svarbi technologija ir taip paplitusi pasaulyje, kad nebegalima sau leisti neanalizuoti, kas vyksta, nesuprasti ir nesureguliuoti to dalyko. Jeigu nieko nedarysime, tuomet ši technologija bus panaudota blogiui. Tai lyg branduolinis ginklas. Įsivaizduokite, kad branduolinė energija yra atrasta, esama žmonių, kurie žino, kaip ją panaudoti, tačiau valstybė ignoruoja reiškinį, kuris potencialiai gali būti labai naudingas pasauliui, nes aprūpintų žmoniją energija. Iš to, kad branduolinė energetika nėra tinkamai sureguliuota ir neprižiūrima, kyla pavojus, kad pagamintas branduolinis ginklas gali būti panaudotas blogiems tikslams. Kriptovaliutos, kaip technologijos, vertė gali būti lyginama su branduoline energija. Šio reiškinio ignoruoti nebegalima.

Kodėl labai svarbu suprasti ir panaudoti tokią technologiją? Pirmiausiai – dėl buitinio patogumo, dėl tokio svarbaus dalyko, kaip pinigų pervedimas. Ne paslaptis, kad dabar egzistuojantys piniginiai instrumentai tikrai sudėtingi. Pavyzdžiui, gyvenant Amerikoje ir norint pervesti pinigų į Lietuvą, XXI amžiuje pinigų pervedimas trunka dvi paras ir kartais kainuoja net 50 dolerių. Tai yra kvailystė, turint omenyje, kad keliauja paprasta elektroninė žinutė, kurios savikaina turėtų būti kaip „Facebook“ ar elektroninio pašto.

Kad šiais laikas pinigų pervedimas kainuotų 50 dolerių, visiškai nesuvokiama. Tai stabdo viso ūkio bei konkrečiai skaitmeninio pasaulio vystymąsi. Ne paslaptis, kad mūsų verslo santykiai tampa virtualūs, prekes perkame ne parduotuvėje, o užsakome internetu, pirkdami prekes ar keliones atsiskaitome per mobiliojo telefono aplikacijas. Tai yra patogu, o naudoti senuosius pinigus – nepatogu, o kartais ir neveiksminga.

Atsiskaitant lietuviška kredito kortele, procesai sudėtingi, kiekvieną kartą privalai įvesti daugybę informacijos, o juk užtektų penkių skaičiukų. Žinoma, tai nėra saugu, tačiau nesaugiai jaučiamės ir restorane atiduodami savo kortelę padavėjui, kuris per tris sekundes gali nufotografuoti abi kortelės puses ir po to internete užsisakyti prekių.

Šnekame apie pažangą, inovacijas, o per tris sekundes galima pavogti duomenis! Tai rodo, kad senieji instrumentai nebetinka virtualiai ekonomikai, ir kuo toliau ji vystosi, tuo akivaizdžiau, kad nei kredito kortelės, nei banko pavedimai, nei grynieji pinigai nėra suderinami su tolesnėmis inovacijomis toje srityje. Reikėtų patogių, greitų, lengvų, patikimų instrumentų, ir visa tai duoda kriptovaliutos. „Bitcoin“ neturi fizinės išraiškos, tačiau šios valiutos protokolas patikimas, operacijos kainuoja daug pigiau ir vykdomos greičiau. Galite per dešimt minučių pervesti pinigus iš Lietuvos į Ameriką, ir tas pavedimas kainuoja dešimtadalį cento.

Valstybės į „Bitcoin“ reaguoja įvairiai. Pavyzdžiui, Rusija šią valiutą uždraudė, o dvi pažangiausios šalys – Didžioji Britanija ir JAV – priėmė, reguliuoja, supranta ir prisitaiko. Kinija užėmė atsargesnę poziciją. Galima pasakyti, kad pasaulyje dar nėra vienodos nuomonės, tačiau pastebima tendencija, kad kuo demokratiškesnė šalis, tuo palankiau žiūri į visą kriptovaliutų klasę, ir atvirkščiai – mažiau demokratiškos šalys pasirinkusios konservatyvų draudimo kelią, nes tai esą kelia grėsmę bankininkystei.

Mano asmenine nuomone, bet kokia technologija gali būti panaudota ir gėriui, ir blogiui. Manau, reikia būtinai suprasti, kalbėti, diskutuoti ir panaudoti visus šios technologijos privalumus, kuriuos ji gali suteikti mūsų šaliai.

Lietuvoje taip pat pastebimas daugelio rinkos žaidėjų – nuo valstybės iki bankų – didelis susidomėjimas, tad džiugu, kad balandžio 8-ąją dieną vyks didžiausia Baltijos šalyse „Bitcoin“ konferencija Lietuvoje, kurioje dalyvauja ir šią iniciatyvą palaiko Vilniaus meras. Tai rodo, kad Lietuva pretenduoja būti regioninės ir tarptautinės technologijų inovacijos centru.

Kodėl mes, kaip rizikos kapitalo fondas, kalbame apie šią technologiją? Nes manome, kad Lietuvoje gali įvykti „Bitcoin“ proveržis. Žinoma, visi kalbame apie tai, kad Lietuva tampa finansinių inovacijų centru, puikiai žinome „Barclays“ inovacijų centrą. Tokie stiprūs rinkos žaidėjai iliustruoja pripažinimą. Lietuvoje egzistuoja puiki infrastruktūra, turime daug gerų inžinierių. Mūsų šalis maža ir lanksti reguliavimo prasme, o nauja pinigų forma – tai labai daug santykių, reguliacijos, pinigų licencijų išdavimo, priežiūros. Didelėse šalyse, pavyzdžiui, Amerikoje, „Bitcoin“ procesai gali užimti dešimtmečius. Pavyzdžiui, kreditinės kortelės užtikrina daug didesnį saugumą, tačiau JAV tik šiemet pradedamos spausdinti pirmosios mikroprocesorinės (čipinės) kortelės – iki šiol didžioji dauguma šios šalies kortelių buvo magnetinės.

„Bitcoin“ kriptovaliutų technologija gali atnešti labai daug naudos, bet taip pat ir papildomų rizikų, tad pirmiausiai reikėtų investuoti į supratimą, reguliaciją, teisingą panaudojimą, proveržį toje srityje, ir ne tik potencialiai pasiruošti tokiai technologijai, bet ir užtikrinti, kad Lietuva tiek regioniniame, tiek pasauliniame kontekste taptų inovacijų centru. Tai reikštų darbo vietas, investicijas, šalies žinomumo pozicionavimą, tad tikiu, jog tai viena iš nedaugelio sričių, kur mes turime unikalų šansą per ateinančius penkerius metus pasiekti didelių teigiamų rezultatų.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama