Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

2015-ieji – kibernetinių atakų metai

Publikuota: 2015-09-14 15:25
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Kastytis Braziulis
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

2015 metai yra kibernetinių atakų ir šnipinėjimo metai. Vyriausybės, korporacijų kibernetinio saugumo specialistai vos spėja gintis nuo kibernetinių atakų, o tos įstaigos ar kompanijos, kurios saugumui skiria nepakankamą dėmesį, patiria didelių nuostolių. Kibernetiniai nusikaltėliai pavogė 80 mln. sveikatos draudimo įrašų iš draudimo kompanijos „Anthem“, 27 mln. valstybės tarnautojų, karininkų asmeninius duomenis iš JAV Personalo valdymo valdybos ir kt.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2015-ieji – kibernetinių atakų metai2015 metai yra kibernetinių atakų ir šnipinėjimo metai. Vyriausybės, korporacijų kibernetinio saugumo specialistai vos spėja gintis nuo kibernetinių atakų, o tos įstaigos ar kompanijos, kurios saugumui skiria nepakankamą dėmesį, patiria didelių nuostolių. Kibernetiniai nusikaltėliai pavogė 80 mln. sveikatos draudimo įrašų iš draudimo kompanijos „Anthem“, 27 mln. valstybės tarnautojų, karininkų asmeninius duomenis iš JAV Personalo valdymo valdybos, nežinomos apimties slaptos informacijos iš Baltųjų rūmų, Valstybės departamento ir Generalinio štabo bei kitų įstaigų.

Kompiuterinių tinklų saugumo profesionalai palikti užmaršty. Jie vos spėja lopyti programišių pridarytas skyles. Situacija yra tokia apgailėtina, kad kai kurie analitikai pradeda galvoti, kad „gerieji vyrukai“ niekada nebus pagauti ir nubausti. Kibernetinės atakos daromos dėl gana plataus spektro priežasčių: vieni medžioja kreditines korteles, kiti šnipinėja vyriausybes ar konkurentus, treti nori atkreipti dėmesį į save ir patenkinti savo savimeilę.

Saugumo ekspertai tvirtina, kad atsirado grėsminga tendencija, kai kibernetinės nusikalstamos grupuotės randa bendrą kalbą su šalių vyriausybėmis, kurios siekia šnipinėti. Jei ši tendencija nebus sustabdyta, vėliau bus dar sudėtingiau apsisaugoti nuo kibernetinių atakų.

Kibernetinio saugumo ekspertai, kalbėdami apie kibernetines grėsmes, dažnai vartoja frazes „grėsmių laukas“, „grėsmių erdvė“. Jie turi omenyje visą spektrą grėsmių, kurių gali kilti konkrečiai valstybės įstaigai ar privačiai kompanijai. Skirtingi tikslai turi skirtingų grėsmių laukus. Pavyzdžiui, kompanija, kuri užsiima slaptais kariniais aerokosminiais projektais, turės visiškai skirtingą grėsmių erdvę nuo kompanijos, kuri užsiima mažmenine prekyba, arba asmenų grupės, kuri aktyviai veikia politinėje erdvėje.

Informacija ir žvalgybiniai duomenys

„Grupės, kurios užsiima kibernetinėmis atakomis, gali naudoti panašią taktiką, tokią kaip „spear–phishing“, tačiau jie yra labai skirtingi kaip savo esme, taip ir motyvacija“, – teigė vienos didžiausių Jungtinėse Valstijose kibernetinio saugumo kompanijos „iSight Partners“ viceprezidentas Patrickas McBride'as.

P. McBride'as tvirtina, kad neužtenka vyriausybei ar kompanijai įrengti tvirtą kibernetinę apsaugos sistemą aplink save. Jie privalo suprasti ir suvokti grėsmių jų kompanijoms ypatumus, o tai reiškia, kad jie turi perprasti savo priešus. „Blogi berniukai yra konkurentai. Jūs privalote sužinoti apie juos viską, kaip stengiatės sužinoti apie savo konkurentus. Jūs privalote žinoti ar nuspėti, kokie yra jų tikslai, planai, ir, remiantis šia informacija, sukurti savo kibernetinio saugumo sistemą“, – sakė P. McBride'as.

Ir kibernetinėje, ir karinėje sferoje analitikai aiškiai išskiria informacijos ir žvalgybinių duomenų sąvokas.

„Informacija yra žalia ir neapdirbta, – tvirtino P. McBride'as. – Ji nėra vertinama, kai yra renkama, ji plaukia iš įvairių šaltinių. Ji gali būti tikra ir teisinga. Taip pat ji gali būti klaidinga ir melaginga.“

Kibernetinio saugumo specialistui sąvokos informacija ir žvalgybiniai duomenys – visiškai skirtingi. Techninių faktų rinkimas apie naują kibernetinę ataką prieš jūsų kompiuterinį tinklą ir kada ši ataka įvyko – informacija, bet tyrimas, kokia programišių grupuotė atakavo ir kokių tikslų ji siekė, – žvalgybiniai duomenys, kurie gali padėti ateityje išvengti kibernetinių atakų.

Rinkti žvalgybinius duomenis, o ne tik informaciją tampa dar svarbiau, kai yra atakuojamos vyriausybės ar korporacijų specifiniai kompiuteriniai tinklai, kuriuose laikoma didelės apimties slapta informacija.

„Tokio tipo atakos yra nuolatinės ir nenutrūkstamos. Jos naudoja naujus įsilaužimo metodus. Jos nenurimsta tol, kol nepasiekia savo tikslo, – teigė P. McBride'as. – Daugelis pasaulio valstybių, kurias mes stebime, ar veikėjai, kurie galimai yra susiję su šiomis valstybėmis, naudoja naujus atakos metodus bei techniką ir nuolat juos tobulina. Jie kuria naujus metodus, juos išbando jiems saugioje terpėje. Kai įsitikina, kad naujas įrankis sėkmingai veikia, panaudoja jį prieš mūsų kompanijas ir įstaigas.“

Nusikaltėliai ir šnipai

„Kibernetiniai nusikaltėliai siekia finansinės naudos sau arba patenkinti savo ego“, – sakė „iSight Partners“ kompanijos kibernetinio šnipinėjimo komandos narė Sarah Hawley. – Kibernetiniai šnipai ieško informacijos, kuri suteiktų jiems strateginį pranašumą prieš savo konkurentus. Jie veikia slaptai, kantriai ir tikslo siekia atkakliai.“

S. Hawley sako, kad „iSight Partners“ kompanija stebi apie 30 kibernetinių grupių, kurios kelia grėsmę ir yra susijusios su Kinija. Ji pridūrė, kad Kinija nėra vienintelė šalis, kuri aktyviai virtualiame pasaulyje žaidžia šnipų žaidimus.

Kibernetinių nusikaltėlių elgesys – kitoks nei kibernetinių šnipų. Nusikaltėliai stengiasi nepastebimai įsilaužti į kompiuterinį tinklą, pasiimti reikalingą informaciją ir iš jo išeiti. Kibernetiniai šnipai siekia įsilaužti į kompiuterinę sistemą ir joje iš būti kuo ilgiau, nuolat vagiant informaciją. Jie vykdo ilgalaikes atakas. Todėl kibernetinių nusikaltėlių ir šnipų naudojama technika ir metodai skirtingi.

S. Hawley pateikė pavyzdį apie Kinijos kibernetinių šnipų ataką prieš JAV gynybos pramonę. Iš pradžių jų taikiniu buvo gynybos pramonės kompanijų organizuojama konferencijos organizatoriai ir pati konferencija, vėliau taikiniais tapo šios konferencijos dalyviai, o dar vėliau – šios konferencijos dalyvių kompanijos. „Ši šnipų plati ataka rodo tai, kad jie visomis įmanomomis priemonėmis siekia gauti informacijos apie JAV gynybos pramonę ir joje naudojamas naujas technologijas“, – teigė S. Hawley. – Mes matome, kaip kibernetiniai šnipai iš Kinijos ir Rusijos atakuoja ištisas pramonės sritis.“

„Kalifatas“ ir „Caro komanda“ veikia išvien?

Įdomus atvejis išaiškėjo šią vasarą, kai kompanijos „iSight Partners“ tyrėjai pradėjo giliau domėtis vadinamąja „Kibernetinio Kalifato“ programišių grupuote, kuri atvirai palaiko teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ (IS) idėjas ir tikslus. Šių metų vasario mėnesį „Kibernetinio Kalifato“ grupuotės nariai laikinai įsilaužė į Jungtinių Valstijų Centrinio kariuomenės valdymo (CENTCOM) ir „Newsweek“ žurnalo paskyras „Twitter“ ir „YouTube“. Grupuotė paskelbė daug įvairių tikrovės neatitinkančių ir šias organizacijas kompromituojančių pranešimų.

S. Hawley teigė, kad kompanijos tyrėjai, tirdami „Kibernetinio Kalifato“ veiklą, nustatė kitą grupuotę, vadinamą „Caro komanda“. Ši grupuotė bazuojasi Rusijoje, o jos atakos taikiniai buvo NATO, Ukrainos vyriausybė ir Europos Sąjungos struktūros.

„Mes pagal techninius požymius nustatėme, kad šios grupuotės dalijasi resursais, informacija, patirtimi ir naudojasi ta pačia infrastruktūra. Mes galvojame, kad šios dvi grupuotės galbūt priklauso vienam valdymo centrui, vienai organizacijai“, – kalbėjo S. Hawley.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama