Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

G. Buttarelli: technologijos bus vis labiau nenuspėjamos net jų kūrėjams

Publikuota: 2015-10-19 15:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Živilė Kropaitė
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Ne tik valdžios institucijos, bet ir įmonės bei individai turi saugotis kibernetinių grėsmių, skirdami bent 5 minutes susipažinti su pagrindinėmis saugaus interneto taisyklėmis. Taip sako Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas Giovanni Buttarelli, kuris penktadienį lankėsi Vilniuje vykusioje konferencijoje „Riba tarp kibernetinio saugumo ir asmeninių laisvių“.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

G. Buttarelli: technologijos bus vis labiau nenuspėjamos net jų kūrėjams Ne tik valdžios institucijos, bet ir įmonės bei individai turi saugotis kibernetinių grėsmių, skirdami bent 5 minutes susipažinti su pagrindinėmis saugaus interneto taisyklėmis. Taip sako Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas Giovanni Buttarelli, kuris penktadienį lankėsi Vilniuje vykusioje konferencijoje „Riba tarp kibernetinio saugumo ir asmeninių laisvių“. Interviu LRT RADIJUI jis taip pat kalbėjo, kad technologijos dar greičiau vystysis taip, kad bus nenuspėjamos net jų kūrėjams, ir todėl šie turėtų nepamiršti žmogiškojo orumo aspekto.

– Vienas iš Jūsų minėtų dalykų – kad sunku prognozuoti, bet ateityje vis daugės kibernetinių atakų, turinčių politinių motyvų, bankiniame ir sveikatos sektoriuose. Kodėl būtent šiuose?

– Tai natūralu, nes mes artėjame prie „didžiųjų duomenų“ ir daiktų interneto eros, o tai reiškia, kad visur aplinkui bus dar daugiau kompiuterizacijos, prisijungimo prie tinklo 24 valandas ir dar daugiau duomenų cirkuliuos nešiojamuose įrenginiuose, todėl normalu, kad dėl atsitiktinumo ar tyčinių atakų galime atsidurti pavojuje. Investicijos, reikalavimai ir teisiniai įsipareigojimai, taip pat ir sąmoningumo skleidimo iniciatyvos yra labai svarbios.

– Ką dėl viso to daro institucijos? Nes konferencijoje skambėjo mintis, kad institucijos daro nepakankamai, kad apsaugotų piliečius nuo kibernetinių atakų ir kitų grėsmių internete.

– Šiandien investuoti į logistines technines priemones, kurios padeda išvengti saugumo grėsmių, jau yra teisinė prievolė, kurią sustiprins Europos Sąjungos duomenų apsaugos reforma. Kita didelė naujiena susijusi su pranešimais. Bet koks viešas ar privatus suinteresuotas subjektas turės pranešti kompetentingai valdžios institucijai, kai kuriais atvejais – ir plačiajai publikai arba tam tikriems duomenų organams. Kodėl? Nes nauja apsaugos priemonių karta turi būti kuriama remiantis dabartinėmis patirtimis.

– Jūs taip pat sakot, kad vien įstatyminė bazė visų problemų neišspręs. Ką turi daryti individai ir verslas, kad apsisaugotų?

– Negali būti „didžiųjų duomenų“ ir daiktų interneto ateities be vartotojų, naudotojų ir prenumeratorių pasitikėjimo.

Žmonėms svarbu žinoti apie egzistuojančias priemones, bent penkias minutes skirti žvilgtelėti į atsargumo priemonių sąrašus, kurie randami internete.

Kalbant apie įmones, labais svarbu korporatyvinis požiūris – nepalikti už tai atsakingų vien informacinių technologijų specialistų. Viduriniosios ir aukštesnės grandies vadybininkai turi žinoti apie galimas pasekmes, jei nesirūpins duomenų saugumu.

Reikia ir investicijų, bendradarbiauti tarptautiniame lygmenyje, ir sinergijos tarp teisėkūros institucijų.

– Bet ką visa tai reiškia žmonėms, kurie dabar galbūt klauso ir galvoja: gerai, bet kaip aš galiu prie to prisidėti?

– Supraskite, kad privatumas interneto erdvėje yra svarbus dalykas. Nebandykite sumažinti problemos svarbumo. Nenaudokite kvailų slaptažodžių. Imkitės priemonių, kad informacija nedingtų, nes kai prarandame duomenis, mus gali atakuoti iš pažiūros nekalta programinė įranga, vos mums atsidarius elektroninį laišką.

Turime galvoti net tvarkydami savo pašto dėžutes – atidarydami prisegtukus, turime prisiminti, kad yra daug visokių nemokamų galimybių. Užtrunkant tik kelias minutes, pasidomint saugos priemonėmis.

Šiandien visi slaptažodžiams naudoja savo mylimųjų vardus, gimimo datą. Tokiais atvejais slaptažodį labai lengva nuspėti per 3–4 bandymus.

– Kokios įtakos diskusijoms apie kibernetinį saugumą turėjo Edwardo Snowdeno veikla ir kaip Jūs įvertintumėte, kaip tai veikia ir dar veiks bendradarbiavimą tarp ES ir JAV?

– Tiesiog pasiektas aukščiausias taškas, kalbant apie sąmoningumą ir jautrius dalykus. Daug valstybės vadovų pareiškimų pernai ir užpernai, bet iš tikrųjų daug kalbų ir mažai veiksmo.

Net tarp žmonių yra kažkoks pasyvus suvokimas, kad tai vienaip ar kitaip iš tikrųjų buvo neišvengiama. Tikrai tikiuosi, kad nereikės dar vieno panašaus paviešinimo etapo norint atrasti sprendimą – tiek saugumo, tiek visuotinio sekimo problemai spręsti.

– Ar šiuo geopolitiškai jautriu laiku, kai vyksta informacinis karas, Rytų Europos šalys, Baltijos šalys, turi labiau nei bet kada galvoti apie kibernetinį saugumą?

– Taip, mes turime suvokimą, kad Baltijos šalys pažeidžiamos saugumo atžvilgiu dėl įvairių priežasčių – nebūtinai vien dėl geografinių, bet ir dėl lyderiavimo inovacijų srityje. Neatsitiktinai būtent čia įkurtas kibernetinio saugumo centras.

Mes suprantame naujų ES šalių norą investuoti į modernią administraciją, automatizaciją, elektroninį valdymą, todėl labai svarbus tų sistemų integralumas.

– Ar Baltijos šalių žmonių ir apskritai visų europiečių žinios apie kibernetines grėsmes tikrai nepakankamos? Šios dienos konferencijoje nuskambėjo ir mintis, kad mitas yra tai, jog žmonėms privatumas nerūpi.

– Remiantis „Eurobarometro“ apklausomis, akivaizdu, kad reikia dar labai daug nuveikti. Piliečiai žino, yra susirūpinę, tačiau skeptiškai žiūri, nėra tikri, kad yra tam sprendimų. Reikia, kad kreipimasis į kompetentingas institucijas padėtų jiems suprasti, ko nedaryti, ką reikia žinoti kasdieniame gyvenime norint būti saugiems kibernetinėje erdvėje. Tai dar vienas iššūkis tiems, kurie už tai atsakingi.

– Kalbant apie ateitį – sakote, kad ateities technologijos turės turėti „žmogiškojo orumo“ elementą. Ką tai reiškia?

– Tai reiškia, kad technologijos vystysis taip, kad bus nenuspėjamos net jų kūrėjams ir programuotojams, dar greičiau nei iki šiol. Mes neturėtume lėtinti inovacijų, tačiau drauge interneto kūrėjai ir programuotojai, žmonės, vaizdžiai tariant, dirbantys garaže, turi suprasti, kad ne viskas, kas techniškai įvykdoma, būtinai yra moralu.

Žmogiško orumo sąvoka buvo plačiai vartojama per pramonės revoliuciją, žengiant į naują erą. Nėra atsitiktinumas, kad Lisabonos sutartyje minimos pagrindinės teisės, tokios kaip laisvė, privatumo ir duomenų apsauga, gali būti kažkaip trikdomos, kas nepasakyta apie žmogiškąjį orumą, kuris aukščiau bet kokios Lisabonos sutarties.

Ką reikš būti gerbiamam ateities visuomenėje? Mes vartojame, mokame, registruojamės, bet svarbu, kad būtume suvokiami ne vien kaip vartotojai. Klausimas, kaip reikės išlikti gerbiamiems, jungiantis, naudojant tas pačias platformas, programinę įrangą, atiduodant duomenis keliems tiems patiems gigantams. Svarbu santūrus požiūris, norint išsaugoti moralumą internete.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama